1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  NATO Force Integration Unit Hungary

   
  arcas, fishbed, Gaudi and 2 others like this.
 2. honved

  honved Well-Known Member

  Nekem ezekről a bemutató lövészetekről az jut mindíg eszembe, éles helyzetben mennyi idő alatt tudna egy ilyen vontatott tüzér alegység, tüzelőállást váltani, mert feltételezhető hogy néhány lővés után bemérik a helyzetét. Mire bontják le, az egyébként látványos álcaháló rengeteget, hogy kiszabadítsák a tarackot? 3-5 percnél nem hinném hogy több idejük lenne erre, mielőtt megsemmisítik őket.
   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ott marad a háló a rákba az alegység mág átcsámpázik az előre kialakított tartalék tüzellőállásba :rolleyes: Azért nem teljesen hülye ám mindenki.
   
  papajoe, notaricon, FilcTroll and 7 others like this.
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Na jó csak provokáltam, én is gondoltam hogy a háló megy a levesbe. :) De tényleg sietni kell a tüzelőállás váltással. Nem irigylem a mai tüzéreket.
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát jó gyorsan fel kell dobálni mindent meg közben akasztani a löveget, nem egyszerű meló.
   
  fishbed and svajcibeka like this.
 6. honved

  honved Well-Known Member

  Ebben biztos voltam, van ott izzadás. Önjáróval könnyebb lesz, csak legyenek itt minél előbb.
   
  Loken and svajcibeka like this.
 7. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ja, arról nem is volt szó, hogy azok mikor jönnek.
  Pedig már azok is számottevő erősítést jelentenének.
   
  honved likes this.
 8. A neten megtalálod Magyar Gergely-Szabó Tibor: A tábori tüzérség alkalmazásának tapasztalatai a Kelet-Ukrajnai konfliktusban című pdf fájlt, abban írnak erről a témáról.
   
  honved and Loken like this.
 9. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Nekem úgy tűnt a fényképek alapján (meg más helyen is látható), hogy az amcsik már az M 198-nál és a legújabb vontatottnál is a vontató teher autóval közvetlenül a löveg mögé állnak. Miért van ez a különbség a két féle tüzelő állás kialakítása között? Tudja ezt valaki? A D20-as gyakorlatokon az Uralokkal mindíg sokkal messzebb állnak meg......
   
  alfa74 and Loken like this.
 10. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Mert még a régi, néphadsereg doktrína szerint működik, ahol a legfontosabb a biztonsági rendszabályoknak való megfelelés volt a cél, hogy a gyakorlatokról lehetőleg mindenki élve térjen haza. Ott nem lőttek vissza, így nem kellett fejleszteni az ilyen képességeket. Valamint, amikor ezek íródtak, még nem volt olyan hatékony a felderítés sem, ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az álcázás, mint a gyors állás váltás. Rendre is 3-at kellett előkészíteni.
  Most, hogy a "hibrid" háborúkban már a civilek is felderítenek a sima mobiltelefonjaikkal, megnőtt a drónok száma, nem ér annyit az álcázás, mint a mobilitás. Az említett írásban is leírták, hogy sima vontatottakkal is komoly mobilitást értek el a "lépcsőzetes" mozgatással szakasz szinten, ahol a lövegek a tűzfeladat befejezése után azonnal felakasztották löveget és mentek, meg sem várva, hogy az egész szakasz egyszerre tegye meg ezt. A löveget a platóról töltötték, semmit sem raktak le, ami nem volt nélkülözhetetlen. Nagyon sok TÁS volt előkészítve, alapirány kitűzve, így nehéz megállapítani, hogy éppen melyiket foglalja el a szakasz/üteg. A feladat végrehajtása után akár több 10 km-t is hátra kellett menniük, biztonságos területre feltölteni a készleteket, majd újra "járőrbe indulni" a tűzmegnyitási körletbe. Viszonylag nagy mennyiségű lövegre volt szükségük és nagyon komoly kiképzésre, összeszokott csapatra nem csak kezelőszemélyzet-üteg szinten, de a fegyvernemek között is. Egy ilyen alkalmazás tűzvezetése igen nagy tudást és szervezőkészséget igényel.
   
  gergo55, papajoe, ghostrider and 15 others like this.
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  Egy kis d20 :hadonaszos:
   
  alfa74 likes this.
 12. Arról van információnk hogy hány darab használható D-20 van még itt-ott raktáron? Nem is a komplett löveg érdekelne hanem csak a lövegtalp, a lövegcsövet ki lehetne cserélni sztenderd 155mm-re, akár L/45 kaliberhosszal, ahogy a szerbek vagy finnek tették.
  A kérdésem az hogy mennyivel olcsóbb egy ilyen modernizáció/átalakítás mint egy új(vontatott) löveg beszerzése?
   
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Szerintem nincs értelme. A szerbek is inkább újat fejlesztettek valamikor a 80 as évek közepére. Több értelmét látnám modernebb lőszernek mint egy átalakításnak.
   
 14. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Szerintem a legfőbb probléma a D-20-szal, hogy a max csőemelkedése 45 fok, tehát nem tud meredek röppályán tüzelni. Ez igen nagy hátrány, ha hegyes-dombos területen kell alkalmazni, mert nem csak a fedezőgerincek feletti átlövéseket korlátozza, hanem, így annak védelmét sem tudja annyira kihasználni. Ha hátrébb vagyok kénytelen vonni emiatt a TÁS-t, akkor pedig az ellenség földi figyelői is könnyebben felderítik.
  Még ha javítanának is ezen, az alacsonyan elhelyezett bölcső (amin a cső és helyretoló szerk. nyugszik) is korlátozza a meredek csőállást, hiszen a cső hátrasiklásakor a földnek ütközne. Azért a 21. sz-ban már ne ásassunk neki gödröt a katonákkal (mint a 122 mm-es M30 esetében volt). Ha lapos ország lennénk, esetleg, mert nem rossz konstrukció .. De nem vagyunk, mindenhol tudni kell alkalmazni.
   
 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

   
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ra kell hegeszteni egy billencs platojara. :rolleyes:
  :D
   
  Tcat, gacsat, Loken and 1 other person like this.
 17. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Elmehetnél a papucsosokhoz fegyverzeti főkonstruktőrnek...:D
   
  arcas and gacsat like this.
 18. Nem NATO-kaliber, engem ugyan nem zavar de ha ebbe a gittegyletbe tartozunk akkor legyünk velük kompatibilisek.
  És ha a cső és bölcső is cserélve van akkor sem megoldható a nagyobb csőállás? Vagy komplikált és drága? Elvileg a szerbek Norája 65 fokig emelhető. https://en.wikipedia.org/wiki/Gun-howitzer_M84_NORA
  :D
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  gergo55, fishbed, gacsat and 5 others like this.
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Fel kene hivni csak beszelni indusul. :D Ez egy igazi modularis jarmu. Atepites nelkul is tobbes hasznositasu, mindamellett alcazott. :)
   
 20. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ez igen!
   

Ezen oldal megosztása