1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  A WIKI szerint 12db van aktív szolgálatban 283 db tartalék. Azt a szedte vette kutya teremtette!!!!!! Ez a tüzérségünk? Körberöhögnek minket a környező országok.
   
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Anno ami volt eladtuk, az újra meg még várni kell, de a legfaszábbat vettük.
   
  jOkA likes this.
 3. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Szerintem a környező országok közül max a románok és a szerbek állnának jobban. Az ukránok más liga.
  A D-20 as ha leváltani kellene? Akkor még mivel. A 105 ös szerintem igen erős kompruszimumal járna. Max önálló kategóriát tudnám elképzelni itthon. Kerekest meg most mire ha ott lesznek a leendő láncosok. Lehet hogy hülyén hangzik így. Kerekes helyett inkább valami rakétás jöhetne. Vagy 120 as kerekes aknavetős. Kerekes helyett meg rakétás jöhetne.
  A D-20 at inkább modernebb lőszerekel kéne ellátni. Persze modernebb tűzvezetéssel is.
   
 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A legfaszábbakhoz ugyan úgy szükséges a kerekes /vontatott körítés. Íjász már vêleményezte párszor.
   
 5. megazez

  megazez Well-Known Member

  Én megszüntetném az egész vontatott tüzérséget itthon, túl kicsi a seregünk hozzá (kb 6-8 fő kiszolgáló kell 1 d20-hoz) míg egy önjáró kerekeshez 4-6 fő kell úgy, hogy mobilitásban köröket ver a d20-ra és valószínűleg az összes 150+mm-es vontatott ágyúra.
  A 24 láncos jó, de szerintem kevéske, ezért én vegyesen vennék rakétatüzérséget és kerekes önjárót mellé.
  Szétnézve a szomszédoknál meg európában (+izrael) mind kerekesből mind rakétásból van szemezgetni való és valószínűleg eladó is.
   
  alfa74, Negan and LMzek 2.0 like this.
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Jó h,át darabra sem jön egy egetrengető mennyiség, csak a kötelező.
   
 7. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  Mindig csodálkozok, hogy itt néhányan milyen világverő hadsereget gondolnak az ukránoknak, de a valóság az, hogy a háború kitörésekor 2014. áprilisában úgy tudtak nagy kínkeservesen összeszedni 11 működőképes tankot az egész országból, lövedékálló mellényt meg minden katona a saját pénzéből vett magának,ha tudott. Arról meg nem is beszélve, hogy kretének vezették a hadseregüket: a debalcevói katlanban miután megvárták, hogy 3 oldalról is bekerítsék őket az egész megmaradt állományt és technikát elvonultatták az orosz tüzérség előtt akik agyaggalamb-lövészetet rendeztek belőlük. Kész csoda, hogy volt aki túlélte. Az utóbbi 6 évben - márcsak a nyugati segély miatt is - nyilván fejlődtek, de azért túlértékelni nem kell őket. Amit irigylek tőlük az a segélyként kapott Javelin, na azt mi is vehetnénk.
   
  SilvioD likes this.
 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A nagyhatalmi játszóterepre értettem.
   
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  A horvátoknak már hadrendben van egy osztálynyi PzH2000.És van rakéta tüzérségük is,a könnyebb válfaja saját gyártásuk.
  Szlovákokna saját gyártású kerekes 155ös tarackágyú,plusz a HIMARSsal kompatibilis Moderma sorozatvető.
  Hát....nem.Továbbra is a leggyengébb tüzérségünk lesz a környékünkön,a Pzh-k beérkezése után is.
  Ami különben elég szomorú.Továbbra is azt gondolom,hogy környékünkön,ahol nincs potens légierő,a tüzérség a csatatér királya.
   
  Leonidas, Galthran, papajoe and 7 others like this.
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Egy dolog a mennyiség, más dolog a hadrafoghatóság. Mert hiábba van x-y mennyiség ha nincs il kevés hozzá a kezelő személyzet. Amiből következően a szomszédok csak papír alapú bevethető tűzérséggel rendelkezhetnek.
   
 11. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Ez mennyire biztos? Mármint hogy mi jobban állunk feltöltöttség szempontjából, mint szomszédaink?
   
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nálunk más a helyzet?Mennyiben?Jobb,vagy inkább rosszabb?
  Nemlétező technikához meg legénység se kell.
  Nagyon el vagytok telve,hogy majd jön egy osztálynyi PzH.Egyrészt,van ahol már ez a konkrét tipus van.Másut más tipus.Nem lesz,van.És fejlesztéseket terveznek ők is.
  És a PzH a tüzérség mint rendszernek csak egy eleme,Még messze nem a teljes tüzérség.
   
  phaidros likes this.
 13. skitnica

  skitnica New Member

  Azert hogy szokjak a valos helyzetet. Aztan ha jön a gaz ellen, 1 ora utan kifekszenek hogy nem birjuk, elhagyjak a fegyver, tarat, mert nem szoktak meg hogy rajtuj van, a mellénnyel együtt, természuetesen benne a kiegészitö védelem is..Na igy legyenek MegaRambok,,,ne csak bemutaton arcoskodjanak fekete álarcban, stb.....
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem igy működik a kiképzés.Be kell tartani a fokozatosság elvet:először tanulja meg kiválóan optimális körülmenyek közt,majd ha ez megvan, akkor lehet áttérni az ideálistól eltérő gyakorlásra( és utána már vissza sem szabad térni az ideális körülmenyek közé csak ismeretfelújízó foglalkozások keretében).
   
  ijasz, phaidros, geseft and 1 other person like this.
 15. skitnica

  skitnica New Member

  Neked nem kellett kopasz korban kiképzoben(1. honap) menetgyakorlat, harcaszkodásko mindig fegyverrel gyakorolni? Csak ha már pl. BMP sofor lettél, utana csinaltad?? Én sofor voltam , mégis mindig fegyverrel mentünk
   
  honved and Leonidas like this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Háát ő...... mert menetgyakorlaton meg harcászkodáskor az a lényeg, hogy azt gyakorold hogy ott a fegyver! Értsd: Gondolom az alap lőgyakorlatodat sem málhamellényben, kulaccsal, EÜ csaomaggal, 5 tárral, meg VV cuccal abszolváltad, nem?
   
  ijasz likes this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem voltam BMP sofőr,ez meg nem alapkiképzés hanem szakkiképzés,ne keverd a kettőt.
   
 18. borisz

  borisz Well-Known Member

  Elképzelem, ahogy a pilóták is mindent teljes felszerelésben csinálnak, pisztollyal együtt...
  A radarász is ül a forgós széken, pörög és közben mondja, hogy pimm-pimm-pimm, csak hogy szokja, miközben forraszt valamit.
   
 19. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Na én a mi kiképző tisztünk Lőrincz Miklós, a későbbi tüzérlaktanya parancsnoka volt. Nagyon kemény volt, SZU-ban is volt pár évet. Nála aztán volt minden, de nagyon korrekt főnök volt. Sárban-vízben kúszás (persze fegyverrel tártáskával VV-ben :D:D) az elúszott akadálypályán, néhol 10 centis víz is. Először végigment ő, személyesen, persze ő tiszti VV-ben, aztán mehettünk mi is. Mindig megmutatta, hogy amit kér azt ő is meg csinálja. Velünk sokszor kivitették a fegyvert az alapkiképzésre, nyakig sárban is. Hát amikor meg éles tartalékosokkal feltöltött hadgyakorlatra mentünk, 1 hónapot laktunk előtte a pusztában riadókörletben, laktanya közelében sem jártunk több mint egy hónapig, mintha a fronton lennénk. Tavasszal volt, mocskosul felázva minden. Az uralok hasaaljig süppedve az utakon a sárban, utánuk kötve (sokon, 18 x 3 db, + a lőszeres és kiszolgáló uralok) a D-20-as buffok... Mi egyszer majdnem beragadtunk a PK uazzal egy ilyen nyomvályúba, ki sem tudtunk volna szállni az autóból, derékig ért az iszap !!! :) De a sofőrünk profi volt, megoldotta (persze nem volt egyszerű). Mondanom sem kell, a riadókörletben rengetegszer csak terepben volt az autó, különben azonnal megállt volna. Hideg, esők, sátrazás hetekig, nekem még sátor sem volt, talán ha párszor aludtam benne ? Fiatal PK rádiósként folyamat bent az autóban, 2-3-4 óra bóbiskolásokkal hetekig, fejemen egyfolytában a fülessel. A bakonyban amikor május végén havazott és fagy lett, akkor aludhattam pár napig csak sátorban. Kályhával kellett fűteni május végén, mert egyszer csak tél lett a nyár elején !!! :rolleyes::D:D (ez nem vicc !!! :)) Az oroszoknál reggeli torna ? Felül félmeztelenül alakzatban hidegben fagyban ritmusra futás, és közben hangosan énekeltek (nem akarta egyik sem mondani hogy nem, vagy hogy most kiáll :eek::rolleyes:) Na azok aztán nagyon ki vannak képezve, ezt mondhatom nyugodtan.

  Szóval a kiképzés az egy komoly dolog. Minket tényleg kiképeztek, nem is akárhogyan, hanem front viszonyokra is. És nem hallottam senkit nyafogni, az ütegeknél sem. Akkor nagyon ütőképes volt a mi laktanyánk, ez biztos. Persze a tartalékos málhazsákot is megkaptuk utána, én is tartalékos lettem. Nem voltam benne biztos, hogy nem-e kell majd menni a Jugoszláv háború miatt, de nem kellett. Egy időben még amcsi helikopteres két géppuskás járőrök is repkedtek a környékünkön, mint a háborús zónákban. Nem-tudom mostanában mennyire készítik fel a katonákat, de kell a komoly kiképzés, a háborús körülményekre is valósághűen, ahogy nálunk is volt. Utána lehet lazítani, ha megfeleltek. Teher alatt nő a pálma, ez mindig mindenhol így van, manapság is.

  Ő volt a kiképzőm anno, még hadnagyként. Isten nyugosztalja, kiváló katona volt.
  https://honvedelem.hu/cikk/lorincz-miklos-ezredesre-emlekezunk/
   
  alfa74, ijasz and Nemerson like this.
 20. skitnica

  skitnica New Member

  A BMP csak példa volt, mivel nem tudom mi a szakképesitésed
  Arra céloztam, hogy addig semmit sem csinaltal fegyverrel, mig ki nem képeztek a szakmádra..
  Én pl meg vezetesio gyakorlaton is fegyvert viseltem, ill a tartoban volt..tártáska is kellett
  Ugy latszik 1. lépcsös laktanyákban volt ez igy?

  Leonidas
  akkor Neked is volt kiképzés:))) nem csak "honvedsegi tanfolyam" mint a mai nyamnyilaknak

  Én is rengetegszer (nem vicc) jartam a Bakonyban ..dd,közvetlem műszakiak voltunk, ha vmelyik zaszloalj, ment gyakszira, mindig mentunk velük..Igaz külön sator, külön FMG...stb...Leraktuk az akadályokat, imitacios anyagot, stb, utana pedig a gyakorlatot vegignezhettük..
  De az, hogy 9 !!!!!!! db löszert löttem el 1.5 év alatt..egy vicc.Na nem is ott tanultam meg löni..meg a többi harcaszati anyagrol ne is beszeljünk..Elavult 50 éves ruszki szarok.....
   
  Leonidas likes this.

Ezen oldal megosztása