[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 973
113
Hát én erről lemaradtam. Teljesen jogos kérdések: http://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-magyar-loveszfegyver-csalad-gestamen-zrt/
A válaszok már nem elérhetőek ingyen, de vannak ötleteim. Most ezek után megjelent a honvédség facebookján, hogy ez a jövő. Hááát ...
Én messzemenőleg pártolom, hogy kellenek hazai szakemberek, kell hazai K+F, de az, hogy realisztikusan magunknak saját fegyvert tervezzünk és gyártsunk olyan szinten, hogy általánosan rendszeresítsük, vagy sikerüljön eladni, nem látom realisztikusnak. Tartok tőle, hogy mennyi titkolt gyermekbetegsége lesz, ami a használhatóság kárára lesz, részben konstrukciósan, részben a gyártás beindítása alatt, ami egy normális fegyvernél kb a kezdő, gyártást behangoló üzem, az nálunk valszeg a teljes gyártás lenne, tehát a problémák kiszűrése és kijavítása is problémás mind felderítés szinten, mind a probléma megoldásának költséghatékonysága ilyen kis szériánál. Ne legyen igazam.
Annyi minden más van, amivel a hazai szakemberek foglalkozhatnának, amit érdemes lehetne egyedileg, akár egyesével legyártani a honvédségnek saját fejlesztést követően, nekem nem tűnik a korlátos pénzünk elköltésének hatékony módjának.
Ámen
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 467
18 523
113
Miért ne lenne?
Most szivárgott ki, hogy Gripenek számának bővítéséről tárgyalunk. Teljesen nyilvánvaló, hogy felfegyverzett drónokat veszünk/gyártunk.
Az is biztosnak tűnik, hogy loitering munition-nal is bővülni fog a hadrend. Ugyan az már félig tüzérség, de inkább határeset.
A másik fő probléma, hogy a tüzérség pont nem az a terület, ahol egy startup cég letarolja a piacot.
A Gestamennel - reálisan nézve - sem ez a cél. Inkább az, hogy kis gyártóként megmarad egzotikus típusnak. Esetleg árversenyben lenyomhatjuk a nagy gyártókat a 3. világban. Az árversenyben segítség lehet, ha nem kell nagy infrát fenntartani. Ha a gyártást az Arsenal csinálja, akkor a kis példányszámú gyártási tételek sem jelentenek problémát.
Milyen Gripen bővítés? Mit tudsz?!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
A szokásos Gestamen siránkozáshoz, ezt a cikket

Kint az új cikk a Gestamen Arms-ról.

Lehet a hadi ipar topikba kéne? @Terminator rakd át ha gondolod.
Meg ezt a hozzászólást figyelmesen olvassátok el.

Tehát még egyszer:
Ez nem haderőfejlesztési projekt, hanem iparfejlesztési. Ráadásul kisérleti. Olyan, mint egy alapkutatás. Nagy az esélye, hogy nem lesz belőle semmi, de akkor is kell csinálni, mert ha nem, akkor nem lesz mire építkezni.
Ez pontosan olyan, hogy a gyerekednek is a kezébe adod a kést, a kalapácsot, mert ellenkező esetben egy Z generációs kis buz1 lesz belőle, aki arra is képtelen egy influencer nélkül, hogy ha csöpög a csap, akkor milyen szakembert hívjon hozzá. Nemhogy esetleg egyedül megjavítsa.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Hát én erről lemaradtam. Teljesen jogos kérdések: http://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-magyar-loveszfegyver-csalad-gestamen-zrt/
A válaszok már nem elérhetőek ingyen, de vannak ötleteim.
Segítek

Új kézifegyver-családot mutattak be a hétvégén a kecskeméti repülőnapon a Magyar Honvédség vezetői, illetve a fegyveres szervezet modernizációjáért felelős döntéshozók. A hat tagból álló fegyvercsalád teljes egészében magyar fejlesztésű, és a kivitelezés magántőkéből valósult meg, a tartóssági tesztek most kezdődnek meg a honvédség bevonásával. A távlati cél egy olyan fegyvercsalád létrehozása, amely valószínűleg a jelenleg rendszeresítés alatt álló, cseh licenc alapján elkészült Bren 2-es gépkarabélyokkal párhuzamosan szolgál majd a magyar haderőben, de ha sikeresnek bizonyulnak az eszközök, jó eséllyel külföldi piacokat is megcéloznak majd. A Gestamen Zrt. fegyvereinek jövőjéről még tartanak az egyeztetések, a projekthez viszont egy olyan mérnökgárda állt össze, amely fontos szerepet játszhat a hazai fegyverfejlesztés jövőjében. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal és Bozó Gáborral, a Gestamen Kutatás-Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk az új magyar fegyvercsaládról.

Magyar tervek, magyar fegyverek
Kiállították és bemutatták a kecskeméti reptéren a hétvége folyamán megtartott Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató alkalmával a Gestamen Arms kézifegyvereit is. A vállalatról és annak tevékenységéről korábban kevés nyilvános információ volt fellelhető, vasárnap viszont közös sajtótájékoztatón jelentette be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve Bozó Gábor, a Gestamen Kutatás-Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója:

A GESTAMEN ZRT. ELKÉSZÍTETTE EGY TELJES EGÉSZÉBEN MAGYAR TERVEZÉSŰ, MAGYAR GYÁRTMÁNYÚ FEGYVERCSALÁD MŰKÖDŐKÉPES PROTOTÍPUSAIT.

A fegyvercsalád része egy pisztoly, egy géppisztoly, egy gépkarabély, egy távcsöves öntöltő puska, egy géppuska és egy gránátvető is. A vitrinben kiállított fegyverek már szombaton megtekinthetők voltak a nagyközönség számára.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Portfolio-nak elmondta: az új fegyvercsaládra azért van szükség a Česká Zbrojovkától megvásárolt licenc alapján gyártott fegyverek mellett, mert a cseh eredetű kézifegyverek kifejezetten szofisztikált és nagyon strapabíró eszközök, az előállításuk viszont relatíve költséges. Ezen kívül az Arzenál által kötött licenc szerződés nem tartalmazza az esetleges generáció vagy típusváltás során elérhető új fejlesztéseket. A magyar katonáknak viszont előbb-utóbb szüksége lesz következő generációs fegyverekre.

A kormánybiztos elmondta:

LÉTRE AKARTAK HOZNI EGY ÚJ MAGYAR FEGYVERCSALÁDOT, AMELY MODERN, EGYEDI ÉS MODULÁRIS ESZKÖZÖKBŐL ÁLL, ILLETVE KEDVEZŐ ÁR / ÉRTÉK ARÁNYBAN LEHET ŐKET LEGYÁRTANI, EMELLETT PEDIG KI AKARTAK ALAKÍTANI EGY HAZAI MÉRNÖKI SZAKEMBER-GÁRDÁT IS, AKIK TOVÁBBI FEGYVEREK FEJLESZTÉSÉVEL TUDNAK MAJD FOGLALKOZNI.

A projekt hátteréről Maróth Gáspár azt mondta, hogy eredetileg három mérnökcsapattal folytak az egyeztetések az eszközök fejlesztéséről, közülük egyedül a Gestamen Kutatás-Fejlesztési Zrt. csapata jutott el abba a szakaszba, hogy működő prototípusokat is összeraktak. Jelenleg a prototípusok tesztje folyik; ez fontos kritériuma volt annak, hogy elkezdjen az állam egyeztetni a mérnökcsapattal való együttműködésről, esetleges finanszírozási kérdésekről, kormányzati szerepvállalásról.

Maróth Gáspár kitért arra is, hogy a Gestamen egy magyar mérnökökből álló magánvállalat, melyet a céget alkotó szakemberek saját tőkéjükből, saját vagyonuk felhasználásával indítottak el.

Beszélgettünk Bozó Gáborral, a Gestamen Zrt. vezérigazgatójával is, aki fontos részleteket árult el a vállalat mérnöki hátteréről. A szakember elmondta: a Gestamen Arms körülbelül két éve létezik, a csapat részét alkotják több mint 10 éves fegyvergyártási tapasztalattal rendelkező mérnökök, illetve fiatal, de kiváló számítógépes képességekkel rendelkező szakemberek is. A fiatal tehetségek többek közt a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumból érkeztek a csapatba.

A vállalat fegyverprototípusok készítésére szakosodott, sorozatgyártási képességük nincsen. A most bemutatott fegyvercsaládhoz többek közt CNC-gépeket és 3D-nyomtatást is használtak, a fegyverek teljesen működőképesek.

A fegyverek mind tartalmaznak valamilyen egyedi megoldást, a pisztolyok például egy komponens cseréjével átalakíthatók kakasos (strikeres) és ütőszeges (hammeres) elsütési rendszerűvé. Ezt a megoldást még le is védette a Gestamen szakértőgárdája.

A LÖVÉSTESZTET TELJESÍTETTÉK A FEGYVEREK, JELENLEG A TARTÓSSÁGI TESZTEK FOLYNAK, MELYEKET A MAGYAR HONVÉDSÉG BEVONÁSÁVAL VÉGEZNEK.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztostól megkérdeztük azt is, hogy mennyire igazak azok a pletykák, melyek szerint a Gestamen csapata egy szlovák fegyverprojekt megoldásait honosította. A kormánybiztos elmondta: a Gestamen számos magyar származású fegyverszakértőt hazahívott, többek közt Németországból, Ausztriából és Szlovákiából. Egyes átfedések azzal is indokolhatók, hogy az új generációs fegyverek fejlesztése esetében hasonló trendeket követnek a világ vezető fejlesztői, gyártói. A szlovák átfedéssel kapcsolatosan Maróth Gáspár elmondta: konkrétan egy nyugállományú magyar katonatiszt adott tanácsot korábban szlovák fegyverfejlesztő vállalatoknak, aki most a Gestamen csapatát erősíti, ő tehát az ötletgazda és nem egy szlovák mérnök.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Segítek

Új kézifegyver-családot mutattak be a hétvégén a kecskeméti repülőnapon a Magyar Honvédség vezetői, illetve a fegyveres szervezet modernizációjáért felelős döntéshozók. A hat tagból álló fegyvercsalád teljes egészében magyar fejlesztésű, és a kivitelezés magántőkéből valósult meg, a tartóssági tesztek most kezdődnek meg a honvédség bevonásával. A távlati cél egy olyan fegyvercsalád létrehozása, amely valószínűleg a jelenleg rendszeresítés alatt álló, cseh licenc alapján elkészült Bren 2-es gépkarabélyokkal párhuzamosan szolgál majd a magyar haderőben, de ha sikeresnek bizonyulnak az eszközök, jó eséllyel külföldi piacokat is megcéloznak majd. A Gestamen Zrt. fegyvereinek jövőjéről még tartanak az egyeztetések, a projekthez viszont egy olyan mérnökgárda állt össze, amely fontos szerepet játszhat a hazai fegyverfejlesztés jövőjében. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal és Bozó Gáborral, a Gestamen Kutatás-Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk az új magyar fegyvercsaládról.

Magyar tervek, magyar fegyverek
Kiállították és bemutatták a kecskeméti reptéren a hétvége folyamán megtartott Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató alkalmával a Gestamen Arms kézifegyvereit is. A vállalatról és annak tevékenységéről korábban kevés nyilvános információ volt fellelhető, vasárnap viszont közös sajtótájékoztatón jelentette be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve Bozó Gábor, a Gestamen Kutatás-Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója:

A GESTAMEN ZRT. ELKÉSZÍTETTE EGY TELJES EGÉSZÉBEN MAGYAR TERVEZÉSŰ, MAGYAR GYÁRTMÁNYÚ FEGYVERCSALÁD MŰKÖDŐKÉPES PROTOTÍPUSAIT.

A fegyvercsalád része egy pisztoly, egy géppisztoly, egy gépkarabély, egy távcsöves öntöltő puska, egy géppuska és egy gránátvető is. A vitrinben kiállított fegyverek már szombaton megtekinthetők voltak a nagyközönség számára.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Portfolio-nak elmondta: az új fegyvercsaládra azért van szükség a Česká Zbrojovkától megvásárolt licenc alapján gyártott fegyverek mellett, mert a cseh eredetű kézifegyverek kifejezetten szofisztikált és nagyon strapabíró eszközök, az előállításuk viszont relatíve költséges. Ezen kívül az Arzenál által kötött licenc szerződés nem tartalmazza az esetleges generáció vagy típusváltás során elérhető új fejlesztéseket. A magyar katonáknak viszont előbb-utóbb szüksége lesz következő generációs fegyverekre.

A kormánybiztos elmondta:

LÉTRE AKARTAK HOZNI EGY ÚJ MAGYAR FEGYVERCSALÁDOT, AMELY MODERN, EGYEDI ÉS MODULÁRIS ESZKÖZÖKBŐL ÁLL, ILLETVE KEDVEZŐ ÁR / ÉRTÉK ARÁNYBAN LEHET ŐKET LEGYÁRTANI, EMELLETT PEDIG KI AKARTAK ALAKÍTANI EGY HAZAI MÉRNÖKI SZAKEMBER-GÁRDÁT IS, AKIK TOVÁBBI FEGYVEREK FEJLESZTÉSÉVEL TUDNAK MAJD FOGLALKOZNI.

A projekt hátteréről Maróth Gáspár azt mondta, hogy eredetileg három mérnökcsapattal folytak az egyeztetések az eszközök fejlesztéséről, közülük egyedül a Gestamen Kutatás-Fejlesztési Zrt. csapata jutott el abba a szakaszba, hogy működő prototípusokat is összeraktak. Jelenleg a prototípusok tesztje folyik; ez fontos kritériuma volt annak, hogy elkezdjen az állam egyeztetni a mérnökcsapattal való együttműködésről, esetleges finanszírozási kérdésekről, kormányzati szerepvállalásról.

Maróth Gáspár kitért arra is, hogy a Gestamen egy magyar mérnökökből álló magánvállalat, melyet a céget alkotó szakemberek saját tőkéjükből, saját vagyonuk felhasználásával indítottak el.

Beszélgettünk Bozó Gáborral, a Gestamen Zrt. vezérigazgatójával is, aki fontos részleteket árult el a vállalat mérnöki hátteréről. A szakember elmondta: a Gestamen Arms körülbelül két éve létezik, a csapat részét alkotják több mint 10 éves fegyvergyártási tapasztalattal rendelkező mérnökök, illetve fiatal, de kiváló számítógépes képességekkel rendelkező szakemberek is. A fiatal tehetségek többek közt a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumból érkeztek a csapatba.

A vállalat fegyverprototípusok készítésére szakosodott, sorozatgyártási képességük nincsen. A most bemutatott fegyvercsaládhoz többek közt CNC-gépeket és 3D-nyomtatást is használtak, a fegyverek teljesen működőképesek.

A fegyverek mind tartalmaznak valamilyen egyedi megoldást, a pisztolyok például egy komponens cseréjével átalakíthatók kakasos (strikeres) és ütőszeges (hammeres) elsütési rendszerűvé. Ezt a megoldást még le is védette a Gestamen szakértőgárdája.

A LÖVÉSTESZTET TELJESÍTETTÉK A FEGYVEREK, JELENLEG A TARTÓSSÁGI TESZTEK FOLYNAK, MELYEKET A MAGYAR HONVÉDSÉG BEVONÁSÁVAL VÉGEZNEK.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztostól megkérdeztük azt is, hogy mennyire igazak azok a pletykák, melyek szerint a Gestamen csapata egy szlovák fegyverprojekt megoldásait honosította. A kormánybiztos elmondta: a Gestamen számos magyar származású fegyverszakértőt hazahívott, többek közt Németországból, Ausztriából és Szlovákiából. Egyes átfedések azzal is indokolhatók, hogy az új generációs fegyverek fejlesztése esetében hasonló trendeket követnek a világ vezető fejlesztői, gyártói. A szlovák átfedéssel kapcsolatosan Maróth Gáspár elmondta: konkrétan egy nyugállományú magyar katonatiszt adott tanácsot korábban szlovák fegyverfejlesztő vállalatoknak, aki most a Gestamen csapatát erősíti, ő tehát az ötletgazda és nem egy szlovák mérnök.
Folyt. Kövi

Mit tudnak az új fegyverek?
Ahogy fentebb is írtuk, összesen hat tagja van a Gestamen „családjának:” egy pisztoly, egy géppisztoly, egy gépkarabély, egy öntöltőpuska, egy géppuska és egy gránátvető – valamennyi kiállításra került a repülőnapokon.

A pisztoly a magyar szabadalom alapkán kétféle elsütési mechanizmust használ, melyet egy elem kicserélésével alkalmazni lehet. A fegyvernek háromféle alváltozata létezik: egy 9x19-es Luger-lőszerre, egy .40-es S&W lőszerre és egy .45 ACP lőszerre optimalizált variánsa. A felhasznált lőszertípus alapján a tárkapacitás is változik: 17, 15 és 13 a pontos befogadóképesség. A fegyver felszerelhető hangtompítóval is. Az eszköz a kiállításon elhelyezett tábla alapján G9HSP névre hallgat és tan, illetve fekete színű példány is kiállításra került belőle.
A géppisztoly is ugyanazt a háromféle lőszert képes használni, mint a pisztoly és még a tárak is kompatibilisek, viszont nagyobb kapacitású tárakat is képes befogadni: elérhető például a .45-ös kaliberhez 50-es csigatár is. Értelemszerűen a pisztolynál nagyobb a géppisztoly tűzgyorsasága is, hatásos lőtávja pedig kétszer akkora (80-100 méter).
A gépkarabély a Magyar Honvédség által használt 5,56x45 és 7,62x39-es kaliberű lőszerek mellett az újfajta amerikai 6,8x43-as lőszert is képes befogadni, a fegyvernek háromféle alváltozata van, de elvileg a tárfészek és más alkatrészek cserélésével átjárhatóak ezek a fegyverek. Hatásos lőtávja 500-600 méter, ami kifejezetten jónak számít a gépkarabélyok piacán

A cég prospektusában „auto rifleként” emlegetett fegyverről nincs sok információnk, ez az eszköz egy távcsöves öntöltő puskának / támogató lövészfegyvernek néz ki és erről árulkodik az is, hogy maximum 20-as tárkapacitással, 7,62x51-es lőszerrel üzemel. Az auto rifle kifejezést általában egyébként inkább golyószórókra szokták használni, mint az RPK, az nem világos, hogy az eszköz képes-e sorozatlövésre.
A G224 LMG névre hallgató könnyű géppuska / golyószóró 5,56-os NATO-lőszert használ; ez a fegyver azért is érdekes, mert a Magyar Honvédség kötelékén belül még mindig nem történt meg az idestova 30-40 éves PKM-géppuskák cseréje. Egy ilyen eszköz kiváló alternatívája lehet az orosz fegyvereknek, viszont fejlesztése még évekig tarthat. A fegyvernek kétféle variánsa került bemutatásra a hétvégén

.Fejlesztettek egy gránátvetőt is, melyet fegyverre rögzítve és önállóan is lehet használni; 40 milliméteres gránátok mellett 12-es kaliberű sörétes lőszert is képes befogadni.
Úgy tudjuk, a haderőfejlesztésért felelős döntéshozók eddig kifejezetten elégedettek a pisztollyal és a gépkarabéllyal és a golyószóróval, a géppisztollyal kapcsolatosan viszont felmerülnek bizonyos hiányosságok.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Folyt. Kövi

Mit tudnak az új fegyverek?
Ahogy fentebb is írtuk, összesen hat tagja van a Gestamen „családjának:” egy pisztoly, egy géppisztoly, egy gépkarabély, egy öntöltőpuska, egy géppuska és egy gránátvető – valamennyi kiállításra került a repülőnapokon.

A pisztoly a magyar szabadalom alapkán kétféle elsütési mechanizmust használ, melyet egy elem kicserélésével alkalmazni lehet. A fegyvernek háromféle alváltozata létezik: egy 9x19-es Luger-lőszerre, egy .40-es S&W lőszerre és egy .45 ACP lőszerre optimalizált variánsa. A felhasznált lőszertípus alapján a tárkapacitás is változik: 17, 15 és 13 a pontos befogadóképesség. A fegyver felszerelhető hangtompítóval is. Az eszköz a kiállításon elhelyezett tábla alapján G9HSP névre hallgat és tan, illetve fekete színű példány is kiállításra került belőle.
A géppisztoly is ugyanazt a háromféle lőszert képes használni, mint a pisztoly és még a tárak is kompatibilisek, viszont nagyobb kapacitású tárakat is képes befogadni: elérhető például a .45-ös kaliberhez 50-es csigatár is. Értelemszerűen a pisztolynál nagyobb a géppisztoly tűzgyorsasága is, hatásos lőtávja pedig kétszer akkora (80-100 méter).
A gépkarabély a Magyar Honvédség által használt 5,56x45 és 7,62x39-es kaliberű lőszerek mellett az újfajta amerikai 6,8x43-as lőszert is képes befogadni, a fegyvernek háromféle alváltozata van, de elvileg a tárfészek és más alkatrészek cserélésével átjárhatóak ezek a fegyverek. Hatásos lőtávja 500-600 méter, ami kifejezetten jónak számít a gépkarabélyok piacán

A cég prospektusában „auto rifleként” emlegetett fegyverről nincs sok információnk, ez az eszköz egy távcsöves öntöltő puskának / támogató lövészfegyvernek néz ki és erről árulkodik az is, hogy maximum 20-as tárkapacitással, 7,62x51-es lőszerrel üzemel. Az auto rifle kifejezést általában egyébként inkább golyószórókra szokták használni, mint az RPK, az nem világos, hogy az eszköz képes-e sorozatlövésre.
A G224 LMG névre hallgató könnyű géppuska / golyószóró 5,56-os NATO-lőszert használ; ez a fegyver azért is érdekes, mert a Magyar Honvédség kötelékén belül még mindig nem történt meg az idestova 30-40 éves PKM-géppuskák cseréje. Egy ilyen eszköz kiváló alternatívája lehet az orosz fegyvereknek, viszont fejlesztése még évekig tarthat. A fegyvernek kétféle variánsa került bemutatásra a hétvégén

.Fejlesztettek egy gránátvetőt is, melyet fegyverre rögzítve és önállóan is lehet használni; 40 milliméteres gránátok mellett 12-es kaliberű sörétes lőszert is képes befogadni.
Úgy tudjuk, a haderőfejlesztésért felelős döntéshozók eddig kifejezetten elégedettek a pisztollyal és a gépkarabéllyal és a golyószóróval, a géppisztollyal kapcsolatosan viszont felmerülnek bizonyos hiányosságok.
Folyt. Kövi 2

Új fegyver a magyar katonáknak?

Az új fegyvercsaládot szemlélő haditechnika-rajongók körében, mint a HTKA fórum vagy különféle Facebook-csoportok, többekben is felmerült az a kérdés, hogy vajon rendszeresítésre kerülnek-e majd az új magyar fegyverek a Magyar Honvédség kötelékén belül.



Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Portfolio-nak elmondta: jelenleg folynak a tárgyalások a fegyvercsalád jövőjéről, viszont a projekt célja az volt, hogy egy Bren 2-eseknél olcsóbb, de egy modern haderő igényeit kielégítő kézifegyver-család is elérhetővé váljon a magyar katonák számára.



A kormánybiztos hozzátette:



NINCS TERVEN A BREN 2-ESEK LEVÁLTÁSA, INKÁBB AZ ELKÉPZELHETŐ, HOGY A JÖVŐBEN LESZNEK EGYES ALAKULATOK, MELYEK BRENEKET HASZNÁLNAK MAJD ELSŐDLEGES KÉZIFEGYVERKÉNT, MÍG MÁSOKAT, MINT PÉLDÁUL A TARTALÉKOSOK, AZ ÚJ MAGYAR FEGYVERCSALÁD TAGJAIVAL SZERELNEK FEL.



A jövőbeli tervekkel kapcsolatosan viszont azt fontos kiemelnünk, hogy még hosszú évek kérdése lehet, mire egyáltalán felmerül az, hogy a Gestamen-fegyverek rendszeresítésre kerüljenek, hiszen most még csak pár prototípus létezik belőlük, a tartóssági tesztek még csak most kezdődnek és az is lehet, hogy az új fegyvercsalád bizonyos elemei átszabásra kerülnek majd a visszajelzések alapján.



Az is elképzelhető, hogy ezek a fegyverek egyáltalán nem kerülnek majd rendszeresítésre, viszont a mérnöki gárda más fegyver-fejlesztési projektekben vesz majd részt.



Kérdés még a sorozatgyártás is. Úgy tudjuk, a kiskunfélegyházi fegyvergyár, a HM Arzenál nyitott lenne a Gestamennel való együttműködésre, de még nincs semmilyen konkrét megállapodás erről a felek közt. A Gestamennek nincs sorozatgyártó kapacitása, a HM Arzenál viszont kiváló szakértőgárdával és műszaki felszereltséggel rendelkezik ennek megvalósításához.



Összességében tehát az látszik, hogy már vannak tervek a rendszeresítésről, mind beszállítói, mind potenciális megrendelői oldalról, de még nagyon sok év szükséges ahhoz, hogy a konkrétumok tisztázódjanak a fegyverek képességeiről, esetleges tömeggyártásáról, rendszeresítéséről.



Érdemes azt is megjegyezni, hogy a döntéshozók valószínűleg az exportlehetőségeket is szem előtt tartják, amiről árulkodik egyrészt az is, hogy a fegyverek kifejezetten egyediek, tehát nem egy sokadik AR vagy AK-variáns került az a piacra, másrészt pedig képesek olyan lőszerek és képességek használatára, melyet a Magyar Honvédség nem tart rendszerben, ilyen pl. az Egyesült Államok következő generációs 6,8x43-as lőszere.



k
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ha már iparfejlesztés, akkor olyat kellene fejleszteni, ami nem garantált kudarc. Rengeteg olyan dolog van, amire egy hadseregnek szüksége van, és kevesebben gyártják. Vagy vannak új területek, ahol nagy a pezsgés, és rohamosan fejlődik a technika. pl. a drónok és a drón elhárítás területén.
Most éppen állami pénzből a meleg vizet találjuk fel.

Az eddigiek folyamán - a gondolatmeneted alapján - gyakorlatilag "még víz se volt". Ehhez képest a "melegvíz" igenis technológiai hipertérugrás. Avagy mivel kellene kezdenünk? Akkor amikor önerőből az eddigiek folyamán még egy gépkarabélycső gyártásához sem volt meg a technológia nekünk - kezdtünk volna egy halálcsillag fejlesztéssel? Ráadásul egy ilyen aprópénzes, fillér projekten rugózunk ennyit?

Írta más is, hogy amennyiben csak alkualapként tudna funkcionálni a jövőben további CZ Bren (vagy egyéb) kézi lőfegyverek beszerzésénél már minden fillért megért. Avagy, ha olcsóbb tudna lenni pl. a CZ Bren -él úgy hogy hozza azt a színvonalat kb. akkor hosszútávon több pénz maradhatna a zsebünkben, amiből lehetne több/jobb gatyája @krisss -nek ...

Harmadrészt "izgünk-mozgunk" ezernyi igen változatos terepen területen - igen változatos technológiák terén. Ezek közül ez egy db - ami ráadásul ahogy írtam az "aprópénz - fillér" kategória. Azaz nem más elől eszi meg a forrásokat ... Tényleg úgy érzem néha már a "sz@r sem elég büdös" már sokaknál. Lapozzunk már vissza itt a HTKA -n mondjuk 5 évet. Akkoriban pár T-72 Currus általi lefestése is a soha meg nem valósuló "nedves vágyálom" kategória volt. Most meg? ...

Aztán, ha sikerülne eladni belőle egy rakással pl. ilyen Katar szerű entitásnak vagy egy-két kisebb balkáni államnak akkor az miért fájna?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 973
113
Az eddigiek folyamán - a gondolatmeneted alapján - gyakorlatilag "még víz se volt". Ehhez képest a "melegvíz" igenis technológiai hipertérugrás. Avagy mivel kellene kezdenünk? Akkor amikor önerőből az eddigiek folyamán még egy gépkarabélycső gyártásához sem volt meg a technológia nekünk - kezdtünk volna egy halálcsillag fejlesztéssel? Ráadásul egy ilyen aprópénzes, fillér projekten rugózunk ennyit?

Írta más is, hogy amennyiben csak alkualapként tudna funkcionálni a jövőben további CZ Bren (vagy egyéb) kézi lőfegyverek beszerzésénél már minden fillért megért. Avagy, ha olcsóbb tudna lenni pl. a CZ Bren -él úgy hogy hozza azt a színvonalat kb. akkor hosszútávon több pénz maradhatna a zsebünkben, amiből lehetne több/jobb gatyája @krisss -nek ...

Harmadrészt "izgünk-mozgunk" ezernyi igen változatos terepen területen - igen változatos technológiák terén. Ezek közül ez egy db - ami ráadásul ahogy írtam az "aprópénz - fillér" kategória. Azaz nem más elől eszi meg a forrásokat ... Tényleg úgy érzem néha már a "sz@r sem elég büdös" már sokaknál. Lapozzunk már vissza itt a HTKA -n mondjuk 5 évet. Akkoriban pár T-72 Currus általi lefestése is a soha meg nem valósuló "nedves vágyálom" kategória volt. Most meg? ...

Aztán, ha sikerülne eladni belőle egy rakással pl. ilyen Katar szerű entitásnak vagy egy-két kisebb balkáni államnak akkor az miért fájna?
Sokat kell belőle eladni, hogy visszahozza az árát és szerintem ez nem fog megtörténni.
 
  • Tetszik
Reactions: szzsolt81

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Sokat kell belőle eladni, hogy visszahozza az árát és szerintem ez nem fog megtörténni.

Most őszintén - a mai világban mivel nincs így?

Ugye említettem, hogy "önerőből az eddigiek folyamán még egy gépkarabélycső gyártásához sem volt meg a technológia nekünk". Minek is lehet alapja pl. egy lövedék kilövésére szolgáló cső technológia? "Kiscsillió" mindenre. A csöves légvédelem (OK, ez nem releváns - csak példa) reneszánszát éli vagy egyéb ezerféle autonóm rendszerek amire jelenleg még nem is gondolunk. Avagy amennyiben egy új járműtípusra kéne aggatni valami géppuskát - akkor van mihez nyúlni és leveszed a polcról.

Másfelől tényleg nem kell betojni. A "B" illetve "C" terv lehetősége továbbra is nyitva áll a jövőben is igény szerint. Az előbbi mondjuk, hogy jó nekünk a "langyos sz@r" is (mint a Zrínyi előtt) - hátradőlünk és kész. Avagy mindent csak és kizárólag külföldről veszünk meg - csillióért (azaz nem annyiért amibe egy Gestamen projekt kerül tokkal-vonóval) ... Persze a "B" illetve "C" tervet ízlés szerint kombinálni is lehet akár ...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 973
113
Most őszintén - a mai világban mivel nincs így?

Ugye említettem, hogy "önerőből az eddigiek folyamán még egy gépkarabélycső gyártásához sem volt meg a technológia nekünk". Minek is lehet alapja pl. egy lövedék kilövésére szolgáló cső technológia? "Kiscsillió" mindenre. A csöves légvédelem (OK, ez nem releváns - csak példa) reneszánszát éli vagy egyéb ezerféle autonóm rendszerek amire jelenleg még nem is gondolunk. Avagy amennyiben egy új járműtípusra kéne aggatni valami géppuskát - akkor van mihez nyúlni és leveszed a polcról.

Másfelől tényleg nem kell betojni. A "B" illetve "C" terv lehetősége továbbra is nyitva áll a jövőben is igény szerint. Az előbbi mondjuk, hogy jó nekünk a "langyos sz@r" is (mint a Zrínyi előtt) - hátradőlünk és kész. Avagy mindent csak és kizárólag külföldről veszünk meg - csillióért (azaz nem annyiért amibe egy Gestamen projekt kerül tokkal-vonóval) ... Persze a "B" illetve "C" tervet ízlés szerint kombinálni is lehet akár ...
Hát ha azt hiszed olcsóbb lesz mint a kézifegyvert megvenni vagy a licencét hát ki kell hogy ábrándítsalak.
Ennek semmi gazdaságossági mentsége nincs.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
Én szívesen látnék egy Gestamen gyártmányú multi barrel géppuskát, amit akár SOC hajókra vagy egyéb járművekre is fel lehetne tenni. Akár még export lehetőségei is lennének ilyen fegyvernek.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 344
35 181
113
Iparfejlesztési céljai vannak.
A fegyverpiac egy nagyon nehéz piac: a kézi fegyvereké még inkább mert "sok az eszkimo kevés a fóka". Jobb lenne olyanba beszállni, aminek nagyobb kifutása van: akkumulátor vagy más elektromos közlekedés téma. (tudom hogy épül egy óriási aksi gyár, de abban nulla magyar tulajdon rész van/lesz...)
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66