[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Amúgy mostanában nagy csend van az ukrán infrastruktúra körül. Nem úgy volt hogy Oroszország bármikor elpusztíthatja az ukrán infrastruktúrát? Ehhez képest már megyünk ki a télből és az ukrán infrastruktúra még mindig áll.
Az "elfogyott" rakétákkal bármikor padlóra teheti az orosz az infrastruktúrát.. ebben igazad van.
De kérdés hogy akarja-e?
Hiszen az orosz nem mondott határidőt, hogy ma, holnap, hónap, 3 év múlva.. stb
Őt nem sürgeti az idő...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 117
45 433
113
Srácok ez igaz lehet?
Oroszország idáig süllyedt a morálban?

Ukrán egyenruhában a Wagneresek
Nem igazán van ennek jelentősége szerintem. Mármint az áttörésben.
A háború kezdete óta mindkét fél egyedi azonosító jelöléseket alkalmaz a katonáin. Leggyakrabban kézen/lábon színes szalagokat, anyagdarabokat.
Ezen kívül az ukrán oldaldon - a harcok elején kimondottan, de még mostanában is - teljesen összevissza gyakorlókban mutatkoztak. A külföldi zsoldosok meg hozták a saját felszereléseiket, ruházatukat.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Srácok ez igaz lehet?
Oroszország idáig süllyedt a morálban?

Ukrán egyenruhában a Wagneresek
Ezt az egyenruhás dolgot már egy két hete próbáltátok elsütni,a nagy vitát kavart orosz videón az erdőben amikor azt mondta az ukrán média azért ölték meg a gödörben az embert,és nem adta át a fegyverét mert ukrán egyenruhában volt az orosz katona.Ami csak a szokásos ukrán hazugság volt ahogy láthattuk itt a videón.Tudod arról a srácról beszélek akit itt a nagy hivatásos okos tojások leócsároltak,és rambózták.A náci azov viszont mostanában a zöld szallaggal (területvédelmisek)tekeri be magát a kék helyett.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 001
113
Na igen. A múlt év végén még arról álmodoztak egyesek, hogy Mariupol irányában támadnak az ukránok, ezzel kettévágják az orosz haderőt. Most ott tartunk, hogy sok ukrán hulla után, a sokadik (már a 60+-sokat is érintő) sorozás után fitymálják Bahmut és Soldar elvesztését. Kapkodás és pánik van hoholéknál. Kényszerben vannak. Ha kivonulnak, visszavonulnak arcvesztés lenne, a főhülyét még a végén leváltják, így marad a húsdaráló. És akkor jönnek ilyen vélemények. CSAK azért mennek a Wágneresek mint a meszes állatok mert ukrán egyenruhába bújva megtévesztették Szerhij Rambovich ukrán őrt a lövészárokban. Igen. De sebaj, majd jön az 50 Leo és újra minden szép lesz. Agyrém.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Tényleg? Akkor miért vannak áramszünetek? Túl sokan akarják egyszerre tölteni a Teslát?

Más. Nyugger az Ultrahangban:
Azért ennél többet vártam a fórumot olvasgatva.

Úgy néz ki ismét a racionalitás győzött. Az oroszok sem voltak hülyék hogy nem támadták sokáig az ukrán infrastruktúrát. Vélhetően tisztában voltak azzal hogy a rendelkezésre álló eszközeikkel nem érdemes.

Tehát ez azt jelenti, h a háborúnak vége és az oroszok már kapituláltak?

Ugyanakkor mi van azzal, h az ukránok kiverik az oroszokat a Krímből?
Amennyire tudom még nagyon nem ez a helyzet, szóval akkor az ukránok már vesztettek? Mit totojáznak ennyit? Lehet, h szarok vagy csak ennyit tudnak?

Mi az igazság?
Az igazság valahol a kettő között van. Szerintem csak részben a csatamezőn fog eldőlni ez a háború. Sokkal fontosabb hogy mi zajlik a hátországban.
Ja, az amik tényleg nem így szokták csinálni...
Azért az amerikaiak már legalább a teljes légifölényt elérték volna.
Az "elfogyott" rakétákkal bármikor padlóra teheti az orosz az infrastruktúrát.. ebben igazad van.
De kérdés hogy akarja-e?
Hiszen az orosz nem mondott határidőt, hogy ma, holnap, hónap, 3 év múlva.. stb
Őt nem sürgeti az idő...
Úgy tűnt hogy akarja. Vagy ha nem akarja akkor miért keltette a látszatát?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Úristen! Ezt a szeméthalmazt!

Somluti Bálint
George Kennan amerikai diplomata, a "hosszú távirat" szerzője még 1948-ban, az 1960-ig tartó szovjetellenes ukrán partizánháború kellős közepén fogalmazta meg az Ukrajnával kapcsolatban követendő amerikai stratégiát. Az elkötelezett szovjetellenes orosz szakértő óva intett attól, hogy az USA felválllaja Ukrajna függetlenségének, illetve esetleges NATO-tagságának támogatását.
A hidegháború egyik meghatalározó dokumentumának írója kiemelte, hogy nem lehet éles határvonalat húzni hol húzódik a választóvonal Ukrajna és Oroszország között, etnikai, nyelvi, kultúrális szampontból, illetve gazdaságilag is elválaszthatatlan a két terület.
És mi adja a fentiek pikantériáját?
Az hogy ez a befolyásos Foreign Affairs folyóiratban jelent meg és a @Robert C. Castel által idézett RAND tanulmány után már a második fontos amerikai újság ahol ilyen típusú írás jelenik meg. Mindez ráadásul egy héten belül.
Mi, madárjósok ilyene jelekből próbáljuk meg összerakni a nagy képet.

Az RF fegyveres erők kiterjesztik ellenőrzési övezetüket Vugledar külvárosában. A jelentések szerint harcosaink a város keleti részében telepedtek le.
Ezenkívül az orosz tengerészgyalogosok Bogoyavlenka felé haladnak. Ezen a falun keresztül érkezik az ukrán fegyveres erők Ugoldar csoportjának fő utánpótlása Kurakhovoból. Az egyik feladat a Kurakhovo-Ugledar szállító artéria átvétele

Az Orosz Föderáció felbomlása sokkal kevésbé veszélyes, mintha a bűnözők uralják"
Anna Fotyga volt külügyminiszter és európai parlamenti képviselő azt követeli, hogy „végre vessünk véget Moszkva imperializmusának”. Ehhez szükség van "Oroszország újraföderalizálására a sok nép felszabadításával", és soha többé nem engedik, hogy egyesüljenek.
Lengyel európai parlamenti képviselő: "Oroszország veszélyt jelent, és örökre meg kell semmisíteni."
Oroszországnak meg kell szűnnie jelenlegi határai között, az „agresszív birodalom" összeomlása vitathatatlan előnyökkel járna Európa és Közép-Ázsia demokratikus államai számára. „Nincs olyan, hogy orosz gáz, olaj, alumínium, szén, urán, gyémánt, gabona, fa, arany stb. Mindezek az erőforrások az ezeken a területeken élő egyes népekhez tartoznak." És ezek között a népek között nincs orosz.
A Nyugatnak ellenőriznie kell Oroszország gazdagságát.
Nos amit a lengyelek irnak...
Szoval aki ilyen temaban mar megszolal, ugy hogy az nem a mi szintunk, szinvonalunk itt, hanem media altal atvett es akar kulfoldon is terjesztett, az ugy gondolom elvarhato hogy kelli intelligenciaval, tudassal rendelkezzen a megszolitott temaval kapcsolatban.
Nehany random tagkoztarsasag, csak hogy lassuk a valosagban hogy ezek a tutyepali csehek, akik sajnos lepeteztek hozzank is par kinte kunta szervezetet mirol hadovalnak.

Burjatok.
Tuvaiak

A Bajkal terulet!

A zsidó autonom terulet.


Oroszorszag


Tatarfold.

Mari koztarsasag.

Kirov oblaszt.

Szoval azert az lathato hogy boven vegyes a lakossag mindenhol. Tovabba meg olyan helyeken is autonomia van ahol 1500 zsidó el pl...
Ezen alapon fel kellene darabolni azonnal Belgiumot, Spanyolorszagot, Nemetorszagot, stb, de pl csehek is csak 53%-nyian vannak a sajat orszagukban.
Szoval elobb inkabb Csehorszagot kellene felosztani, hogy mas nem pl 250000 roma, 70000 vietnami stb.
Vegtere is az onallo es fuggetlen Lichtensteint is csak 40000 ember lakja...


Es ez a wikipedia, nem a Ria Novosztyi...
De hamar Oroszorszagot felosztanak a Benesek mint anno minket Trianonban, akkor Ukrajnat miert nem lehet? Kiallunk Ukrajna egysege mellett... Köpedek banda...

Mindekozben Karpataljan:


Ezt figyeljetek, pizzat rendeltek a fogdmegek, a futar meg fizetseg helyett egy behivot kapott!

Halálpontos a Krasznopol. Rendelhetne a HM ilyet is... :rolleyes:
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 337
113
A kolléga arra gondolt, hogy az ökölszabály szerint egy elesett katonára hozzávetőleg két SÚLYOS sérült jut akik nemigen térnek vissza a harcmezőre, plusz a bibik amikről Te beszélsz. Ha 120-150 ezer elesett ukrán katona van eddig akkor 400 ezer körül lehet a harcokból kiesettek össz létszáma, ha ennyi elesett lenne az már bőven millio feletti harctérről kiesettet jelentene ami nem realitás, akkor minimum napi egy dandár vesztesége lenne az ukránoknak ... Ez nem videojáték ahol gyógyul a hősöd és két kör múlva újra hentel, akit meglőnek, harctéri traumát szenved, kiugrik égve egy telibelőtt harckocsiból , ráesik egy gránát a drónról és csonkolt lesz, megégett, sánta, látás vagy hallásvesztett azok a +2 fő minden elesett mellett ... no ők nem mennek vissza a harctérre, aki ilyet hisz az fogalmatlan ... khm-öghetsz nyugodtan.
Az általad csak "bibik"-nek nevezettek, amikről én beszélek, azok pl. végtagi csonttörések, szalagsérülések stb., amik a polgári életben kifejezetten gyakoriak.
(Eü.-ben dolgozom)
Nem tartom lehetetlennek, hogy akár balesetből (tán volt is ilyen videó a topikban), akár találattól a csonttörések sem túl ritkák a fronton.
Már azon sérüléseken, behatásokon felül, amiket te felsoroltál.

Egy ilyen "bibi" pont elég ahhoz, hogy elszenvedője harcképtelenné váljon időlegesen.
Viszont elég gyorsan gyógyuló ahhoz, hogy fél éven belül újra darálóba küldhető legyen (az meg ugyan kit érdekel, ha nem 100%-os a gyógyulás?)


Sehol nem írtam olyat, hogy véglegesen harcképtelenek kerülnének vissza a frontra. Semmi szükség ezt sugallni, s ebből áttételesen "lefogalmatlanozni".

Köszönöm biztatásod; így már még nyugodtabban fogok "khm-özni".

Sem arányokról, sem abszolút számokról nem kívánok polemizálni hiteles információk híján.
Ez utóbbit szerintem elég egyértelműen jeleztem az előző hozzászólásomban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 895
113

Mi történik most Artyomovsk közelében?​

Alekszandr Szimonov haditudósító a „Call sign Bruce” távirati csatornájában a Bahmut és a Soledar irányában elért sikerekről számol be.
Miután átvették az irányítást Blagodatny felett, a Wagner PMC rohamcsoportok támadást indítottak észak felé, elfoglalták az ukrán fegyveres erők egy kilométeres nagy fellegvárát, és elérték a kereszteződést Sacco és Vanzetti falu közelében. Kemény harcok zajlanak jelenleg.
Paraskovievkában a "zenészek" a település délkeleti részén a magánszektorban haladtak előre, és kiterjesztették az ellenőrzési zónát az M-03-as autópálya területén.
Artyomovszkban (Bakhmut) a Wagner PMC harcosai az Ukrán Fegyveres Erők rendszeres állásait foglalták el a város keleti és déli negyedében. Különösen a Vatutina Lane-n tudtak közel kerülni az ötemeletes épületekhez, ahonnan az ellenség uralta a magánszektor nagy részét, megnehezítve a támadócsoportok mozgását.
Bahmuttól délnyugatra, miután Klescseevkától északra elfoglaltak egy nagy erődöt, a "zenészek" továbbra is sikeresen kiterjesztik az ellenőrzési zónát Ivanovszkij (Krasznij) irányába, egyre nagyobb nyomást gyakorolva a Csasov Jar-Bakhmut utánpótlási útvonalra.
Источник: https://rusvesna.su/news/1675103569

Ukrajnában az NSZK-tól kapott 15 Bergepanzer-2 páncélozott mentőjármű közül egyet észleltek harci körülmények között, az összesen beígért 17-ből. Amint az már világos, a BREM-eket az átszállítandó Leopard 2 tankok alatt szállították, de a súlyos veszteségek és a szovjet gyártású BREM-ek hiánya miatt most kell használni őket.
A Bundeswehr által Ukrajnának átadott 17 Bergepanzer 2 MBT száma alapján a NATO-országok által átadott Leopard 2 harckocsik összlétszáma legalább 250-300-ra tehető. Például Lengyelországban 10 Bergepanzer 2 van 250 Leopard 2A4/A5-höz.

Jelentések arról, hogy az orosz hadsereg (csendes-óceáni flotta tengerészgyalogsága, BARS önkéntes egységei és a DPR hadműveleti harcászati harcászati alakulat (OBTF) Kaskad) végre behatolt Ugledar lakóövezetébe (magas épületekbe).
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
P megfenyegette Borist a hb előestéjén, hogy rakétákat küld GB-re...
úgy látszik nem tanult történelmet... ilyen hepciáskodással soha nem jutott senki, semmire
Britanniával szemben, sőt! Leginkább az ellenkezőjét érték el.

Vót röhögni? o_O
Mert ugyebár; Harcolni fogunk a partokon, harcolni fogunk leszállóhelyeken, harcolni fogunk a földeken és az utcákon, harcolni fogunk a hegyekben; sohasem fogjuk megadni magunkat.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 509
113
Vót röhögni? o_O
Mert ugyebár; Harcolni fogunk a partokon, harcolni fogunk leszállóhelyeken, harcolni fogunk a földeken és az utcákon, harcolni fogunk a hegyekben; sohasem fogjuk megadni magunkat.



Ja ,Putyin biztos felhívta bojót,hogy most aztán meg lesztek rakétázva!
Amúgy meg mikor is harcoltatok méltó ellenféllel?
Abból hányszor is győztetek?
Amikor nem a pucér ,fakardos szerencsétleneket mészároltátok,el lett kenve a szátok párszor,ha dolfi nem indul keletre,bolondjában,most Berlin 2 lenne London helyén ,bohócok.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113

Asszongya az Abramsok leghamarabb ev vegen vagy lehet hogy csak jovo ev elejen jutnanak el a helyszinre. Az meg 12 honap.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93

Asszongya az Abramsok leghamarabb ev vegen vagy lehet hogy csak jovo ev elejen jutnanak el a helyszinre. Az meg 12 honap.
Halottnak a beöntés.