[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
31
382
53
Látva a háború eddigi történéseit az oroszoknak nem nagyon számít a saját katonái élete..

Igen, mind az ukrán, mimd a nyugati médiában ez az uralkodó narratíva. Én a véleményemet arra alapozom, hogy ahol lehet, inkáb nehéz technikát használnak, ha kell, inkább visszavonulnak, de nem úgy állnak a háborúhoz, mint az ukránok, akik minden talpalatnyi földért tetszőleges számú katonát is beáldoznak.
De ahogy írtam, ez magán vélemény, mindenki azt lát bele a sztoriba, amit az ő világképe, a számára rendelkezésre álló információk lehetővé tesznek
Őszintén érdekel, hogy ez neked, hogy jött ki...

A tüzérségi fölény viszonylag egyértelmű, ezt talán még a nyugati és ukrán sajtó sem vitatja. Aztán persze techfanoknak úgyis mindig lesz ellenérve, hogy az orosz ágyű szar, csak a nyugati a jó stb. de talán ezt az állítást a többség elfogadja.

A légi fölény lokálisan, a frontok felett többnyire talán szintén vitán felül áll. Az.oroszok jóval több bevetést repülnek, egyre több videó van az irányított légibombák használatáról és persze az is látszik, hogyha valahol az ukrán csapatok kimerészkednek a légvédelmi ernyő alól, ott azonnal megjelennek a kamovok és mi 28/34-ek. Ráadásul számomra (és ez megint magánvélemény) úgy tűnik, hogy pont a középhatótávú légvédelmi rakétákból nem állnak jól az ukránok, egyre több felvétel van, ahol lancet drónok S-300 egységeket semmisítenek meg, vagyis ezeket közelebb kellett vinniük a harcérintkezési zónákhoz, tehát ahogy haladunk előre, ez a fölény egyre inkább kibontakozik.

Az EW-ben pedig az.oroszok a közhiedelemmel szemben mimdig is jók voltak, és láthatóan rengeteg drón elleni és egyéb elektronikis hadviselési eszköz áll rendelkezésükre nagyjából a front teljes hosszában.

És ami a legfontosabb, ezek az eszközök egy egységet alkotnak. Míg Ukrajna minden fegyvertípusból néhány darabot kap, általában randomszerűen, az orosz rendszerben sokkal inkább ki tudják használni az összhaderőnemi lehetőséget, mert ezek az eszközök eleve az orosz hadseregnek, a meglévő eszközpark figyelembe vétele mellett készülnek (leszámítva az ott is a racionális szempontokat részben felülíró korrupció miatti kilengéseket)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 253
54 233
113
Van felvetel a hajorol, pont errol az oldalrol, es a tatrol hogy kutya baja, es sajat laban uszott be a kikotobe.
Ha ez nem egy kamufilm, akkor nem robbant fel a csonak maximum. A masik filmen latott, kilott csonak robbanasa eleg nagy volt ahhoz hogy jelentos karokat okozzon a hajon ha celba er. Az Iván Khursz (eleg pornoszinesz neve van) rendben van.


Prigozsin oszodi beszéde, ez az ember egy kalapacs, nem veletlen a Wagner jelkepe.


Masik mandi cikk a hazugsagmediarol a haboruval kapcsolatban.

10 darab ilyen negyedik és ötödik generációs harci repülő összesen 1 milliárd dollárba kerül, és további 1 milliárd dollár a rendszerköltség.


Zseller levele az iraniakhoz, az iraniak pedig megkerdezzek ugyanezt tole, csak orosz helyett USA szerepel benn?

Közben Karacsony Gergely ugy gondolja hogy épp egy haboruban vezeti Budapestet.

Napi ukran terrortamadas, civil lakohazakat tamadtak dronokkal Krasznodarban az ukran csapatok.
Tobbek kozt azert is eredmenytelenek az ukranok, mert a kapott fegyverek nagyobb reszet elvakultan a civilek pusztitasara hasznaljak a katonai celpontok helyett. Legyen az olcso 155mm granat vagy filleres dron, vagy epp draga Tocska vagy Taurus.


A hetvegi Belgorod tersegi ukran terrortamadas valos celja ez lehetett, de igy kenytelenek voltak hamis hireket gyartani hamar nem sikerult.

Itt meg epp egymast gyilkoljak az ukran parancsnokok, teljes lehet a kaosz, es alacsony a moral.


És a végére egy ujabb "az oroszok kifogytak a tankokbol is hir" ezuttal a franciaktol. Gondoltam megelozom vele a helyi ukroreich rajongokat.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
6 688
34 059
113
A video mar nem elerheto. Tul jol lettek az ukranok meg a hulye amerikai hadvezer faszsagai kielemezve? :D
Az én tippem egy NAFO mass-reporting:

IIVo8mzf_o.jpeg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 463
28 761
113

Az ellenség az offenzíva előtt hatalmas csapásokat mér a hátunkra (FOTÓ, VIDEÓ)​

A légvédelem jelenleg a HIMARS és a Storm Shadow rakéták hatalmas rakétacsapásait tükrözi.
Robbanások dörögnek a Zaporozsje régió városaiban: Berdjanszkban, Tokmakban, Vasziljevkában.
A légvédelem ismét működött a rosztovi régióban.
Korábban az Egyesült Államok nyíltan bejelentette azt a stratégiát, hogy az ukrán fegyveres erők felállása előtt megpróbálja károsítani a légi közlekedésünket, a bázisainkat és az infrastruktúránkat.
A felvételen egy rakétarepülés és egy tűzvész látható Berdyanszkban
Источник: https://rusvesna.su/news/1685048799

Az ördög lecsap Krasznodarra — a lehetőség pillanata BpLA (FOTÓ, VIDEÓ)​

Az ellenség drónok segítségével támadta meg Krasznodart.
A város egyik kerületében történt robbanásról készült felvételeket a média és a szemtanúk teszik közzé.
A helyszínről érkezők arról számolnak be, hogy egy kamikaze UAV megrongálta a Morskaya utcában egy mobilszolgáltató távközlési tornyával rendelkező épületet.
A robbanások során senki sem sérült meg - közölte a regionális hadműveleti parancsnokság. A baleset helyszínén a mentők dolgoznak.

Frissítve​

A krasznodari robbanás után egy irodaház, egy ötemeletes épület (betörtek az ablakok) és egy közeli magánház (a tető részben megsérült) megsérült. Ezt a Krasznodar vezetője, Jevgenyij Naumov nyilatkozta.
Az előzetes információk szerint személyi sérülés nem történt.
A krasznodari hatóságok tagadták a hálózattól a Morszkaja utca lakóinak evakuálásáról szóló jelentéseket, és arra kérik, hogy csak a hivatalos forrásokból származó információkban bízzanak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685071013

Berdyansk: az éjszakai ágyúzás részletei (FOTÓ, VIDEÓ)​

Május 26-án éjjel, nem sokkal éjfél után a kijevi rezsim megtámadta Berdjanszkot a Zaporozsje régióban.
A város tűz alá került, feltehetően a Storm Shadow rakétáktól.
Hatalmas tűz ütött ki a kikötő területén.
Közvetlenül a sztrájk után más helyeken és máskor készült, egymással nem összefüggő felvételek keringtek az interneten, és az ukrán propaganda elkezdte kidolgozni a „majdnem elpusztult és pánikban van a város” indítékát, ami nem igaz.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685076420

Kijev a közeljövőben nem tudja visszaadni az elvesztett területeket – mondta Milli tábornok​

...
Amint arról az Orosz Tavasz beszámolt , Mark Milley tábornok távozik posztjáról, helyét Charles Brown tábornok veszi át , aki az Egyesült Államok vezérkarának új vezetője lesz, ha a Kongresszus jóváhagyja jelöltségét.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685079477
 

balsteffl

Active Member
2014. szeptember 1.
19
125
28

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
5 932
14 278
113
Saját elmélet (persze lehet már más is megfogalmazta):

Ami többé kévésbé vitán felül áll, hogy eredetileg az oroszok rövid időre terveztek, de valahol Gosztomel környékén a terv félre csúszott, és fokozatosan átalakult a háború egy klasszikus népek csatájává. A felek céljait nem tudjuk, de mindabból, ami a nyilatkozatokból következik, az oroszok Ukrajna egy részét biztosan meg akarják tartani, az országról le akarják választani a keleti iparosodott részeket és lehetőleg a tenger mellék minél nagyobb hányadát. Tehát ma ugyan a harcok de jure Ukrajna területén zajlanak, de ez de facto várhatóan orosz terület lesz.
Mimden szétlőtt város helyreállítása, nyugdíjak fizetése előbb utóbb az orosz államkasszát fogja majd terhelni.
Mivel a front mentén a városokat már lerombolták, ha tovább haladnak, újabb később sajáttá váló városokat fognak elpusztítani, ezért célszerű egy helyben maradva minél több elenséges erőt adott helyen felszámolni és csak akkor előre mozdulni, ha az ukránok már nem hajlandóak elég intenzitással támadni.

Ha ez az elmélet igaz, ebből a szempontból Bahmut elfoglalása kifejezetten káros. Talán a lendület, talán más szempontok (a katonáknak és a hátországnak is nehéz elmagyarázni, miért jó nyerés helyett döntetlen közelire hozni a csatákat) miatt látjuk a város bevételét.

Persze ez lehet csak az egyik oka a lassú haladásnak, a másik oka az is lehet, hogy az adottságokat figyelembe véve a közvélekedéssel ellentétben nagyon vigyáznak az oroszok az élő erőre és inkább tüzérséggel próbálják felőrölni az ellenséget. Ma már kevesen emlékeznek rá, de a SZU végnapjaiban egy valódi diktatúrában is komoly tüntetések voltak az Afgán háború miarr, aminek a megismétlődését az orosz vezetés láthatóan minden áron próbálja elkerülni.

Mindenesetre bármi is az oka, a helyi légi-, tüzérségi- és EW fölénynek köszönhetően az oroszok élőerő vesztesége lényegesen alacsonyab az ukránoknál, így ha nem változik a helyzet az álló háborúval is elérik a céljaikat. Addig pedig csak azért kell imádkoznunk, hogy senki ne lépjen át olyan vörös vonalat, aminek eredményeként az oroszok már nem csak fenyegetőzni, hanem atomháborúzni is fognak. Szeretném, ha még a gyerekeim is tudnák, mit jelent a modern civilizáció és nem ökrós szekér lenne számukra az elérhető leggyorsabb közlekedési eszköz.
A lassú előrehaladás oka szerintem nagyon prózai. Jelenleg nincs az oroszoknak annyi élő ereje a fronton, hogy nagyszabású a front egészét éríntő offenzívát indítsanak. Nem fogunk itt látni olyan nagy és látványos hadműveleteket mint a 2. világháború során, már csak azért sem mert azt tömeg hadseregek vívták, itt pedig ilyen nincs és hacsak a háború nem eszkalálódik (remélem nem fog) nem is lesz. Putyin nem fog általános mozgósítást és totális hadi állapotot bejelenteni ha csak Ukrajna marad a hadművelet célpontja. Nem éri meg neki gazdaságilag (egy több milliós hadsereg ellátása, logisztikája eszméletlen pénz és anyag költség) és társadalmilag sem. Ami meg az élő erő óvását illeti. Nos szerintem ennek az oka az, hogy a jelenlegi helyzetben a kiesett élő erő pótlása nehézkes. Ha hadi állapot lenne a dolog egyszerűbb lenne, de a tartalékos rendszer véges, ahogy az önkéntesek létszáma is.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
3 938
7 992
113
Ha a hibbantak tamadjak a Gazpromot azzal gondolom nem fognak a nyugati mediaban kulonosen foglalkozni?
 
 • Tetszik
Reactions: Tumpek

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 253
54 233
113
Ma minden NATO gép otthon csücsül, nyalogatják a sebeiket a besült Krími és Fekete-tengeri támadások után.

De ez ment tegnap:

4 nato gép is a Krím-félsziget alatt
https://i.postimg.cc/SRs9Sd4b/4-nato.png

forte10 a Krím-félsziget alatt
https://i.postimg.cc/NjJ1KLbw/forte10-25.png

Hárman Kalinyingrádod kukkolják. jake-redeye-cl60
https://i.postimg.cc/Zqw31Xkx/jake-redeye.png
MINEK??? Ez mire lehet jó nekik??
Mar megjottek.

Az eszteknek is kint volt a Textron dronja a tenger felett.
Volt egy rakas tehergep bulgar-roman es lengyel-balti tersegben.
Plusz ez a lassu OKBUS58 a semmibol ismet a roman reptereket jarja.

Az ukran fake news a Cole rombolo seruleseit hasznalja fel az Ivan Khusz temahoz.

Egyenes adasban ahogy az ukranok lovik Donyecket.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
15 404
36 520
113
Sikerült körbe lőni az épületeket
Egy nagyon gyors kérdésem van, szerinted hogyan működik egy repesz romboló bomba?

Legyen kettő inkább: szerinted ott hányan élték túl - hagyjuk a faszba a repeszhatást amire vonatkozott az első kérdés - pusztán csak a légnyomást, mikor leugrott az épület teteje tőle?

Köszi ha válaszolsz!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
21 944
68 424
113
Szervkereskedelem?

Támadás élőben:

Nadler, a béke hírnöke:

Utkovszkíj finomító:

Vajon mi törént ezzel az ukránnal? Az ami a hírben van?

mélyFOS:

És ez nagyon durva! A Kínai Néphadsereg is készül:

Az orosz tüzérség által megsemmisített ukrán szabotázs és felderítő csoport utolsó másodpercei:

Az orosz zsoldosok és az ukrán haderők fogolycseréjének légköre:

Szórólapozás:
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
649
6 199
93
Ma minden NATO gép otthon csücsül, nyalogatják a sebeiket a besült Krími és Fekete-tengeri támadások után.

De ez ment tegnap:

4 nato gép is a Krím-félsziget alatt
https://i.postimg.cc/SRs9Sd4b/4-nato.png

forte10 a Krím-félsziget alatt
https://i.postimg.cc/NjJ1KLbw/forte10-25.png

Hárman Kalinyingrádod kukkolják. jake-redeye-cl60
https://i.postimg.cc/Zqw31Xkx/jake-redeye.png
MINEK??? Ez mire lehet jó nekik??
Sajnos az USA érdekeket szolgálják, orosz gyengítése, másodlagosan EU gyengítése gazdaságilag. A Fekete-tengeren céladatokat szereznek hogy átadhassák az ukránoknak. Kalinyingrádnál csak nettó provokáció. Ha felmegy egy orosz vadász, akkor lehet tolni a médiában hogy agresszív, unsafe, unprofessional meg hasonló lózungok. Na meg ugye rögtön indok hogy veszélyben Európa, usa hozza is a csapatait mert ő szövetséges, majd megvéd. Persze a lényeg hogy Európa ne nagyon gondolhasson mást mint "amit kell", rá kell ülni a nyakára. Mellékesen meg legalább részben az eu finanszírozza az ide mozgatott usa csapatokat. Nem lepődnék meg ha ezen az usa gyakorlatilag spórolna, érdekes lenne belelátni a könyvelésbe hogy mit fizet a vendéglátó ország egy "hadgyakorlatnál". Lehet jobban jönnek ki mintha otthon treníroznák az army-t!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
6 386
16 901
113
Egy nagyon gyors kérdésem van, szerinted hogyan működik egy repesz romboló bomba?

Legyen kettő inkább: szerinted ott hányan élték túl - hagyjuk a faszba a repeszhatást amire vonatkozott az első kérdés - pusztán csak a légnyomást, mikor leugrott az épület teteje tőle?

Köszi ha válaszolsz!
A probléma inkább az, hogy ugyan ezt már egyszer a szíriai topikban is kifogásolta, ott is el lett neki magyarázva kicsit velősebben. Egyszerűen ignorálja, kb mint negan...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 463
28 761
113

A Milkát is háborús szponzorrá nyilvánították az ukránok​

A hatalmas vihart kavaró OTP-ügy után újabb vállalatokra szálltak rá az ukránok. Egy ukrán portál arról ír, hogy az ukrán állami korrupcióellenes ügyészség (NAZK) Oroszország támogatójává nyilvánította a Milkát, az Oreót és egyéb édességmárkákat birtokló Mondelez International nevű vállalatot. Hozzáteszik: a vállalatot Ukrajnában és Oroszországban a Barney nevű csokoládémárka alapján ismerik és szeretik. Azért helyezték a háborús szponzorok listájára, mert nem hagyták el Oroszországot,
és adót fizetnek Moszkvának. A NAZK állítása sszerint a cég piacvezető az orosz édességpiacon több szegmensben. Az OTP-t is listázó ügyészség szerint a profitot az ukrán gyerekek életében lehet mérni, akik többé nem esznek már Barney mackót.

A "megsemmisült" "Ivan Khurs" hajó belép a Szevasztopoli-öbölbe (+VIDEO, FOTÓ)​

Az első felvétel az "Ivan Khurs" "megsemmisült" felderítőhajóról Szevasztopol külső útjain, 2023. május 26.
A közepes felderítőhajó épségben visszatért a bázisra, az ukrán propagandisták örömteli visításának nem volt alapja.
A mai fotókon és videón is jól kivehető a felderítő hajó, amit olvasónktól kaptunk.
Az Ivan Khuroknak nincs sérülése, a vontató nem húzza, a hajó magától megy.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685092574

További felvételek az "Ivan Khurs" közepes felderítőhajó Szevasztopolba való belépéséről . A bal oldalon sincs látható sérülés.

Dnyipropetrovszkba érkezés után.

A Khohol csatornák azt kiabálják, hogy rakétáink egy dnyipropetrovszki „polgári kórházat” találtak el, de helyi források megerősítik, hogy az épület tele volt katonai személyzettel és felszereléssel, civilek szinte nem voltak jelen. Jelentős számú halottról és sebesültről számolnak be.
Artymovsk (Bakhmut) oldalai, a fő védelmi vonal nagyszerűen kitartott a nehéz ukrán offenzívákkal szemben, az ukrán hadsereg súlyos veszteségei után úgy döntöttek, hogy visszahúzódnak az erdősávba.

Az oldalakat a következő férfiak tartották:
 • Akhmat brigád
 • 9. motoros lövészhadosztály -
155. tengerészgyalogos dandár
- Az LPR népi milíciája
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 987
15 666
113
Mit akarnak az ukránok 500 + km hatótávú eszközökkel támadni ? Gyanítom, a Storm Shadow, a Taurus, és egy - két társa azok nem frontvonalbeli célokra, beásott gyalogosokra / harckocsikra / raktárakra valók, hanem Deep Interdiction bevetésen magas értékű célpontokra, mint irányítási - vezetési központok, repterek, energetikai infrastruktúra és társaira valók.

Mit támadnának vele ? Fehéroroszországban levő orosz egységeket ? Vagy Szmolenszket / Brjanszkot / Tulát / Voronyezst ? Vagy a Krímet ?

Ukrán felségjelzésű gépekkel, de NATO eszközökkel, NATO pilóták által kezelve, és NATO műszakiakkal kiszolgálva ezek a gépek, oroszországi célpontok ellen nem a NATO nyílt részvételét jelentené ?

Nem.
Azt adnak, amit akarnak. Az orosz 2014 után nem volt hadviselő fél Ukrajnában. Csak valahogy volt a lázadóknak fegyverük.
Most valahogy az ukránoknak van fegyverük.
Castel vs Bendarzsevszkij

Castel vs Bendarzsevszkij


Szerintem jó vita volt.
A polemia a húsdaráló eredménye:
 • Az egyik szerint az ukrán siker, az orosz siker elmaradása vagy túl késői megjelenése.
 • Az orosz vélemény szerint a siker az ukrán emberveszteség.

Valahol mindkettő igazat mond:
 • Elmaradt az orosz és az ukrán téli és tavaszi támadás.
 • Az ukrán lépéskényszerben van. Ha nem tud fordítani, folytatódik a háború, hosszú távon az orosznak jó a jelenlegi helyzet.
 • Más kérdés, hogy ennyit akart e Putyin. Valószínűleg nem. Akkor az orosznak kell lépni. Van ehhez ereje?

Castel eddigi jóslatai nem jöttek be.
Az ukrán csákó nyilván magyarázkodik Bahmut estében, de nem érvel rosszabbul, mint Robert Castel.
Szerintem Bahmut elvesztése jelentős harcászati siker az orosznak, kérdés, hogy lehet e hadműveleti szintű sikerré fejleszteni ezt az eredményt.