[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
157
1 759
93
Bocs, nem szívesen pofáznék bele az atlantista mámorba, de a BMP a maga idejében egy korszakosan csúcs gép volt. Igen, eljárt felette az idő, de az általad most istenített Bradley vagy Puma hol és mikor mutatta meg a tudását reguláris hadsereg ellen? (nem a kecskebaszó papucsosok ellen)
Isteníted őket és lehet, hogy az "elméleti" tudásuk valóban arra enged következtetni, hogy qrva jók lennének, de láttunk már karón varjút rengeteget... A Leo2-esek is ászok, de sajnos élesben eddig egyszer láttuk őket a törökök által bevetve és a kurdok által xarrá lőve.
Szóval szép ez a lelkesedés, de anno láttunk lopakodót is nem természetes körülmények között leszállni...
A BMP-k már nem korszerűek, és lehet, hogy kevéssé konfortosak a fotelpárnához szokott NATO katonának, de qrva sok van belőlük és bár ma már nem túl sikeres de ott van, ahol kell. A Bradley meg a Puma meg nincs ott.
Na, de ennyi részemről, láthatóan te elméletileg sokkal képzettebb vagy e téren nálam, szóval nem vitatkoznék... :D
Ezt ajánlom a Bradley imádók figyelmébe! Ennyit a lesajnált BMP2 bőven tud. Az Ambrams-okról meg annyit, hogy csak az USA képes háborús körülmények között is üzemeltetni!

A lustáknak néhány tőmondat. The M2 Bradley is no better armored than a WW II Sherman tank, The Bradley looks good in peacetime exercises, including the invasion of Iraq, but it will not do well with an enemy who shoots back.

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 917
113
Nem Anulu foglyai:



Sokan kérdezték, hogy miért csak ennyi? Nos, ezt az orosz tüzérségtől kérdezzék meg. Nem cél a gyilkolás, ez egyértelmű, lásd elfogott ukrán parancsnok sebeinek bekötözése, de háború van, vannak halottak, pl. itt:


Az utóbbiaknak volt mindenük, és mire mentek vele!?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 917
113
éssss verik tovább a tamtamot a fakenewsal:



 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Izé.. most neked nem mindegy, hogy holnap, vagy 3 nap mulva lesznek felszabadítva a városok?
Ígyis-úgyis fel lesznek szabadítva, es a hoholoo vagy megadják magujat, vagy megdöglenek. Lehet ezt szépíteni zselenski módra, meg nyugati módra, de tök fölösleges. Aki látja, hogyan haladnak az oroszok, és nem elvakult egy náci-hazug rezsim felé, az beismeri. A többi meg majd sirdogálhat magának.
Meg ha te arra vársz, hogy az ukránok megerősítsenek bármit isnidőben, korrektül.. akkor nemtudom melyik adást nézed. Ez olyan, mint a kígyó szigeti kamu áradat. A lábukat nem tudták odatenni, mert szétkapott mindent a légvédelem.
Meg amikor kiderúlt, hogy ja, nem is az oroszokat lőtték szét, hanem az ukránok kaptak szép csomagokat.. 1 hónapja kb

Én nem reccsenek meg, ha ma, holnap vagy tényleg csak a hétvégén fogják elfoglalni. Ha valaki elgondolkodik egy példán keresztül azon, hogy mennyire kell fix információnak venni azt, amit egy-egy médiamunkás keze alól kikerül, már úgy érzem, hozzájárultam a fórum ezen topicjában ahhoz, hogy egy ember objektívebben elemezzen. És egy emberrel kevesebben ruszki-fan vs. ukrán-fan háborút táplálja a topicban.

Te pedig szerintem beleszaladtál egy olyan vitába, ahol nem tudod az előzményeket, de hozzá szóltál bölcsnek gondolva magad. Én Antigonosszal pár napja arról beszélgettem, hogy ő látott egy térképet orosz részről és logikusnak is gondolta, hogy Vovcson keresztül áttörve Liszicsanszkot szoros gyűrűbe fogják a szakadárok. Én pedig úgy gondoltam, hogy Liszicsanszktól az olajfinomítóig védhető. Olajfinomító és Szoledár között védhetetlen, így inkább itt fognak eredményt elérni a ruszkik.
Te pedig bölcsen azt a következtetést vontad le ebből, hogy én az ukrán győzelemben hiszek. Hát gratulálok!

A kérdés az szerintem a közeljővőben,hogy az ukrik mennyire tudják vagy akarják megvédeni Liszicsanszkot...

Ha tippelnem kéne és jó szokásomhoz híven csirkebélből jósolni, akkor "ideig-óráig" időkorlátot adnék meg. Teljes itt állomásozó erőkkel kivonulni szvsz nem tudnak. Ha ezt elfogadjuk esetleg kiindulási alapnak, akkor ettől a pillanattól kezdve csak arra összpontosíthatnak, hogy minél több alakulatot átirányítsanak a finomító környékére és fenntartsák a kijáratot akár kedvezőtlen veszteségarányok mellett is egy nyílt mezős, apró falvas térségben. Ha nem fog tudni bejutni az ellátmány, akkor az is megkérdőjelezhető, hogy a bent lévők étel, víz és lőszer nélkül bármilyen ellenállást tanúsítanak-e majd.
És visszajutottunk oda, hogy az ukrán politikai vezetés és az őket támogató amerikai tanácsadók harcban állnak az ukrán legfelsőbb katonai vezetéssel. Az utóbbi már régen kimozgatta volna a katonákat és kiürítette volna a katlant. Az előbbi elképzelésének akkor van értelme, ha úgy zárom magamra a várost, hogy van felhalmozva elég lőszer, étel és üzemanyag. Ez nyilvánvalóan nem került raktározásra.
Így lényegében van két elképzelésük is a helyzetre, de egyiket sem kezdték el megvalósítani. (Az amerikai javaslathoz valszeg a szállítási kapacitás is hiányzott, hogy több utánpótlást vigyenek az elmúlt 4 hónapban, mint amennyit felhasználnak.)
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Ukrán tengerészgyalogság maradványa, külön kiemelném a modern ifv-t amivel lenyomják a bmp-t:


The Ministry of Defense of the Russian Federation about the strikes on Kremenchug.
The Armed Forces of the Russian Federation continue to strike military targets on the territory of Ukraine. On June 27, in the city of KREMENCHUG, Poltava region, the Russian Aerospace Forces struck with high-precision air-based weapons at hangars with weapons and ammunition received from the United States and European countries, in the area of the Kremenchug road Machinery Plant. As a result of the precision strike, Western-made weapons and ammunition concentrated in the warehouse area for further dispatch to the Ukrainian group of troops in the Donbas were hit. The detonation of stored ammunition for Western weapons caused a fire in a non-functioning shopping center located next to the territory of the plant.
 
W

Wilson

Guest
Én nem reccsenek meg, ha ma, holnap vagy tényleg csak a hétvégén fogják elfoglalni. Ha valaki elgondolkodik egy példán keresztül azon, hogy mennyire kell fix információnak venni azt, amit egy-egy médiamunkás keze alól kikerül, már úgy érzem, hozzájárultam a fórum ezen topicjában ahhoz, hogy egy ember objektívebben elemezzen. És egy emberrel kevesebben ruszki-fan vs. ukrán-fan háborút táplálja a topicban.

Te pedig szerintem beleszaladtál egy olyan vitába, ahol nem tudod az előzményeket, de hozzá szóltál bölcsnek gondolva magad. Én Antigonosszal pár napja arról beszélgettem, hogy ő látott egy térképet orosz részről és logikusnak is gondolta, hogy Vovcson keresztül áttörve Liszicsanszkot szoros gyűrűbe fogják a szakadárok. Én pedig úgy gondoltam, hogy Liszicsanszktól az olajfinomítóig védhető. Olajfinomító és Szoledár között védhetetlen, így inkább itt fognak eredményt elérni a ruszkik.
Te pedig bölcsen azt a következtetést vontad le ebből, hogy én az ukrán győzelemben hiszek. Hát gratulálok!



Ha tippelnem kéne és jó szokásomhoz híven csirkebélből jósolni, akkor "ideig-óráig" időkorlátot adnék meg. Teljes itt állomásozó erőkkel kivonulni szvsz nem tudnak. Ha ezt elfogadjuk esetleg kiindulási alapnak, akkor ettől a pillanattól kezdve csak arra összpontosíthatnak, hogy minél több alakulatot átirányítsanak a finomító környékére és fenntartsák a kijáratot akár kedvezőtlen veszteségarányok mellett is egy nyílt mezős, apró falvas térségben. Ha nem fog tudni bejutni az ellátmány, akkor az is megkérdőjelezhető, hogy a bent lévők étel, víz és lőszer nélkül bármilyen ellenállást tanúsítanak-e majd.
És visszajutottunk oda, hogy az ukrán politikai vezetés és az őket támogató amerikai tanácsadók harcban állnak az ukrán legfelsőbb katonai vezetéssel. Az utóbbi már régen kimozgatta volna a katonákat és kiürítette volna a katlant. Az előbbi elképzelésének akkor van értelme, ha úgy zárom magamra a várost, hogy van felhalmozva elég lőszer, étel és üzemanyag. Ez nyilvánvalóan nem került raktározásra.
Így lényegében van két elképzelésük is a helyzetre, de egyiket sem kezdték el megvalósítani. (Az amerikai javaslathoz valszeg a szállítási kapacitás is hiányzott, hogy több utánpótlást vigyenek az elmúlt 4 hónapban, mint amennyit felhasználnak.)
Nenm gondolnám,hogy ne tudtak volna elég élekmiszert és lőszert felhalmozni Liszicsanszkban az ukránok ez csak elhatározás kérdése volt mivel volt rá elég idejük, és nem gondolnám,hogy bármilyen beleszólásuk is van az amcsiknak abba, hogy milyen hadműveleteket,kivonásokat hajt végre az ukrán haderő,szerintem ha van ellentét az sokkal inkább az ukrán hadvezetés és az ukrán kormányzat között lehet az utóbbi politikai szempontjai miatt az ukrán haderő hadműveleteivel kapcsolatban.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
@antigonosz !

Baj van, az oroszok saját magukat kezdték el lőni. Te engem napokkal ezelőtt biztosítottál arról, hogy a ruszkik teljesen bevették Vovcsojárivkát. Ezzel szemben Öregtankos úgy fordította a moszkvai tegnap esti jelentést, hogy még tegnap is támadták a várost. Szólni kellett volna nekik, hogy a saját csapataik vannak bent. Vagy csak tényleg valaki lerajzolta az álmait a nagy előrenyomuláson felbuzdulva és te az alapján akartál meggyőzni engem olyan dolgokról, hogy ránézünk a térképre és képtelenség.


Megjegyzem, hogy az ukránok még mindig nem erősítették meg ezt az állítást a reggeli jelentésükben, csupán a harcok tényét. Ráadásul az általuk rajzolt alak is pont ugyan az, amit én reálisnak tartottam, Liszicsanszk-Vovcso-Olajfinomító vonala egész jól tartható, de a finomító nyugatról kerülhető. Kíváncsi vagyok, hogy a héten még párszor "teljesen felszabadítják-e" Vovcsot ilyen-olyan muszka portálok és biztos értesülések szerint.




Nézd! Kim által linkelt térképen is ugyan az van.

Nekem nincs gondom azzal, ha valaki egyik vagy másik oldalnak szurkol. Mintha te lették volna Antigonosz aki régebben itt a portálon arról mesélt, hogy a néphadsereges időben a híradástechnika-rádiózás dologba is kicsit belekóstoltál. Nekem azzal van bajom, ha valaki forráskritika helyett nem megerősített információkról akar meggyőzni, miközben én azt irreálisnak tartom.

Megjegyzem, nekem sem biztos, hogy igazam lesz, mert a vitában azt mondtam, hogy szerintem ezen a hét végéig az ukránoknak tudniuk kell tartaniuk Vovcsojárivkát.
Azt irja ott a terkepen amit betettel, hogy elozetes jelentesek szerint orosz erok tartjak ellenorzes alatt Vovcsojarivkat.
Hogy az ukranok ezt nem erositettek meg az ertheto. Viszont nem is cafoltak.
Meg kene nezni nincs-e meg mukodo idojarasi kamera vagy hasonlo ott.
Az a biztos.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Én nem reccsenek meg, ha ma, holnap vagy tényleg csak a hétvégén fogják elfoglalni. Ha valaki elgondolkodik egy példán keresztül azon, hogy mennyire kell fix információnak venni azt, amit egy-egy médiamunkás keze alól kikerül, már úgy érzem, hozzájárultam a fórum ezen topicjában ahhoz, hogy egy ember objektívebben elemezzen. És egy emberrel kevesebben ruszki-fan vs. ukrán-fan háborút táplálja a topicban.

Te pedig szerintem beleszaladtál egy olyan vitába, ahol nem tudod az előzményeket, de hozzá szóltál bölcsnek gondolva magad. Én Antigonosszal pár napja arról beszélgettem, hogy ő látott egy térképet orosz részről és logikusnak is gondolta, hogy Vovcson keresztül áttörve Liszicsanszkot szoros gyűrűbe fogják a szakadárok. Én pedig úgy gondoltam, hogy Liszicsanszktól az olajfinomítóig védhető. Olajfinomító és Szoledár között védhetetlen, így inkább itt fognak eredményt elérni a ruszkik.
Te pedig bölcsen azt a következtetést vontad le ebből, hogy én az ukrán győzelemben hiszek. Hát gratulálok!
Nemtudom honnan vetted ezt, hogy azt mondtam, hogy az ukrán győzelemben hiszel. Olvasd már el, és értelmezd amit írtam. Köszi.
Azt írtam, hogy tökmindegy hogy mi védhető meg mi nem. Ha védhető is valami, az akkor sem fog menni az ukriknak. Te mondtad, hogy ukrán megerősítésre "vársz" az elveszett területekről. Majd megkapod, amikor már a muhold képeken is látszanak az orosz zászlók. Ennyi. Ez így felfogható?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
E térkép szerint meg elfoglalták, megjegyzem ahány térképet nézünk nem mindig egyforma mert mindenki más forrásból tájékozódik.
Az sem mindegy mikori egy terkep. 26-an estefele jottek olyan hirek hogy bementek az oroszok Vovcsojarivkaba. Amit betett terkepet az 27-en keszult.
Kerdes reggel vagy este, vagy milyen es mikori informacio alapjan.
Ma 28 van. Mostanra a tegnapi, tegnap delutani esemenyek lettek feldolgozva. Ami kosza hirek jottek ma raggelrol vagy delelottrol azok meg nincsenek sehol megerositve. Kerdeses persze ez a megerosites is. Egy helyszini riport vagy kep jobban hiheto azert nyilvan.
Aztan persze mindket oldalnak maga fele hajlik a keze.
Na es meg valami, minden telepulesnek van kozigazgatasi terulete, tehat nezopont kerdese hogy az a pulyka istálló a telepules szeletol 500m-re minek minosul. Igy elifordulhat hogy az egyik fel lenyilatkozza hogy ove a telepules, a masik meg hogy nem is, mert a pulykaistallot meg nem foglaltak el!
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 920
93

úgy tűnik az ukránok feladják Liszicsanszkot, helyette inkább Szeverszknél szervezik meg a következő védelmi vonalat.

A fegyveresek csoportjai elhagyják Liszichanszkot, és megpróbálnak áttörni Szeverszkbe, ahol megfigyelik koncentrációjukat.
A helyi lakosok arról számolnak be, hogy szemtanúi az ukrán fegyveres alakulatok Liszicsanszkból való kivonulásának kezdetének. Tegnap megpróbáltak áthaladni Verhnekamenkán Szeverszk felé, de a szövetséges tüzérség és az orosz légierő csapásai alatt több oszlopot is elveszítettek.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 920
93
Azt gondoltam, hogy ettől lesz ma hangos a topic.
Fognak atomcsapást emlegetni a napokban a Nagyoroszok?

ezzel is csak a tudatlan hülyéket lehet megetetni .. mondjuk a 444 olvasóközönsége vevő erre is.
a normális tudósítások elismerik, ez csak azért lehetett, mert szándékosan elvágták azokat a csatornákat, ahol a fizetés (közvetlenül) megtörténhetett volna.
így marad az, hogy a pénzek letétben vannak, aki szeretne hozzájutni megteheti ... mondjuk kicsit többet kell tennie annál, mint valaki csak a markát nyújtja...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Ezt ajánlom a Bradley imádók figyelmébe! Ennyit a lesajnált BMP2 bőven tud. Az Ambrams-okról meg annyit, hogy csak az USA képes háborús körülmények között is üzemeltetni!

A lustáknak néhány tőmondat. The M2 Bradley is no better armored than a WW II Sherman tank, The Bradley looks good in peacetime exercises, including the invasion of Iraq, but it will not do well with an enemy who shoots back.

Azzal remélem tisztában vagy, hogy a sherman fogja a 30 mm -es gépágyút szemből és erre páncélozzák az IFV-ket is az oroszok is újabban....


Nézzünk már utána egyáltalán milyen védettsége van egy ilyen kategóriás jàrműnek és miért legyen az keleti vagy nyugati ihletésű.

Mire használják és hogyan és miért arra amire...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 917
113

A döntéshozó központok műholdképei.
Ezek a helyek fognak kapni, ha pl nagy hatótávú himarsokkal (vagyis rakétákkal) belőnek Orosz területre.
Erre figyelmeztettrk az oroszok az első himarsok átadasánál.
Van itt mindenfajta célpont.

Apropó!

"De itt jön a legérdekesebb fordulat: a Google Maps tanúsága szerint a bevásárlóközpont "végleg bezárt". Persze, ez nem egy CIA-jelentés, de a Google elég megbízható forrás szokott lenni ilyen kérdésekben - elvégre az üzlet az üzlet.

Legalábbis kedd reggel még ezt mutatta a Google Maps. 11 órakor azonban már a "nyitva" jelenik meg, de először egy pillanatra még a "végleg bezárt", majd pedig felülíródik... Vicces nem? Bezárt a bolt, aztán most, hogy lebombázták, gyorsan kinyitott...

Érdekes, ugye? Csak nem a Google is részese a nyugati manipulációs gépezetnek??? Dehogynem."

 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Azt irja ott a terkepen amit betettel, hogy elozetes jelentesek szerint orosz erok tartjak ellenorzes alatt Vovcsojarivkat.
Hogy az ukranok ezt nem erositettek meg az ertheto. Viszont nem is cafoltak.
Meg kene nezni nincs-e meg mukodo idojarasi kamera vagy hasonlo ott.
Az a biztos.

Igen, egyetértek. Egy kamera mindenki által elfogadható bizonyíték lenne. Én örülnél akár fényképeknek is, amit az oroszok feltesznek magukról.
Ez ugyan az, amit Öreg is kiemelt a válaszában. A hivatalos orosz jelentésben mondtak valamit és a saját térképeikre mást vittek fel. Az ukrán térképen szó szerint a déli részeken ruszki előrenyomulás van írva, a térképet azóta módosították és teljesen mást mutat, mint amit ők maguk kiírnak.

Ez sokban szerintem jellemzi is ezt a konkrét háborút. A többiben azért legalább az egyik fél egyetért és vitatkozik a másik féllel. A jelenlegi dezinformációs háborúra sajnos pont az jellemző, hogy a saját oldal is cáfol. És a másik oldalt is a sajátjai (is) megcáfolják.

Ezért szoktam próbálni összenézni, hogy mi az, amit mind a két oldal -végre- ugyan úgy mond és azt elfogadni olyan alapnak, amikből következtetéseket próbálok levonni. Amit (és amíg) valamit az egyik oldal jelent be, azt addig kétségekkel kezelem, mint lehetséges forgatókönyv. :)