[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Az AFU-tól elvett zsákmány egy kis bontása

1 - 14,5 mm-es nagy kaliberű harckocsi géppuskák KPVT.
2 - 30 mm-es 2A42 automata ágyú.
3 - M72A6 egylövetű reaktív páncéltörő gránátvető.
4 - Rakétahajtású repeszgránát ROG-22.
5 - rakétahajtású támadógránát RShG-1.
6 - Páncéltörő irányított rakéta 9M111M "Faktoriya".
7 - RPG-30 "Hook" páncéltörő gránát.
8 - Lövés egy Panzerfaust 3 kézi páncéltörő gránátvetőből.
9 - RPG-26 "Aglen" páncéltörő gránát.
10 - Kisméretű reaktív lángszóró "MPO-A".
11 - Eldobható AT4 rakétahajtású gránátvető.
12 - Rakéták az FGM-148 "Javelin" páncéltörő rakétarendszerhez.
13 - NLAW páncéltörő irányított rakéta.
14 - FIM-92 "Stinger" hordozható légvédelmi rakétarendszer.
15 - RPG-22 "Neto" páncéltörő gránát.
16 - 7,62 mm-es PKM és PKTM géppuska.
17 - 12,7 mm-es DShKM és NSVT géppuska.
18 - "Konkurs" páncéltörő rakétarendszer.
19 - Stugna-P páncéltörő rakétarendszer.
20 - A 7,62 mm-es "Maxim" géppuska.
21 - Hordozható légvédelmi rakétarendszer 9K32M "Strela-2M".

https://vk.com/wall-123538639_2483995
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 373
24 746
113

SonntagsZeitung: Svájc megvétózta Németország azon kérését, hogy lőszert exportáljanak Ukrajnába​

Svájc zászlaja – RIA Novosti, 1920, 2022.04.24.

© Fotolia / Mikael Lever

ZÜRICH, április 24. – RIA Novosti. Svájc megvétózta a német hatóságok azon kérését, hogy reexportálják Ukrajnába a német Marder típusú gyalogsági harcjárművekben (IFV) használt lőszereket - jelentette vasárnap a SonntagsZeitung svájci lap .
A kiadvány szerint Svájcban gyártott lőszert használnak Marder típusú gyalogsági harcjárművekhez, de a Konföderáció a konfliktusövezetekre korlátozza azok reexportját.
A Svájci Gazdasági Államtitkárság (SECO) szóvivője az újságnak elmondta, hogy Németország két kérelmet is küldött lőszer szállítására Ukrajnának.

"Mindkét német kérésre nemleges választ adtak a svájci semlegességre és a hadianyagokról szóló törvény szerinti kötelező elutasítási kritériumokra hivatkozva" - idézte az újság a SECO szóvivőjét.
Korábban a Welt kiadványa arról számolt be, hogy a Marder típusú gyalogsági harcjárműveket gyártó Rheinmetall német védelmi konszern hivatalos kérelmet küldött a német kormányhoz 100 egység Ukrajnának szánt katonai felszerelés értékesítésének jóváhagyására.
Azért akarták azt a harcjárművet küldeni, mert tudták, hogy a lőszerét Svájc megvétózza? :)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
És szerinted nem lesz rá kiképzett legénység vagy mi?
Elvileg rotálnia a másik oldalnak is kell nemdebár. De szerintem nem épp
az a legfontosabb az UA tüzérségnek, hogy kímélje a csöveket...
Egy profi tüzér kiképzése felkészítése több hónap még háborús helyzetben is. Ha csak jó van az úgy sorkatonai felkészítést alkalmazzol a többit rahagyod a háborús körülményekre akkor bocs a fogalmazásért baszhatod. Adsz egy pofont a szarnak.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Egy profi tüzér kiképzése felkészítése több hónap még háborús helyzetben is. Ha csak jó van az úgy sorkatonai felkészítést alkalmazzol a többit rahagyod a háborús körülményekre akkor bocs a fogalmazásért baszhatod. Adsz egy pofont a szarnak.
Nem egyszerű. De én teljesen biztos vagyok benne, hogy ha mi nem is tudjuk erre a megoldást,
az akinek a feladata, az tudja. Gondolom nem az egyértelmű roncstelepre küldik a neméppen
elfekvő kategóriás technikát.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
W

Wilson

Guest
De azok, ha jól rémlik akkor a szakik aplikálták fel a Btr 82 tornyát.
Szerintem az orosz hadiipar produktuma...

Itt egy 2018-s cikk róla...


A modernizált BMP-1 a BTR-82 páncélozott szállítójármű 30 mm-es ágyújával lesz felszerelve.​


БТР-82

A kép forrása: witter.com/IvanSidorenko1

TSAMTO, március 19.

A jelenleg is az orosz hadsereg és a nemzetőrség szolgálatában álló BMP-1 gyalogsági harcjárműveket a BTR-82-ből származó 30 mm-es ágyúval szerelik fel, aminek köszönhetően légi célpontokat, köztük drónokat is le tudnak majd lőni, A RIA Novosztyi több forrása elmondta a RIA Novosztyinak.Az orosz védelmi ipar.

"Jelenleg körülbelül 20 darab BTR-82-es harci modult vásároltak 2A72-es automata ágyúval tesztelésre. Egy ilyen fegyver modernebb, mint az eredetileg a BMP-1-re szerelt 2A82 Grom fegyver. Funkciója is más: ha a A Thunder egy páncéltörő ágyú, az új modul könnyen páncélozott járművek és alacsonyan repülő célpontok – helikopterek, sőt drónok – ellen is használható” – mondta a forrás.

A RIA Novosti forrása megjegyezte, hogy a BMP-1 korszerűsítéséről szóló döntés annak köszönhető, hogy ezt a működésben lévő, szerény felszerelést a harci képességek javítása után hatékonyan lehetett használni az irreguláris fegyveres alakulatok elleni küzdelemben.

"Sok BMP-1-ünk maradt, de azok elavultak. Ugyanakkor az olyan új fejlesztések érkezése, mint az Armata, a Kurganets és a Boomerang, még két év kérdése. És emellett, minek ilyen állapotú legmodernebb felszerelés az olyan terrorszervezetek fegyveresei ellen, mint az ISIS, amikor vannak régi és bevált felszerelések, amelyeket csak javítani kell” – mondta.

A RIA Novoszty egy másik orosz hadiipari forrása megjegyezte, hogy a továbbfejlesztett BMP-1-ek első tétele 2018 nyarán áll majd szolgálatba a szárazföldi erőknél.
"A BMP-1 jelenleg katonai teszteken megy keresztül, és már valahol a nyáron üzembe helyezik a járművet. Tekintettel arra, hogy ezekből a járművekből ma mintegy 7000 darabot üzemeltetnek külföldön, ennek a modernizációs projektnek nagy kilátásai vannak a fegyverpiacon" – mondta az ügynökség beszélgetőpartnere.

Nyílt források szerint a BMP-1 gyártása során (1966-1988) több mint 20 ezer darab készült ebből a járműből. Jelenleg mintegy 1000 BMP-1 áll szolgálatban az RF fegyveres erőknél és a Nemzeti Gárdánál, és 7000 páncélozott jármű van a Honvédelmi Minisztériumban. Emellett a világ több mint 30 országában jelenleg csaknem 7000 BMP-1 működik – jegyzi meg az ügynökség.

 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 918
21 470
113
Nem egyszerű. De én teljesen biztos vagyok benne, hogy ha mi nem is tudjuk erre a megoldást,
az akinek a feladata, az tudja. Gondolom nem az egyértelmű roncstelepre küldik a neméppen
elfekvő kategóriás technikát.
En inkabb ebben azt nem ertem, hogy tegyuk fel meg is erkeznek a beigert dolgok, meg lenne oldva a kikepzes is, de kiket kepeznenek ki? Lehet rosszul gondolom, de mintha naprol napra joval kevesebb lenne az ukranok rendelkezesere allo katonak szama. :rolleyes:
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
En inkabb ebben azt nem ertem, hogy tegyuk fel meg is erkeznek a beigert dolgok, meg lenne oldva a kikepzes is, de kiket kepeznenek ki? Lehet rosszul gondolom, de mintha naprol napra joval kevesebb lenne az ukranok rendelkezesere allo katonak szama. :rolleyes:
Értem én, de nyilván nem tudjuk.
Azt viszont elképzelhetetlennek tartom, hogy ilyen értékű felszerelést bedobjanak a nagy semmibe.