[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
<blockquote rel="hausser">Ha jól látom valami kitörés/menekülésféle van folyamatban.

Valami szaki előretolt megfigyelő vagy?</blockquote>

Csak az irányzó. Itt csücsülök a g-magaslaton. :D
(A MM alapján írtam, van két ukrán irány a katlanból kifelé, ami elkerüli mind a két utat ezért gondolom, hogy ilyesmiről lehet szó.)
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
Mondjuk ha tényleg kitörnek, akkor az jó nagy kitolás a délebbi részeket tartókkal szemben, legalább összeszedték volna magukat elötte.
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
Itt van:
http://www.hromadske.tv/politics/ukrayinski-viiskovi-vikhodyat-iz-debaltsevogo/

Ukrán forrás, tehát nyílván nem azt írja, hogy menekülnek, hanem hogy kivonulnak, de a lényeg attól még ugyan az marad.
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
Ennek alapján már nem tart sokáig:
mm1_m_solata_www.kepfeltoltes.hu_.png
 

jakob

New Member
2015. február 8.
29
0
1
<blockquote rel="phaidros">Úgy tűnik, hogy jelen helyzetben a megadás az az egy lehetőség, hogy túléljék a katlant, mert a légierőben és a tüzérségben bízni még akkor is botorság volna, ha lenne még értékelhető légierejük az ukránoknak, de az már nem, hogy nincs, de akarat is egyre kevesebb, hogy felmentsék Debalcevot. Azzal meg nem lehet mit kezdeni, hogy 30-40 fős csoportokban törjenek ki. </blockquote

A katlan akkor bukott el amikor a repter is Donyeck-nel, kb. decemberben.

Az ukik hangoztattak, hogy hany ezer es 10ezer...erosites jon Oo-bol. Ha annak csak a felet hittek el maguk is, akkor mar kiszamolhato volt, hogy nem lehet megvedeni a katlant.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 447
113
Ne felejtsük el, hogy ez nem egy háború. Ez Kiev szerint egy ATO (az orszàg saját lakossága ellen), ahol megengedett a civilek lövetése nehéztüzérseggel, az infrastruktura szándékos lerombolása, a lakosság életkörülményeinek ellehetetlenítése. A szakik szerint ez inkább polgárháború. Hogyan reagálnátok, ha kezetekbe kerül egy ukrán katona, aki még egy órával azelótt a lakótelepet lótte nehez fegyverekkel és percekkel azelőtt láttátok a kisgyermek áldozatokat ? Ha az enyéimmel történne ez, biztos lelóném, Genf meg minden magasztos elvet hagynám a fenébe. Hasonlóan járnák el egy bombázó pilótájával, akit lelőttek, miután a lakosságra napalmot dobott le.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 551
113
<blockquote rel="boki"><blockquote rel="embersarkany"><blockquote rel="joker"><blockquote rel="embersarkany"><blockquote rel="Python">
8070109.jpg

909006.jpg

909005.jpg

909013.jpg

ők legalább életben maradtak.
nagyon sokan nem :(
</blockquote>

Ez csak a történet egy része. Kérdés, hogy mi lesz tovább velük. Szaki hadifogolytábor? Oroszországban lesznek foglyok? Átküldik őket Oroszországba és legyenek menekültek? Hazaküldik őket Ny-Ukrajnába? Átállnak szakinak? Ha hazamennek, akkor lesznek tovább gyári munkás mint előzőleg vagy mennek börtönbe megadás és parancsmegtagadás miatt?</blockquote>

erős a gyanúm, hogy ebből mi csak a kirakat részt látjuk. olyan erősek ott az érzelmek, feszültség a katonákban, hogy nem tartom sajnos lehetetlennek egy bizonyos szintű kegyetlenséget sem (minimálisan a pszichikai terrort) ... :(
ráadásul, mikor épp elég nagy a humanitárius katasztrófa is, a foglyokkal való megfelelő bánás elég macerás lehet ...

vihetik egyébként őket a hátországba , az orosz határhoz, aztán majd segíthetnek az újjáépítésben?

</blockquote>

Miért eddig hová vitték az ukrán hadifoglyokat? A sérulteket kórházba, a tobbieket meg orzik arra kialakított helyeken. Nem fold alatt, sotét lyukakban étlen - szomjan , kínzással-veréssel, mint az ukránok teszik a szakikkal.
Nézd meg a videokat a fogolycserékrol milyen állapotban adják át az ukránokat és fordítva a szakikat...!!!!</blockquote>

Hát az általad belinkelt orosz propaganga videokón sem olyan feltűnő a különbség.
Legfejebb, hogy az ukrán oldal nem viszi ki a hadifogjokat Kijevbe egy kis megalázásra, meg nem vállapot kapnak ebédre.:)
Biztos rosszul láttam, de az orosz videókban szerepel fekvő megkötözött ukrán katona verése, rugdosása, szerepel hátrakötözött kezű fogoly ököllel verése, innentől nem kell nagy fantázia hozzá, hogy kitaláljuk mi történik a magát megadó kárpátaljai magyarral, ha nincs ott a kamera.



</blockquote>

Látom, hogy nem ismered az ukrán fogságba- foleg Jobb szektor, Dnyepr, Ajdar,Donbassz zászloaljaknál, vagy SZBU-esett szakik sorsát. ...Valamit nagyon benéztél. Senki sem állítja, hogy az ukrán hadifoglyok nem kapnak itt-ott egy "nyaklevest" ... A videokat nem csak nézni kell, hanem érteni is mirol beszélnek,mit nyilatkoznak...:)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 551
113
Itt van:
http://www.hromadske.tv/politics/ukrayinski-viiskovi-vikhodyat-iz-debaltsevogo/

Ukrán forrás, tehát nyílván nem azt írja, hogy menekülnek, hanem hogy kivonulnak, de a lényeg attól még ugyan az marad.

Azt írják, hogy harcolva tortek ki, már 5 napja nem ettek semmitt . (Porosenko, vagy az ukrán védelmi minisztérium azt állította , hogy nincs katlan, folyamatos az utánpótlás) A "Krivbas" onkéntes zászlóalj tele szektorosokkal. Nem lett volna szabad a szektorosokat kiengedniuk a szakiknak.
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 230
1 436
113
<blockquote rel="hausser">Itt van:7
http://www.hromadske.tv/politics/ukrayinski-viiskovi-vikhodyat-iz-debaltsevogo/

Ukrán forrás, tehát nyílván nem azt írja, hogy menekülnek, hanem hogy kivonulnak, de a lényeg attól még ugyan az marad.

Azt írják, hogy harcolva tortek ki, már 5 napja nem ettek semmitt . (Porosenko, vagy az ukrán védelmi minisztérium azt állította , hogy nincs katlan, folyamatos az utánpótlás) A "Krivbas" onkéntes zászlóalj tele szektorosokkal. Nem lett volna szabad a szektorosokat kiengedniuk a szakiknak.</blockquote>

Aki 5 napja nem evett az nem tör ki, csak vánszorog. Főleg hidegben.
Várjuk ki a pontos infokat. Tegnap még a jobb szektorosokat írtották, ma meg csodálatos kitörést hajtanak végre, ami vetekszik a bp-i vel.
Nem hiszem, hogy a szakik pont őket, ne kísérnék szemmel. Ha meg igen akkor megérdemlik.
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
<blockquote rel="boki"><blockquote rel="hausser">Itt van:7
http://www.hromadske.tv/politics/ukrayinski-viiskovi-vikhodyat-iz-debaltsevogo/

Ukrán forrás, tehát nyílván nem azt írja, hogy menekülnek, hanem hogy kivonulnak, de a lényeg attól még ugyan az marad.

Azt írják, hogy harcolva tortek ki, már 5 napja nem ettek semmitt . (Porosenko, vagy az ukrán védelmi minisztérium azt állította , hogy nincs katlan, folyamatos az utánpótlás) A "Krivbas" onkéntes zászlóalj tele szektorosokkal. Nem lett volna szabad a szektorosokat kiengedniuk a szakiknak.</blockquote>

Aki 5 napja nem evett az nem tör ki, csak vánszorog. Főleg hidegben.
Várjuk ki a pontos infokat. Tegnap még a jobb szektorosokat írtották, ma meg csodálatos kitörést hajtanak végre, ami vetekszik a bp-i vel.
Nem hiszem, hogy a szakik pont őket, ne kísérnék szemmel. Ha meg igen akkor megérdemlik.
</blockquote>

Biztos én értem félre, de azt olvasom, hogy a kivonuló 128-as és 40.-es (Krivbasz-t) tűz alá vette a milicia az autóúton ezért próbálnak harcolva kimenekülni, meg hogy a 3. és 8. ezred hátramaradt a városban, gondolom "utóvédkét" szerepelnek szerencsétlenek.
(ideológiától függetlenül én nagyra tudom azt tartani, aki képes meghalni a bajtársaiért)

Amúgy, ezt az 5 napja nem ettek dolgot ha továbbgondoljátok, el lehet képzelni, hogy a városlakók min élhetnek most.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Számomra érthetetlen, hogy bő fél éve ott csücsültek az ukránok Debalcevoban és a környező településeken, de semmi komolyabb erősítést, járatokat, lövészárkokat nem látni. Azt gondolták, hogy a szakik majd nem próbálnak meg felszámolni egy ilyen jelentős beszögellést? Ha nem is néznek ezek szíriai videókat, ahol vakondokat megszégyenítő járatrendszerekkel nehezítik meg a szír hadsereg mindennapjait, de legalább elővehették volna a régi szovjet technikát, miszerint is a katonának három fő bajtársa van: a fegyvere, az ásó és a vodka.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/kitort-debalcevoi-katlanbol-128-karpataljai-egyseg
Egyes források szerint kevés veszteséggel, más források szerint azonban jelentős veszteségeket szenvedtek. Két szakaszban három teherautóval elhagyták a helyszint. Ljudmilla Bandercsuk az egyik munkácsi önkéntes korábban facebookján írta, „hogy az egység tagjai már Artemivsk városnál járnak, az áttörés során voltak veszteségek, de csak minimális a pontos számok nem ismertek.”

Közben hivatalosan is megerősítették, hogy valóban sikerült a kitörés a 128-as egységnek.