[HUN] Egyéb felszerelések és eszközök, élelmezés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 951
113

s3.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 951
113
Érdekes hogy nincs a Honvédségnél szolgálati kés... Csak a kanálgépé. Mondjuk ez inkább tőr mint kés, nem sok mindenre tudnám használni, hiába minőségi.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 951
113
Az a rendes AK bajonett? A drótvágós? Se sorkatona ,se határőr korom alatt nem találkoztam vele. Ezek szerint megérett az évtizedek alatt a csapatszolgálatra.:)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 457
113
Egy kanálgép az esetek túlnyomó többségében sokkal célszerűbb mint a bajonett. Próbálj megpucolni és felvágni egy hagymát bajonettel :) Az tényleg csak arra jó, hogy szúrjanak, meg drótot vágjanak vele.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 951
113
Hajaj, soros koromban rengeteg tyúkbelet fektettünk híradósként. Persze csípőfogó nem volt egy darab se az egész századnál. Hogyan vágod el? Mert el kell. Hát vágtuk kanálgép késsel. Más nem volt , mert a két kő közti koppogatás se volt ilyen hatékony.
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Nem osztják ki őket.

Van valamilyen esszeru indok is mogotte? Vagy nem szoltok, hogy ne kelljen azt is cipelni :p? Amerikai tamogatasbol kapott felszereles eseten kaptok kest, az ottani eljarasok kozt szerepel a hasznalata? Egyaltalan idejetmultnak tekintheto, vagy hallottal olyanrol, h. hasznos tobbfeladatu szerszamkent is jol jott/johet terepen mostansag?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 974
113
Azért nem osztják ki, mert nem tudnák pótolni és elvileg fegyverhez van kötve (számmal) és ha kiadnák akkor elég sok lenne a törés, kicsorbítás és a szétköszörülés. Szóval pénzbe kerülne. KB ennyi az ok.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 951
113
Na de ha a szolnokiak amerikai fegyvereket használnak mihez kezdenek az AK bajonettel? Pláne ha sorszámgravírozva van.o_O
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Egyaltalan idejetmultnak tekintheto, vagy hallottal olyanrol, h. hasznos tobbfeladatu szerszamkent is jol jott/johet terepen mostansag?

Késként tudok róla csak nyilatkozni, úgy pedig egy f.s. Már, ha még ugyanaz van, ami régebben volt, vagyis ez:
gallery.php


Élszalagot csak a penge egyik oldalára tettek (ráadásul jóó nagy szögűt), emiatt normálisan vágni vele nem lehet. Éltartóssága is pocsék, a lágy acél miatt. Alkalmi drótvágónak megteszi, de keményebb anyagból készült drót árkot csinál a penge "drótvágós részén" az anyagba. A tok karabineres rögzítési módja meg egy vicc. Lifeg és verődik a kés, ha az ember gyorsabban megy, vagy fut. A nyél állítólag elég törékeny is, de én az enyémet nem dobáltam, a nyelet nem ütöttem, szóval ezt nem tudom megerősíteni.

Bajonettnek nem tudom, hogy mennyire van manapság még értelme. Viszont szerintem egy normális kés azért nem ártana. A svédeknél pl. van Fallkniven F1 a pilótáknak rendszeresítve (ha jól tudom a magyar Gripen-pilótáknak is van). De ez elég kicsi kés. Az A1 viszont már kellemes méretű.
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Berakom ide is, hátha válaszol valaki. Ilyen kérdések jönnek, ha éhesen fóromozik az ember :)
Nem találtam saját, külön témát, úgyhogy itt kérdezném meg:
Hogy áll a Honvédség a kajával?
  • Laktanyai étkeztetés elég jó?
  • Ha mozgósítanák a sereget, jelenleg rendelkezésre állna az ember és a technika a tábori étkeztetésre? (Egyaltalán szükség van-e erre a teljes Honvédségre vetítve, vagy megoldható lenne "Netpincérrel"? :))
  • Missziós étkeztetés? Oda, balkánra, afgánba itthonról visszük?
  • MRE-kkel mi van? Mióta az eszemet tudom évtizedes távlatban csak 7 variációról tudok. Rendben van ez így?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
Szerintem tök hasznos lenne egy heveder 2 végén karabínerrel.
aminek az eggyik vége a hevederövre csatolható a másik a málhamellény hátán pántba. így egy esetleges sebesültkimentés esetén a katonának mindkét keze szabadon maradhatna. emelett sok egyéb szituációba is hasznos lehetne. (van neki biztos valami szakmai megnevezése de nemtudom mi az.)
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Ocses