1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Drezsik.
  Felteszem Drezsik Gyula emlekere.
   
  Terminator likes this.
 2. megazez

  megazez Well-Known Member

  Drezsik

  Drezsik Gyula hadapród őrmester 1921 12 16 Muzsla - 2009 02 27
  38-ként részesült a Magyar Arany Vitézségi Éremben

  az ellenség előtt tanúsított kimagaslóan vitéz magatartásának elismeréséül, mert 1944 szeptember 19-én (az Uzsoki hágó előterében Turkánál) mint bemérő tiszt, amikor az ellenség főfigyelőhelyét teljesen bekerítette, a saját tüzérség tüzét a saját harcálláspontjára irányította és eközben elkeseredett közelharcban a gyűrűből kitört.
  A közelharcban az ellenségnek súlyos veszteséget okozott, de a figyelő teljes személyzete is elesett illetve megsebesült.
  Ezután két gyalogos rajjal a figyelőhelyet ellenállhatatlan rohammal újra birtokba vette, az összeköttetést újra megteremtette és a tüzérosztály tüzét 40 percen át - súlyos sebesülésig - úgy vezette, hogy az előrezúduló ellenséges erőknek súlyos veszteséget okozott és a támadás megakadt.
  Súlyos sebesülése következtében eszméletét elvesztette, majd amikor magához tért egy gyalogsági vonalon sebesülten is fontos jelentéseket adott.
   
  fip7, endre, Wilson and 18 others like this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Itt lehet visszanézni: https://mediaklikk.hu/video/mesterember-2020-08-02-i-adas/
   
  fip7, borisz, Leonidas and 1 other person like this.
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 5. marton

  marton Well-Known Member

  Ezeken a képeken is látszik milyen jó az új ruha színe.
   
  svajcibeka, Masztiff, alfa74 and 2 others like this.
 6. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member  Mondja valaki, hogy a videóban bemutatott módszerek, eszközök a legmodernebbek, hogy nyugatra is pont ugyan így ilyen eszközökkel dolgozik a tüzérség, hogy az érkező PZH-2000-k is így fognak működni.
   
  fip7, Python and Leonidas like this.
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Amúgy az alapok ugyan ezek, a digitális rendszerekre való képzés amúgy is csak ezek után van a tüzérek felkészítése során. Mondjuk ha kiütik a C4 rendszert akkor utána jórészt papírozás megy, illetve a gép ballisztikai számítógépe tud még segíteni.
   
  Pogány, fip7, endre and 1 other person like this.
 8. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Ma volt vagy lesz a második része a filmnek. Én meg tüzérdandárban voltam PK rádiós, úgy hogy testközelből ismerem a témát, a múltból.

  Hamarosan a tüzérség (az egész világon) újra a legfontosabb stratégiai csapásmérő erővé fog válni, a rakétahajtású irányított (GPS és/vagy infra célkijelölés) lőszerekkel. Ezzel levesznek egy részt a légierő válláról. Mindössze pár méter a pontosság 120 km távolságra. Hasonlót élesben nemrég a szír-török konfliktusban láthattunk, de ott még a rövidebb hatótávú lőszereket használták csak, IR célkijelölő drónokkal megjelölve a célokat. Szóval van újra jövője a tüzérségnek, nagy pontosság és nagy hatótávolság is lesz. Persze már félautomata vagy automata, gyorsan mozgó egységekkel, hogy ne lehessen kilőni őket egy tüzérségi párbajban, hiába mérik be radarokkal a kilövés helyét. Mire potyogni kezdenek a célban a lőszerek, az egység már rég elment a kilövési helyszínről. Ez lesz a tüzérség jövője.
   
  Pogány, endre, honved and 1 other person like this.
 9. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member


  Ugyan hagyjuk már ezt a baromságot, hogy mi lenne ha.
  Ha kiütik az US összes hordozóját majd szépen vitorlát bontanak vagy előveszik az evezőst? Ez ugyan az mint hogy a pénz nem boldogít vagy hogy a belső szépség számít.
  Nem szabad hogy kiüssék, ezzel már egy modern konfliktusban nem lehet számolni.
   
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem baszki az alapok azok mindenhol alapok. Ugyan azok a ballisztikai számítások vannak minden tüzérakadémián. Aztán megy rá a tüzérségi radar, meg a ballisztikai számítógép, meg a lézeres rávezetés. Amúgy mi az, hogy nem kéne, hogy kiüssék? Elsődleges célpont az ellenség informatikai és kommunikációs hálója. Szóval igazából arra nem számíthatsz, hogy a C4 rendszer működése zavartalan lesz.
   
  Pogány, ijasz, fip7 and 5 others like this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Amúgy meg igazából az újabb úgy működik, hogy megkapod a C4 rendszeren keresztül vagy közvetlenül tűzcsapás koordinátáit (ez jöhet radartól, UAV-tól, előretolt megfigyelőtől stb), rávetítve egy képernyőn a térképre, az üteg meterorológiai szenzorai nekiállnak mérni az, a mérési eredmények bemennek a ballisztikai számítógépbe ami a meteorológiai viszonyokat összeveti a cél koordinátáival, majd szépen összeállítja a tűzcsapáshoz az ideális hajtótöltetet aztán mehet a menet.
   
  Pogány, fip7, svajcibeka and 6 others like this.
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  fip7 and Gaudi like this.
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A második rész utolsó 3 percét érdemes megnézni...
   
  ijasz likes this.
 14. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member


  Szóval azt mondod BASZKI hogy ez a jelenlegi rendszer a lehető legjobb, legmegfelelőbb legmodernebb.
  Akkor gondolom pénzkidobás az érkező technika. Szóval akkor?
  Egy igen vagy nem válasz elég lesz.
   
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem, ezt egy szóval sem mondtam. Csak azt mondom, hogy ez a papírozás az alapokat jelenti és kicsit szarrágás jellege van fikázni amíg amúgy nincs más és a modern harceljárást sincs mivel elsajátítani. Majd ha érkezik az új technika a tisztek és altisztek ki lesznek zavarva németországba egy fél évre vagy egy egészre és itthon lehet kezdeni a teljes átképzést. Senki sem akarja így folytatni ahogy most.
   
  Pogány, fip7 and endre like this.
 16. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Nem azt fikázom.
  A rendszert ami mögötte van, vagy épp felette. Hogy a laikusoknak egy ilyen TV műsorban a műsorvezető meg a hivatalból kirendelt, a nyugdíj előtt álló szakember, olyan szépen el tudják magyarázni, hogy ez a rendszer mennyire hatékony. Az átlag középosztálybeli háziasszony aki épp véletlen látja a műsort az el is hiszi mind ezt.
  De tovább megyek.
  Arról viszont egy szót sem ejtenek, hogy mi hiányzik, vagy épp hiányzott eddig, vagy fog hiányozni. Úgy, hogy 2004 óta nem kell senkinek megerölteti magát, hogy rákeressen youtubon, ahol temérdek drónvideó van harci helyzetben, Magyarországnak meg van 14 Gripenje, ami igaz, hogy propaganda szerint pont 14-el több mint amivel megnyerhető bármilyen háború a világ ellen.
   
  endre likes this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Azért ez nem ilyen fekete-fehér dolog.
  A hogy a B-s jogsihoz megtanítják a kézifékes elindulást, úgy minden tüzérnek ki kell tudnia számolni a lőelemeket. Nem kell ehhez gyorsnak lennie, csak az elveket és a módszert kell tudni, hogy ha "minden kötél szakad", akkor is elmenjen a lövés a kiadott koordinátára.
  A digitalizált rendszereknek különben több fajtája van. Az eltérés, az automatizálás mértékében van.
  A "kockás füzet" az utolsó lehetőség a modern rendszereknél.
   
  Pogány likes this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nagyon lazán kapcsolódik a dolog, de én azért nagyon kíváncsi lennék, hogy a tatai dandár Leora való átképzése miért csak szeptemberbe kezdődik?
  Mert attól, hogy eddig nem volt itthon A4, attól még kint a képzés folyhatott volna már.
  Nyelvi okai voltak, vagy eredetileg is ez volt a timetable?
   
 19. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Látom nem érted mondanivalóm.
   
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Az itthoni képzése, az első adag emberünk már jó ideje kint volt.
   
  Pogány likes this.

Ezen oldal megosztása