[HUN] BTR-80 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
727
1 388
93
páncélzat is szar és akkor már motor is gyenge. A lehető leggyorsabban le kellene cserélni az egészet...
Tudom hogy szerinted minden szar rajta, ki kell dobni az ócskavasba, olyan ismerős ez a nézet!
Van légvédelmünk? Az orosz gépeknek letolt gatyával melyik ujjadat fogod mutatni? Adsz a lecserélésükre pénzt? Nézd meg gazdaságilag hol járunk! Ezután meg még gatyánk se lesz!
Szóval nem kellene ilyen flegmán vagdalkozni, ha kifizeted a lecserélésüket minden további nélkül kidobjuk őket. Könnyű mondani hogy: LE KELL CSERÉLNI AZ EGÉSZET! Felszólító módban!
Dörzsöld meg a lámpásodat s szólj a dzsinnek hogy hozzon pénzt. o_O Felszólító módban!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 252
113
Nagyon sokat kannibalizáltak belőle eddig is. A szlovákoktól esetleg a fegyverzeti anyag pótlását meg tudnánk oldani legalábbis a harmincas tekintetében.

Fékrendszer, felfüggetsztés amit újra kéne alkotni. Illetve a fegyveres része a gépeknek.

Éjszakai harcképessége meg gyakorlatilag nem létezik.

A fegyveres része a szlovákoktól megoldható ők gyártják a 2A42-es gépágyút.

Igen de amíg nincs pótlás az agyonhasznált fegyverzettel kezdeni kell valamit sajnos, mert rohadtul szét vannak kopva a gépek fegyveresen.
Itt azt kell eldönteni, hogy mennyi időre terveznek velük, meg, hogy milyen feladatokra.
Az az érdekes, hogy pont az A-knak kezd el elkopni a létjogosultságuk a Lynxek beérkezésével.
Én továbbra is azt mondom, hogy az lenne legkézenfekvőbb, ha a Currus kapna egy kiselejtezett sima 80A-st. Meg egy 50-80M forintos összeget, meg 5-6 hónapot. Tessék javítani a renomén!

Én biztosan egy motorcserével (váltóval együtt) kezdeném az egészet. Azzal nem csak teljesítményt lehetne növelni (kis mértékben, hogy a kihajtás elbírja), de tömeget is lehetne csökkenteni. Arról nem beszélve, hogy egy automata Allison óriásit dobna a felhasználói élményen.
Egy könnyebb alumínium öntvény, modern motor nem csak a saját tömegben sokkal jobb, de azonos hatótáv mellett csökkentett fogyasztással jóval kevesebb üzemanyagot is kell magával vinnie.
Ezen felül meg a rohadt nehéz tornyot a lőállással együtt szépen kihajítani a picsába. Helyette kaphat egy XM914 alapú RCW tornyot (Kongsbergnek, EOS-nek, vagy a KMWnek is van ilyenje), amit a parancsnok a jobb egyből irányíthat. Ha elég a .50-es géppuska is, akkor még könnyebb a dolog.
Arról nem beszélve, hogy ezen tornyok modern optikával megsokszorozzák a felderítési és éjjeli harci képességeket.
Szerintem már csak ezzel a 2 dologgal tudnának annyi tömeget megtakarítani, ami elegendő lenne a jelenlegi felfüggesztésnek is, még ha a fékrendszert cserélni is kell. De tudtommal arra - az abronccsal együtt - volt is már kész terv a Currusnál.
Az a jó egy modern RCW toronyban, hogyha ki is kell majd alóluk dobni a BTR-t, bármikor átpakolható egy 4x4-es platformra.
Azzal, hogy kivennénk a benyúló lőállást/tornyot, jelentősen növelhetnénk a szűkös deszanttér hasznos térfogatát.
Meg merném kockáztatni, hogy úgy - bár továbbra is szűkösen, de - akár egy 8 fős deszant is elférne.
Egy korlátozott felújítással elmenne 8-10 évig APC szerepkörben. Annál rövidebb időre viszont nem nagyon van értelme hozzányúlni.

@krisss : Az osztómű meg a kihajtások (jet is) mennyire problémásak?
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 410
5 005
113
Tudom hogy szerinted minden szar rajta, ki kell dobni az ócskavasba, olyan ismerős ez a nézet!
Van légvédelmünk? Az orosz gépeknek letolt gatyával melyik ujjadat fogod mutatni? Adsz a lecserélésükre pénzt? Nézd meg gazdaságilag hol járunk! Ezután meg még gatyánk se lesz!
Szóval nem kellene ilyen flegmán vagdalkozni, ha kifizeted a lecserélésüket minden további nélkül kidobjuk őket. Könnyű mondani hogy: LE KELL CSERÉLNI AZ EGÉSZET! Felszólító módban!
Dörzsöld meg a lámpásodat s szólj a dzsinnek hogy hozzon pénzt. o_O Felszólító módban!
Miert, tamadnak?
 
  • Vicces
Reactions: Masztiff

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 173
33 543
113
https://de.wikipedia.org/wiki/Luchs_(Spähpanzer) Luchs rendszereit szerintem nem zúzták be a németek essetleg azzal érdemes lenne megprobálkozni mivel nem új teknika az integráció sem okozhat problémát 1:1 be át lehene építeni tűzvezető rendszern kellene frissíteni. a hőkamera a girostabilizátor előrrelépés lenne a motoros torony mozgatás megoldható a stabilizátor miatt a löveg motoros mozgatása meg muszály. De csak a /A sokra költenék kis db számba. ez talán egy költséghatékony megoldás lenne...
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 627
5 351
113
- Pontosan erre gondoltam. A slovákok is gyártanak tornyokat, esetleg olyan tornyot venni tőlük amit később tudnánk felhasználni saját készítésű járműveinken. Hirtelen ezt a 2017-es linket találtam.
https://twitter.com/hashtag/EVPU?src=hashtag_click
- Szóval a tornyot csak cserélni kellene, s ott lenne minden, (éjjellátó, gépágyú, stb), s ehhez kellene tőlük kérni a rakétatartó tervdokumentációját. Összehozni a kettőt. Úgy is szeretnénk a szlovákokkal bővíteni a kapcsolatot.
- Vagy a cseheken keresztül, ha már gyártják a Lynx tornyát, hátha a készülő 8x8-asunk tornyát is ők gyártanák. Szóval csak próbálok hasznosan gondolkodni. :( Így lenne mozgékony légvédelmünk.
Város légvédelemre, határ légvédelemre, folyó átkelés légvédelmére, stb.
Egy utánfutót utána akasztani a BTR-nek pótrakétákkal. Ilyet lehetett látni az ukrán videókon.
2027-8 elég messze van, a harcok meg a nyakunkon, itt mellettünk. Tudom ez is egy hülye gondolat.:(

A Turra még a szlovákok szerint is problémás lett, inkább engedd el
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 252
113
De az alap kérdésre mint benn féntes mit szólsz? Tovább használni mint szállító eszköz ?
Asszem @Pogány ezt a vonalat eléggé tolta korábban. Most is előjött, de sima logisztikai járművet csinálni belőle szerintem problémás. Az osztómű háza túlzottan benyúlik a deszanttérbe. A padok támlája az osztómű!
image%2B(52).jpg

Ha le akarjuk csapni a tetejét, akkor max eddig lehet. Ez olyan 50-60cm nyereség lehet. Ha ettől felfelé tudsz csak paletizált logisztikát rakni, akkor piszok magasra kerül a súlypont, amitől meg rohadt borulékonnyá válna.

Ellenben most felmerült bennem egy elég különleges felhasználás!
Ha nagyon spórolni akarunk, akkor lehet belőle logisztikai járművet csinálni, csak speciális célra.
Meg lehetne vizsgálni, hogy hogy az újjáéledő rakétatüzérség fel tudná-e használni a gépet logisztikai célokra.
Ha a tetejét leszedjük, és a páncéltestet meghagyjuk. Az osztómű házát minimálisra vágjuk, és az osztómű tetejére több ponton rögzítve egy kihajtható darut teszünk, akkor akár (a dimenzókat le kell ellenőrizni, mert a pontos méretekkel sem a rakéta kazetták esetén, sem a BTR deszanttér esetén nem ismerem) két oldalra be lehet tenni 1-2 kazettát oldalanként. A felfelé kinyitható daruval meg meg lehet pakolni a rakéta indítókat. Talán, ezekkel a kazettákkal, meg némi faragással még talán úszóképes is maradhatna.
Ha a teher lekerül majdnem a deszanttér aljára, akkor szerintem elfogadható szinten maradna a súlypont felfelé tolódása.

Hangsúlyozom, hogy ez is , meg az előző APC megoldás is erősen barkács, és áthidaló megoldás, ráadásul pénzt kellene beleteni. Cserében nem nő sem a ballisztikai, sem a jármű akna elleni védelme sem. Komolyabb upgrade ügybe meg nem éri meg belemenni, mert ott már igencsak egy új, modern gép ára forog kockán.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
764
2 274
93
Fékrendszer, felfüggetsztés amit újra kéne alkotni. Illetve a fegyveres része a gépeknek.

Szerintem az már kevés lesz.A motor is sokszor göthös.
Igen de amíg nincs pótlás az agyonhasznált fegyverzettel kezdeni kell valamit sajnos, mert rohadtul szét vannak kopva a gépek fegyveresen.

Sokszor már a cserecsövek is szétvannak lőve.
De az alap kérdésre mint benn féntes mit szólsz? Tovább használni mint szállító eszköz ?

Jó lenne ha egyszer a honvédség engedne egy bejárást nektek,hogy lássátok szerencsétlen gépek milyen állapotban vannak.A többségükben nincs már 5 év sem szerintem...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 090
113
Könnyen lehet, ugyanakkor megjegyzik a leírásában, hogy a motor felett található tároló csak korlátozottan használható, mert ha hozzá kell nyúlni a motorhoz, mindent le kell pakolni ahhoz, hogy a hátsó plató alatt található ajtókat fel lehessen nyitni. Arra nem tért ki az írás, hogy a hátsó platót le kell emelni, vagy az alja valamilyen módon eltávolítható vagy nyitható lenne.
c0f14bfebb5540958bc220962cfa441d.jpg

Picit megtornáztattad az egyébként is nagyon harmatos vagy inkább reálisabban nézve nem létező orosz tudásomat.

Asszem @Pogány ezt a vonalat eléggé tolta korábban.
@papi segített vizualizálni a népeknek az elképzelésemet anno.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
727
1 388
93
Mivel nincs mozgékony lévédelmünk, ezért próbáltam gondolkodni ebben az irányban.
Természetesen tudom azt is hogy milyen a páncélzata, s milyen nehezen lehet kilépni belőle.
56610_BTR_80.jpg

Na de a rakétásoknak nem kell ki-be szaladgálni! Ők bent ülnek a monitor előtt s figyelik a légteret.
14926_SA_8B_Gecko.jpg

S ha kell küldik az elhárító rakétát. Kijönniük csak az ellőt rakéta pótlásakor kell. Szerintem ez nem olyan megrázó mint a lövészeknél.
A páncélzata pedig szerintem nem olyan vészes, mivel a légvédelmisek nem éppen a frontvonalban vannak. Ha pedig a levegőből találja el egy rakéta a BTR-t, szerintem oly mindegy milyen járműben ülnek. A lynx-ben is ülhetnének.
- Így egy úszóképes, mozgékony légvédelmet kapunk, kapnánk. Némi apróért!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 173
33 543
113
Asszem @Pogány ezt a vonalat eléggé tolta korábban. Most is előjött, de sima logisztikai járművet csinálni belőle szerintem problémás. Az osztómű háza túlzottan benyúlik a deszanttérbe. A padok támlája az osztómű!
image%2B(52).jpg

Ha le akarjuk csapni a tetejét, akkor max eddig lehet. Ez olyan 50-60cm nyereség lehet. Ha ettől felfelé tudsz csak paletizált logisztikát rakni, akkor piszok magasra kerül a súlypont, amitől meg rohadt borulékonnyá válna.

Ellenben most felmerült bennem egy elég különleges felhasználás!
Ha nagyon spórolni akarunk, akkor lehet belőle logisztikai járművet csinálni, csak speciális célra.
Meg lehetne vizsgálni, hogy hogy az újjáéledő rakétatüzérség fel tudná-e használni a gépet logisztikai célokra.
Ha a tetejét leszedjük, és a páncéltestet meghagyjuk. Az osztómű házát minimálisra vágjuk, és az osztómű tetejére több ponton rögzítve egy kihajtható darut teszünk, akkor akár (a dimenzókat le kell ellenőrizni, mert a pontos méretekkel sem a rakéta kazetták esetén, sem a BTR deszanttér esetén nem ismerem) két oldalra be lehet tenni 1-2 kazettát oldalanként. A felfelé kinyitható daruval meg meg lehet pakolni a rakéta indítókat. Talán, ezekkel a kazettákkal, meg némi faragással még talán úszóképes is maradhatna.
Ha a teher lekerül majdnem a deszanttér aljára, akkor szerintem elfogadható szinten maradna a súlypont felfelé tolódása.

Hangsúlyozom, hogy ez is , meg az előző APC megoldás is erősen barkács, és áthidaló megoldás, ráadásul pénzt kellene beleteni. Cserében nem nő sem a ballisztikai, sem a jármű akna elleni védelme sem. Komolyabb upgrade ügybe meg nem éri meg belemenni, mert ott már igencsak egy új, modern gép ára forog kockán.
va benne ráció de azt vedd figyelembe hogy az osztómű nem biztos hogy útban van hiszen kis térfogatú de nagy tömegű dolgok kerülnének bele kat log járműként és így a térfogat igény kisebb. mert az esetlegesen bele kerülő dolgok nehezek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 252
113
@papi segített vizualizálni a népeknek az elképzelésemet anno.
Ok, csak ezzekkel az a baj, hogy látszik a ponyván a felhasználás. Egy logisztikai járműre minek tennének kémlelőkkel megtűzdelt ponyvát.
Nekem ez egy kiránduló hobbi átalakításnak tűnik, és nem egy több tonnát elvivő logisztikai járműnek - habár én sem értem, hogy mit mondanak...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 090
113
Hat akkor lehetne egy gazdaságossági számítást végezni ptsz ék melle úszó képes szállító jármű építésére.
Évek óta mondogatom itt.
Ok, csak ezzekkel az a baj, hogy látszik a ponyván a felhasználás. Egy logisztikai járműre minek tennének kémlelőkkel megtűzdelt ponyvát.
Nekem ez egy kiránduló hobbi átalakításnak tűnik, és nem egy több tonnát elvivő logisztikai járműnek - habár én sem értem, hogy mit mondanak...
Tudnak szállítani, nem csak ez az egy átalakítás van erre a formára, ha még visszább kerestem volna én is tettem be képeket másikról. Nem tudom hány raklapot tud, de értelmes jármű egy terepes és úszóképes ellátóflottához szerintem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 252
113
a mentő változat pl egy tök jó áthegesztés ha hely kellene...
Csak ezt ne mondtad volna! o_O
Az a sebesültszállító egy értelmetlen hülyeség. Nagyon komoly verést érdemelne az a szerencsétlen, akinek meg lett mondva, hogy neked márpedig ebből mentőt kell csinálnod, és nem adta be az A4-est!
Oldalról, váll magasságában beforgatva betenni a hordágyat?
OMG.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 173
33 543
113
Csak ezt ne mondtad volna! o_O
Az a sebesültszállító egy értelmetlen hülyeség. Nagyon komoly verést érdemelne az a szerencsétlen, akinek meg lett mondva, hogy neked márpedig ebből mentőt kell csinálnod, és nem adta be az A4-est!
Oldalról, váll magasságában beforgatva betenni a hordágyat?
OMG.
de ha nem mentőnek kell alkalmazni. ez a lényeg nem az hogy mentőnek nem jó. nem rossz az az áthegesztés csak nem mentőnek való. (miközbe annak lett kitalálva) de az áthegesztés sok minden másra ettől még alkalmas.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 173
33 543
113
egy minéljobban kicsupaszított BTR be bele kell tervezni egy tárolórendszert. ami lehetőleg önraodó vagy minimális emberi beavatkozást igényel.
ez állhatna egy belső sínrendszerből pl. olyan tárolóládákat kell tervezni amik biztonságba kibirják ha x cm ről lezumannak kemény talajra vagy betonra.
(ez lehet fából a deszka hasznos a harcolóknak) ezeknek a tárolókna a formályát behatárólja az ajtó és a belő tér elrendezése és az automata tároló rendszer.

ezekbe mehetnének pl rajok/szakasz ellátmányai. megy a btr lelassít kinyillik az ajtó megáll kidobb 2-3-4 ládát majd megy tovább... mindezt páncélozottan védetten viszonylag kisméretű célpontként.

ez végülis elsősorban nem is a btr fejlesztése áttervezése lenne hanem a rakodó tároló rendszeré ami azért egy jóval könyebb meló mint egy harcjármű megtervezése.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 173
33 543
113
egy minéljobban kicsupaszított BTR be bele kell tervezni egy tárolórendszert. ami lehetőleg önraodó vagy minimális emberi beavatkozást igényel.
ez állhatna egy belső sínrendszerből pl. olyan tárolóládákat kell tervezni amik biztonságba kibirják ha x cm ről lezumannak kemény talajra vagy betonra.
(ez lehet fából a deszka hasznos a harcolóknak) ezeknek a tárolókna a formályát behatárólja az ajtó és a belő tér elrendezése és az automata tároló rendszer.

ezekbe mehetnének pl rajok/szakasz ellátmányai. megy a btr lelassít kinyillik az ajtó megáll kidobb 2-3-4 ládát majd megy tovább... mindezt páncélozottan védetten viszonylag kisméretű célpontként.

ez végülis elsősorban nem is a btr fejlesztése áttervezése lenne hanem a rakodó tároló rendszeré ami azért egy jóval könyebb meló mint egy harcjármű megtervezése.
én kb erre gondoltam... lehetne lőszerszállító is bellölle de az is valamilyen beépített automatikával adagoló töltő tároló rendszerrel.
ezt végülis egy akármilyen mérnök megtudná tervezni aki pl tervezett már valamilyen gyárba gyártósort mondjuk... a tároló ládákat meg tesztelni kell a formavilágot behatárolják a meglévő paraméterek. de a ládák más típusra cserélye sem jelenthet gondot a késöbbiekben (fogyoeszköz)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0