[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 631
3 899
113
Tobb kulonbozo modon lehet a szituaciok elethuseget novelni, viszonylag egyszeru (es biztonsagos!) modokkal is egesz jo eredmenyt el lehet erni. Marmint ezeket szoktak alkalmazni Magyarorszagon is, de tipikusan nem a kozrendorok kikepzese reszekent.
Sziasztok,

Alapvetoen a lokikepzesnek 3 szintjet szoktak megkulonboztetni:
-statikus
-dinamikus
-reaktiv

Statikus: minden loveszet alapja, hogy megtanitja a (nagyon) egyszeru korulmenyek kozotti biztonsagos fegyverkezelest es a pontos loveseket. Ezert minden loveszeti oktatast ezzel kell kezdeni. A 80-as evek vegeig egyertelmuen itt veget is ert a kikepzes hazankban (esetleg par szerencses embert felkeszitettek "parbajversenyre", de a nagy tobbseget nem).

-dinamikus: kovetkezo lepes, hogy a (biztonsag es) pontossag mellett megjelenik fontos tenyezokent a sebesseg is. Az egyszerubb dinamikus loveszet (pl. a civil steel-challange es femparbaj) ezert igen nagy elorelepes. Raadasul az osszetettebb dinamikus loveszeti szamok (pl. a jelenlegi civil IPSC, IDPA) e mellett meg valtozatosak is: valtozatosak a palyak, a lotavolsagok, a palyan fegyverrel megtett tavolsagok, es ami nagyon fontos, a lopoziciok is valtozatosak. Mivel a biztonsag nagyon fontos, ezert kivalo fegyverkezelesi biztonsaggal fognak rendelkezni az emberek, hiszen megszoktak, hogy terdelve, fedezek mogul kihajolva, szaladva, ... is biztonsaggal kezeljek a fegyvereket. A 90-es evek elejen hatalmas elorelepes volt, hogy ez a szint bekerult, ha nem is az alapkepzesbe, de a rendorsegi lokikepzok kepzesebe mindenkepp, igy fokozatosan kialakult egy olyan kikepzoi szint, aki mar maga rendelkezett megfelelo tudassal (meg ha nem is tudtak mindenkinek atadni ezt az evi loveszetek szukossege miatt). Az USA-ban ugyanez a lepes az 50-es evekben tortent meg, legnagyobbreszt Jeff Coopernek koszonhetoen.

-reaktiv: itt az plussz az elozohoz kepest, hogy nem egy elore ismert palyan lehet loni, hanem a feladat resze a feladat megismerese, a kulonbozo helyzetekre valo reagalas is. Erre a civil sporteletbol pelda jelenleg a SAS illetve a korabbi IDPA (ez egy Simonyi Otto foszereplesevel keszult "oktato video") versenyek, ahol a palyak egy resze ismeretlen. Egy teljesen mas pelda a reaktiv loveszetre a "reaktiv video", amikor egy film van kivetitve, arra kell loni tobbe-kevesbe elethuen (a konkurencianal egy bena lezerpisztollyal lovoldoznek, az en megoldasomban a sajat eles fegyverukkel).

A reaktiv szintet kiegeszitik a simunition gyakorlasok, ahol egy hatarozottan nem halalos festekpacat kilovo (de az eles fegyver tokjat/elsutoszerkezetet alkalmazo, vagyis pl. a klasszikus paintballnal messze elethubb) fegyverrel egymasra lohetnek a kikepzesen a rendorok/katonak.

Kulonosen a simunition alkalmas arra, hogy aktivan szimulaljanak stresszhelyzetet, ami ha nem is teljesen ugyanaz, mint egy valodi eletveszelyes helyzet, de erosen megkozeliti azt.

Latszolag nem ide tartozik ez a civil elsosegelytanfolyam, de azt jol mutatja, hogy nagyon egyszeru eszkozokkel lehet olyan tanfolyamot tartani, ahol az emberek rengeteget tanulnak, es kozben a stressztol 2-en rosszul lesznek.
Ugyanilyen modon lehetne lokikepzest is tartani (termeszetesen a fokozatossag betartasaval, vagyis azoknak, akik dinamikus szinten mar jok).
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
824
4 187
93
Amiről te beszélsz, az 2-3 hetente egy munkanap lövészetre, évente az 15-18 munkanap lövészet lenne. Tehát a havi 20 munkanapból 1-2 erre menne rá. A váltásban dolgozóknál meg folyamatosan borulna a munkarend. Honvédségnél ha nem lenne határ, meg járőrszolgálat, akkor lehetne tolni a kiképzést, meg kellene is. De rendőrségnél ennyi kiképzési napot beiktatni lehetetlen. Mert akkor már kellene némi bilincselés taktika is, meg némi gépkocsi vezetés gyakorlat is. Ez nem megoldható, nincs rá ember.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 844
4 830
113
Ugyanaz mint a golyóval meg a tankkal. Van aki szerint a szakmaiság nem létezhet együtt ezzel a 3 szóval.
A tank nem olyan jó példa: az angolszászok is tanknak nevezik (MBT), teljesen elterjedt az angol terminológia pld. PSZH-t ma mindenki IFV vagy APC -nak hívja nyilván típustól függően, a harckocsi szovjet terminológia, ráadásul ma már az oroszok is tank-nak nevezik, a harckocsizó meg tankiszt, még ők sem használják. Csak nálunk maradt meg a harckocsi.
A golyó meg a ravasz az valóban hülyeség: anno azt mondták, hogy golyó a lábunk között van, a ravasz meg az erdőben.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
ubiszezonba fordulva felhozok egy plt.
itthon vagyok nem vagyok szolgálatba. ha a településen lenne egy pár m2 es bádoggarázs. simán kimennék néha sőt van itthon olyan elektronikai vagy kényelmi eszköz amit simán kiivinnék ingyen. (kv főző régi tv rádió fotel dohányzóasztal...) pár könyv pár súly. (kateball)

ha ennek a garázsnak lenne felelőse parancsnoka. lenne valaki aki ennek az épületnek a parancsnoka akarna lenni. az valószínűleg többet járna le...

hogy megjelenne elöbb utobb egy féltetős dohányzó majd valami kisebb tároló hogy ne az ekkor már közösségi hellyé avanzsált garázsba legyen tárolva a szerszám szinte boritékolható. hogy kerülne elő bontott tégla vagy betonjárólap is szinte biztos...(úgy hogy senkinek nem hiányozna otthonról...)
és így tovább. bizonyos szint elérése felett magasabbról érdemes egy kis apróval többet átcsoportosítani... a kerítést már az elején meglehetne építeni akár gyakorlatként kiképzési céztattal... (máris hasznosabb mint elbontani..) mivel lenne mozgás és fejlődés valószínűleg lenne érdeklődő is hogy lehetne bekerülni. sőt lenne aki ennek hatására kerülne be a rendszerbe...

ha elég ambiciózus lenne a garázs pk :D hamarosan irodája is lenne... (nem általámnosan de biztos lenne aki megoldaná...) és ez egyébként kiadná a vezetői képességek egy részáének meglétét vagy nemlétét. igazából M2 en múlna bármi is... (persze nem dd lenne a végeredmény de ennyi járásból még ezt sem vetném el statisutikailag lehetségessé vállna nagyon hosszútávon..)

nem azt mondóm hogy bódé lenne az ideális megoldás... de ha más nem az elférne valahol. és mozgatható.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
később áttelepíthető
de egy családiház ha van létszám is tökéletes lehet bizonyos helyeken. annyi hogy annak magasabbak a fentartáási költségei. de akár komolyabb anyag is tárolható benne. akár hosszabb behívásra is alkalmas higéniális szempontbol és konyha meglétével hálókörlettel. míg egy bódéhoz elég egy mobil wc meg egy m3tartály... vagy még az se ha ráépül valamire ami már megvan... tűzóltó szertár... vagy akár gátőrház folyamőrház.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
egy régi tv vel (meg egy régi dvd) lejátszóval ami usb s már lehet is oktató videókat vagy prezentációt leadni. ahhoz hogy azt megnézzék elég pár stoki ami hegyekben áll. egy sima utászszerszám készlettel meg némi homokzsákkal námi dróttal már lehet oktatást tartani... és szépítgetni a telephelyet... (ami kiképzés 1ben mert ezeket az eszközöket tudni kll használni.) lehet bővíteni féltetővel konténerrel további könnyű építményekkel. lehet betonozni (az is fontos mozzanata az erődytésnek.) idő meg lenne rá bőven. nem kellene 2 hét alatt befejezni. és tényleg rá lehetne bízni ezek megszervezését a bodega pk nak :D aki természetesen előmenne ahogy a bodega körül épülne ki a dolog...)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
igazából csak telephely kell meg gombok. szakasz szintig el lehetne ilyennel ügyeskedni... a felett meg állandó épületek zömébe.aztán ha valamelyik véletlen kinőné a szakszszintű helyet. mehetne nekik az állandó az ideiglenes elemek egy részét akár más kis telephelyeknek adni fejlesztés címén... (persze amire nem lenne szükség). hogy ez mennyire lenne önszorgalom és mennyire munka... az elején az önszorgalom dominálna és ahol magas az önszorgalom valószínűleg állandó meló lenne a végeredménye. ahol meg nincs öönszorgalom az így járt. (lenne aki a 2 órás koszorúzás elött után dolgozna becsülettel és lenne aki hazamenne a dolgozós lenne jutalmazva végeredménybe.)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
igazából. késöbb ez egy nagy emlék lenne a résztvevők számára egy kalandos időszak mint minden kezdet. teljesen más lenne a hozzáállás és a ragaszkodás ahhoz ami alkotásában ő is résztvett. Ez lélektani szempontból is egy nagyon nagy gázfröccs lenne hosszútávón... (az emlékszel még sztorik meg az nem ott vólt vagy akkor még ez nem így vólt...) az ilyen dolgok mindig közösséget építenek. ami összekovácsolás. identitást ad már egész kis alegységnek. ezzel használhatóbbá vállik és eltolható akár spec irányokba (nem különlegesst értem ez alatt)...
késöbb nyuggernek kellene levő rendőrből átszereltek a nagyobbakat őrizhetnék is. így 50 év felett is értelmeset csinálna és életpálya valamilyen szinten...néhány belügyesnek. a kisebbeket őrizni se kellene hisz semmi olyan nincs bennük ami egy civil háznál ne lehetne megtalákható.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
ha valaki mélyen magábanéz belátja hogy adott helyzetbe adott településen lenne bódé pk vagy ha nem ő lenne a bódé pk szivesen ellátná a bódé pk feladatát anélkül hogy tudná ki a bódé pk mindenki jobb munkát lenne képes végezni nálla... :D és mindenki lenne bódé pk :D ha csak átmenetileg is mert magasabb célok vezérlik...is... és szerintem legalábbis innen a fórúmról mindenki fejlesztene valamit a telephelyen. (hogy egy dohányzó féltetővel és egy kisebb tűzrakóhely mindenhol létesülne pár héten bellül ha engedélyezve lenne kolektíven abban biztos vagyiok.) egy két szrok bele lenne azokat meg le lehetne váltani ha,mar.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 149
119 595
113
ha valaki mélyen magábanéz belátja hogy adott helyzetbe adott településen lenne bódé pk vagy ha nem ő lenne a bódé pk szivesen ellátná a bódé pk feladatát anélkül hogy tudná ki a bódé pk mindenki jobb munkát lenne képes végezni nálla... :D és mindenki lenne bódé pk :D ha csak átmenetileg is mert magasabb célok vezérlik...is... és szerintem legalábbis innen a fórúmról mindenki fejlesztene valamit a telephelyen.
Ez most milyen fürge ujjak asszonyklub akar lenni éppen?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
Ez most milyen fürge ujjak asszonyklub akar lenni éppen?
valami kezdet amiből lehet valami vagy maradhat éppen hogy valami... az állomány döntésén állva...
de egy hely ahol gyülekezni lehet bizonyos feladatokra legyen az kiképzés vagy feladatvégrehajtás az már biztos lenne. tehát egy körlet minimum lenne már egy 3X2 es szerszámtároló is. az meg minden faluban elférne ahol legalább 3 tartalékos van. akár a tűzoltó szertár udvarán. ahol általába egyébként van wc mostdó.) ami meg fejlődik annak is szinte csak placc kellene vagy egy réebbi ház ha túlfejlődik.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
ahol már 2 szerszámtárolóra igény lenne ott már egy garázsra is szükség lessz.
ahol van 2 szerszámtároló és egy garázs ott már lessz dohányzó ahol lessz tüzrakóhely ahol a féltető is megjelenik.
erre már lehet toj toj wc t telepíteni vagy akár valami egyszerű zuhanyzót. ezekre meg már konténert is érdemes lerakni. sőt őrbódét a pk irodájának is. őrbódéba már aludni is lehet. télen nyáron.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
késöbb a garázsok raktárrá alakulhatnának vagy épp valóban garázs funkcióvá. és ha a településen látják a mozgást az érdeklődést kelt és lessz akinek meg fog tetszeni. ez hozza magával a bővülést.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
egy emeletes ágyas őrkonténerbe 2 embert el lehet fektetni. úgy hogy megmarad az irodatér (így vannak kialakítva) az 6 ember állandó szolgálata.(pihenővel)egy wc kell meg egy zuhany.... és csak egy szimpla őrkonténer. 1 mobil wc vel meg egy mobil zuhanyzóval (de a zuhany az elején nem szükséges.)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
egy fejlettebb alapverzió álhatna 2 kis őrkonténerből (12 fő pihentetése.) egy felkonténer folyosó egy nagykonténer ablakos amiből nyilhatna egy konéner vizes (fele zuhany wc másik fele tekonyha.) tehhát 2 nagy konténer és 3 kicsi. plussz egy két raktárgarázs vagy konténer.) a nagy konténer berendezhető lenne feladat fügvényébe. oktatás mozgósítás általános használat iroda... egy két toj toj wc vel egy szakasznak simán jó hha nincs teljes mozgósítás egy század is elmüködne...

természetesen ilyet csak garázs 2 tároló féltetős dohányzó (toj toj wc mellé telepítenék.) amikor eléri ezt a szintet legalábbis és van rá igény. további bővítésre. első lépésnek csak őrkonténer telepítésével kezdeném.