1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Honvédségi kézifegyverek

Diskurzus a(z) 'Gyalogság, gyalogsági felszerelések, fegyverek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  Már egy ruha alatt hordható mellény megfogja a parát. Nagyon kevés fő fegyverben. Amúgy ha hiszed ha nem ez a hozzáállás amit képviselsz eléggé elszomorító...
  Valami minimális igény esetleg az eljárások felülvizsgálatára? A jóvanazúgy mert úgy van 40 éve éppenhogy kurvára nem jó...
   
  fishbed, BiancoGasto, endre and 6 others like this.
 2. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Akkor most ezt nem értem.

  https://honvedelem.hu/wp-content/uploads/2020/03/20200321-jaror-07.jpg

  Ők akkor most nem rendészek?
  Csak mert a scorpióson van felvarró.
  A videóban a neve alá is az van írva.
  Lehet melléraktak valakit járőr társnak karabélyal aki nem is rendész?
   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Pocok75 likes this.
 4. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Nebassz.
  Ennyire nincs ember?
  Vagy mi az oka?
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ennyire nincs rendész. Olyan baromi sok rendészre nincs szükség a honvédségben. Olyan ez mint a határon rendőr katona vegyesjárőr.
   
  fishbed, endre and Ocses like this.
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  A parabellum lőszerrel 2 gond van. 1 hogy megfogja a legalapabb ruha alatt rejtetten viselhető mellény is, valamint nem egykönnyen adja le a kinetikus energiáját és átszalad a célponton akár úgy is, hogy minimális sebzést okoz (bedrogozott delikvensen főleg), nincs stopphatása. A legtöbb nyugati országban expandáló karabély és puskalőszert alkalmaznak ami átszalad a ruha alatt hordott mellényen, de a komán már nem és nem viszi keresztül a mögötte egy vonalban lévő ártatlan civilt.
   
  fishbed, endre, alfa74 and 6 others like this.
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  A TEK kivételével a rendvédelem sincs felszerelve expanzív lövedékes lőszerrel, bár a hadsereg megtehetné, az nem a hülye BM alá tartozik és a katonák csak a hágai egyezményt aláírt felek közti háborúban nem használhatnak ilyen lőszert!
   
 8. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ocses likes this.
 9. Shed

  Shed Well-Known Member

  Géppisztoly nekünk kell rendőröknek. Tele vagyunk fegyverhasználat tekintetében alulképzett emberekkel (én is oda tartozom) ritkán lövünk, főleg AMD-vel van aki sztem 10-20 éve nem lőtt. A Skorpiót oda lehet adni a csajoknak is. Kicsi a visszarúgás, könnyű, egész nap lehet viselni. Ha meg valaki elkezd vele lőni a városban, akkor legalább nem megy el a lövedék a világ végéig.

  Szakmai szempontok alapján nyilván gépkarabély kellene nekünk is, nem véletlenül cserélik több országban is a rendőrök a géppisztolyokat gépkarabélyra.

  De elképzelhetetlennek tartom, hogy nálunk akárcsak évi 3 gépkarabélyos lövészet legyen. Még az évi 3 pisztolylövészet is csak mostanában jött be. Akkor már inkább a Skorpió. Ha EÁP-nál lőni kell, akkor úgyis max 20-50 méterig kell lőni, arra meg jobb akármi másnál.
   
  fishbed, endre, Luthero and 6 others like this.
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  Az AMD-t is cserélik nálatok is.
   
  Shed likes this.
 11. luperator

  luperator Active Member

  Ahogy Krisss is írja, a legnagyobb gond talán a lőszerrel van. Rendvédelem terén még inkább mert ott sincs nagyon más. Hogy skorpió miért lett a katonáknak? Ki tudja, lehet egyszerű politika az egész. Viszont a gépkarabélyt szerintem hiba kivonni a rendvédelem eszköztárából.
   
 12. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A Skorpiót a rendészek kapták, később a harckocsizók, önjáró tüzérek, harcjármű parancsnokok, vezetők, irányzók és talán a vadász pilóták. A többiek a Bren 2 valamelyik változatát kapják a rendőrökkel egyetemben.
   
 13. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  A Scorpion EVO rendörségnél is fényévekkel van az AMD felett. Én amúgy előagyszános sörétest adnék a rendőrautókba.
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ezekbe a beosztásokba kéne skorpió helyett a legrövidebb csövű bren 2.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Honnan veszed ezeket?
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Géppisztoly: rövid távra, nagy tűzerő. Szűk városi utcákon, belső terekben van alapvetően létjogosultsága, védőmellényt nem viselő célokkal szemben. Mivel a komoly bűnözők és terroristák már igen gyakran hordanak védőmellényt ezért a géppisztoly elavult fegyver, gyakorlatilag ott van létjogosultsága, ahol készleten van, míg újjonan rendszeresíteni és tömegesen beszerezni súlyos tévedés.

  Rövid csövű gépkarabély: kiváltja a géppisztolyt minden téren, mind a fentebb említett beosztásokban, mind a rendőrségnél csak ezt lenne szabad rendszeresíteni.

  Az EVO3-as Skorpiók rendszeresítése egy szemléletből fakadó súlyos tévedés, túl sokan ragadtak a XX. század második felében, amikor fiatal rendőrként vagy katonaként MP5-ről álmodoztak, ami akkor egy csúcsfegyver volt a maga kategóriájában, ami kategória azóta elavult, magára a fegyvertípusra sincs szükség, mert nem hatékony az új kihívásokkal szemben. Lőszerének lövedékeit megfogják az átlagos mellények is, nemhogy a katonai szintűek, amely mellények viharos sebességgel terjednek a világban!

  A fegyveres európai terrortámadások során leggyakrabban használt lőfegyver valamilyen AK verzió volt, míg maroklőfegyver általában Tokarev, ez utóbbi nem véletlen, ez volt az általános szovjet szolgálati fegyver a rendőri erőknél, hatalmas mennyiségben kering máig az európai feketepiacon, mivel védőfelszerelést nem viselők ellen továbbra is hatékony. A terroristák igen gyakran viselnek lövedékálló mellényt, pláne ha van katonai múltjuk a közel-keleti háborúkból, a Charlie Hebdo mészárlás képen látható terroristája is AK-vel és Tokarevvel volt felszerelve és mellényt viselt, sajnos nagy valószínűsségel őt sem fogja megállítani a Skorpióval felszerelt rendőr vagy katonai rendész, kidobott pénz minden egyes beszerzett Skorpió géppisztoly:
  [​IMG]
   
  endre, phaidros, krisss and 1 other person like this.
 17. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ez a döntés, de ha nem hiszed, járj utána. A különlegesnél maradnak az amcsi fegyverek.
   
 18. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Igazad van.
   
 19. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A hajózóknál az usákok is pisztoly helyett géppisztolyt rendszeresítettek, de a lövészeknél a rövid csövű megfontolandó, már, ha nagyjaink is így látják. A döntés előkészítés nem igazából átlátható, csapatok (csapat próba egyáltalán volt?)véleményét nem tudom mennyire veszik figyelembe.
   
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Most rendszeresítettek egy ultrakompakt karabélyt a hajózóknak.
   

Ezen oldal megosztása