1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  NATO Force Integration Unit Hungary

   
  arcas, fishbed, Gaudi and 2 others like this.
 2. honved

  honved Well-Known Member

  Nekem ezekről a bemutató lövészetekről az jut mindíg eszembe, éles helyzetben mennyi idő alatt tudna egy ilyen vontatott tüzér alegység, tüzelőállást váltani, mert feltételezhető hogy néhány lővés után bemérik a helyzetét. Mire bontják le, az egyébként látványos álcaháló rengeteget, hogy kiszabadítsák a tarackot? 3-5 percnél nem hinném hogy több idejük lenne erre, mielőtt megsemmisítik őket.
   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ott marad a háló a rákba az alegység mág átcsámpázik az előre kialakított tartalék tüzellőállásba :rolleyes: Azért nem teljesen hülye ám mindenki.
   
  arcas, alfa74, fishbed and 4 others like this.
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Na jó csak provokáltam, én is gondoltam hogy a háló megy a levesbe. :) De tényleg sietni kell a tüzelőállás váltással. Nem irigylem a mai tüzéreket.
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát jó gyorsan fel kell dobálni mindent meg közben akasztani a löveget, nem egyszerű meló.
   
  fishbed and svajcibeka like this.
 6. honved

  honved Well-Known Member

  Ebben biztos voltam, van ott izzadás. Önjáróval könnyebb lesz, csak legyenek itt minél előbb.
   
  Loken and svajcibeka like this.
 7. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ja, arról nem is volt szó, hogy azok mikor jönnek.
  Pedig már azok is számottevő erősítést jelentenének.
   
  honved likes this.
 8. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  A neten megtalálod Magyar Gergely-Szabó Tibor: A tábori tüzérség alkalmazásának tapasztalatai a Kelet-Ukrajnai konfliktusban című pdf fájlt, abban írnak erről a témáról.
   
  honved and Loken like this.
 9. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Nekem úgy tűnt a fényképek alapján (meg más helyen is látható), hogy az amcsik már az M 198-nál és a legújabb vontatottnál is a vontató teher autóval közvetlenül a löveg mögé állnak. Miért van ez a különbség a két féle tüzelő állás kialakítása között? Tudja ezt valaki? A D20-as gyakorlatokon az Uralokkal mindíg sokkal messzebb állnak meg......
   
  alfa74 and Loken like this.
 10. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Mert még a régi, néphadsereg doktrína szerint működik, ahol a legfontosabb a biztonsági rendszabályoknak való megfelelés volt a cél, hogy a gyakorlatokról lehetőleg mindenki élve térjen haza. Ott nem lőttek vissza, így nem kellett fejleszteni az ilyen képességeket. Valamint, amikor ezek íródtak, még nem volt olyan hatékony a felderítés sem, ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az álcázás, mint a gyors állás váltás. Rendre is 3-at kellett előkészíteni.
  Most, hogy a "hibrid" háborúkban már a civilek is felderítenek a sima mobiltelefonjaikkal, megnőtt a drónok száma, nem ér annyit az álcázás, mint a mobilitás. Az említett írásban is leírták, hogy sima vontatottakkal is komoly mobilitást értek el a "lépcsőzetes" mozgatással szakasz szinten, ahol a lövegek a tűzfeladat befejezése után azonnal felakasztották löveget és mentek, meg sem várva, hogy az egész szakasz egyszerre tegye meg ezt. A löveget a platóról töltötték, semmit sem raktak le, ami nem volt nélkülözhetetlen. Nagyon sok TÁS volt előkészítve, alapirány kitűzve, így nehéz megállapítani, hogy éppen melyiket foglalja el a szakasz/üteg. A feladat végrehajtása után akár több 10 km-t is hátra kellett menniük, biztonságos területre feltölteni a készleteket, majd újra "járőrbe indulni" a tűzmegnyitási körletbe. Viszonylag nagy mennyiségű lövegre volt szükségük és nagyon komoly kiképzésre, összeszokott csapatra nem csak kezelőszemélyzet-üteg szinten, de a fegyvernemek között is. Egy ilyen alkalmazás tűzvezetése igen nagy tudást és szervezőkészséget igényel.
   
  zsolti, alfa74, borisz and 10 others like this.
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  Egy kis d20 :hadonaszos:
   
  alfa74 likes this.

Ezen oldal megosztása