[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 678
8 628
113
Ne legyél idióta!
Egyik helyen sem volt jogos beavatkozási joga az USA-nak. Következmények (rá nézve) nélkül avatkozik be mindkét esetben.
Amerika leszarja az ártatlan áldozatok mennyiségét. Kizárólag a saját geopolitikai érdekei mentén cselekszik.
Akár mennyire nehéz is ezt beismerni.
Vagy látod az újgúr elnyomás ellen bevetni US Air Force egységeit?
Lehet, hogy Koszovóban több halott lett volna, de sokkal stabilabb végeredmény lett volna.
Jelenleg folyamatos NATO jelenlét kell, hogy ne robbanjon a balkán lőporos hordó.
Az meg különösen vicces hogy az ukrán konfliktusba való USA beavatkozást úgy akarod feltüntetni, hogy úgy kevesebb áldozatot eredményez.
Vagy lemaradtál az Ukránok által elismert (szóval minimum fenntartásokkal kezelendő )1000 fő veszteség / napos vérszívattyú bejelentéséről?
Ez neked úgy tűnik, hogy kevés áldozattal jár?
Lehet hülyét csinálni magadból, hogy bizonygatod, hogy "a hős ukrán nép" győzni fog de nagyon nem ezt mutatják a számok

Én megértem a honvédő haborút, de jelenleg 2 lehetséges jövő áll az ukranok előtt:
  • lassan felmorzsolják őket az összeomlásig, majd behúzzák egész Ukrajnát az oroszok.
  • Belátja Zelenszkij, hogy beültették az amerikaiak a hintába, és elfogadja az oroszok feltételeit. Még ha ez a lemondásával is jár! Így van esély az ukrán államiság fennmaradására. Különben semmi...
Nem állítottam hogy Amerika mindig erkölcsből cselekszik, nem is gondolom így. Egyszerűen Jugoszlávia szétesett és polgárháború meg népirtások voltak. Mindez Amerikától függetlenül. Na itt lépett közbe Amerika és azóta nincs népirtás meg polgárháború, bár rendezve se lett a helyzet. Konkrétan ebben az esetben az amerikai beavatkozás miatt jobb lett.

Az ukrán konfliktusról nem állítottam ezt. Azt állítottam hogy ha az oroszok nem piszkálják Ukrajnát akkor sokkal kevesebb halott lett volna. Valószínűleg az odesszai pogromnál durvább dolgok nem történtek volna, az meg nem volt szép, de jelenleg naponta halnak meg sokkal többen az orosz beavatkozás miatt.

3. Vagy Oroszország beleragad egy hosszan tartó konfliktusban ahol a nyugati támogatás hosszú távon döntő tényező lehet.
Meszike kis nyünyőkém! Ha az oroszok komolyra vették volna a figurát, akkor elsöpörték volna a hohol hordákat. Benézték, van ez így ;) Ettől függetlenül az még majd kiderül, hogy az idő kit fog igazolni, ugyanis egyenlőre én nem látom a művelet végét.
De persze álmodozz csak a győzelemről, aztán nehogy arra ébredj, hogy bilibe lóg a kezed.
Ha a nyugatnak egy kis esze van akkor igyekszik elkerülni, hogy a ruszki hadigazdálkodásra váltson és előkerüljenek a hazafias érzelmek...
Komolyra veszik a figurát, de ennyit tudnak.

A hadigazdaság és a kényszermozgósítás nélkül Oroszország szerintem nem nyerhet. A kezdeti erői megcsappantak és a morál is rossz. Ezért is váltottak tüzérségi háborúra, itt messziről szétlőnek mindent. Ez kevesebb közelharcot és kevesebb áldozatot jelent az oroszoknak, de a városokat bevenni így se könnyű. Mióta zajlik Szeverodonyeck és Liszicsanszk ostroma? A bekerítés ugye nem sikerült. Szeverodonyecket nagy nehezen elfoglalták, de ilyen áron egész Ukrajna nem fog menni.

A hadigazdaság és kényszermozgósítás viszont nem olyan egyszerű. Egyrészt jelentős lakossági ellenállásra számíthat Putyin. Másrészt a kényszersorozottak harcértéke és morálja kritikán aluli lesz. A hadigazdasággal is meg fog gyűlni a baja, részben a szankciók miatt. Amikor a SZU győzni tudott a németek felett, akkor a nyugat támogatását élvezték.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
157
1 763
93
És? Továbbra is Litvánia területe. Ne hisztizzenek az oroszok, hanem fogadják el hogy velük szemben is lehet az erő jogán politizálni. A NATO-val szemben úgyse mernek pattogni.

Rohadt cinikusak vagytok. Csak figyelmeztetésként, sok cinikus diktátor és seggnyalója lett kivégezve idővel, egyik rendszer sem tart örökké.

Ha Ukrajna csinálja akkor háborús bűn XD

Erkölcsileg helyesnek tartod amikor az oroszok gyilkolnak? Erre válaszolj! Ne próbálj a bábállamok mögé bújni!
Te pont olyan elvek alapján próbálod osztani az észt mint Tiszáék az I.VH. után! Tanuld meg elfogadni, hogy nem minden ország egyenlő. Tiszáékat annó még az Antant sem vette komolyan, pedig mindenben a kedvükre tettek. Más különben még az EU-ban és az ENSZ-ben sincs egyenlőség...
 
W

Wilson

Guest
A szomorú valóság éppen nem ez...
És sajnos úgy néz ki, hogy élesbe vált a dolog lassan. A nyugati, EU-s háborús uszítók ugyanis nem állnak le! Eltelt már 4 hónap és egyetlen vezetőtől sem láttam, hogy erőfeszítést tettek volna a béketárgyalások előmozdításáért. Csak öntik a fegyvert ész nélkül, feszegetik tovább az eleve megrepedt geopolitikai egyensúly határait tovább (NATO bővítés), na meg közben kiszankciózzák az EU-t a világ vérkeringéséből!
..
Gondolod, hogy a jenki patkány bevállalna egy világégést, ha az orosz medve belekóstolna a litvánokba, mert az baszakszik vele Kalinyingrád utánpótlása miatt? Infantilisan naív vagy. De hát neked ez a védjegyed...
Mondja ezt az az ember aki az USA elnökválasztása után azt hitte hogy Trump marad a hatalmon, és minden egyes Trump párti hoaxnak/álhírnek felült és elhitte azokat, most akkor ki is az infantilisan naiv? Az a baj veled Milagro, hogy teljesen hiányzik belőled az önkritika és meg vagy arról győződve, hogy csak egyedül te képviseled a valódi tudást....
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 834
65 430
113
Vágyálom volt akkoriban Magyarország, csak nem lehetett menni.
Kollegam most meselte hogy egykor Vajdahunyadon az allatkert mellett laktak. Az oroszlan ketrece ugy 30m-re volt az ablakatol. Gyerekkent minden reggel oroszlanuvoltesre ebredt. Rettegett hogy kiszokik. :D
Vissza nem menne oda soha, az osszes rokona elkoltozott szerte a vilagba. Meselt a tombhazakrol, hogy ahogy mentek emeletrol emeletre ugy fogyott a korlat meg a lepcso., megepultek valahogy aztan azote se forditottak ra meg semmire sem.
Stb.

Cserkassziban eltrafaltak egy ukran katonai pjjektumot.
A menekulo katona kezeben jol lathato a fegyver. Nem tudnak elbujni, mindent latnak es tudnak az oroszok.
Vagy nagyon jo az informator halozatuk, vagy a legi felderites, vagy mindketto.

 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 008
53 988
113
Bizony több kell! Ukrajna kapitulációja, hogy végre az orosz emberek békében , boldogságban élhessenek az anyaországgal.

VKwFgwza2HM.jpg




Remélhetőleg ilyen lesz Ukrajna integrációja:

Első képen mikor még a FÁK tagjai voltak, utolsó képenmikor az EU tagjai lesznek.
288951292_142320005120702_2885234104313230369_n.png



Sok....
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Nem fognak a mentő övet már Vova megígérte Vityának ! Mi leszünk az Eurázsiai Gazdasági szövetség legnyugatibb kapuja és akkor elengedjük a tetves EU lmbtqxy stb kezét !


"Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz mindazon országok temetésén, amelyek most itt Magyar Hazám sírját megásták."​


Ha mondta ha nem mi ott leszünk ékész !
A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenek előtt!

Hajrá, Magyarország, hajrá magyarok!
 
W

Wilson

Guest
ez nem pártállás kérdése
mégis mit tud tenni a nato amikor a ruszkik bemasíroznak litvániába
két dolgot tud tenni, vagy elindítja mindjárt az egyszerűség kedvéért a nukleáris csapásokat aminek ismert a végkimenetle vagy inkább először felemeli az f16-35 flottát és hagyományos technikával legyalulja a litvániai orosz kontingenst a fenébe, mert nyilván képes rá
utóbbi esetben először london megy a lecsóba, mint ahogy az oroszok voltak szivesek célozgatni rá, és akkor lehet újragondolni a hogyantovábbot mert ebben a fázisban még orosz és usa anyaföldet nem ért támadás, tehát még van elvi lehetőség arra hogy felvegyék a felek a telefont és megbeszéljék a hogyantovábbot
aztán hogy london megy-e elsőként a lecsóba vagy rammstein vagy southampton vagy rzeszov az mindegy is, de a felvetés arra utal hogy orosz oldalról nem terveznek hagyományos erőkkel történő pöcsméregetést a natoval, és látva az ukrán tapasztalatokat okkal nem terveznek ilyet
Aki azt gondolja, hogy nem ment már jó pár üzenet Washingtonból Moszkvába azzal kapcsolatban, hogyha bármilyen módon megtámadják Litvániát akkor az vörös vonalnak számít és a NATO lefogja gyalulni a Litvániára támadó orosz csapatokat az naív. Az ,hogy az orosz kormányzat London bombázásával riogat nem több mint üres propaganda ami jól illeszkedik az orosz invázió óta a nyugattal szemben folytatott orosz információs hadviselésbe amely az orosz atomfegyverek bevetésének a lebegtetésével akarja elbizonytalanítani a nyugati hatalmak választópolgárait és így nyomást akar gyakorolni a nyugati politikusokra is,hogy hagyjanak fel Ukrajna katonai és gazdasági támogatásával is,és ahogy látom itt a fórumon "eléggé hatékony".
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
ez nem pártállás kérdése
mégis mit tud tenni a nato amikor a ruszkik bemasíroznak litvániába
két dolgot tud tenni, vagy elindítja mindjárt az egyszerűség kedvéért a nukleáris csapásokat aminek ismert a végkimenetle vagy inkább először felemeli az f16-35 flottát és hagyományos technikával legyalulja a litvániai orosz kontingenst a fenébe, mert nyilván képes rá
utóbbi esetben először london megy a lecsóba, mint ahogy az oroszok voltak szivesek célozgatni rá, és akkor lehet újragondolni a hogyantovábbot mert ebben a fázisban még orosz és usa anyaföldet nem ért támadás, tehát még van elvi lehetőség arra hogy felvegyék a felek a telefont és megbeszéljék a hogyantovábbot
aztán hogy london megy-e elsőként a lecsóba vagy rammstein vagy southampton vagy rzeszov az mindegy is, de a felvetés arra utal hogy orosz oldalról nem terveznek hagyományos erőkkel történő pöcsméregetést a natoval, és látva az ukrán tapasztalatokat okkal nem terveznek ilyet

Hogy masírozna be egy NATO országba, ha négy hónap után Szeverodonyecknél jár?
Közben szarrá verték Kijevnél, Harkovnál.

Az ukránnal nem bír, hogy bírna a NATO -val?

Ki masírozik, amikor alig bírja harcra kényszeríteni katonáit Donbasszban?
Nagyon rózsaszínben látjátok a helyzetet.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Ennek annyi értelme lehet hogy lessz mivel indokolni ha kapnak az Ukránok patriot,thaad légvédelmi egységeket amivel van esély lelőni ezeket a cirkálórakétákat!
Ennek annyi értelme van, hogy a veled analógan gondolkodók lejáratják magukat, és a gonoszságotok törésvonalat hoz létre vagy mélyít ki a nyugati társadalmakban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 369
45 684
113
egy ukran kislany kijevben, a romok alol astak ki, alvas kozben erte talalat a lakohazat.

azt senki nem tudja megmagyarazni, hogy ennek mi ertelme van, marmint lakohazat raketazani alvo csaladokkal a fronttol 100kmre.


remelem kaptak az ukranok eleg podot a himarsokhoz.

aki szerint ez a kislany megerdemelte mert Ukran, meg egyebkent is katonak lottek kijevben a haloszobajabol, a doneckbe, na az naci.
Ki szerint érdemelte meg? Ezen a fórumon senki nem állított ilyet. És remélem a donyecki gyermekeket is ennyire sajnálod. Azt gondolom ők sem érdemelték meg az ukrán támadást. Nem kell itt Tartuffe-öt alakítani!
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Aki azt gondolja, hogy nem ment már jó pár üzenet Washingtonból Moszkvába azzal kapcsolatban, hogyha bármilyen módon megtámadják Litvániát akkor az vörös vonalnak számít és a NATO lefogja gyalulni a Litvániára támadó orosz csapatokat az naív. Az ,hogy az orosz kormányzat London bombázásával riogat nem több mint üres propaganda ami jól illeszkedik az orosz invázió óta a nyugattal szemben folytatott orosz információs hadviselésbe amely az orosz atomfegyverek bevetésének a lebegtetésével akarja elbizonytalanítani a nyugati hatalmak választópolgárait és így nyomást akar gyakorolni a nyugati politikusokra is,hogy hagyjanak fel Ukrajna katonai és gazdasági támogatásával is,és ahogy látom itt a fórumon "eléggé hatékony".
Milyen üzenet? Már pár hónapja is azért sírtak az amerikaiak, hogy a ruszkik nem veszik fel nekik a telefont :D

Nem érted még mindig: ha legyalulja, akkor USA is elpusztul. Nem fog az USA semmit legyalulni. Oroszország ellen az 5. cikkely semmit sem ér olyan esetben, amikor nem nukleáris hatalmat ér támadás. Az 5. cikkely arra van, hogy ha amerikát érné támadás, akkor belerángathasson mindenki mást.

Senki nem fog meghalni Litvániáért.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 369
45 684
113
Oroszország örökre elbukta Ukrajnát.
Ez február végén Kijevnél eldőlt. Az ukránok soha nem lesznek már ruszkik.
Azóta az ukrán nép nemzetté kovácsolódott a ruszki elleni harcban.
A ruszkonáci támadás feltartóztatásával bizonyították, hogy soha többé nem akarnak orosz uralom alatt élni.

Putyler hibájából örökre lemondhatnak Novorosszija elképzeléseikről. Volt már ilyen, hal istennek a náciknak sem sikerült új életteret kialakítani.

Az ukránok Európát választották.

Sajnos lesz bajunk az ukránokkal, de legalább az orosz befolyás megszűnik Európában.
Ez a háború jelentősége.

Ez nagyon fáj majd itt sokaknak.
;)



Nem, az érvekre nem tudtál reagálni.
:D
Te mond: te vagy a delphoi jósda egy személyben. Maradjunk a mánál!
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 430
16 720
113
Az amerikaiak szerint velük ez nem történne meg, mert annyival jobb a doktrínájuk és a kiképzésük. Náluk természetesen mindig ott lenne a kísérő gyalogság, mindig tökéletesen együttműködnének az egységek.
Maga a technika (MBT-k, IFV-k) szerintem sem teljesítene lényegesen jobban, mint az orosz, ha így használnák. Elsöprő légi/drón támogatás nélkül szerintem mindenképp szenvednének, és egy nyugati haderő egyszerűen dezintegrálódna, ha orosz vagy ukrán szintű folyamatos "kopást" kellene elszenvednie élőerőben, technikában. PTSD-től válna harcképtelenné az állomány 90%-a.
A tavalyi Green Dagger gyakorlaton szépen kiütközött a jobb doktrína,és kiképzés. A brit és holland csapat pillanatok alatt lenullázta a USMC-t. Nem győztek magyarázkodni,hogy miért voltak ilyen szarok.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Az amerikaiak szerint velük ez nem történne meg, mert annyival jobb a doktrínájuk és a kiképzésük. Náluk természetesen mindig ott lenne a kísérő gyalogság, mindig tökéletesen együttműködnének az egységek.
Maga a technika (MBT-k, IFV-k) szerintem sem teljesítene lényegesen jobban, mint az orosz, ha így használnák. Elsöprő légi/drón támogatás nélkül szerintem mindenképp szenvednének, és egy nyugati haderő egyszerűen dezintegrálódna, ha orosz vagy ukrán szintű folyamatos "kopást" kellene elszenvednie élőerőben, technikában. PTSD-től válna harcképtelenné az állomány 90%-a.
A drónokat ki is vonhatjuk a képletből, mert azt sok szakértő megírta már, hogy egy többrétegű légvédelem ellenében esélytelen az alkalmazás. A bayraktaroknak voltak kezdeti sikereik, de amint kopott a számuk, elfogytak a sikerek is. Hetek óta nem láttunk érdemi eredményt tőlük. A predarorok a nagyobb méret miatt még sebezhetőbbek lennének. Úgy gondolom, a NATO vagy bevállalná az Aleppo vagy Bagdad szerű pusztítást, vagy ugyanolyan súlyos veszteségekkel számolhatna mint az oroszok. Ha a doktrinájuk arról szól, hogy mindent porig lőni és akkor nincs honnan visszalőni, az természetesen működne. Azért bármekkora pusztítás is van Ukrajnában, nem Szíria szerű képeket látunk.