[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 822
31 823
113
 
W

Wilson

Guest
A maxim meg a legjobb kerekes géppuska a világon.

Nem tudom ki hogy van vele, nekem a vontatott löveg mikor van PZH2000, meg CEASAR is a világon ha kell lánctalppal, ha kell keréken, azért fura ez az M777 hype. Eleve az hogy vontatott, egy nem kis hátrány. Persze könnyű, meg légi szállítható, értem én, de attól még egy vontatott löveg, nem tudok érte lelkesedni úgy igazán.
Az Ukránoknak azonnal kellett nagy mennyiségű nehézfegyver/tüzérség, és kéznél nagy mennyiségben csak a világ egyik legjobb vontatott lövege volt....
 
  • Tetszik
Reactions: gigabiga

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 726
113
Katonai helyzet 05.16.
Izium-Szeverodonyeck

16may2022_Eastern_Ukraine_Izyum_Severodonetsk_map-5.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and gergo55

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Újabb orosz blama?

Lelőtték Ukrajna felett, orosz Szu-34 vadászrepülőgépet "megdöbbentő" egy műszerfalra ragasztott GPS t találtak.


"Wallace május 9-én a londoni National Army Museumban beszédében megemlékezett a második világháborúban elhunytakról, és „értelmetlennek és önpusztítónak” nevezte Oroszország Ukrajna elleni invázióját.

Rámutatott, hogy az orosz hadsereg alul van felszerelve a folyamatban lévő háborúhoz.

"GPS-vevőket találtak a lezuhant orosz SU-34-esek műszerfalára rögzítve, így a pilóták tudták, hol vannak rendszereik rossz minősége miatt" - mondta Wallace.

Múltbeli problémák a Szu-34-es navigációjával

A Szu-34-et először Szovjet-Oroszország gyártotta az 1990-es évek elején, de még mindig Oroszország egyik vezető vadászrepülőgépe. Korábban is érkeztek hírek arról , hogy kezdetleges GPS-vevőket használtak a Szu-34-es repülőgépeken a szíriai háború alatt.

Viktor Alksnis orosz nacionalista politikus és a szovjet légierő veteránja tavaly hívta fel a figyelmet a Szu-34 pilótafülkéjén készült képekre a szíriai harci műveletek során, és a Facebookon azt írta, hogy a katonai pilóták kereskedelmi GPS-vevőket használtak harci műveleteik során.

„Valami ezen a fényképen idegessé tett. Közelebbről szemügyre vettem, és a fénykép felső részén egy olyan eszközt láttam, amely nem tulajdonítható repülőgép-felszerelésnek. Sőt, piros bilinccsel van a műszerfalhoz rögzítve. Tehát végül is ez egy közönséges turisztikai műholdas navigátor, amelyet bármely elektronikai boltban árulnak” – mondta Alksnis.

A képek állítólag 2016-ban készültek, néhány másodperccel a KAB-500KR csapás előtt az Eufrátesz folyón átívelő hídon a szíriai Rakkában.

„Ez egy népszerű Garmin eTrex Venture HC utazási navigátor, amelynek értéke körülbelül 10 000 rubel” – tette hozzá Alksnis.

A szakértők később megerősítették, hogy a fotókon a Garmin cég által fejlesztett, USA-ban gyártott GPS-vevő látható.


Ez a navigációs rendszer egy civil navigációs gép, amelyet a repülés szerelmesei használnak. A helymeghatározó navigáció mellett időjárás- és domborzati figyelmeztető szolgáltatást is nyújt; mivel van európai adatbázis, alkalmas Európában és a környező régiókban történő használatra.

A Garmin azt állítja, hogy nagy érzékenységű, WAAS-kompatibilis GPS-vevőjével az eTrex Legend gyorsan és pontosan meghatározza a pozíciót, és megőrzi GPS-pozícióját még erős burkolatokban és mély kanyonokban is.

Bár a Szu-34 beépített navigációs rendszerrel rendelkezik, a jelentések szerint GPS-ből és GLONASS kettős jelű műholdas navigációs vevőből áll, így még ha az orosz GLONASS nem is erős, akkor sem kell aggódni.

Az orosz GLONAAS pontatlansága

Dokumentált aggályok merültek fel az orosz GLONASS rendszer pontosságával kapcsolatban az Egyesült Államok GPS-navigációs rendszeréhez képest.

A jelentések arra utalnak, hogy a GLONASS műholdkonstelláció évek óta alulfinanszírozott , és nem tudta biztosítani a kellő pontosságot, ami miatt a szíriai műveletei során Oroszországnak differenciálkorrekciós állomásokat kellett építenie Szíriában, hogy 30-40%-kal növelje a GLONASS pontosságát.

Ukrajnából is érkeztek javaslatok, hogy Oroszországot el kell vágni az amerikai GPS-től, hogy megnehezítsék az orosz erők csapásmérő küldetését.

Ukrajna vezető védelmi magazinja, a Defense Express által megkérdezett szakértők azt sugallták , hogy az Egyesült Államok az ukrán féllel és az ukrán fegyveres erők intézkedéseivel összehangolva bizonyos területeken egy bizonyos időre letilthatja a GPS-rendszereket.

Ez feltehetően megnehezíti az orosz vadászpilóták számára a csapásmérő küldetések végrehajtását, mivel nem tudják majd pontosan navigálni a precíziós irányítású lőszereiket az ukrán katonai célpontok felé.

E szakértők szerint az orosz GLONASS rendszer nem tudja felvenni a versenyt a GPS-szel a helymeghatározási pontosság terén, és a GPS orosz vadászgépek általi használatának letiltása 700-1200 méterrel rontja az orosz rakéták helyzetmeghatározási pontosságát.



E szakértők szerint az orosz GLONASS rendszer nem tudja felvenni a versenyt a GPS-szel a helymeghatározási pontosság terén, és a GPS orosz vadászgépek általi használatának letiltása 700-1200 méterrel rontja az orosz rakéták helyzetmeghatározási pontosságát.

Az orosz katonai felszerelés csapdái

Az orosz vadászpilóták által használt kezdetleges GPS-berendezések mellett Ben Wallace beszédében feltárta az 1980-as évek Ukrajna papírtérképeinek jelenlétét orosz katonai járművekben.

„Szinte egyik járművük sem tartalmaz helyzetfelismerést és digitális csatakezelést. Gyakran találnak olyan járműveket, amelyekben Ukrajna 1980-as évekbeli papírtérképei vannak” – mondta Wallace.

A folyamatban lévő ukrajnai konfliktus az orosz katonai felszerelések sok buktatóját mutatta meg, ami óriási zavarba ejti az orosz fegyveres erőket.

A múlt hónapban az ukrán csapatok felvonultattak egy orosz drónt, amelyet szigetelőszalaggal borítottak be, és általános műanyag palack tetejével szerelték fel az üzemanyagsapkához. Március végén az ukrán csapatok 1978-ból származó orosz hadsereg kötszereket találtak eldobva egy csatatéren. "

Nekem nem úgy tünt hogy olyan pontatlanok lennének az orosz rakéták ahogy a cikkben írja. Vagy?
Ez kb évente előjön, fáradj a szaktopicba, ott elmagyarázzák részletesen, miért használnak ilyen barkácsmegoldásokat.
Röviden: plauzibilizáció miatt.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 976
113
A lengyel T-72-re igen nem sokkal korábban linkeltem is, érdekesek ezek a lengyelek, odadjak az ukriknak, a lengyelek által modernizált T-72M1R-t amelyeken ott van a kontakt 1, de az ukránok mégis csupaszon kapják, így cseh kontakt 1-t kapnak az ex lengyel
T-72-k.
Csupaszon kapták az m1R eket. Ők tettek rá erát gondolom azóta elfogyott a készlet.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Miért szerinted a Leopard 1-ek nem azok?
Korábban volt ez téma.
A leo1a5 ha lekonzervált és patika állapotban van és ingyen ment volna értelmes mennyiség 100+ darab akkor mobil védekező harcban de korlátozottan ellentámadásokban is bevethető lett volna a orosz nehéz technika 80% a ellen megfelelt volna fegyverzet és mozgékonyság terén inkább a páncélzata miatt egyfajta "páncélvadász" szerepkörben /láncos és kerekes gyalogsági járművek utánpótlási eszközök önjáró tűzérség korlátozottan harkocsik ellen is/.
Viszont a m777 tényleg modern csak ez is 20 éves konstrukció amiből gyanítom nem a gyári új példányokat küldték talán a britek gyártják.
Valószínűleg a kohó szökevények mentek.:mad:
 
  • Vicces
Reactions: Kalormen and paul64

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Nem mert ezek nem ballisztikus hanem páncéltörő rakéták amelyek aktív radaros fejjel rendelkeznek. És 10-12km a hatótávolságuk földi telepítésű indító paltformon (így használják most az ukrik) repülőgépről indítva már 60 km a hatótávolsága.
Hogy céloznak ezzel?
Amikor előszőr láttam erről videót akkor azt hittem hogy valami légvédelmi cucc. 10-12 km nincs az az isten hogy nem hegyes területen ilyen lőtávokról rálátásod legyen, szóval felmerült bennem hogy lehet előretolt irányzó aki valahogy megjelöli a célt? Vagy hogy működik? Értem én hogy radaros, de felrepül a föld felé néz amikor célratart, azt hittem hogy az árnyékolja a radar jelet. Mi akadályozza meg hogy valami nagyobb radarképre repüljön rá ami kilövéskor még takarásban van, de aztán félúton felbukkan?
végülis utal bármi arra, hogy bucsa nem egy az ukránok által megrendezett színjáték, már azon kívül hogy az ukránok azt mondják hogy nem?
Jájj ember színészek rohadtak az utcán meg a műholdképeken, a kutakban meg a házakban. Azért egy szint alá nem kéne menni.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Hagyjuk már ezt. Hogyan, mivel? Épp most zajlik az oroszok történelmének legnagyobb blamája. Kiirták magukat a nagypolitikaból, nincsenek kapcsolataik ( Igen dehat a kínaiak meg stb. orszagok). Elbaszták!
masreszrol meg ki franc akarja oket megtamadni, 6200 atombombajuk van, ezt ugy tudja mar mindenki.
ukrajnaba se megy egy orszag sem segiteni , az oroszok meg allandoan paraznak .
megegyszer nehezen elkepzelheto hogy el lehet jutni barkinek is moszkvaig tankokkal...
 
  • Tetszik
Reactions: omae

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 782
26 888
113
Azovstal, valakinek van pontos infoja hogy mi a deal? Csak úgy nem jöttek volna ki

tFpnl6i.jpg



LOL. Azov március elején: "Megesszük a csecseneket." 2 hónappal később: "A csecsenek adnak buszt, h kórházba vihessük a sebesülteket." Ahmat Kadirov alapítvány logója, köszönet a menő buszokért Kadirov anyukájának, az alapítvány vezetőjének.
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Korábban volt ez téma.
A leo1a5 ha lekonzervált és patika állapotban van és ingyen ment volna értelmes mennyiség 100+ darab akkor mobil védekező harcban de korlátozottan ellentámadásokban is bevethető lett volna a orosz nehéz technika 80% a ellen megfelelt volna fegyverzet és mozgékonyság terén inkább a páncélzata miatt egyfajta "páncélvadász" szerepkörben /láncos és kerekes gyalogsági járművek utánpótlási eszközök önjáró tűzérség korlátozottan harkocsik ellen is/.
Viszont a m777 tényleg modern csak ez is 20 éves konstrukció amiből gyanítom nem a gyári új példányokat küldték talán a britek gyártják.
Valószínűleg a kohó szökevények mentek.:mad:
Amire gondoltam az pont az "ingyen ment volna" része a dolognak. Mert még ha 1euró/Db-ért adták is akkor is nyernek rajta, ha mást nem a bedarálás (megsemmisítés) költségét.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Napok óta érlelődött ilyesmi.
Helyes döntést hozott Zelenszkij!
Igazi főparancsnoki döntést!
Ugyanis van az a szint amikor emberileg katonailag értelmetlen a további ellenállás.
A védők így is túlteljesítettek. Mércét állítottak fel!
Érdemes ezeket a embereket összehasonlítani a eus nehogy drágább legyen a rezsi kategóriájú emberekkel.
Ők ennek a hány %át tennék a hazájukért?

Tisztességgel harcoltak a hazájukért, hadifogságban is megérdemlik a normális bánásmódot. /pro forma oroszok szerint nincs háború de akkor micsoda egy másik állam területén rommá lőni egy várost és hónapokon át ostromolni?.../
Yoda bízik benne hogy létrejön a hadifogoly csere néhány napon belül.
Tudod a félsz nagy úr. Szerintem ok azért nem annyira bátorságból, mint inkább az orosz fogságtól való félelem okán tartottak ki.Rettegtek attól ami elképzeléseik szerint vár rájuk,hisz magukból indultak ki, mint a legtöbb ember. Van vaj a fülük mögött nem is kevés. Ez már a végső elkeseredés részükről, rájöttek,hogy már reményük sem maradt a kimenekítésukre. Fordulhattak fűhöz-fához.Már csak az ellen könyörületességében bízhatnak.