[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
14 682
22 261
113
A rakétatest egy különleges, erre a célra kifejlesztett ötvözettel van borítva. Ez kb. 100%, amiből nem következik az, hogy titán keménységűnek kell lennie.

Például az amerikaiak rengeteg pénzből fejlesztették ki az SR-71(blackbird-öt) még a 60-as években, Ez a gép maga volt a csoda a max 3,2. mach-os sebességével, de a megalkotásánál több probléma is felmerült. Az első az volt, hogy nem volt olyan ötvözet, ami bírta ezt a hőmérsékletet. Aztán miután meglett ez az anyag, az volt a gond, hogy a felhasznált anyagok rengeteget tágulnak ekkora hő esetén. A megoldás az lett, hogy alapesetben hézagokkal készítették el a gépet, amelyek tökéletesen illeszkedtek majd egymáshoz, mikor a gép elérte az utazósebességét. Érdekesség, hogy soha nem használták a szovjetunió felett, mert féltek, hogy úgy járnak a(z akkor) lelőhetetlennek vélt géppel, mint egykor az U-2-vel. Egyébként folyik az SR-72 kifejlesztése, ami pl az új Topgun filmben is szerepel (Üveges Huba is foglalkozott vele ott 6 mach a kitűzött cél).

Mindezt csak azért írtam le, hogy ezen rakéták kifejlesztése azért halad nagyon lassan, mert nemcsak meg kell találni a megfelelő ötvözetet, ami bírja a hőterhelést, hanem úgy is kell kialakítani a rakétát, hogy tartósan elviselje ezt a hőmérsékletet, na meg ugye magának a hajtóműnek is stabilnak kell(ene) maradnia. Szóval ezek lehetnek a fő okai annak, hogy pl. amcsik sikertelen tesztkísérleteket folytatnak ezzel a fegyverrel.
Speciel a rakétáknál nincs ilyen probléma. Viszonylag kis ideig, alapvetően az orrkúpnál vannak kitéve intenzív hőterhelésnek. Ez egy rendkívül egyszerű forma, ezért is tudtak a ballisztikus rakéták olyan gyorsan és sok országban elterjedni, mert nem okozott a megbízható rakéták előállítása komplex problémát a primitív ipari fejlettségű államok számára sem. Csak az ICBM-eknél okoz problémát a robbanófej hőszigetelése, hiszen a világűrből tér vissza és e visszatérés során keletkezik az igazán durva hőterhelése!

A majdani hiperszonikus fegyverek nem primitív eszközök, hanem komplex felépítésű, manőverező eszközök lesznek. Azért nem sikerült eddig áttörést elérnie senkinek, mert a probléma sokszorosa az SR-71 esetén felmerülteknek.
 
 • Vicces
Reactions: Centquri prime

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 928
32 024
113

Az oroszok körbetáncolták a drón meg ettől beleszédült a tengerbe. :oops: :)

Gorgon Stare volt rajta.
Ezért kurva nagy égés, hogy már Moszkvában van (és onnan valszeg megy tovább Pekingbe pár hét múlva) USA legmodernebb felderítőrendszere.


Pörög a meme gyártás
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
7 420
23 155
113
Zaliznyanszkoje
Artyi
Adveevka
Bkm-1km
Krasznogorovka
Kramatorszk-Slaviansk-Konstantinovka
Előre
+1
Artyi dinamikus térkép
Német hadiipar
Hadianyag
Szorít a cipő.
Krasny Lyman
Ukránok Pologinál
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 528
18 592
113
A rakétatest egy különleges, erre a célra kifejlesztett ötvözettel van borítva. Ez kb. 100%, amiből nem következik az, hogy titán keménységűnek kell lennie.

Például az amerikaiak rengeteg pénzből fejlesztették ki az SR-71(blackbird-öt) még a 60-as években. Ez a gép maga volt a csoda a max 3,2. mach-os sebességével, de a megalkotásánál több probléma is felmerült. Az első az volt, hogy nem volt olyan ötvözet, ami bírta ezt a hőmérsékletet. Aztán miután meglett ez az anyag, az volt a gond, hogy a felhasznált anyagok rengeteget tágulnak ekkora hő esetén. A megoldás az lett, hogy alapesetben hézagokkal készítették el a gépet, amelyek tökéletesen illeszkedtek majd egymáshoz, mikor a gép elérte az utazósebességét. Érdekesség, hogy soha nem használták a szovjetunió felett, mert féltek, hogy úgy járnak a(z akkor) lelőhetetlennek vélt géppel, mint egykor az U-2-vel. Egyébként folyik az SR-72 kifejlesztése, ami pl az új Topgun filmben is szerepel (Üveges Huba is foglalkozott vele ott 6 mach a kitűzött cél - nem úgy, mint a filmben, ahol 10 mach-ot ér el vele).

Mindezt csak azért írtam le, hogy ezen rakéták kifejlesztése azért halad nagyon lassan, mert nemcsak meg kell találni a megfelelő ötvözetet, ami bírja a hőterhelést, hanem úgy is kell kialakítani a rakétát, hogy tartósan elviselje ezt a hőmérsékletet, na meg ugye magának a hajtóműnek is stabilnak kell(ene) maradnia. Szóval ezek lehetnek a fő okai annak, hogy pl. amcsik sikertelen tesztkísérleteket folytatnak ezen fegyver kifejlesztésével.
Az SR-71eshez aztán egy drónt fejlesztettek D-21 típusjelzéssel, Kína felett repült párszor több-kevesebb sikerrel, végül az egyik lezuhant és kínai kézre került, azután a programot törölték.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
10 124
15 464
113

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
936
7 883
93
B+ de tényleg.
Az ugye megvan, hogy ez DCS-ből van? Nem valós felvétel.
Nekem valósnak tűnik, a reaper sorszám 294, szenzor operátor hátrafele sasolja a mögüle közeledő szuhojt, póttartály, korom a propeller elött, kabintető tükröződések, foltok is rendben vannak. Chernomorets3 sem hiába jött-ment célirányosan, ez a veréb bizony be lett gyűjtve valószínű a Gorgon Stare-rel együtt, amit már szorgos kis kezek abúzálnak tianjinben :D
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 401
4 560
113
Gorgon Stare volt rajta.
Ezért kurva nagy égés, hogy már Moszkvában van (és onnan valszeg megy tovább Pekingbe pár hét múlva) USA legmodernebb felderítőrendszere.


Pörög a meme gyártás
Hasonlít ezekhez, igazad lehet.
An MQ-9 Reaper equipped with Gorgon Stare from the 62nd Expeditionary Reconnaissance Squadron takes off at Kandahar Airfield, Afghanistan, Dec. 5, 2015.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
6 815
21 534
113
Elolvasva a cikket az jut eszembe , hogy az USA ezt a malőrt pont úgy baszhatja mint Snatch a nyúl !

 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 326
13 752
113
Összefoglaló az elmúlt időszak újdonságairól az orosz légierő ukrán szereplését illetően - benne a Reaper drón sajnálatos balesete, illetve precíziós légiindítású fegyverek bevetése (UPAB-1500B-E, Grom-2, KAB-1500LG, az új siklóbomba protó, Kindzsal, stb):
Azért bírnám, ha igaznak bizonyulna, hogy Kijevben kirobbantották a NATO központot a föld alól.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
894
8 114
93
A drón témához,russzofobktol kérdezném,hogy mi keresnivalója a NATO-nak egyáltalán már egy éve napi szinten a Fekete -tenger ,és a Krím közelében körözgetni ilyen drónokkal?Ha az oroszok ezt csinálnák egy éven keresztül a Mexikói öbölben napi szinten milyen reakciója lenne a NATO-nak?
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 612
3 150
113
Gorgon Stare volt rajta.
Ezért kurva nagy égés, hogy már Moszkvában van (és onnan valszeg megy tovább Pekingbe pár hét múlva) USA legmodernebb felderítőrendszere.


Pörög a meme gyártás
Huszadrangú kérdés és lehet, hogy volt is már róla itt szó, de a Szu-27-es úgy tud megszabadulni a kerótól, ha működnek a forszázsszivattyúk és nincs beindítva a forszázs (szóval nem az alján jön ki, mint az animációban, hanem a hajtómű fúvócsövén)

[Az utánégető indítása itt is úgy történik, mint az RD-33 esetében, hogy van kijelölt tüzelőanyagfúvóka a tüzelőtérben, ami rövid ideig bőven kapja a kerozint. Ez a kerómennyiség nem tud elégni a turbina előtt és egyszerűen keresztül megy a turbinán egy lángcsóva, ami az utánégető fúvókakoszorúiból kizúduló tüzelőanyagot begyújtja]
Összességében tehát vészleeresztésnél egyszerűen blokkolva van az utánégető begyújtása és a kiáramló égésgáz „kiszellőzteti” az utánégetőkamrából a tüzelőanyagot egyenesen a fúvócsövön keresztül.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 928
32 024
113
Huszadrangú kérdés és lehet, hogy volt is már róla itt szó, de a Szu-27-es úgy tud megszabadulni a kerótól, ha működnek a forszázsszivattyúk és nincs beindítva a forszázs (szóval nem az alján jön ki, mint az animációban, hanem a hajtómű fúvócsövén)

[Az utánégető indítása itt is úgy történik, mint az RD-33 esetében, hogy van kijelölt tüzelőanyagfúvóka a tüzelőtérben, ami rövid ideig bőven kapja a kerozint. Ez a kerómennyiség nem tud elégni a turbina előtt és egyszerűen keresztül megy a turbinán egy lángcsóva, ami az utánégető fúvókakoszorúiból kizúduló tüzelőanyagot begyújtja]
Összességében tehát vészleeresztésnél egyszerűen blokkolva van az utánégető begyújtása és a kiáramló égésgáz „kiszellőzteti” az utánégetőkamrából a tüzelőanyagot egyenesen a fúvócsövön keresztül.

Futó poén most netes berkekben, hogy a Szuhoj "lefosta" a 70 millós drónt az égről, ezért ereszti az "üzemanyagot" ott ahol.
huHsReB.jpg
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 167
10 654
113
A drón témához,russzofobktol kérdezném,hogy mi keresnivalója a NATO-nak egyáltalán már egy éve napi szinten a Fekete -tenger ,és a Krím közelében körözgetni ilyen drónokkal?Ha az oroszok ezt csinálnák egy éven keresztül a Mexikói öbölben napi szinten milyen reakciója lenne a NATO-nak?

Szerintem ez most túl van lihegve. Valszeg egy finom figyelmeztetés volt.
Nemzetközi légtérben joga van mindenkinek ott repkedni ahol akar (vagyis Alaszka mellet a Tu-160-asoknak is) - viszont itt hadműveleti övezet van és mindkét fél érdekelt a háborúban. Józan paraszti ésszel is azért itt más az eljárás.
Sejtésem szerint az oroszok esetleg még attól féltek, hogy a gép rakétacsapást fog vezetni valamire, vagy felfedez valami olyasmit, ami a katonáik életébe kerülhet. Így kiküldték a két gépet, hogy pattintsák le - viszont igen finoman jártak el.
 • Lelőhették volna akármivel, mégis direkt nem fegyverhasználat történt. Ez egyrészt sokat finomít a dolgon, másrészt eladhatóbb.
 • Irán szívbaj nélkül ledurrantotta a NAVY Tritont, ők viszont ezt az utat választották - ez diplomáciai nyelvre lefordítva annyi, hogy nem eszkalációt akartak, hanem hogy ne legyen ott. Ez is beszédes.
 • Kérdés belépett-e a Krím légterébe. Az is sok mindent elönthetne.
Összességében emberi élet nem volt veszélyben, nem került sor fegyver használatra és jogilag is többé-kevésbé megáll a dolog. Szerintem a felek elengedik, de az új piros vonalak meghúzásra kerültek.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
705
2 645
93
Speciel a rakétáknál nincs ilyen probléma. Viszonylag kis ideig, alapvetően az orrkúpnál vannak kitéve intenzív hőterhelésnek. Ez egy rendkívül egyszerű forma, ezért is tudtak a ballisztikus rakéták olyan gyorsan és sok országban elterjedni, mert nem okozott a megbízható rakéták előállítása komplex problémát a primitív ipari fejlettségű államok számára sem. Csak az ICBM-eknél okoz problémát a robbanófej hőszigetelése, hiszen a világűrből tér vissza és e visszatérés során keletkezik az igazán durva hőterhelése!

A majdani hiperszonikus fegyverek nem primitív eszközök, hanem komplex felépítésű, manőverező eszközök lesznek. Azért nem sikerült eddig áttörést elérnie senkinek, mert a probléma sokszorosa az SR-71 esetén felmerülteknek.
Pont az a lényege, hogy ezek a fegyverek nem hagyják el a légkört.
Összefoglaló az elmúlt időszak újdonságairól az orosz légierő ukrán szereplését illetően - benne a Reaper drón sajnálatos balesete, illetve precíziós légiindítású fegyverek bevetése (UPAB-1500B-E, Grom-2, KAB-1500LG, az új siklóbomba protó, Kindzsal, stb):
Ebből a cikkből a következő két videó:

További különbség, hogy az ICBM rakéták 6-7 mach-os sebességre képesek (azt, hogy maga a harcifejrész mekkora sebességgel tér vissza, azt nem tudom, de feljebb @rappali 25 mach-ot írt), a Kinzsal pedig 10-12-re, tehát nemcsak nagyobb a hőmérséklet, de tovább is kell elviselnie egy nagyon magas hőmérsékletet az egész rakétának (ezért merészeltem élni az SR-71-es hasonlattal).

main-qimg-67da3edacee1f5a9c67e2de87378d902
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
396
971
93