[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113

https://www.marinecorpstimes.com/
“I don’t doubt that they [Marine snipers] don’t like it,” Wade told Marine Corps Times. “The M38 is not intended for scout snipers. The M38 is only supposed to be in the rifle squads.”
Though the Corps’ famous gunner did admit that he was “not a proponent of the M38,” it “does fill a requirement, albeit a potentially interim requirement, that’s existed for some time.”
“What I expect is that with the issuance of the M27 to all Marines in every squad, the ongoing mass employment of suppressors, and the development of variable power optics, every Marine in the squad will have the M38 capability in his own rifle,” Wade said. “This would render the M38, as a program, obsolete.”
The Corps could then cancel the M38 program, according to Wade, “since the (soon to be) basic M27 infantry rifle is better than the M38,” he said.
“So I see the M38 as a good thing, for now. The only components of the M38 system which would go away would be the Leupold optic and the KAC QDSS suppressor. We’d keep the base M27s and repurpose them as basic M27 systems with new suppressors and variable power optics. Good stuff for riflemen,” Wade explained.

Though the gunner still described the M38 as a good rifle, he believes the designated marksman rifle’s days are numbered.
“The rifleman with an M27 IAR, suppressor, variable power optic, advanced NODs [night vision], etc. who is fully trained, is a game changer. He can be a rifleman, an automatic rifleman, a grenadier (M320), a Carl Gustaf man, and a designated marksman as each situation requires,” Wade explained.
Mondjuk el nem tudom képzelni,hogy mi a különbség az M38 meg az M27 IAR közt.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 595
3 813
113
Maradhat úgy is, hogy szervezetileg a külön mesterlövész a mesterlövész raj tagja marad, de szakaszonként leosztják őket és szakaszparancsnokkal együtt utaznak (de inkább mesterlövész tűzpárban, 2 fő).
Szia,

Szerintem nem veletlenul alakult ki az a szokas, hogy zaszloaljankent 6 mesterlovesz (3 par) van, hanem azert, mert ennyi tehetseges katona (1% a loveszeken belul) akad, akit erdemes kikepezni mesterlovesznek.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 537
113
Vállaszuk ketté a dolgot.DMR az nem mesterlövész,hanem kijelölt lövész.Neki van SVD jellegű fegyvere-de pl az osztrák rendszerben egy hosszabb és vastagabb csövű AUGt kap,egy jobb optikával.Amcsi rendszerben meg M21 (M14 DMR változata),SR25 vagy a SCAR-H/DMR fegyvert.Zl szinten már valódi mesterlövész van,komolyabb zárdugattyús puskával,jobb helyeken.PL a klasszikus M700 Remington.
Aztán a mesterlövész alkalmazás tekintetében is van a klasszikus sima mesterlövész,és van a felderitő-mesterlövész alkalmazás.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 595
3 813
113
Ha a rajba bekerül egy távcsöves puskás katona, akkor 12-15 százalékkal csökken a raj tűzereje.
Védelemben még csak-csak lehet feladata, de támadásban, szerintem nagyon korlátozottan lehet alkalmazni.
A szakasz szinten már kicsit más, ott jobban kihasználható.
Szerintem ez az oka, hogy raj szinten nincs.
Szia,

Csak az "A tuzero azt adja meg, hogy masodpercenkent mennyit lonek melle" definicio mellett van igazad, de az igy meghatarozott tuzero novelese meg nem cel. :)

En ugy latom, hogy a 2. vilaghaboruban nagyon jok voltak a szovjet mesterloveszek, es a mesterlovesziskolak.

A vilaghaboru utan a mesterlovesz alapelveket az USA hadseregben atvettek a szovjetektol es a nemetektol, es kialakult az a szervezet, ami a hideghaboru alatt a meghatorozo (nem kizarolagos, de meghatarozo) volt az US Armyban: zaszloaljankent 3 db mesterloveszpar. Ok nagyon jol kepzettek, a mesterlovesz kivaloan lo, a spotter kivaloan szamol loelemeket, mikozben mindketten nagyon jok a masik szerepkoreben es legalabb ilyen fontos, hogy kivaloan felderitenek, illetve az elobbiek vegrehajtasa erdekeben kivaloan alcazzak onmagukat.

A fentiekbol kovetkezik, hogy egy sportlovo a maga 0 alcazo es felderito tudasaval teljesen alkalmatlan mesterlovesznek; noha valamivel gyorsabban kepezheto mint egy atlag katona.

A mesterloveszek nagyon jok, ezt nem csak a kivalo kepzesuk biztositja, hanem szukseges hozza az is, hogy nagyon tehetseges embereket valogatnak ossze, a loveszkatonak legtehetsegesebb kb. 1%-t.

A mesterloveszekre jellemzo az onallosag, onallo gondolkodas, gyakori, hogy napokig erdemi parancsot nem kapnak a feladatvegrehajtas soran.

Ez a szovjet katonai gondolkodastol olyan messze allt, hogy amint beke lett, gyorsan elfelejtettek, hogy mennyire fontosak a mesterloveszek, es felszamoltak a mesterlovesziskolakat, es a mesterloveszeket is. Ez utobbin nem ugy, hogy addig csokkentettek a szamukat, mig vegul 0 lett, hanem addig noveltek a szamukat, mig vegul 0 lett. :)
Vagyis a szovjet hadsereg viszonylag gyorsan attert az "igazi" mesterloveszekrol a minden szakaszban megtalalhato mesterlovesz-potlekra. Ok sokan voltak (tehat csak nagyjabol megvalogatva), feluletesen kepezve, nagy tuzgyorsasagu (felautomata) fegyverrel felszerelve. Vagyis sokkal kevesbe voltak kepesek pontosan loni, mint a mesterloveszek, cserebe sok volt beloluk. Es persze a lenyeg, hogy folyamatosan a szakaszparancsnokuk iranyitasa es ellenorzese alatt voltak.

Tehat a hideghaboru masodik feleben egyertelmuen 2 iranyba valtoztak a 2. vilaghaborus mesterloveszek utodai:
-Szovjet tavcsoves puskasok: szervezes szempontjabol elonyosek (szakaszparancsnok egyszeruen utasitja), sokan vannak, kozepes a tuzgyorsasaguk, olcso es gyors a kepzesuk, de nem tul pontosan lonek.
-USA sniperek: sokkal pontosabbak (mas szoval messzebrol kepesek ugyanazt a celt lekuzdeni), de szervezesi remalom az alkalmazasuk (a szakaszparancsnok megigenyli oket, es ha egyaltalan jut neki, akkor is ki kell oket juttatni a celteruletre), kevesen vannak (nagyon tehetsegesek es nagyon jol kepzettek), alacsony a tuzgyorsasaguk (forgo-tolozaras fegyverrel lonek), draga es lassu a kepzesuk.

Szamomra egyertelmu, hogy melyik a jo megoldas: a ketto egyutt, sot a "tavcsoves puskas" athelyezese a szakaszbol a rajba. Ezzel mindenket modszer elonye megvan, mikozben a hatranyok elenyeszoek (szinte csak a draga kepzes marad meg a kombinalt megoldasban hatranykent). Amikor elkezdett az USA aktivan haboruzni, akkor szamara is egyertelmu lett, hogy a sniperek onmagukban kevesek, kell melle a DMR-ek tomege.

Sot, szamomra meg az sem lenne az ordogtol valo, ha a felrajba (tuzcsoportba) kerulne valami hasonlo, de inkabb nem valodi puska, hanem csak egy jobb iranyzekkal szerelt karabely. Amikor 2001-ben kezdodott USA afganisztani aktiv muletei, akkor eloszor megprobaltak tisztan ezekkel megoldani a tuzcsoport/raj/szakasz szintu DMR feladatokat, de raj/szakasz szinten ezek lotavja kevesnek bizonyult.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 595
3 813
113
SzVD:

Fej alak:
300 méterig 1 lövés,400méter 2 lövés,500méter 3 lövés,600méter 4 lövés.

Mell alak:
500 méterig 1 lövés,600 méteren 2 lövés.

Futó alak:
600 méterig 1 lövés.
Szia,

Koszi az adatokat, nagyon erdekesek!

Az SzVD eseten ezek az ertekek geppuska loszerrel ertendok, vagy esetleg ez az eredeti szovjet szabalyzatbol jon es a nalunk nem rendszeresitett sznajperszkij loszerre vonatkozik?

Nekem az a 300 m 1 loves/fej kicsit "batornak" hangzik geppuskaloszerrel, meg teljesen idealis loteri korulmenyek kozott is..
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
En ugy latom, hogy a 2. vilaghaboruban nagyon jok voltak a szovjet mesterloveszek, es a mesterlovesziskolak.

Amennyire értem, ők nem lesipuskásokról beszélnek jelenleg, hanem a távcsővel felszerelt automata gépfegyverekről/géppuskákról. Ezt nevezik ők távcsöves puskának.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 595
3 813
113
Amennyire értem, ők nem lesipuskásokról beszélnek jelenleg, hanem a távcsővel felszerelt automata gépfegyverekről/géppuskákról. Ezt nevezik ők távcsöves puskának.
Szia,

Nem tudom, hogy mit nevezel "lesipuskanak", de egyertelmu, hogy nem geppuskarol beszelnek.

A geppuska fo mukodesi modja a sorozatloves (ennek megfelelo a loszerkeszlete: a fegyver iranyzoja nem kepes szallitani az osszes loszeret).

Az automata puska fo mukodesi modja az egyes loves, noha kepes sorozatlovesre is (egyertelmuen az iranyzo feladata a loszer szallitasa).

Egy DMR fegyver szint sosincs sorozatlovessel hasznalva. Tekintettel arra, hogy a sorozatloves kepessege csak annyit igenyel, hogy a biztosito alakja kicsit bonyolultabb legyen es igy tuzvaltokent is mukodjon, ezert a 0 koltseg megeri a kozel 0 elonyt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113
Szia,

Koszi az adatokat, nagyon erdekesek!

Az SzVD eseten ezek az ertekek geppuska loszerrel ertendok, vagy esetleg ez az eredeti szovjet szabalyzatbol jon es a nalunk nem rendszeresitett sznajperszkij loszerre vonatkozik?

Nekem az a 300 m 1 loves/fej kicsit "batornak" hangzik geppuskaloszerrel, meg teljesen idealis loteri korulmenyek kozott is..
Ez a hozzávaló lőszerrel értendő.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan and bel

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 595
3 813
113
Ez a hozzávaló lőszerrel értendő.
Szia,

Koszi a valaszt, ugy erted, hogy a hozza valo, Magyar Honvedsegben rendszeresitett loszerrel?
(Ami kulonbozik a szovjet hadseregben, a magyar rendorsegnel, illetve a korabbi magyar hatarorsegnel hozza rendszeresitett loszertol.)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 537
113
Szia,

Koszi az adatokat, nagyon erdekesek!

Az SzVD eseten ezek az ertekek geppuska loszerrel ertendok, vagy esetleg ez az eredeti szovjet szabalyzatbol jon es a nalunk nem rendszeresitett sznajperszkij loszerre vonatkozik?

Nekem az a 300 m 1 loves/fej kicsit "batornak" hangzik geppuskaloszerrel, meg teljesen idealis loteri korulmenyek kozott is..
Mikor én vizsgáztam belőle,volt hozzá külön lőszer
 
  • Tetszik
Reactions: bel

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 565
113
És mit szólnátok a gránátos-mesterlövész beosztás meghonosításához? :D

Norinco LG5 / QLU-11
1471890955.jpg

1471890931.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113
Szia,

Koszi a valaszt, ugy erted, hogy a hozza valo, Magyar Honvedsegben rendszeresitett loszerrel?
(Ami kulonbozik a szovjet hadseregben, a magyar rendorsegnel, illetve a korabbi magyar hatarorsegnel hozza rendszeresitett loszertol.)
Ugyanaz volt a Honvédségnek mint az oroszoknak,annyira,hogy orosz feliratos konzervekben volt.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan and bel

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 019
2 444
113
A másik topikban már idézett cikkben van egy videó. Benne 1:28-nál tüzel a katona egy mesterlövész fegyverrel. Lehet tudni róla valamit? Nem hasonlít teljes mértékben sem a Gepárd M3-ra, se a GM6 Lynx-re. A galériában is szerepel, 47-ik kép.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
A másik topikban már idézett cikkben van egy videó. Benne 1:28-nál tüzel a katona egy mesterlövész fegyverrel. Lehet tudni róla valamit? Nem hasonlít teljes mértékben sem a Gepárd M3-ra, se a GM6 Lynx-re. A galériában is szerepel, 47-ik kép.
Gepárd m5
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 675
34 557
113
Meg lehetne növelni a tűzerőt még egy automata gránátvetővel,
meg egy 60 mm-es aknavetővel rajonként.
Ez így egész demokratikus lenne mert így mind a 8 főnek cipelni kell valamit.
Persze nem ártana beszerezni, vagy kifejleszteni házon belül valami exoskeletont ami nagyban segítene a cipekedésben.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113