1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Az a 30 db részünkre pont elég lenne. Ami hiányzik nekünk .BM rendszerű rakéta sorozatvetők. Lehetőség szerint innen a térségből. Lengyel, szerb cuccos. Nehéz aknavetők beszerzése 120 mm. A raktáron lévő elfekvő készletek pl 81/82 mm előszedése,felújítása. Még több 60 as beszerzése. A meglévő 60 db? Mellé. Ha terület védelmet akarnak. Esetleg 105 könnyű tarackok beszerzése. L 118 vagy ehhez hasonlóak.
  Nagyjából ennyi. Ehhez lenne pénzünk és kapacitásunk.
  Önjáró gumi vagy lánctalpas majd ha lesz elég pénzünk és meglesz hozzá az a nehéz dandár is amihez kellene majd. Egyenlőre üljük meg azt a lovat.
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Joval tobb mint 30 db van ithon /osszerakva lehet 30 de szetszedve joval tobb/ a vizlovres az agyu fokepp a cso tesztelesere szolgal.
   
  tonyo and Pal like this.
 3. Pal

  Pal Well-Known Member

  Mar minek vettek volna ilyen kacatot a csehek? Nekik a Gvozgyikak lettek eladva,
   
 4. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Mivel a napokban felvetődött az ÁRPÁD tűzvezető rendszer története, kicsit szörföztem a neten hasonló eszközök után kutatva. Annyi van, mint égen csillag. Szerb, horvát, lengyel, szlovák csak a közvetlen környéken, majd olasz, német, oroszról nem is beszélve, mert ott teljes a paletta... Ráadásul részenként is összelegózhatóak.
  Lehet, hogy 20-30 éve még problémás volt, de ennyit ma már bármely ország össze tud rakni magának. Más kérdés, hogy van-e értelme.

  A fejlesztés ezzel kellene kezdeni, hogy dandár szinten is gyakorolható legyen a tűzvezetés. Lehet, hogy bele is férne a keretösszegbe.

  [​IMG]
   
  LMzek, svajcibeka, Pal and 3 others like this.
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

 6. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Éleslövészet:
   
  rudi likes this.
 7. beta

  beta Well-Known Member

  A D-20-as a maga kategóriájában milyen?
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Régi.
   
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Attól függ hogy milyen szemszögből nézzük. A kategoriájában lehet hogy régi,de tűzerőben (tarackok közt) még mindig odavág. Pláne ha kapna lézeres gránátokat plusz hozzá tűzvezetést.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Olyan mintha T-55-öseink lennének.
   
  honved likes this.
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Lehet. De gondolom te sem akarod még azonnal leamortizálni őket. Mert mi lesz helyettük? Tarack tekintettében? Azokhoz az önjárokhoz is kellenek ha lesznek tűztámogatás plusz még nagyon sok mindenhez. Ugyan úgy meg van kint is a tarack kategória csak eggyel lentebb kategoribán a 105 el. A 155 ös már régges rég átvették az ágyú szerepét. De tarack kategoriában? Egyébként a terep miatt is ajánlott egy jó erős tarack ide.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Cserélni kéne itt mindent és azonnal...
   
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ahhoz meg pénz,pénz,pénz kellene. De azonnal. Plusz létszám,plusz tényleges kormányzati szándék hogy ne csak "látszat" legyen.
   
 14. honved

  honved Well-Known Member

  rudi, tonyo and ijasz like this.
 15. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Kb mekkora a különbség a d30/d20 között árban,teljesítményben?
  A d20 is tudna korszerűbb lőszert lőni,vagy nem bírja a nagyobb nyomást(ha a d30 lőszere nagyobb nyomást csinál a csőben) ?
  Mennyi idő egy ilyet tűzkésszé tenni?
  Kb milyen árban lehet egy új d30,az önjáró gumishoz képest?
   
 16. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Először is. A kettő nem azonos űrméretű.
  D-20 152mm-es, a D-30 meg 122mm-es.
   
  svajcibeka likes this.
 17. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A magyar hadseregnél eleve mindig is probléma volt a korszerűség, de még erre is rá tudtak tronfollni, hogy megált az idő és ez igazán nagy probléma szinte minden téren. Amik voltak korszerű eszközök, azok is mind kis mennyiségben.
  A D-20 már több, mint fél évszázados, magyar gyártású. A '80-as évék végén még elég potens eszközök voltak, de annak már 40! éve.
   
  alfa74, fishbed and svajcibeka like this.
 18. mészi

  mészi Well-Known Member

  A D-20-at soha nem gyártottak Magyarországon. Az 1974 és 1984 között vásárolt 308db D-20-ból 6db lengyel és 302db szovjet gyártmányú volt!
  Amit a Digépben gyártottak: 57mm-es Zisz-2 és 76mm-es Zisz-3 páncéltörő ágyúk, 122mm-es M-30 tarackok, 122mm-es 2SZ1 lövegcső, 57mm-es Sz-60 légvédelmi gépágyú, 85mm-es légvédelmi ágyú (ha jól emlékszem Ksz-12), 120mm-es 43M aknavető, 82mm-es 2B9 Vasziljok és 120mm-es 2B11 Szanyi aknavetők.
  Forrás: Germuska Pál A vörös arzenál.
   
 19. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Nekem a volt gépészmérnök munkatársam dolgozott a DIGÉP-nél, mint hadmérnök. Magát az ágyútarackot nem, de a csöveket itt gyártották.
   
  Nagy Csaba and Ocses like this.
 20. mészi

  mészi Well-Known Member

  Én voltam egy évet a HM-től kirendelt KÜM-ös a Digép H és G egységében (Katonai minőségellenőr és átvevő.), de nem találtam még kísérleti gyártásról sem dokumentumokat, pedig akkor (1989-ben) már lehetett kutatni a dokumentumokban. Anyámat most kérdeztem meg, aki 30 évig a Digép H egységében volt gyártástechnológus, Ő sem hallott róla. A 152mm-es D-1 ágyútarack dokumentációját átadták az oroszok, de kísérleti gyártás ebből a típusból sem volt. A teljes kapacitást (akkor két olyan csőhúzógép volt a Digépben amin 152mm-es lövegcsövet is lehetett gyártani), a Gvozgyika csövek gyártása kötötte le a hetvenes évek közepétől-végétől a rendszerváltásig. A Digép történetét feldolgozó írások és a tárgyban kutató Germuska Pál sem említi semmilyen írásában a D-20 ágyútarack csövek magyar gyártását.
   
  Nagy Csaba, ghostrider and borisz like this.

Ezen oldal megosztása