Horvát vadászgép tender

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Ha így lesz akkor erre gondolom mondhatjuk majd hogy meglepetés...
"... The Croatian government has decided to buy 12 used French F3R Rafale fighter jets, Jutarnji List has informally learned from well-informed sources.
The government should make a decision for Armed Forces Day. It is a twin-engine fighter jet and, we understand, the oldest plane that would be delivered to Croatia is 10 years old. Croatia would pay just under 1 billion euros for the entire package, which includes planes, training and weapons..."
"...If the contract were signed this year, France would deliver the first six planes in 2024 and the remaining six a year later. President Milanovic, meanwhile, said that planes must be in Croatia no later than 2024..."

Kiváncsi vagyok lesz e valami helyi OV aki, a néhai magyar vadászgép tenderhez hasonlóan, az utolsó pillanatban megváltoztatja a döntést...:D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
Olvastam a belinkelt Horvát cikket.
A meglepetést arra értettem hogy a magam részéről a Rafalet láttam a legkevésbé esélyesnek.
Szerintem meglepő hogy a Horvátok egy kifejezetten drágán üzemeltethető kéthajtóműves tipust választottak - pontosabban majd Május 28-án hivatalosan kiderül hogy mit választottak.
Közben én is rájöttem, hogy nem arra írtad, amire gondoltam, ezért töröltem.
 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Én üdvözlöm a döntést. Kifejezetten örülni fogok, ha dalmáciai nyaralás közben Rafalekat lehet majd fürkészni, hiszen Gripen van itthon is, F-16 meg lesz Szlovákiában és Romániában is. Ausztriában Typhoon, Szerbiában MiG-29, remélem az USA megfinanszíroz pár F-15 -t az ukránoknak a Szu-27 mellé, s akkor elég csak a szomszédos országokat meghívni a kecskeméti repülőnapra, már az is lefedné a korszerű gépcsaládok többségét.
 
K

kamm

Guest
Csodas, hasznalt gepek 1 milliardert, a legdragabb uzemeltetesi ktg mellejuk, ez kb a romanok 40 eves F-16-osainak a szintje, de ok legalabb 3x ennyit vettek ugyanebbol az osszegbol - tenyleg mindenki meghulyult a kornyekunkon avagy a korrupcio mindent megol. :D

Nem mintha a horvatoktol tartottam volna, de ha valoban jon +2 szazad E/F, akkor tenyleg mi leszunk a legutokepesebb legiero a lengyelek utan a tersegben. :)
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Kifejezetten örülni fogok, ha dalmáciai nyaralás közben Rafalekat lehet majd fürkészni
Ha tényleg az lesz amiről a cikk szól - 12 db F3R verzió - akkor tényleg lesz mit nézni....
  • RBE2 AA AESA radar
AESA_rafale.jpg

  • SPECTRA electronic warfare rendszer
  • Meteor rakéta
Evp0wKIWgAQvdHA

  • TALIOS célmegjelölő konténer

Fájdalom, v.színű jórészt csak a földön fogjuk csak látni a gépeket, mert a Horvátoknak tutira nem lesz elèg pénze reptetni őket.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 084
60 162
113
Úgy jártak, mint mi a Gripennel anno. Vagy, amikor az egyszeri autóvásárló eldönti, hogy maximum, de tényleg maximum másfél millóért néz magának valami szerény kis használt Opelt, mert majd ami megmarad, abból vígal elautókázik.
Aztán addig-addig tologatja kifelé az igényeit, amíg már ott etetik a fejét az autószalonban, a vadiúj Audival. És nem, hogy megtakarít, de még jó nagy hitelt is vesz fel rá.

Mi is 1998-ban eldöntöttük, hogy maximum valam használt nyugati vadászgépet veszünk, mert ugye Bokros-csomag utórezgései, meg amúgy sincs pénz az újra (pedig korábban még az volt az ábrándos terv).
Aztán csak Gripen lett belőle, ami a módosíthatások után csak félig volt régi, félig meg totál új és a mixelés miatt még felárat is kellett fizetnünk.

Kelet Európában nem a platformnak kell komplexnek lennie, hanem a beszerzésnek. Az egész csomagnak.
Miért?
Mert itt nincs, illetve nem volt meg az alapja a nyugati technikának, tehát szemben a nyugati légierőkkel, ahol bátrabban lehet integrálni az épp eggyel újabb technológiákat is, itt az alapok is hiányoznak.
A horvátok az ezeréves MiG-21bisz után akarnak Rafale-ra ugrani.
Előbb talán vegyenek épkézláb mennyiségű egyhajtóműves F-16A/B-t V-re felhúzva, meg egy jó nagy kerek üzemeltetési csomagot.
  • RBE2 AA AESA radar
  • SPECTRA electronic warfare rendszer
  • Meteor rakéta
  • TALIOS célmegjelölő konténer
Ez mind felesleges a horvátoknak.
A horvát légierő, illetve a horvát haderő és maga az állam az elmúlt kb két évtizedben folyamatosan és megállíthatatlanul úgy szocializálódott, hogy egyre csak fogyatkozó, a végére már csak egy-két darabos MiG-21-es flottával, pár pilótával, majd' minden akárhanyadik héten repkedtek egyet erre, meg arra, aztán leszálltak. És ezt is alig bírták kigazdálkodni.
Most ezek akarnak 12 darab Rafale-t értelmes szinten hadrafogató állapotba tartani és normális feladatokat végrehajtani velük?!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
Azért sok olvasata van ennek a döntésnek, szóval érdemes alaposabban körüljárni a dolgot.

A történet onnan indul, hogy szerbeknek hirtelen lesz 4 helyett 14 MiG-29-ese, valamennyire korszerűsítve...
A többi meg már szerintem a biztonságpolitika topikokba tartozik.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Talán még érdemes itt lennie összehasonlítás kedvéért az idén Januári Görög használt Rafael beszerzés részletei.
A Görögög egy 18 gépes csomagon belül kaptak 12 használt Rafalet közvetlenül és azonnal a Francia légierő állományából.
A gépeken kívül a Görögök kaptak nem közölt darabszámú SCALP-EG CM-et, AM39 Exocet hajó elleni rakétákat, Mica AAM-ket és Meteor rakétákat is.

Ez a csomag €2.5 milliárdba került a Görögöknek.

Ehhez képest a Horvát csomag $1 milliárdos ára bagatell...

Mindenesetre a használt gépek lepasszolása kitűnő lehetőség a Franciáknak hogy a flottájukat új, F4-es változtatú gépekkel frissítsék

https://www.flightglobal.com/defenc...ive-used-rafales-from-mid-2021/142118.article

erről értekezik a Lengyel szaksajtó is:
https://www.defence24.pl/chorwacja-wybrala-uzywane-rafale
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Ha így lesz akkor erre gondolom mondhatjuk majd hogy meglepetés...
"... The Croatian government has decided to buy 12 used French F3R Rafale fighter jets, Jutarnji List has informally learned from well-informed sources.
The government should make a decision for Armed Forces Day. It is a twin-engine fighter jet and, we understand, the oldest plane that would be delivered to Croatia is 10 years old. Croatia would pay just under 1 billion euros for the entire package, which includes planes, training and weapons..."
"...If the contract were signed this year, France would deliver the first six planes in 2024 and the remaining six a year later. President Milanovic, meanwhile, said that planes must be in Croatia no later than 2024..."

Kiváncsi vagyok lesz e valami helyi OV aki, a néhai magyar vadászgép tenderhez hasonlóan, az utolsó pillanatban megváltoztatja a döntést...:D
Ezen már túlvagyunk. Tavaly az izraeli használt F-16-osok nyertek.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 351
113
A vétel "olcsó" --jó vétel volt--, az üzemben-tartás (kategóriájában is)drága!!! benne van a hazai "MiG-29-pályafutás" lehetősége is. Nagy eséllyel!

Az ő politikai viszonyaikhoz (is) jobban illeszkedik egy hosszútávú lízing.




.
iu
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
15 évig tolták a "szakértők" mindenhol hogy a Rafale olyan sz@r mint egy francia autó... aztán 2015-ben a svájci vadászgép tender részletes értékeléséből kiderült hogy minden területen a legjobb gép az indulók között. És az ár-teljesítmény aránya is jó.
 
K

kamm

Guest
15 évig tolták a "szakértők" mindenhol hogy a Rafale olyan sz@r mint egy francia autó... aztán 2015-ben a svájci vadászgép tender részletes értékeléséből kiderült hogy minden területen a legjobb gép az indulók között. És az ár-teljesítmény aránya is jó.

Hat, ex utobbi biztosan nem, hacsak nem ignoralod a fenntartasi ktgt...
 

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 302
93
Én ehhez csak annyit tudok hozzászólni,hogy mikor egy itt járt Kecskeméten,olyan virtuóz légi bemutatót azóta sem láttam egyetlen géptől sem amit az művelt.
 
K

kamm

Guest

To each his/her own. :)
Nekem alapbol jobban tetszenek a delta canard gepek, de a karcsu szovjet fighterek tetszettek legjobban mindig is, kulonosen a MiG-29 - azok sokkal elegansabbak nekem, mint a legtobb nyugati gep, pl. az F-22 meg az F-35 leginkabb bumfordi, torpe gyuros gyerekekre emlekeztet a nyulank, atletikus MIGekhez kepest. :D

A kisebb meretu gepek kozott az F-16 egeszen jora sikerult, de ott meg az uj Gripen mokanyabb "vallban" :D valahogyan (a ket intake meg a canards miatt?)
 
T

Törölt tag 2361

Guest
15 évig tolták a "szakértők" mindenhol hogy a Rafale olyan sz@r mint egy francia autó... aztán 2015-ben a svájci vadászgép tender részletes értékeléséből kiderült hogy minden területen a legjobb gép az indulók között. És az ár-teljesítmény aránya is jó.
Ahogy veszem a horvat irasokbol, az egyik fontos szempont az volt, ha nem a legfontosabb, hogy ki birja elobb elkezdeni atadni a gepeket.
Mivel a migjeik kb kuka alapotban vannak, minel elobb kell az uj gep. Es a francuzok sokkal gyorsabban birjak atadni a hasznalt gepeket mint az amcsik.
Hasonlo a helyzett a gorogokkel is, ok is azert vettek a hasznalt gepeket.
+ valahogy ott van a nem kimondott teny hogy az amcsikat epp azert sem akartak mert kibasztak veluk mult evben az izraeli gepekkel (hatalmas huzas volt a tramp adminisztraciotol, birtak volna beklaszalni a nagyjavitason ,fegyvereken egy csomo penzt, most meg nem keresnek semmit, csak mert az "uzletember" mindenkinek az uj gepeket tuskolta, persze eszetlenul dragan).

Amikor valaki var az utolso pillanatig, mint a horvatok most, es kb kenyszerbol vasarol, akor a penz mar nem lehet a legfontosabb szempont.
Ahogy ott szoktak mondani, daj sta das...
Ha volt volna eszuk, mar tiz evvel ezelott kellet volna nekik elkezdeni az uj gepen gondolkodni es tenderezni.


Ps. a szerbek is igy voltak, csak ok okosabban oldottak meg, kaptak most kb 10+ evet, ezekkel a nagyjavitott migekkel, lesz ido kigondolni milyen lesz a kovetkezo UJ gep.