[HUN] Atlas-2 Mistral

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Tessék Katarban már fel is tűnt egy lérakos változat, csak nem mistral atlas rc toronnyal
Qatar_army_unveils_new_4x4_armoured_vehicle_NMS_during_rehearsal_military_parade_national_day_2017_002.jpg
Szóval akkor új lérak is lesz? Gondolom a Katar-Magyar perszonálunio együtt rendelte meg ezt is. :D:D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
242545689_6459284674111792_2711906832764080933_n.jpg
242869192_6459284847445108_8917992873563185953_n.jpg

242794616_6459277867445806_5941340877800481720_n.jpg
242881585_6459285440778382_98242572244357159_n.jpg


"Nemzeti harcászati képességellenőrzésre készülnek a győri katonák

A Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandárának Mistral légvédelmi rakétaütege az október végén esedékes nemzeti harcászati képességellenőrzésre (NATEVAL) készül. A felmérés sikeres teljesítése érdekében az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái 2021. szeptember 20-24. között valósrepüléssel egybekötött célkövetési gyakorláson növelték szakmai jártasságukat Győrben.

Magyarország Kormánya vállalta az úgynevezett közepes lövészdandár képességcél teljesítését. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár bázisán megalakított kontingens – a szövetség stratégiai koncepciójának megfelelően – képes lesz részt venni a NATO műveleteinek teljes spektrumában, a magas intenzitású kollektív védelmi műveletektől kezdődően, a válságkezelési és békepartnerségi feladatokban. A Közepes Lövészdandár rendeltetése a szárazföldi harc sikeres megvívása, műveletekben való részvétel nemzeti vagy szövetségi alárendeltségben, magasabb szintű kötelék részeként, minden terep és időjárási viszony között.

A kontingens légvédelmi rakétaoltalmazásáért egy Mistral légvédelmi rakétaüteg felel, mely július közepe óta készül a közelgő szakmai megmérettetésre. Az érintett katonák számos elméleti és gyakorlati foglalkozáson vettek részt a szövetségi és országvédelmi kötelezettségekből adódó elvárásoknak való megfelelés érdekében. 2021. szeptember 13-17. között a győri honvédek a Magyar Honvédség Központi Gyakorló és Lőtérén, harctéri körülmények között, tábori komplex foglalkozás keretében készültek a légvédelmi rakéta oltalmazási feladatok végrehajtására.

A légvédelmi rakétaüteg kiképzése és összekovácsolása szeptember 20-ától a Rába parti város alakulatának gyakorló terén folytatódott annak érdekében, hogy a katonák képesek legyenek a kapott feladatok és parancsok vételére, elemzésére, feldolgozására, a vezetési rendszer kiépítésére, valamint a légvédelmi oltalmazási feladatok egyszerű és bonyolult viszonyok közötti ellátására, honi és többnemzeti környezetben egyaránt. A szeptember 24-ig tartó, valósrepüléssel egybekötött célkövetési gyakorláson közel 150 katona, több, mint 20 haditechnikai eszközzel végezte az ellenséges repülőeszközök követésbevételét, azonosítását és imitált megsemmisítését. E feladatba bekapcsolódott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egy JAS 39 GRIPEN típusú vadászrepülőgépével, valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Mi-24-es és H145M harci helikoptereivel.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Mistral légvédelmi rakétaütegének felkészítése a célkövetési gyakorlással koránt sem ért véget, hiszen az október végén megrendezésre kerülő nemzeti harcászati képességellenőrzést követően a Magyar Honvédég Közepes Lövészdandár szolgálatba lépéséig még hosszú út vezet.

Szöveg, képek: Sályi Gergő ftőrm."
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 695
113
Szerintem az MCP-k upgrade-jéhez tartozik, ami még mindig nincs kész, kell hozzá indító is, hogy tesztelhessék az adatkapcsolatot pl. Magán az indítón nincs már mit fejleszteni, a hőkamerát már megkapta (ami nem csak hőkamera funkciót tud), új a rakéta, új az akksi, új az elektronika

Csak az a nyavalyás plató...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 343
35 181
113
Azt tudja valaki, hogy Mistral 3 infra-feje is igényel hűtést?
A fenti videóban nem látszik a kis nitrogén hűtőtartály a rakátavetőkön...
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Azt mondod, van data link a KUB hoz, és a SzURN-nak, bármelyiknek, nem kell az ütege közepém csücsülnie?
Érdemes elolvasni! Idézet az írásból:
"Az automatizált tűzvezető rendszer bevezetése óta a prioritás a „csendes” (silent) mód használata. Az eljárás célja, hogy a légvédelem anélkül is tisztában legyen a cél térbeli helyzetével, hogy a radarral kisugározna. Ekkor nem kell kisugárzást, vagyis a SzURN felderítő radarját bekapcsolni, mert a korszerűsítésnek köszönhetően a járműben megjeleníthető az azonosított légi helyzetkép.
Az alkalmazott műveleti módtól függően ilyenkor a veszprémi Légi Irányító Központ (CRC) vezeti vagy felügyeli a tűzalegység tevékenységét. A CRC-ben dolgozó légvédelmi rakétairányító tisztek a telepített radaroktól kapott légi helyzetképet látják. Ha AWACS is szolgáltat adatokat, akkor a földközeli magasságon repülő légi célok is megjelennek. A CRC-ben az azonosítást végző tiszt kategóriákba sorolja a gépeket, és az azonosított légi helyzetkép egy adatátviteli rendszeren megérkezik a kitelepült tűzvezető kabinba és egy védett rádiókapcsolaton keresztül a SzURN-ba. Tehát ugyanaz a légi helyzetkép látható a CRC-ben, a tűzvezető kabinban és a SzURN-ban is. A CRC kiadja, hogy melyik célra kell tevékenykedni.
A tűzvezető kabinban lévő tűzelosztó tiszt (FDO) kiadja a célmegjelölést. Ekkor a SzURN-ban lévő tűzvezető tiszt (TCO) rákattint az adott ikonra (célra) és a felderítő radar az infrakamerával együtt automatikusan ráfordul a megfelelő oldalszögre és magasságra. Miután a közeledő légi cél a légvédelmi rakéta alkalmazási zónán belülre ér, az FDO kiadja a tűzparancsot, amennyiben ennek jogosultságát részére delegálták. Amikor a TCO úgy ítéli meg, hogy a cél a komplexum megsemmisítési zónáján (maximum 24 km) belülre érkezett, akkor kapcsolja az alávilágító berendezést. Ez már azt jelenti, hogy a rakéta pillanatokon belül elindul. Ez tehát az a módszer, amivel „csendben” lehet dolgozni."

És mindezt már a 2000-es évek elején megvalósították!
Mondjuk azt nem tudom hogy képes-e rakétáknak célinfót adni...
1000 millió %, hogy képes. Lsd. fent!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
2021. szeptember 13.

Ajánlati/részvételi felhívás

Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:

Adásvételi szerződés „IFF MARK XII-A MODE 5 Level 1 képes elektronikus idegen-barát azonosító berendezések beszerzése MISTRAL MCP lokátor és vezetési ponthoz” tárgyban

Teljes mennyiség:
IFF Mode 5 rendszer 10 klt
Crypto Computer 10 db
Tartalék alkatrészek 5 klt
A megkötésre kerülő szerződés tárgyi képei az IFF Mode 5 rendszerek integrálása, műszaki érvényesítése és kiképzése megindítása is.

Árubeszerzések - 462509-2021 - TED Tenders Electronic Daily (europa.eu)

Közbeszerzési értesítőből...

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Adásvételi szerződés „IFF MARK XII-A MODE 5 Level 1 képes elektronikus idegen-barát azonosító berendezések beszerzése MISTRAL MCP lokátor és vezetési ponthoz” tárgyban

A beérkezett ajánlatok száma: 1

A nyertes gazdasági szereplő neve: MILTECH Haditechnikai és Informatikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A szerződés végleges összértéke: 1 180 000 000.00 HUF (Áfa nélkül)
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
695
1 299
93
- Ott fog jönni a két fa közt az a műanyag repcsi, azt kell lelőni. Látod, mutatom!

tobruq-2.jpg


A széken jól ülsz? Ne már. :(:confused: Ez a légvédelmünk? Az eszem megáll.
mh12_01-2.jpg


mh12-3.jpg

Multikáron egy oszlop, azon egy hokedli, s kézből látra lövünk. :eek::(:(
- Ez nagy fejlődés! :(
Remélem a csapat légvédelmet így gondolják. Ugyanakkor Az UAV-okat is így szeretnék lelövöldözni. Szuper, csak előre.
newfip22_02-1.jpg

Ha ezt a repülőt lelövi éles harcban, előre köszönni fogok neki ! :D:p
- Talán azt a multikárt nem kellet volna a csinos hölgy mögé háttérnek beállítani, kész röhej, ha tudja valaki hogyan kell használni. Vagy inkább szégyen. :(:(

- Nem volna ez rossz, ám de nem így! Van egy kereső multikár, benne egy csinos leánykával, meg van egy platós multikár amin van egy hokedli, s rajta két szegény katona. -20°C-ba hogyan fogja azt a repülőgépet lelőni? - Sehogy -. Valahogyan másképpen kellene összepakolni ezt a Mistral-2 rendszert.:(:(
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: Catles and Aladeen

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
- Ott fog jönni a két fa közt az a műanyag repcsi, azt kell lelőni. Látod, mutatom!

tobruq-2.jpg


A széken jól ülsz? Ne már. :(:confused: Ez a légvédelmünk? Az eszem megáll.
mh12_01-2.jpg


mh12-3.jpg

Multikáron egy oszlop, azon egy hokedli, s kézből látra lövünk. :eek::(:(
- Ez nagy fejlődés! :(
Remélem a csapat légvédelmet így gondolják. Ugyanakkor Az UAV-okat is így szeretnék lelövöldözni. Szuper, csak előre.
newfip22_02-1.jpg

Ha ezt a repülőt lelövi éles harcban, előre köszönni fogok neki ! :D:p
- Talán azt a multikárt nem kellet volna a csinos hölgy mögé háttérnek beállítani, kész röhej, ha tudja valaki hogyan kell használni. Vagy inkább szégyen. :(:(

- Nem volna ez rossz, ám de nem így! Van egy kereső multikár, benne egy csinos leánykával, meg van egy platós multikár amin van egy hokedli, s rajta két szegény katona. -20°C-ba hogyan fogja azt a repülőgépet lelőni? - Sehogy -. Valahogyan másképpen kellene összepakolni ezt a Mistral-2 rendszert.:(:(
Sokan kifogasoljak a forumon ezt az elrendezest. Nagyon eletszerutlenul hat meg a laikusoknak is . . . eso, jeg, ho, hideg . . . pfff :( Es meg semmi repesz vagy olom nem repkedett...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 343
35 181
113
- Ott fog jönni a két fa közt az a műanyag repcsi, azt kell lelőni. Látod, mutatom!

tobruq-2.jpg


A széken jól ülsz? Ne már. :(:confused: Ez a légvédelmünk? Az eszem megáll.
mh12_01-2.jpg


mh12-3.jpg

Multikáron egy oszlop, azon egy hokedli, s kézből látra lövünk. :eek::(:(
- Ez nagy fejlődés! :(
Remélem a csapat légvédelmet így gondolják. Ugyanakkor Az UAV-okat is így szeretnék lelövöldözni. Szuper, csak előre.
newfip22_02-1.jpg

Ha ezt a repülőt lelövi éles harcban, előre köszönni fogok neki ! :D:p
- Talán azt a multikárt nem kellet volna a csinos hölgy mögé háttérnek beállítani, kész röhej, ha tudja valaki hogyan kell használni. Vagy inkább szégyen. :(:(

- Nem volna ez rossz, ám de nem így! Van egy kereső multikár, benne egy csinos leánykával, meg van egy platós multikár amin van egy hokedli, s rajta két szegény katona. -20°C-ba hogyan fogja azt a repülőgépet lelőni? - Sehogy -. Valahogyan másképpen kellene összepakolni ezt a Mistral-2 rendszert.:(:(
Ez nem Mistral-2 már hanem Mistral-3. Az ATLAS indító nem a legkorszerűbb, de maga a rakéta világszínvonalú. Az indítók is saját hőkamerát kaptak az utóbbi években. Nincs komolya probléma ezzel a rendszerrel, csak a katonának kényelmetlen kicsit.
Nem is feladatuk a front közelében harcolni, ezért hülyeség páncélozást elvárni tőlük.
A hátországba alacsonyan belógni szándékozó helikopterek év vadászbombázókat szedik le. Az első vonalas harckra a Skyrangerek lesznek majd.