1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Honvédségi kézifegyverek

Diskurzus a(z) 'Gyalogság, gyalogsági felszerelések, fegyverek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  region, theataer : hadterület, hadszíntér
  army group, front : hadseregcsoport, de a szovjeteknél front
  army : egy ország teljes szárazföldi hadereje (The Army - a Hadsereg), de jelzővel, számmal ellátva csak ennek egy külön része, pl. Brit Rajnai Hadsereg - az a Németországban állomásozó brit haderő, vagy 8. Brit Hadsereg - az É-Afrikai brit haderő (Montgomery)
  corps :hadtest, lásd pl. Afrika-Korps
  division :hadosztály (de ha CocaCola Californian Division - akkor a CC Kaliforniai részlege)
  brigade : dandár
  regiment : ezred
  battalion : zászlóalj
  squadron : század, de ezt általában csak technikai/műszaki felszereltségű egységre használják, pl. Fighter Squadron: Vadászrepülő század, US Cavalry Squadron : szó szerint US könnyűlovassági század, de ma így hívják a páncélozott technikával felszerelt egységeket is, mivel jogutódnak számítanak :)
  company : század, lövész/gyalogos alakulat (pl. Company Bravo : B-század)
  artillery battery : tüzérségi üteg, ált. 4-8 ágyúval felszerelt egység
  platoon : szakasz
  section, patrol : az elsőre nincs általam ismert magyar megfelelő, a második az járőrt, őrjáratot jelent (tehát nem szervezeti egységet, hanem a feladatra kijelölt egységet jelenti)
  squad : a létszám alapján nálunk ez számít raj-nak
  fireteam : tűz-csapat/egység-et jelent szó szerint, mikor én katona voltam akkor nem volt ilyen, a mai felállást dudi jobban tudhatja
  fire and maneuver team : szó szerint tűz és manőver-csapat/egység, de mivel két főből áll, így talán a harci pár v. harcos-pár a jó megfelelője. Ennek mintha anno lett volna valami megfelelője, hiszen katonaként két egyszemélyes sátorlap-esőköpenyből tudtunk "építeni" egy kétszemélyes sátrat, és a KuK-időkben két emberre adták ki a napi kenyér-adagot is (osszátok el!), innen jött a kenyeres-pajtás, és az egy kenyéren éltünk kifejezés is.
  Egyébként az angol nyelv szépségeiről (és kétértelműségéről): ELEMENT = elem, elemi részecske, de az USA légierőnél : 2 gépből álló kötelék, géppár
  CELL = cella, sejt, rekesz, foglalat, de az USAF-nál ez 3-gépes köteléket jelent
  FLIGHT = repülés, lépcsőforduló, lépcső széle, épület szélső szárnya, de az USAF-nál = 2 element, vagyis a két géppárból álló négyes kötelék a FLIGHT :)
   
  arbalest likes this.
 2. emel

  emel Well-Known Member

  Na, most veszem észre, milyen topikba OFF-oltunk bele, elnézést :-(
   
 3. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Azt jól írtam, hogy a tüzér század az üteg, és a tüzér zászlóalj az osztály?
   
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Ehhez ennyire nem értek, viszont úgy tudom, hogy az osztály-besorolás szovjet és VSz-szinten csak a légvédelemnél volt, a tábori tüzérség az üteg-szervezetben dolgozott.
   
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Tüzér osztály volt a legkisebb hadrendi elem, 3 üteggel benne. Ami 18 fegyvert jelentett. Egy üteg 6 fegyver. A páncélos és gépesített lövész dandároknál, mindenütt volt egy tüzérosztály, a dandár szervezetén belül.
   
  antigonosz likes this.
 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Tuzcsoport alkalmazás van nálunk is mint bárhol máshol de nem önálló alegység. A rajparancsnok hozza létre feladattol függően. Értsd. Kesszem és a desszant egy egy tuzcsoport vagy jobb desszant baldesszant. Vagy manőver tuzcsoport a karabelyosok statikus a gpusok rpgs.
  Ez nem önálló alegyseg mert van hogy van van hogy nincs van hogy ilyen van hogy olyan az összetétele. Feladatfuggo. A tuzpar meg azért nem önálló alegyseg a viszonylagos fixessege ellenére mert ez az alap ugyanis egy katona nem katona. Olyan nincs hogy 1 katona. Minimum keto. Itt a rend adott rangidos a pk kivéve ha valami miatt a kustars van kinevezve. De ez csak speciális esetben történhet meg. De osztható egy raj tovabb feladat szerint ügyeletes tuzfegyverre biztosítóra és a többi és a többi feladat fugvenyebe.
   
  tarzaan likes this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  A fireteam az tűzcsoport magyarul.A fire and maneuver team szerintem inkább arra utal,hogy az egyik tűzcsoport manőverezik a másik pedig biztosítja.
   
 8. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Én azt hittem, hogy az ilyen kb. 3-5 fős ATGM/MANPAD hordozó csapatok ill. mondjuk egy géppuskás vagy könnyű hordozható aknavetős "csapat" a tűzcsoport.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member


  Az a fire support team inkább.
   
 10. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Thx. Logikus.
   
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A CSK-1 az minek minősül? :D
   
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Sci-fi-nek :)
   
 13. velizar

  velizar New Member

  ez mi lehet?
  [​IMG]
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  TEK nem Honvédség először is.
  Valószínűleg egy Accuracy Internacional puska.
   
  fishbed and gioo like this.
 15. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Nálunk HCSK-1 van, a csapat parancsnoka Usztics Mátyás (fedőnevén Karády Őrmester) :D
   
 16. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

 17. rudi

  rudi Well-Known Member

 18. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  A theater/region army sokkal inkabb teruleti megjeloles mint tenyleges hadmuveleti/hadaszati egyseg. Region army jai pl. a Mao fele kinai seregnek voltak es eppen ezert ezek altalaban nem a a hagyomanyos hadtest/hadosztaly felosztast kovettek.

  Az angol /es a mintajara letrehozott legtobb europai seregben/ a XVIII. szdtol az ezred elsosorban adminisztrativ egyseg volt semmint harcolo alakulat. A kikepzest kiegeszitest vegzo III. ritkabban IV. zaszloaljat nem vetettek harcba nem vezenyeltek mashova csak vegszukseg eseten. A theater/region army is egy ilyen teruleti tipusu egyseg /sok helyen tartalek vahy pot elotaggal illettek ezeket/ szemben a legnagyobb hadaszati/hadmuveleti egyseggel a hadseregcsoporttal/fronttal /szovjet terminologia/.
   
 19. Pal

  Pal Well-Known Member

  A lenyeg: "Vladimir Onokoy also told an interesting story involving a Hungarian AK. While he was working as an armorer in Somalia, he came across a Hungarian AK (see the images below) that was really abused and had a poor appearance. Despite it was modified and looked terrible, it was one of the few AKs that needed no repair. That is something telling about the quality of Hungarian AKs!"
   
  aquarell likes this.
 20. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Kiraly 43M

   
  endre, szpg9 and beta like this.

Ezen oldal megosztása