1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Látom nem sikerült értelmezni amit írtam.Nem vagyok ellene a hrcászati felszerelésben való gyakorlasnak de annak is meg van a helye és ideje a kikepzésben.
   
  pöcshuszár, Leonidas and ijasz like this.
 2. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Én már 10 éves koromtól lőttem az MHSZ-nél kispuskával. A géppisztolyt nem szerettem, bár mi (az osztály PK közvetlen emberei) pld. a laktanya lövészeten is átkozott és kivételezett helyzetben voltunk egyszerre. Pld. a lőtér főbejáratához engem kiraktak egyedül, étlen-szomjan 12 órán át !!!!!, de amikor kijöttek értem és bevittek a lőtérre, kaja dögivel, pia is, meg egy láda lőszer kettőnknek, nyomjelzős persze, és sötétedéskor lövöldözés bukóalakokra számolatlanul. :D:D:D (a főnöknél nem volt pardon, mindent ki kellett bírni, ez tényleg katonának képzett ki minket, amikor már mellette szolgáltunk :))

  Élvezet volt követni, ahogy úgy vezetheti az ember a sorozatot, mint a tűzoltó a vízsugarat. Ezért nem is értem a háborús zónákban azt az összevissza lövöldözést, mert egy 5-10-es célzott vezetett sorozattal teljesen meg lehet semmisíteni egy-egy célszemélyt. Esélye sincs, ha befogtad és rálátsz csak egy kicsit is 2-3 másodpercig. Ugye ezért sokkal jobb egy rendesen kiképzett katona vagy egység egy ilyen szedett-vedett összevissza lövöldöző háborús csürhénél. Jön egy 10 fős kiképzett begyakorolt profi alakulat, és veszteség nélkül leradíroz egy 100 fős szedett-vedett alakulatot, és átveszi az egészet tőlük. Azért nem mindegy, kikkel áll szemben az ember a másik oldalon, mennyit tudnak, mert egyáltalán nem mindegy. Ez az összes fegyvernemre igaz.
   
 3. honved

  honved Well-Known Member

  Alap lőgyakorlatra nem emlékszem, miben csináltuk. De minden egyéb lövészet teljes harcászati felszerelésben ment.
   
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Már a raj és szakasz éleslövészetekre gondoltam persze. Az egyéni lövészet, passz. Viszont itt egy oktatófolm, ami Szombathelyen készült, ráadásul akkor amikor még én is ott voltam. :) Mert a fhdgy, volt a zlj pk. akkor nálunk. Ez a film 87-88-ban készülhetett.

   
  Leonidas and Nemerson like this.
 5. skitnica

  skitnica New Member

  Igazad van, a kiképzés nagyon sokat számit, mennyire összeszokott az a csoport...
  Éloben semmi szukség sincsen ilyen sorozatokra
  Hamar rászoksz a 2-3 lovéses rövid sorozatra, föleg ha és tudod takarékoskodni kell, nem tudsz több szaz löszert cipelni, max 5-6 tárral -
  Azonkivül nem célszerö sokáig kidugni a buksid a fedezekbol olyan hosszu idöre:))) árt az egészségnek,,
   
  Leonidas likes this.
 6. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Nálunk sem voltak rendesen kiképezve az emberek a géppisztolyra, kézigránátra, és az alakulat elleni közvetlen támadásokra, mert mi is hátsó zónás egységek voltunk. (Tüzérdandár) A sorkatonák alig lőttek géppisztollyal, az egység közvetlen támadása elleni felkészítés az katasztrófa volt. Viszont ez a film nagyon jó. :)

  Milyen rég láttam a szabvány betárazó / kitárazó helyet, én tárazgattam rajta eleget. 90 lőszerrel jártunk őrségbe. Őrpk-ként az is előfordult velem, hogy éjjel kettőkor neki kellett állnom (külső körlet - lőszerraktár őrségben) a pihenősöket nekiállni rovancsolni, lőszerrel mindennel, mert szólt az üti, hogy valamelyik hülye a laktanyában a lőszerfelvételnél elhagyott egy lőszert. Nem kellett idő előtti váltást csinálnom az őrhelyekkel, mert a pihenősök között volt amelyik elhagyta az egyik lőszerét, első körben meglett hogy ki az. Nem csináltam ügyet belőle, én feleslegesen nem piszkáltam őket, de a fontos dolgok betartását szigorúan vettem. Viszont cserébe mindenre meg lehetett kérni, ami még belefért a normalitásba. Kik vannak egy váltásban, kártyázás, stb., amíg béke és rend volt, addig vajszívem volt, de ha nem ment, megkeményedett mint a kő. Tudták ezt ők is, úgy hogy szerettek velem lenni. De én nem sok ilyen szolgálatot adtam, korábban viszont sokszor voltam én is őr.
   
 7. skitnica

  skitnica New Member

  Örszolg. nalam nem volt, alig voltunk laktanyában, szinte mindig gyakszi, szállitás, akkor kaptam meg az uj Ural Dieselt, (addig D566) megvaltas volt, soha sem kellett szerelni, csak kötelezö karbanttartás, tiszta ruham volt, MEÁ-n soha sem volt probléma, igy mindenhova én mentem.Öreg létemre utolsó 2 napomon is vezettem, tornacipőben, de megkértem a szd pk-t engedjen menni, ne punnyadjak bent......., stb,
  Elso idöszak végére 40+ napom volt szabi+jutalomszabi (ugy osztogatták mint Zambő Árpy a koncerteket)) össz 124 napot voltam otthon 1,5 év alatt,
  De igazan kint tanultam meg harcolni, aknát keresni, ott huztunk kotont, vagy szigszalagot a fegyver csövere, hogy kell lopakodni , álcázni magad. tajekozodni, tárkép, tájolo, ...stb
   
 8. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  1. rész

  Én sok-mindent megjártam, még a fogdát is hetekre, és utána onnan "kimenekítésként" és jutalomból hálából a tisztikartól olyan elit helyre, ahonnan az országos üti alá tartoztunk, és senki nem nyúlhatott hozzánk. :D:D:D (az ezredpoltiszt szeretett volna (egyedül) mindenáron bezáratni, de nagyon nem jött neki össze :))

  Nem akarok róla mesélni, milyen életünk volt ott ahova átvezényeltek (a csavargásainkról, stiklijeinkről, bulizásról :rolleyes:), de nagyon jó. Szolgálaton kívül laza volt mint a biciklilánc, de a szolgálat az komoly volt, bár nekünk abszolút gyerekjáték. Egyszer jöttek ellenőrizni, volt morgás rendesen, de senki mert patáliát csinálni. (a szolgálatok működtek, tehát ilyen hiba nem volt akkor sem, csak nyaralónak tűnt, nem katonai intézménynek, néhányan csavargásban dorbézoltak nem oly messze) A laktanya PK jött személyesen (igen nagy laktanya), mégsem mertek egy enyhe büntetést sem kiszabni, pedig aztán lett volna mire hivatkozni. Ugyan úgy jártunk haza utána is, nem volt semmi fenyítés. Viszont a szolgálatokat, a munkát a mi kis személyes laktanyánkban, a rendet, szóval mindent megcsináltunk ami csak volt munka, de rendesen. Ez egy külső egység volt, összesen 26-30-an voltunk, külön szakáccsal (2-vel), konyhával, őrkutyákkal, napi ellátmánnyal, saját élelmiszerraktárral, hűtőkkel, még saját lábtengó pályánk is volt. Külső telefonvonalunk is volt, a laktanya ütihez is be voltunk direkt vonalon kötve az orifon hálózatba, de vagy 15 km-rel arrébb voltunk tőlük. A országos üti mellett egy belső 24 órás szolgálatunk is volt, mintha egy körlet lennénk, és még egy 24 órás átjátszó állomás szolgálatot is adtunk. (minden kényelemben, melegben, épp csak bőrkanapénk nem volt :)) Ez két szolgálat gyakorlatilag egyetlen helység volt az orifonunkkal együtt, a 4 főből általában csak egy volt bent, vagy az is nézte a tévét onnan este, csak más irányból. A másik szolgálat az külön volt, légkondicionált helyen, full kényelem, meleg. A létszámunk 1/3-a az meg általában otthon volt, de ugye a kaját állományra bőven hozták... :) Arany életünk volt. Viszont egy csapásmérésnél az első pontok között voltunk a listán, akiket likvidálni kell, mert ez a HM riasztási rendszer egyik pontja volt, amin keresztül a laktanyák riasztási rendszerének egyik azonnali rendszere volt, aminek a feje az országos üti volt. (a "sziklában").

  Kinek mi jutott a seregben, a sok söfőrködésed sem volt rossz, de én nem is akartam minden nap vagy héten otthon lenni. Amúgy max 1 óra alatt hazaértem, de gyalog is hazaértem volna 2 - 2,5 óra alatt, ha elindulok. (sokszor hagytam had menjenek inkább 1-2 nappal tovább az ország másik felében lakó srácok, nekem 1-1 nap is elég volt hogy menjünk a haverokkal egész éjjel bulizni)

  Szóval nem panaszkodhatok a seregre. Amikor a nagy nemzetközi gyakorlatról jöttünk haza (éles buff lövészet az alap laktanyámban), átmenetileg kineveztek a teljes dandár híradós főnökének, én felügyeltem a rádióhálót, hogy minden flottul menjen. (nagyon sikeres éles gyakorlaton voltunk túl, és ebben a sikerben nekem is nagy szerepem volt).

  Utána mikor hazaértünk (az egész dandár bevagonírozva, de felfelé lábon mentünk), lassan 2 hónap után, hóótt fáradtan már a kapuban várt az üti egy "nyílt paranccsal" a HM-ből :rolleyes::D, hogy egy órán belül azonnal irány a teljes PK. autó személyzettel együtt a közben folytatódó nemzetközi gyakorlat legfontosabb központi részéhez, a Dunai deszantolásos átkeléshez Paksra. Egy megfigyelő státuszú magyar tábornok (HM-ből) egyik (terepi) személyzete és autója leszünk újabb 3 hétre.... :D:D Laktanyában nekünk VIP kiszolgálás, és go Paks. Pécsváradnál a 6-os főútvonalon de. 10 körül mind a hárman bealudtunk a fáradságtól, és arra ébredünk, hogy a bal oldalon robogunk szemben a forgalommal, és őrült dudálás folyik nekünk... Túléltük, megúsztuk... :rolleyes:

  Végül is ez nyaralás volt Pakson, csak strandra nem mehettünk el. :) Volt a tábornoknak egy helikoptere is, meg személyautó sofőrrel, úgy hogy mi alig láttuk, de a legfontosabb helyszíneken a "főműsort" azt vele együtt néztük meg. A Dunán volt az átkeléses műsor, kezdésnek kb. 40 helikopter jött (vagy több), közük vagy 12 (vagy több) harci MI-24-es, ők kezdték az egész támadást, természetesen valódi támadást szimulálva. Gyönyörű és félelmetes volt (ilyet még filmen sem láttam). Harci körülmények között háborúban ilyen erő azóta sem volt talán bevetve sehol, csak a nagy orosz / amerikai hadgyakorlatokon van ilyen. Ez is teljes Varsói Szerződés részvételű gyakorlat volt, azért láttam az oroszokat is reggeli tornázni a Bakonyban, meg a Bakonyban a gyakorlótéren is mindenfajta náció volt, Csehek, Lengyelek stb.

  Még a bakonyi éleslövészeten (a nemz. hadgyakorlat része volt) mi figyelőink ahol én is voltam a főnökömmel, az a hegyoldalból a teljes gyakorlóteret belátta. "A nagy placcon" jöttek mentek egész nap a tank hegyek, vadászgépek, MI-24-es harci helikopterek repkedtek, lövészek szaladgáltak BMP-kkel, mi meg páholyból néztük a gyakorlásukat. Láttuk azt is, ahogy az orosz tiszt egyszer megállította BMP-iket, sorakozó volt nekik, végig ment, és végig rugdosta az egész bandát mérgében, meg valamivel ütötte (botozta?), mert valami nem tetszett neki. Náluk van testi fenyítés, ezt láttam is. Ez még a a dandárral az éleslövészetünk alatt volt. Ugye mint tűzvetetési pontok, mi mindenféle hatalmas távcsövekkel, lézeres távmérőkkel stb. stb. dugig fel voltunk szerelkezve, és ezeket folyamatosan használták a srácok, mert ez figyelő harci feladata, a bemérők ezt kukkolták naphosszat, mert ez az egész tűzvezetési pont lényege. (a főnököm alá a mi figyelőnkkel együtt 4 tartozott, + másik 8 figyelő a további 2 másik osztálytörzsekhez, + az SW-nek is volt 3, + a törzsüteg (ezred PK tisztek) figyelője, asszem nekik is voltak. Azért kell ennyi, mert ezek a figyelők (MI IS !!!:)) mind kiemelt célpontok az ellenfélnek, és ha 1 - 2-őt kilőnek, a többi viszi tovább a tűzvezetést, tehát túlbiztosítás, nem minket gyászolnak, hanem automatice átveszik a célkijelölés és a bemérés PK funkciókat. Az volt még egy érdekes dolog amikor éles lövészet volt, és jött ránk a páncélos zárótűzünk, amit fokozatosan a főnököm vezetett ránk a szimulált páncélos támadást kivédendő, és az utolsó pillanatig maradni kellett a figyelőinkkel, előttünk potyogott 18db 152-es buff összes kilőtt éles "malaca" (a másik 36 db buff nem tudom hova lőtt, vagy csak mi lőttünk akkor azt gyanítom), de a lábunk alatt a puszta föld is hullámzott a lőszerektől. Ez a 18 db buffunk amit a főnököm vezényelt 4,5 tonna malacot szórt elénk percenként (90 db "malacot"), és ezt perceken át lőtték, és a végén a mi figyelőinken is átment a zárótűz a forgatókönyv szerint. Ha az utolsó pillanatban nem húzunk el (mert egészen addig kell maradni ! ), minket is kilőttek volna a főnökömmel együtt, vagy a másik 3 az ütegek figyelőit is. :rolleyes::D:D A gyakorlat "vesztesége" lettünk volna... :D (ez komoly ! :)) Na ki volt a legutolsó figyelő ? Sacc ? Lőrincz Miklós hdgy. akkor még a 2. üteg parancsnoka, utánunk jött utolsónak de csak 30-40 másodperccel később. Menet közben futásban dobálták fel a cuccokat a GAZ-66-ukra, és úgy ugráltak fel a platóra is, már annyira közel záporoztak a "malacok". A halálos repeszhatás távolsága 200 méteres kör malaconként. Lassan oda potyogtak, ahol előtte 1-2 perce voltunk. Érdekes "játék", amolyan olyan orosz rulett féle. Mivel sokszor a fejünk felett lőttek át a buffjaink, csak egy kis hiba a buff tájolásában, vagy a cél beállításban, vagy lőporzacskóknál, és a saját lőszerünk köztünk potyoghat le, "baráti tűz". Érdekes játék volt ez a tüzérkedés ilyen nagy állat tűzerejű buffokkal. Még az amik sem használtak ilyen nagy tűzerőt irakban vagy Rakkánál, csak 6 db 155-össel (M777A2 - 11th Marine Expeditionary Unit) szépen lassan szedték szét darabokra a várost 2 hónap alatt. Amikor Ukrajnában "csak" 152-essel elkezdtek folyamatosan lőni, egész európa azt mutatta a tv-ben, hogy micsoda tűzerővel lőnek az ukrán fronton. Assad is használ vagy 20 darabot, a törökök is nagy buffokkal lődöztek át a határon észak szíriában.
   
  Crusader likes this.
 9. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  2. rész

  Ezt csak azért írtam le ilyen hosszan, mert mindezek nagyrészt amúgy is a D20-hoz tartoznak, így aki majd esetleg olvassa később tudni fogja, mi fán terem az a nehéztüzérség, mert ma már ezt nem sokan tudják. A mélységi bunkereken kívül nincs ami képes lenne ellenállni a nehéztüzérségnek. Léteztek hozzá kisméretű atomtöltetű lövedékek is, tehát az iszonyat pusztítását lehet még fokozni is. Ma meg ez a kaliberű 152/155mm-es nehéztüzérség lassan újra a stratégiai hadászat élvonalába fog (vissza)lépni a 120 km hatótávolságú GPS / GLONASS-K2 / BeiDou / Galileo vezérlésű és a lézeres célkijelölős un, "sebészeti precíziós pontosságú" nagy hatótávolságú rakétahajtásos lőszerekkel. Csupán 1-2m lesz a találati pontosság 120 km távolságban !!!! Ezen dolgozik most gőzerővel (persze nem nagydobra verve) jelenleg az US, az RU és CN hadsereg (ők már készen vannak, csak tesztelgetnek még), valamint a Német, Angol, Olasz, Francia, Svéd, Indiai stb. hadseregek, szóval az egész világ dolgozik ezen, mindenkinek ilyen kell.. Az "M982 Excalibur" már lassan a múlté, bár kisebb lő-távra használni fogják őket továbbra is, mint ahogy az Orosz "Krasnopolt" is. De én már nem leszek újra katona, csak követem az új fejlesztéseket. :) Amúgy szíriában is pld. "2K25 Krasnopol"-lal csináltak gyorsan nagy veszteségeket a "lázadóknak" meg néha a törököknek is a szírek, azzal fektették ki őket a tavasszal. A "lázadók" "dróngyárát" is azzal lőtték ki (azt az oroszok 2 éve), amikor éppen odaért a személyzet. Tehát a szellemi és emberi kapacitást is megsemmisítették, az épületekkel drónokkal együtt (azokat utána), sebészi pontossággal. Ez a Hmeimimi orosz légibázis drónos támadásai után volt, megharagudtak az oroszok... :eek::) Azért jobb ez mint egy repülő, mert nincs előjele a támadásnak (a vadászgépek hangja), nincs repülő kockáztatás se, és célpontnál hangtalan, mint a robotrepülőgépek. Csak a tüzérségi radar lenne képes röviddel előtte jelezni a támadást. Egyszer csak a "semmiből" előjelek nélkül totál kilőnek egy fontos stratégiai pontot, jó nagy távolságból, sebészi pontossággal, a hátországban, messze a frontvonalaktól. Tehát újra az egyik legfontosabb fegyvernemmé fog válni a nehéztüzérség, részben tehermentesítve ezzel a légierőt. Ide fejlesztik, ez lesz az új csapásmérő erő, de most már kizárólag gépesített gyorsan mozgó egységekkel. Lőnek, és mire lepotyognak a célnál a lószerek, az azokat kilövő egységek már sehol sincsenek, tehát hiába lőnek vissza rájuk, gyorsan felszívódó csapásmérő célpontok, nehéz kiiktatni őket, viszont nagyon veszélyes stratégiai haderő lesznek. Ez lesz hamarosan a jövő tüzérsége.
   
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Szombathelyen mint lövészek, rengeteget lőttünk. Szerintem írtam itt már, lehet másik topicba, hogy úgy saccolom én, kb., 1500 lőszert lőhettem el másfél év alatt. Persze azt nem tudom, hogy a dandáron belül is akár, a nem harcoló, vagy harcolóknál pld., tüzérek, egyéni lőkiképzése milyen volt. Nem merném megítélni pláne ennyi év távlatából, mire lettünk volna jók éles helyzetben, pláne hogy az egész akkori haderő kiképzettsége nem volt egy szinten. Talán annyit el lehet mondani, hogy a VSZ gyakorlatokon, az akkori Néphadsereg soha nem vallott szégyent. Általában a kiküldött alegységek jól teljesítettek. Igaz, ezek mindig az első lépcsős alakulatoktól mentek ezekre a gyakorlatokra. Én egy ilyen gyakorlaton voltam, a szovjetekkel közösen. 87 nyár végén, vagy ősz elején. Hát nem tettek rám valami jó benyomást a szovjet katonák. Nem hinném hogy képzettebbek voltak. Ruházatuk, felszerelésük, gyatra volt, a miénkhez képest, pedig az sem volt világverő. Az élelmezésük szánalmas volt, Össze sem lehetett hasonlítani a mi ellátásunkkal.. Fegyverzetük viszont jobb volt. Ma már láthatóak az afgáni szovjet invázióról és ottani műveletekről videók. Ezek alapján merem állítani, nem volt világverő a 80-as évekbeli Vörös Hadsereg. Nem volt jobban képzett, mint bármelyik VSZ tagállam Néphadserege. Fegyverzetben persze jobban álltak ,de talán ez természetes.
   
 11. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Azt én sem merném azt állítani, hogy szakmailag jobban képzettek voltak, de talán nagyobb rutinjuk volt a több gyakorlás miatt. Az élelmezésük tényleg egy katasztrófa volt, és a ruházat / felszerelés ellátásuk is. Viszont testi edzetéségileg a sok kegyetlen hajtás ütés-vágás miatt szívósabbak voltak átlagban nálunk. A fegyelmezésük is nagyon kemény volt, ebbe ugye a testi fenyítés is beletartozott. A hazajárásuk szabadságolásuk is katasztrofális volt.
   
 12. skitnica

  skitnica New Member

  Az igen !
  hat ilyen honvedsegi tapasztalataim, azert nincsnek MN kereten belul..
  Megneztem volna azt az össztüzet. elsöre nem esett le mi az a Buff..:))) hany kilos is volt a löszer ami kirepült?
  Látni csak Gvozdgyikákat lattam löni , ruszkik voltak, álcázva, csak a kocsi pk mutatta "odanezz" , pont akkor löttek el a fejünk felett..Ami nagyon tetszett az a T-64 hk volt, iszonyat jo hangja van, elöször nem tudtam mik azok.......Volt egy gödör, ahova a magyar 55.ös belement, majd kimaszott, na ott Ivan beleszáguldott majd gázt adott és 20-30cmre felrepülve kilött a gödörbol:) szö szerint felugratott....
  körbe is nezhettük, de belölröl nem mutatta meg a piszok:))
   
  fedett_mókus likes this.
 13. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  A "buff" a nagy ágyúk / tarackok tüzér "beceneve", amolyan belső tájszólás, szóhasználat a tüzérek között. :) Azt nem össztűznek hívták, hanem zárótűznek (nem kellett tudnod róla ), és igen nagy sebességgel kellett lőni, tehát az 5 lövés / perc az a minimum követelmény., de a Lőrincz kihajtotta belőlük a 6-ot is simán. :D

  Ez egy orosz video, sok jó és látványos felvétellel. Ez direkt irányzású lövés, és mindig teljes maximális töltettel lövik. Iszonyat nagyot szól, az a sok civil-ruhás nem véletlenül fogja be a fülét, és az elhelyezkedésük sem véletlen. Ilyenkor a csőszájféken az oldalsó gázkiáramlás olyan erős, hogy a földet meg a füvet is simán feltépi. Aki a kétoldali gázvisszarúgás hatósugarába kerül, az ha túl közel van hozzá simán meghalhat, de messzire el fogja dobni, szóval ez nem játék, ha nem veszélyes ha nem tartják be a szabályokat. Amikor először hallottam közvetlen lövést a bakonyi harckocsi lőtéren, épp a buff cső tengelyvonal mögött kb. 30-40 méterre nagyon védett helyen árnyékban az alacsony fák alatt állt a rádiós autó, én pedig babkonzervet ettem éppen a kanálgéppel, amit előtte spirituszos melegítővel forróra melegítettem. Akkorát szólt a lövés, hogy vagy 10 cm-t ugrott a lábamon felfelé a babkonzerv,. ahogy a legyengült lökéshullám megdobta az autót. Hirtelen nem tudtam hogy mi van. :D:D:D Ekkorára nem számítottam, hallottam én már korábban is buffot lőni közelről, de az ehhez képest semmi nem volt. Utána mondták el, hogy miért szólt ez ekkorát. :) Amúgy rossz helyre állt a vezérkarunk, aki szemlézte a gyakorlatot, és a buff takaróponyváját meg éppen a csőszájfék hatósugarába tették. repültek messzire hátra a tányérsapkák, meg a fű és föld darabok záporoztak rájuk, volt akit hanyatt is lökött a visszarúgás. A fél vezérkarunk majdnem ott maradt a nagy nézelődésben, szemlézésben. Nagyon értettek hozzá, igaz ? :rolleyes::D:D:D:D:D Én meg az egészet láttam végig panorámában a hátuk mögül. :rolleyes::D A meglepetés ellenére annyira kellet röhögnöm, hogy alig bírtam visszatartani a hangos röhögésem. Az osztályoknál már értettek a buffokhoz, csak a legfelső vezetés az nem. Később a Lőrinczel ez megváltozott. A buff erős takaróponyváját megtépete a detonáció, és eldobta vagy 30 méterre. Ez volt a szerencséjük... :) Ha azt közéjük vágja, lehet hogy meg is halt volna valamelyik, és ebben semmi túlzás nincs. Voltak fent orosz videok, három is, ahol az oroszok álltak rossz helyekre direkt irányzású lövésnél. Föld, fű, kövek, minden kopogott rajtuk, de sajnos valószínűleg az orosz parancsnokok leszedették a katonákkal őket a youtube-ról, pedig nagyon tanulságosak voltak.  Ilyennel operálnak a szírek. Ha tagolt a terep, és a hegyek közti völgyekbe kell belőni, akkor a leghegyesebb pályára számolják ki a lövéseket. Magasról potyognak be a malacok akár a keskeny meredek völgyekbe is. A lövés röppályáját az emelkedési szöggel és a hüvelybe helyezett lőszerzsákok számával állítják át, persze minden röppályához más korrekciós táblázat tartozik. Többféle szög alatt is lőhetsz egy célpontra. A célok irányzék értékeit már akkor programozható tudományos kalkulátorokkal számították, de kézzel táblázatokból is tudniuk kellett meghatározni a lőelemeket. Én nem sokat tudok ezekről, mert én nem tanultam ilyeneket, csak általánosságban az egészet. De az "osztálytörzs alakulatban" (ebben voltam én is) összesen 20-an voltunk, voltak ilyen röppálya számításokat végzők 3-an (a három írnok) + három tiszt, nekik egy dobozos GAZ 66-os volt a sofőrrel, voltak a felderítők, ők nézték a bemérő műszerekkel + a főnök a terepen a célokat, ők voltak talán 4-en, voltak a híradósok 2-en + 2 tiszt (szintén a figyelőbe tartoztak), nekik volt egy platós GAZ-66, voltunk 2-en PK rádiósok + a sofőr, volt még 3 szakács + a söfőr a gulyáságyúval, nekik egy csepel volt, akik szintén a 20 főbe tartoztak, neki volt egy tiszt is. Akkor a sorállomány eddig 3 + 1, 4 + 2 + 1, 2+1, 3 + 1 = ez 18 fő, talán még a konyhásoknak volt egy söfőr autóval , meg talán még-egy az összesre tartaléknak ? Vagy 3 híradós volt ? Nekik is volt rádiójuk, meg ők húzták a TBK-t ki. Nem emlékszem rá most jobban, de nagyjából stimmelnek a számok meg a szakterületek. Az osztálytörzs alakulathoz csökkentetten 2 üteg (12 db buff a rajokkal) tartozott, teljes tartalékos és M-zárolt feltöltéssel pedig 3 üteg (18 db buff), Minden üteghez saját felderítők, híradósok + pályaszámításokat végzők tartoztak, tehát mindegyik üteg önállóan is működőképes volt, a szakácsokat kivéve minden másuk megvolt, 6 buff az uralokkal, a lőszeres uraljaik, a felderítők híradósok az ütegparancsnokkal egy GAZ-66-ban. Nagyjából így épült fel a rendszer. Ja, minden autó terepes összkerekes, felezős és difizáras volt, még az öreg konyhás csepelünk is (a beceneve csepzon volt) ! Viszont egy ilyen osztály a 18 buffal egy fél várost képes volt szétlőni pár óra alatt, ha volt elég lőszer hozzá, és volt földi és légi védelmük más alakulatoktól (lövészek és légierő). Lassan beugranak a régi kifejezések is. Az osztály megnevezés pld. Zrínyi Miklós Tüzérdandár első tüzér osztályának parancsnoka jelentem... ahogy a főnököm jelentene dandár szemlén szemlén az elöljáróinak. Tehát volt az XY tüzér osztály, ez állt csökkentett létszámmal az osztálytörzsből (az mi voltunk 20 fővel) + az első és a második ütegből, teljes feltöltésnél a harmadik ütegből is. Minden ütegben volt 6 - 6 lövegraj, a tisztekkel felderítőkkel hiradósokkal sofőrökkel meg lőelem kiszámolókkal.

  Na akkor ez a szír buffos video a meredek állásszögekkel, hegyes terepen Latakiában. Az orosz hangok szerintem a videos stáb volt, akik forgattak. itt látszik a D-20-ak jelentős hátránya, a függőleges irányszóge nagyon kevés, azokat nem lehet ilkyen meredekre állítani, hegyes terepen nehezen használhatóak, lapítottabbak a használható röppályáik.  Ezen itt a fiatal magyar tüzérek gyakorolnak, ez a felvétel nem is olyan rég került fel a youtube-ra, és nagyon úgy néz ki, hogy idén készült. Szabályosan leálcázva, az US tengerészgyalogosok sem csinálták szebben Rakkánál, anno több videot meg képeket is láttam róla, úgy hogy tudom. Szabályos ruházatban, sisakban, mindenkinél a saját fegyvere, ma előírásos felszerelése, és csinálják szépen. Kicsit lassúnak tűnnek időnként, de biztos nem folyamatos zárótüzet lőttek mozgó páncélos hadosztályra, ott kell sietni. Itt láthatod a kőszer elemeket is közelről. A "malac" az külön ment be a csőbe, utána a hüvely a töltet zacskókkal. Ezek számát variálták a különböző röppályákhoz és cél távolságokhoz. Asszem 9 db volt benne, de majd egy valamikori üteges úgy is erre jár és megmondja pontosan, ők betéve tudták ezeket. A gyutacsok is lövés előtt kerültek fel a malacra. Asszem 52 kiló volt darabja, de ezt is a tisztek meg kiszolgáló személyzet tudja pontosan fejből, meg a lőszer típusokat is. A lövegnél a kezelők vezénylők által az ordítva elmondott parancsok és jelentések teljesen normálisak, ez így működik. Hallhatod a rádióba a lőelemek diktálását és tűzparancsok kiadását, amit hátul a rajparancsnok ad ki végleg a lövegkezelőnek. Ő végzi vizuálisan a folyamatos ellenőrzést is, hogy minden mozzanat a lövés előkészítéshez szabályosan lezajlott, valóban kiadhatja a tűzparancsot amikor megérkezik.
  Majd ma keresek még videokat, talán találok figyelőket / bemérőket is, meg egy zárótűzről videot a becsapódási zónában az oroszoknál. Mert kíváncsi vagy rá. :)

   
 14. skitnica

  skitnica New Member

  Köszi a kimeritö magyarázatot...
  az elso videoban mintha egyben tenné be a löszert...Akkor most osztott vagy sem?
   
 15. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  A magyar tüzéres videoban osztott a lőszer :D Nem tudom pontosan milyen lőszerek vannak hozzá, én PK. rádiós voltam, majd aki ilyen tüzér volt vagy ma is aktív ilyen tüzér azok majd elmondják részletesen a lőszereket neked (legalább is remélem), de láthatod a magyar videon hogy nem beszéltem mellé. ;)
   
  HAndrás likes this.
 16. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  M777 HOWITZER (155mm) és M119 (105mm) howitzer-el US tengerészgyalogosok lőnek élessel 2012-ben Afganisztánban . Csak azért hoztam ide, hogy mindenki lássa, ők sem csinálják szebben jobban vagy másképp, mint a magyar tüzérek. Ugyan úgy szigorú forgatókönyv szerint zajlanak a lövések, mint bárhol máshol a reguláris hadseregekben.

   
 17. skitnica

  skitnica New Member

  az elso videoban 0:34 nél egybe löszert dob bele a mokus:)
  az amcsi zarszerkezet ha jol látom más?? a ruszki hüvely is nagyobb??
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  2020 augusztus 2., vasárnap, 16:30 M5

  Mesterember: Katonai tüzér


  "Felderítő, tűzvezető, tűzlépcső, logisztikus. Ezek mind a katonai tüzérség feladatkörének állomásai. A vasárnapi Mesteremberben megtudhatjátok, hogyan épül fel egy tüzér munkája a katonaságnál, és hogy hány ember összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy egy ágyú eldördüljön."

  [​IMG]
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem a d 20 at akarom dicserni de a tuzerek mint latszik 5 fovel elboldogulnak vele /nem azt akarom irni hogy ez idealis mert kemeny munka tolluk./ ami szamomra szinten erdekes hogy a d20 csak 1500 kg al nehezebb mint a m777. Es kozel 2000 el konnyebb mint m 198. Mikozben lovegpalyzsos es acel kerekes. /abbol az 1500 +bol mennyit lehetne leszedni es ha szukseges az esetlegesen hianyzo sulyt a helyszinrol foldel potolni.../bar erre szerintem semmi szukseg sem lenne.../
   
  Crusader likes this.
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Mi van a csőre írva?
   

Ezen oldal megosztása