Izyum elvesztése és a teljes harkovi orosz front összeomlása után Bahmutnak már nincs stratégiai jelentősége....
Kard blog....
Azért ez elég bátor kijelentés. Az általad hivatkozott írás inkább propaganda, mint sem valóság.
1, Mitől vesztette volna jelentőségét Bahmut? Csak mert olyan szépen hangzik ezt mondani? Csak szólok, hogy Donyeck-megye közepén fekszik és környezetének legjelentősebb közlekedési csomópontja. Azzal, hogy ezt az oblasztyot elismerték a Föderáció részeként, a saját részükről hivatalosan is a háború befejezésének egyik feltételévé tették. Ebből a szempontból fontosabb, mint Izjúm, ami Harkov-megyében van és méretben, a közlekedési hálózatban körülbelül azonos súlyt foglalnak el. Ja, ha épp készülnek elvenni az oroszok, akkor hagyjuk, akkor már nem is olyan jelentős? A vasutak nyomvonalai, sem az aszfaltcsíkok nem vándoroltak arrébb az utóbbi hetekben.
Limannal összehasonlítva meg mintha Százhalombattát akarnád összehasonlítani Biharkeresztessel.
2, Ha megnézed tőle északabbra lévő eseményeket, Kremenaljától Limanig a front mindig épp aszerint mozgott, hogy melyik fél mennyi erőt küldött oda. Amire hivatkozik, hogy az utóbbi idők ukrán sikerei következtében kikerült Kramatorsz-Szlovjánszk a frontvonal közvetlen közeléből,
az az eredmény néhány dandárral elsöpörhető. Nincs semmi szilárdan védhető védelmi vonal, amire azt mondom, hogy emiatt a mozgósítás beérkezése után egy hónappal nem ugyan úgy Liman közeli ártéri erdőkbe fognak a harcok áttevődni.
Nem negligálva az ukránok által elért eredményeket. Csak rámutatva, hogy mennyire vágyvezérelt írás, elemzés. Izjúm és Krupjanszk elvesztése épp olyan stratégiai értékkel bír az egyik oldal javára, mint Szeverodonyeck a másik oldalon... vagy ha sikerül Bahmutot behúznia a zenészeknek, akkor az is. Csak politikailag nézve Izjúm és Krupjanszk nélkül még lezárható a háború orosz részről, a két szaki köztársaság függetlenségének elismerése (vagyis fél héttel az offenzíva megindítása előtt) óta a Liszicsnszk és ez a város nélkül soha nem volt a nyílt háború befejezhető.
De a többi pontban is nem tudom, hogy ez előtt az írás előtt mit szedett, de szívesen veszek belőle, ha megkínál...
3, Elmondja, hogy már megint ki akarnak fogyni az oroszok a rakétákból és most már legalább az iráni drónokból is kifogytak. Pár száz darabot vetettek be belőle eddig és amikor Putyin Iránban járt 2000 fölötti darabszámban vásárolt. Hova tűnt nekik hirtelen pár ezer darab? Nem fura ez, hogy 250-et ha elindítanak, akkor az ukránok lelőnek belőle 2500-at? (És nem orosz propagandát állítok a nyugati propagandával szemben. Az oroszok tagadták, csak a nyugat állította azt, hogy több ezer darabot vásárolt a ruszki és csak ők állították azt, hogy pár száz elindítása után kifogytak. Ilyen a muszka sajtóban nem hangzott el, én legalábbis nem olvastam.)
4, A nyugati csoda légvédelmi fegyverek beérkezése amúgy is feleslegessé tesznek mindent, ami az égen repül. Megint ez a vágyvezérelt gondolkodás. Még nem láttunk olyat, hogy egy darab iráni UAV-ot lelőttek volna IRIS-T-vel, bár sok mindent nem néztem meg, ami ebben a topicba felkerült, szóval lehet volt olyan. Egyelőre annyit láttam, hogy Kijev kellős közepén az amerikaiak csoda rakétája a Stinger az nem tudta elkapni. Több kárt okozott az indítása, mint amennyit használt. Én nem látom azt egyelőre, hogy a csoda nyugati légvédelmi cuccok bezárták volna az eget ezek előtt.
Ezek a lérakok nem a filléres drónok lelövésére kellenek, hogy bekerüljenek a csomagba. De ezt talán majd máskor!
Nem akarom tovább húzni és több karaktert fecsérelni az általad hivatkozott írásnak a szétszedésére, mint amennyit az ukrán oldali propaganda a megírására szánt. De abszolút nem győzött meg arról, amit nagy rössel ki is emeltél előre belőle. Sokkal jobb írást összerittyentek pár perc alatt a Bahmut környéki orosz sikerek ócsárlására, hiszen küzdöttek sokáig, de a város bekerítésétől még nagyon messze vannak mindig. A tőle délre lévő területek -általam leírt- közeljövőben megvalósuló megszerzése még nem jelenti az elvesztését, hiszen Szlovjanszk felé az M-3-as vonal még mindig élni fog. És ahhoz át kéne rágniuk magukat a Wágner embereinek Szoledáron és Kraszna Gorán.
Ha ezzel érveltél volna, és azt mondod, hogy az elkövetkező egy hónapban sem várható, hogy az oroszok megszerzik a várost, azzal még egyet is tudtam volna érteni. Az, hogy azt mondod, hogy Bahmut önmagában nem jelentős, azt nehezen tudom értelmezni.