[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
7 031
26 174
113
Az RF csapatok semlegesítik a visszavonuló ukrán csapatokat Kremmenayánál

Az RF UR-77 megtisztítja az ukrán erődítményt Kremmenaya közelében

Ez néhány nagyszerű felvétel az orosz rakétacsapásokról az AFU előretolt helyzetére. Szinte nincs olyan AD frontvonal, amely elkapná a cirkálórakétákat, így ez pusztító csapás lehetett volna.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
6 815
21 534
113
Amúgy ez a transzponder nélkül repkedek érdekes dolog. Az ominózus terület felett repültünk éjjel Frankfurtból, ment a szokásos szöveg a pilotától, majd lehetet hallani a másodpilotát (vagy nem tudom kit) anyázni a háttérben, hogy látszik valami a radaron és 17km-re van a LH728-tól.

A nagy sebességgel zuhanó testek témájához:
 • rengeteg fizikai félreértés van, kezdve az erő származtatásától, impulzus, mozgási energia összekeverve.
 • becsapodáskor erő keletkezik, mivel gyorsulás lesz (az x sebesség y időegység alatt zérus lesz. Ez a gyorsulás hozza létre az erőhatást. Minél nagyobb a tömeg és a gyorsulás, annál nagyobb erő keletkezik.
 • egy gravitációs bomba ballisztikus pályán esik, a kioldási sebesség irányvektora és légellenállási tényezője alapján számítható a sebesség. A repülő sebességét a kinematika szállítási sebességnek nevezi
 • miért nem törik milliárd darabra valami a becsapodásnál? A becsapodás egy nagyon gyors zömítési folyamatnak fogható fel. Ha nő az alakítási sebesség, az alapanyag felkeményedik. Ennek oka anyagszerkezeti, egyszerű hasonlattal élve olyan, mint a légfékes rendszer. Van némi késedelmi idő.
 • felmelegedés esés közben. Létező dolog, számítható, ezt hívjál torlópontnak. Egyszerű hasonlattal élve, mint a betonfúrás. Forró a fúrófej fúrásnál? Az, de a többi rész nem. Másrészt 10km+ felett -50°C alatti a hőmérséklet. Hőfeszültség mondjuk van, de egyszerhasználatos termékről van szó
 • becsapodás: mindig mindenki a közvetlen hatásra fókuszál, holott az igazi zsuga a nyomáshullám. Mekkora a nyomáshullám egy atomrobbanás után a kritikus helyeken? 3-400kPa. Ez a légköri nyomás három-négyszerese. Az épületek 1-10kPa különbségekre vannak méretezve. Persze, mivel ez föld alatt van, kívülről tartja a föld. Ez igaz. Viszont a nyomáshullám a földben is halad (lásd földrengés), így kapásból felületen megoszló terhelések vannak, ami óriási lokális terheléseket képesek létre hozni - pl. szellőztető csatorna/liftakna (hosszú és vékony szerkezet)

Tehát a kérdést nem úgy kell feltenni, hogy mekkora TNT egyenértek, hanem mekkora nyomáshullám generálódik a tárgy becsapódása/talaj és talaj/földalatti ojjjektum vonatkozásában.

Elég, ha van 120 m mélyen egy bunker, ha annak a légvezetékei, liftjei, lépcsőt mondjuk 30 méter mélyen a felszínről kialakuló nyomáshullám összeroppantotta. Nem azonnal lett kiiktatva, hanem mondjuk pár nap múlva. Szerintem egy ilyen eset alaposan le tudja lombozni a munkamorált a maradék időszakra.

Az analógia ugyanaz, mint a vizibomba vs tengeralattjáró vonalon. Hiába vastag és nagyszilárságú Hxxxxx anyagminőségből van a külső héj, arra van méretezve, ami víznyomás alapból van lent, arra nincs, hogy felette durrantanak és ez a plusz nyomás szuperponálodik felülről - ráadásul nem szimmetrikusan - a tengeralattjáróra. Ez szokta szeretni bármelyik hosszvarrat bármelyik nyomástartó berendezésben.

Plusz azt sem árt fejben tartani, hogy noha a beton híres a nyomásállóságáról, de ha egy nagy szerkezet kezd mozogni, ott bizony húzófeszültség is ébred, azt meg nem szereti. Erre van elvileg a vasbeton, de a beton törik/mozog - akár rohad x evtizede a földben, akkor a dolog már nem egyértelmű.

Azt se felejtsük el, hogy amikor az 50-70-es években kezdtek bunkerokat építeni, tized ennyit sem tudtak a talajmechanikáról/hidrodimanikáról (mivel egy bizonyos terhelési sebesség után minden szilárd anyag folyadékokra jellemző tulajdonságokat vesz fel, lásd Kármán Tódor kísérlete, ahol marványt nyújt meg), szóval nem tartom lehetetlen dolognak.

Minél többet foglalkozom anyagokkal, annál inkább megdöbbent, mennyire minimális ismerekkel rendelkezem még ennyi év után úgy, hogy ezzel foglalkozom...
Mert minél többet tanulsz annál jobban rájössz milyen keveset is tudsz a világról! A nagy tudású emberek szinte kivétel nélkül szerények ezen gondolat miatt ! Ezért tart a fórum közönsége irány mutatónak téged és az írásaidat !
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 029
3 013
113

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 366
17 352
113
Mert minél többet tanulsz annál jobban rájössz milyen keveset is tudsz a világról! A nagy tudású emberek szinte kivétel nélkül szerények ezen gondolat miatt ! Ezért tart a fórum közönsége irány mutatónak téged és az írásaidat !
A befejező mondat eleje után valami olyant vetített elő a tudatom:

Ezért tartja a fórum közönsége magát mindentudónak!
Kiváló volt a Kindzsalos anyázdát olvasni pl. sokat tanultam belőle! (nem) Csak így tovább fiúk!
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 803
14 103
113
@dudi @krisss és akik aktív katonák, ti hogy látjátok mekkorák lehetnek a valós veszteségek ukrán és orosz oldalon? Persze nagyságrendileg és nem darabra pontosan...
Én a tegnap bedobott 100 ezer fős ukrán veszteséget (halott) "kevésnek" érzem a harcok intenzitása miatt, az orosz veszteségek is minimum 10 ezer felett lehet (halott)+Wagner és szakik, de szerintem nagyságrendileg kisebb mint az ukránoké, ami azért is érdekes, mert elvileg a támadó nagyobb veszteségeket szokott elkönyvelni és ugye alapból is kisebb volt az orosz támadó sereg, mint Ukrajna hadserege. Nyilván a Nato ezeket nyomon követi és ti ott "szakmai berkekben" hallotok hitelesebb infókat, mint amik ide eljutnak. Kiváncsi vagyok a véleményetekre, Oroszország a most rendelkezésre álló erőkkel megnyerheti ezt a konfliktust, vagy elkerülhetetlen egy újabb mozgósítás?

Bocs, hogy belevaú, de a "szakember berkek" felejtősek, hiteltelenek. Azért mondom ezt, mert a háború kitörésének másnapján fültanuja voltam, ahogy a "szakemberek" arról beszélgetnek, milyen esélytelenek az ukránok, hisz egyáltalán nincsenek fegyvereik (!!!).
Akit kicsit is érdekel a haditechnika, az tudja, hogy csak a SZU-ból megörökölt eszközök milyen irdatlan mennyiségben álltak rendelkezésre , még 2022-ben is. Gőzerővel készültek a háborúra saját fejlesztésekkel, gyártással, a nyugati fegyverzet óriási tömegben áramlott már jóval a háború előtt és ez egyre felgyorsulva folytatódott... A "szakember berkek" tisztelet a kivételnek (!), sajnos sokszor egy kalap fost nem érnek a szaktudást tekintve.

Más :

Typhoon-VDV 30 mm-es 2A42-es gépágyúból lő ukrán állásokra.

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 562
16 230
113
Mindenki úgy járt el, ahogy akart. Az Usa kémkedett egy kicsit egy háborúban álló Oroszország ellen, annak a hadszínteréhez közel transzponder nélkül, ők meg megnézték mit jelez a radar, s leengedtek egy kis kerozint.

Ha a hülyeséget félrerakjuk, az USA fordított helyzetben egy ilyenért biztos vagyok benne hogy azonnal lelőtte volna az orosz drónt, mint a szart.

Az oroszok hozzájuk képest még nagyon finomak, és nőiesek voltak. Még fegyverhasználat sem volt...
majd pár nap múlva beirja hogy azért nem lőtték le, mert nem volt meg rá a képesség :D

bár ha levonja a tanulságot belőle az ember,még kiderül,hogy éjszaka kell reptetni ezeket a szarokat,hiszen a ruszkik nem látnak a sötétben .. arra sincs képesség,hiszen ezt is megállapította ..

pedig annyira szánalmas ez a performansz amit itt előad,hogy hihetetlen :D


@RomperStomper : amikor megkérdezted a "katonát", aki ráadásul 'szakértő" is, a fejemben valamiért megszólat a "Gladiátorok bevonulója " alias bohóc induló .. :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
41 460
60 296
113
Bocs, hogy belevaú, de a "szakember berkek" felejtősek, hiteltelenek. Azért mondom ezt, mert a háború kitörésének másnapján fültanuja voltam, ahogy a "szakemberek" arról beszélgetnek, milyen esélytelenek az ukránok, hisz egyáltalán nincsenek fegyvereik (!!!).
Akit kicsit is érdekel a haditechnika, az tudja, hogy csak a SZU-ból megörökölt eszközök milyen irdatlan mennyiségben álltak rendelkezésre , még 2022-ben is. Gőzerővel készültek a háborúra saját fejlesztésekkel, gyártással, a nyugati fegyverzet óriási tömegben áramlott már jóval a háború előtt és ez egyre felgyorsulva folytatódott... A "szakember berkek" tisztelet a kivételnek (!), sajnos sokszor egy kalap fost nem érnek a szaktudást tekintve.

Más :

Typhoon-VDV 30 mm-es 2A42-es gépágyúból lő ukrán állásokra.

A nyugati segítség nélkül Ukrajna pár hét alatt összeomlott volna.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 228
12 159
113
A nyugati segítség nélkül Ukrajna pár hét alatt összeomlott volna.
Igazad van, bár van némi önellentmondás a mondanivalódban annak függvényében, hogy az oroszokat folyamatosan semmirevaló hadinépnek próbálod beállítani. Az igazság, hogy az oroszok már régen legyőzték az ukránokat, jelenleg a kapor kesztyűbábot csak a benne motoszkáló NATO kéz mozgatja. Ennek tudatában viszont ez tisztán egy NATO - orosz háború, ahol nem kellene megütközni azon, ha az amerikai kémgép kap egy kis plusz kerozint...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
21 900
68 187
113

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 928
32 023
113
Sejtettem hogy ketszeri kerozinozasnak oka volt. Magamban arra tippeltem hogy a kerozin mennyisege, tomege hajlitotta meg a legcsavar lapatjat. Ketszer ugyanugy jott be a gep, mintegy celzottan, es kerozin... Gyanus volt hogy ez egy harceljaras.
Vajon honnet tudtak a lapat specifikacioit?

Lehet abban más is kerozinba keverve.
Tegnap írtak is egy példát, hogy USA-ban próbarepülés közben felszállás után problémák adódtak egy F-16-os hajtőműmével ezért gyorsan leeresztette az üzemanyagot és leszállt.
Probléma, hogy az üzemanyag egy sertéstelepre hullott ahol csontig beleégett a sertésekbe, instant megölve az állományt.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 458
28 690
113

– Pokoli harcok Bakhmutban! — PMC "Wagner" támadások a városközpontban és minden szélén (MAP)​

Az ukrán fél "pokoli csatákról" számol be Bakhmutban (Artyomovszk): a Wagner PMC támadások a városközpontban és minden szélén.
Ukrán katonai elemzők az elmúlt esti és éjszakai eredményekről tesznek közzé adatokat, és az általános helyzetet "nagyon összetettnek, közel kritikusnak " nevezik.
„Az oroszországi autópályákra való áttörés miatt az ukrán fegyveres erők logisztikája a lehető legnehezebb.”
A PMC erői áttörték a magánszektort, és az APU a sokemeletes épületek párkányaiban van. Ezekért a párkányokért, valamint a város nyugati részén található lakóterületekért folyó küzdelem határozza meg a frontvonal további elhelyezkedését ezen a területen.
Heves harcok zajlanak a városban - Squares, Budyonovka, Samolet, Sobachevka és Vodokanal környékén, támadások vannak Korsunsky, Kommunalnaya, Polyarnaya, Geologists és Ivan Ivkin utcáin.
Az AZOM gyár területén a PMC két irányban tart offenzívát, tegnap az ukrán fegyveres erők többször próbáltak ellentámadást végrehajtani.
"WagnereSEk" haladnak előre. KhromovoNÁL pokoli csatákat folynak, támadórepülőgépek közeledtek a településhez kelet felől.
Folyamatosak a támadások az autópálya O0506-os szakaszától északkeletre és keletre Khromovo falu felett. Egyes pozíciók naponta akár 5-ször is gazdát cseréltek.
Bakhmuttól és Soledartól északra a helyzet szinte változatlan.
A PMC megrohamozza az erőteljes védelmet a Razdolovka-Vasyukovka-Veseloje vonalon és Bogdanovka közelében.
Источник: https://rusvesna.su/news/1679042508

A Kreml bejelentette Hszi Csin-ping látogatását​

A Kreml hivatalosan bejelentette Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő oroszországi látogatását.
A kínai vezető Vlagyimir Putyin elnök meghívására érkezik hazánkba március 20-22-én.
A megbeszélések során Oroszország és Kína vezetői megvitatják a Moszkva és Peking közötti kapcsolatok továbbfejlesztésének, az átfogó partnerségnek és a stratégiai interakciónak aktuális kérdéseit. Fontos kétoldalú dokumentumokat írnak alá – jelentette a Kreml.
Источник: https://rusvesna.su/news/1679036864

A Szlovák Minisztertanács jóváhagyta a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnába való átadását - Szlovákia miniszterelnöke
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 968
15 584
113

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 790
17 939
113
Orosz T80 veszteseg. Ezekbol se lehet sok.

3 orosz BMP es 2 tank veszett oda

2023 oszre ennek a haborunak piszkosul vege lesz, mert tenyleg csak a gyalasok maradnak az oroszoknak.
https://mobile.twitter.com/Rebel44CZ/status/1636497673594216448
Szerintem te az ukrán harckocsi állomány miatt aggódj, az oroszoknak 3000 T-80 harckocsija volt letárolva 2008 óta. Az orosz mindezidáig tudták pótolni a veszteségeiket, az ukriknak lett volna szüksége 700-1000 harckocsira, amelyből 300-t fognak kapni 2 év alatt
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
14 902
40 947
113
Paros napokon fontos, paratlan napokon nem fontos.

Az 1:7 aranyt tudjak tartani. :DBasszameg, bozóton,a fákon temérdek lővésnyom,ezek lőnek mint az Oroszok,konkrétan minden szarrá van lőve,mi lenne ha lenne rendes logisztikájuk,meg ipauk az Oroszoknak?Az RF csapatok semlegesítik a visszavonuló ukrán csapatokat Kremmenayánál


Csórikáim.


Az RF UR-77 megtisztítja az ukrán erődítményt Kremmenaya közelében

Ez néhány nagyszerű felvétel az orosz rakétacsapásokról az AFU előretolt helyzetére. Szinte nincs olyan AD frontvonal, amely elkapná a cirkálórakétákat, így ez pusztító csapás lehetett volna.


Úgy szórják a cm-eket,mint a HM a toborzó röplapokat.
18 sok++++++++++++++++++++Na,egész jól szerepelnek az M113-ak.


A nyugati segítség nélkül Ukrajna pár hét alatt összeomlott volna.


Sokkal jobban jártak volna,de a nyugat ha egyszer elkezd segíteni,ott kö kövön sem marad.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
46 163
70 412
113
A korábbanemlített Global Hawk

twyvmou2oVc.jpg