1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] BTR-80, -80A

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az Ukránok más véleményen vannak. Szerintük az ő 7,62X54 AP lőszerük 550 m-ről átmegy hosszában az egész járművön (beleértve a vezetőt)….
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Klassz dolgok lehetnek ezek a volfrám csodalőszerek, csak ugyebár az áruk...
  [​IMG]
   
 3. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Oszt ezt hány vodka után álmodták meg.
   
  antigonosz likes this.
 4. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Persze lehetnek speciális lőszerek, de egyrészt ez pl már új, másrészt nem szaladgál minden mezei gp-s ilyennel betárazva. Ez inkább a járműveken lévő gp-khez lesz. Másrészt az ukránok sem az őszinteségükről híresek.
   
  fip7 and tonyo like this.
 5. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Sajnos én még ilyen számítással nem találkoztam. Valahogy úgy tippelem a repeszek átlagos tömege lehet a mérvadó. Az 50 méter lehet már kissé közeli. A repeszeket kb a 7,62-es géppuskalőszer szintjére tippelem, nehezebbek, de lassabbak. Instabil röppájával.
   
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Annyira szar a videóhoz ez a monoton relax zene :D.
  Ezt kb. egy rügy sarjadásának jól felgyorított videójához tudnám elképzelni, nem egy gyilkos minden átmenő lövedék promózásához...
   
  Pista a hegyről and rudi like this.
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A magyar wolframmagvas AP löszer is átüti a BTR oldalát.Csakhát az ára......SVDs kijelölt lövész talán majd kap belőle,kiemelt célpontra
   
  fip7, rudi and Telak2 like this.
 8. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Mad Max fury road-ban vol a halálmag kifejezés a lövedékre. Ahol elveted halál sarjad.
   
  tonyo likes this.
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A repeszvédelem az mindig jóval gyengébb védelmet jelent, mint egy puskalőszer, tehát egy 7,62-es géppuska szintje.

  Elég nagy a különbség két energia között.
   
 10. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Igen, sejtettem. Nagyobb, gyakran szabálytalan alakú, nehezebb, instabil pályán. De a 155 mm-es gránát repesze elérheti egy lövedék hatását?
   
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  Pont dudi fogalmaz pontosan és beta kérdez mezei nyelven....
   
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Közvetlen közelröl igen.De vannak növelt repeszhatású gránátok,de repülőbombák is (franciák kötegelt BAT sorozata pl elég durva),amikbe lényegében csapágygolyókat töltenek.A jobbak,nameg erre tervezettek,100m-röl is simán átútik a BTR falát.Van olyan levegőben robbanó,amit a hk-k 20-30milis tetőpáncélja ellen terveztek-nem véletlen mondogatom,hogy a tüzérség fejlesztését kiemelten,és gyorsan kéne csinálgatni
   
  Telak2 likes this.
 13. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Sokmindent kellene csinálgatni mert semmink nincs.
  A BTR viszont arra amire az APC kategória való még egész jól megfelel.
   
 14. beta

  beta Well-Known Member

  Mondasz valamit. A STANAG együtt kezeli a lövedék és a repeszgránát elleni védelmet, így valamennyire összehasonlítható a kettő.
   
  Telak2 likes this.
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ha már tüzérség és repeszek…
  Érdemes megnézni - vagyis inkább meghallgatni - ezt a videót…(Finn tüzérség lőgyakorlata a célpont szemszögéből)
   
  tonyo likes this.
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Meg-a BTR87.A 80as európai hadszintéren már erősdve ráncfelvarrásra szorul.Ki kéne számolni,hogy nem e járnánk jobban a BTR87 egy igényeinkre fazonirozott helyi változatának rendszeresitésével,MAN motor,izraeli harcelektronika,Spice rakéta,stb.20évre lenne egy könnyebb IFVnek is megfelelő,viszonylag occsó,de jol használható APCnk.
   
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ésezek hagyományos gránátok.A modern tüzérség lőszerkiszabata már döntően kazettás,és közelségi gyujtós gránátokbol áll.Nagyságrendel nagyobb a repeszhatás.
   
 18. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  A BTR már itt van. Átmeneti megoldásnak még megteszi. Nem ez az első amit lecserélnék. Felújítva 8-10 évet még nyerünk. Addig lehet költeni a többi dologra, majd 2025 körül jöhet ez is. Addig nagyjából kibírja.
   
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Sima felújitással ma már inkább csak migráncskergetésre jó.Komoly felújitást 5évre meg nem érdemes csinálni.Inkább oktatás és szakfeladatokra átépitésre használnám el őket.Gépesitett lövészek meg kapjanak újat.Ne járjunk már ugy megint,mint azokkal a szerencsétlen Mihukkal.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Puska a puska lőszert tüzelő,csak egyes lövés ledására alkalmas kézi tűzfegyver.Van belőle öntöltő(az öntöltő az automata puska néven fut) meg kézi töltésű is.A géppuska az puska lőszert tüzelő csak sorozatlövés leadására alkalmas kézi tűzfegyver.Ez nem bonyolult én úgy gondolom.Karabélyoknál már más a helyzet hisz amikor a karabély megjelent akkor a lovaskatonák fegyvere volt és nem más mint egy rövidcsövű puska,éppen ezért lehet pl a Mosin-Nagantnak is karabély változata.Aztán megjelentek a hülye németek a köztes lőszerükkel ami elképesztően nagy zavart okoz az erőben.Ugye amit ma gépkarabélynak hívunk az átmenet a puska,géppisztoly és a géppuska közt hisz alkalmas egyes és sorozat lövés leadására is,rövidebb a csöve mint a puskának de hosszabb mint a géppisztolynak ellenben nem puska és nem is pisztoly lőszert tüze.erre jött a huszárvágás,hogy akkor még is mi a bűbánatnak nevezzük mert pl a mit a németek/amerikaiak kitaláltak az nem jó hisz nem gewehr/rifle amit mi kitaláltunk a szocializmusban az sem jó hisz nem pisztolylőszert tüzel.Így fogtuk magunkat és az eltűnő karabélyok(rövid csövű puska)nevét adtuk neki azzal megspékelve,hogy ugye gép hisz sorozatlövés leadására is alkalmas.Viszont a gépkarabély definíciója nem a köztes lőszert tüzelő egyes és sorozatlövés leadására alkalmas kézi tűzfegyver hanem a katona egyéni lőfegyvere amely alkalmas az ellenség élőerejének és nem páncélozott céljainak leküzdésére.Aztán nézzük a könny-géppuskát/golyószórót, géppuskát,nehéz géppuskát gépágyút:Golyószóró/könnyű-géppuska a köztes lőszert tüzelő csak sorozatlövésre alkalmas kézi tűzfegyver.A IIvh.-ban ugye ez nem így volt no de nem is 1945-öt írunk.A géppuska az csak sorozatlövés leadására alkalmas puska lőszert tüzelő kézi tűzfegyver.A nehéz-géppuska az ugye 12,7-től 20mmig lőszert tüzelő csak sorozatlövés leadására alkalmas tűzfegyver(figyelem nem kézi tűzfegyver).a gépágyú pedig 20mm-től kezdődik.
   
  anonim999, fip7 and rejsz felügyelő like this.

Ezen oldal megosztása