1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  M 109 tobb szazas nagysagrendbe hever europaban...
   
 2. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Az lehet. De nem mindegy milyen árban és mivel adnák. Az amiknál tudjuk hogy megy : x nek jó árban,y nak meg emelt árban. Még akkor is ha már a felszerelés kohószökevény állapotban van. Nekünk ár szempontjából az utóbbi esélyesebb.
   
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Donping van belolluk az europai piacon a2 bol. A4 bol mar kevesebb van es biztos van ara. De a2 t szerintem vasarba meglehetne venni... /felujitattni/modernizalni kesobb is raernenk igy is sokkal tobbet ernenek mint a d20 asok.../
   
  tonyo and Pal like this.
 4. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  na folytatva, darabolgatnom kell az ezerkarakteres határ miatt:

  tehát:

  a 78. folytatása:
  NATO tagság miatt a NATO STANAG-okat komolyan kell venni. Felejtsük el az ilyen fogalmakat, hogy ütegparancsnoki harcjármű, osztály törzsfőnöki harcjármű, ütegelsőtiszti harcjármű, stb. A NATO-ban van egy felmenő tűztámogató rendszer, ezek működnek együtt a manőver erők parancsnokával, ők szinkronizálják a légierő, harci helikopterek, haditengerészeti ágyúk tüzét, az aktív elektronikai harc eszközeinek alkalmazását. Ők végzik a tűztámogatás tervezését majd ők hajtják végre a manőver erők tevékenységének és a tűztámogatásának a szinkronizálását. Ők döntés előkészítők, a manőver erők parancsnoka dönt. A tűztámogatók sora az előretolt figyelőktől, akik a szakasznál vannak, a hadtest tűztámogató eleméig terjed. A tűztámogatók közvetlen alárendeltségében vannak a célszerző erőforrások (pilóta nélküli repülőgép, radarok, lézeres csoportok: COLT, stb.) és a célokat támadó erőforrások (vontatott és önjáró lövegek, rakéta sorozatvetők, helikopterek, merev szárnyú repülők). Ezek mind végrehajtók, a tűztámogatók és a célokat támadó erőforrások közötti összekötő kapocs a tűz irányító(FIRE CONTROL) és a tűzvezető (FIRE DIRECTION) rendszer.  Tehát szakasz-század tűztámogatóknak kell páncélozott harcjárműveket biztosítani lézertávmérővel, navigációs berendezéssel, FLIR típusú termovíziós kamerával, lézeres célmegvilágítóval, rádióval, digitális üzenettovábbítóval.  A zászlóalj, dandár, hadtest tűztámogató elemnek rádiókat kell biztosítani, és olyan számítógépeket, amelyek felülről lefelé segítik a tűztervezetést, majd alulról felfelé a tűzigénylések továbbítását.  Ki kell alakítani osztály, üteg, szakasz szintű tűzvezető központokat, amelyek tűztámogatók tűzigényét irányzékra, oldalállásra, lőszer típusra és mennyiségre fordítják.  Rendezni kell a célszerző eszközök kapcsolódását esetenként a tűztámogatókhoz, esetenként közvetlenül a végrehajtó tűzvezető központokhoz. Például: a mélységi harc célszerző eszközeit a tűztámogató elem mélységi harc koordináló központjába kell bekötni. Az ellentűz lokátorokat, miután a tűztámogató elem meghatározta a figyelési szektorokat, közvetlenül az üteg vagy szakasz tűzvezető központjába kell kötni, hogy haladéktalanul legyenek képesek az ellentűz kiváltására. A meteo és bemérő részlegeket az osztály tűzvezető központ alárendeltségében kell tartani.  A berendezéseknek annyira kell NATO kompatíbilisnak lenni, hogy részenként vagy egészben a többnemzetiségű alkalmi kötelék többi eleméhez kapcsolhatók legyenek. Kapcsolódnia kell a magasabb parancsnokságok egyesített felderítő rendszeréhez, automatizált harcvezető rendszeréhez.  Ebből az következik, hogy ma nemzeti fejlesztést is csak nemzetközi munkacsoportban, projektben érdemes kezdeményezni, olyat, amit a NAMSA koordinál.
   
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Mosg nezem hogy a belgaknak az a4 ekbol egy utegnyit (6db ot nem sikerult elpasszolni) ilyen kis mennyisseget valoszinileg nem is fognak tudni szinte biztosak lehetnek benne hogy a nyakukon marad... /de nekunk kezdetnek pont megfelelne kesobb lehetne az 500+ os nemet lerakatbol venni par a2 est es ahogy a penzugyi keret megengedi modernizaltatni azokat a4 re.../ /a2 filleres/ igy felalhatna egy osztaly a4... De... Ja...
   
  tonyo likes this.
 6. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  (ha valaki elolvassa fentieket, már tudja mire elég beígért 10millió zöldhasú)
   
 7. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Azok a bádogvödrök :D anyám ha nem látom. Viszont ez a vízlövészet egy kicsit ismét elgondolkodtat azon ahogy fentébb írták. Több mint valószínű hogy marad a festés a currusnál. Elvégre a mostanában volt ott fejes váltás. Kell a pénz.
   
  antigonosz likes this.
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  35 millió zöldhasú.
  Aknavetőkre. M-109 ha kiló árban meg is vásárolnánk a köritésre nem lenne elég a zöldhasú. Olyan lenne mint a használt UH-1 ek.
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Állom kategória még ez is részünkre.
   
 11. Nincs, a töltényűr van szabványosítva, azt hiszem kétféle van 155mm-es kaliberhez.
   
 12. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A6-nál régebbi verzióban ne is gondolkodj, különben nem lesz előrelépés. A2-A4--el a 2Sz1 is simán azonos (sőt, kicsit jobb).
   
  fishbed, tonyo and antigonosz like this.
 13. Pal

  Pal Well-Known Member

  Csak most nincs 2Sz1 se. Amugy a cikk szovegezesebol nekem az jon le (meg az osszegbol), hogy a meglevo 2 uteg D-20-ast fogjak modernizalni, nem ujat venni.
   
  antigonosz and tonyo like this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  95-ben volt már laptop?
   
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Toshiba Sattelite windows 95 el. És még egy több tucat. Olyan átlag 4-5 kg köröliek voltak. A könnyebek is elérték az 1-2 kg de akkor az üzemidejük max 1-1.5 óra volt.
   
  antigonosz likes this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nekem ez szimpatikus, 3 fő kell csak hozzá össz-vissz.
  http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/aleksandar-self-propelled-artillery-weapon-cal-155-mm
   
  tonyo likes this.
 17. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Nekem is ez esett le a cikkből. Viszont ha ez marad:
  -akkor honnét fogunk hozzá vásárolni 152 mm űrméretű lőszert? Nem tudom hogy nekünk mennyi készletünk maradhatott még raktáron mert fullig voltunk még 25-30 évvel ezelőtt is.
  -mennyi a felhasználhatósági (lejárati) ideje egy ilyen lőszernek? 20-30 év?
  elméletileg ha szükség úgy kívánja a szlovákoktól,lengyelektől,szerbektől tudnánk hozzá szerezni.Még újat is.
  Tehát a modernizálás kimerül egy újrafestésben és a tűzvezetők modernizálásában?
  Akkor az új tűztámogatás miben fog megnyilvánulni? Mert új rendszer + lőszer beszerzés is említve volt. Mert max ebből a keretből aknavetőket tudnánk venni újonnan. Vagy 4-6 löveget körítéssel. De akkor teljesen ki is merítenénk majdnem a keretet.
  Tovább nem ecsetelem mert már így is túl sokat írtam..............................
   
  antigonosz likes this.
 18. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Majd lövünk vizet az ellenre ha nem lesz gránát. Netán húslevest mint az egri asszonyok. :)
   
  svajcibeka and tonyo like this.
 19. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  3-4 milliós darabárra kell vele számolni ahogy tippelem. (max 5) Ebbe benne van minden. Egyébként első ránézésre nem rossz cucc. Miamar és egyéb távol keletiek már vásároltak be a Norábol. (B-52 es Nora)
  Azért a max lőtáv se kutya. Pót hajtással 50 km ha minden igaz.
   
  Pal and antigonosz like this.
 20. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  A D-20 ból van kb 30... többi emlékeim szerint kohóba, illetve cseheknek eladva.

  szóval?
   

Ezen oldal megosztása