1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Nem kell feltalálni a kanálba a mélyedést,minimum 30 éve van már a tgk-hoz moduláris felépítmény,egy kampóval felépítményt cserél az alvázon 30 másodperc alatt, billencsről konténerre,konténerről beton mixerre,arról fix platós darusra,bármiről rakéta sorozatvetőre,aknavetőre,csöves tüzérségre,tejszállítóra,gulyás ágyúra,csak a képzelet szab határt.
  Az utólag felszerelhető daruk gyártói kulcsrakész darukat árulnak,egy volt tsz udvarán lévő 5 fős kft 3 nap alatt felszereli az alvázra,alvázszám alapján rendelsz darut,minden furat,cső passzolni fog,ezekhez van oldalirányba kitolható kitámasztó talp is,ha ezeket rajta hagyod az alvázon,a sima billencs átakaszt 125mm-re,bent vannak a kábelek,rádugod a lapost a fülkében,rádiót,akármit,15 másodperc alatt kitalpalsz,azt mehet a demokrácia.;):hadonaszos::hadonaszos:
  A 4 tengelyes tgk raksúja 20tonna környéke,ha rajta marad fixen a kitámasztó talp,az max 2-4 tonna,az utóbbi ha már 4 támasztóról beszélünk,akkora annyi lejön értelem szerűen a hasznos teherből,de vannak gyárilag erősített alvázak,pl bányamunkára azok többet tudnak,csak közúton kell betartani a legális tengelyterhelést,ill vannak 5 tengelyes alvázak,amik egyből 5 tonnával többet tudnak.
  Szóval csak egy állami fegyvercég kellene, készletről venni pár 5 tengelyes alvázat,pár nem túl kutyaütő mérnököt,meg készletről venni pár tüzérségi löveget,rakétavetőt,aknavetőt,és jól összehegedálni mindent.
  :)
   
  LMzek 2.0, alfa74, gergo55 and 4 others like this.
 2. papi

  papi Well-Known Member

  Nem jó elgondolás.
  Áll a 10x10 különböző felépítmény az udvaron, meg van 10 alvázad hozzá.
  A 10 alvázad kint van a front mögött, mert ellátmányt vittek lapos platóval. Ágyú kéne. Visszakocsikáznak a 200 kilométerre lévő lerakatba, felakasztják az ágyús felépítményt legurulnak újra a front közelébe. Közben jön az infó, hogy a harckocsijaidból fogyóban van a nafta. Vissza a telepre ágyú lerak, tartály felhúz.... Megoldhatatlan.
  A Hook Lift megoldást civilben is csak olyan helyen lehet rentábilisan kihasználni, ahol hosszabb idő alatt pakolnak le/meg egy platót, konténert. Ha jól tudom te földmunkagépekkel dolgozol. Nézd meg, hogy mennyi fix billenccsel és mennyi cserélhető felépítményes teherautóval találkozol.
  Ahol megéri használni, az a konténer szállítás, szemétgyűjtés, építkezések, speciális felépítmények amik hosszabb ideig maradnak egy helyen, de nem kell folyamatosan hozzájuk a teherautó (pl. benzinkút egy nagyobb építkezésen, konténeriroda a művezetőnek, gáztartály a norvég hegyekben lévő elszigetelt házhoz stb.). Megjön a kocsi lerakja a kukát/konténert/felépítményt aztán megy a következőért és viszi máshova. A srácok meg napok/hetek alatt teledobálják, kiürítik.
  Sok seregben használatban vannak, és meg is könnyítik az életet, de nem olyan módon ahogy te gondoltad.
  Kiviszi a FOB-ra az üzemanyagtartályt, a generátort a FARP-ra, a hűtőkonténert a konyha mellé... Leteszi a cuccot, megy a következőért. Egy SPG, mortar, rakétatüzérség esetén ez nem járható út.
  A NASAMS rendszert is sok helyen így használják, de a nyakamat merném rátenni, hogy a teherautó nem hagyja ott az indítót, csak leteszi.
   
 3. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  A hadsereg nem profit alapú vállakozás,ha a 10x10 felépítményhez nem elég 10 tgk,akkor legyen 40,vagy több,de nem ezt akartam kihozni belőle elsősorban,hanem, hogy van más megoldás is,mint x millió €-ért megvenni a kész önjáró löveget.
  A sima,civil 4 tengelyes alváza nem is biztos, hogy sokáig tűrné a 155-ös rúgását,inkább rakétás sorozatvetőt,vagy kisebb löveget,tüdősebb aknavetőt látok rá.
  De erre vannak a mérnökök,hogy kitalálják mit bír.
   
 4. papi

  papi Well-Known Member

  Teljesen mindegy. Egy aknavetőt, rakétatüzérséget sem fogsz tudni normálisan használni Hook Lift rendszerben. Nem teheted meg azt, hogy leteszed a konténerbe integrált aknavetődet, otthagyod a fronton, a kocsit meg elzavarod kavicsot hordani valahova.
  Ha valamit platóra akartok hegeszteni az meg ne a jó öreg D 20 legyen, hanem valami NATO kaliberes cucc. Pont nem az alváz lesz a művészet. Ha van rá akarat, pénz a Rába simán legyártja amit kérsz, ha megoldhatatlan akkor meg lehet menni az MAN-hez.
   
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Fordítva,a békeidőben x feladatra használják a seregben a tgk-t,ha meg helyzet van, akkor lőni is tud.
  Háborúban nem a kavicshordás a lényeg.:D
   
 6. papi

  papi Well-Known Member

  Most ezt hogy gondolod? Mikor béke van akkor a teherautó konténert hurcolász, mikor megy a műsor akkor meg felvesz egy lapos platóra tekert D 20-at?
  Szerinted mikor van nagyobb szükség ellátó járművekre, békeidőben vagy háborúban? Szerinted miért a teherautó a mai napig az egyik legfontosabb eszköz a seregben?
  Irakban akkora volt a teherautó hiány, hogy a helyiek is ott nyomultak az amerikai konvojokban nagyon jó pénzért meg az államokból hoztak át leszerződött kamionsofőröket meg felpimpelt civil piacos Navistar International nyergeseket.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Hegylakó, Rotten878 and Ocses like this.
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Általánosságban elmondható,hogy a fórumközönség nagyon nincs tisztában a hadtáp jelentőségével.
   
 8. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Ok,elbeszélünk egymás mellett, elengedtem a témát.
   
 9. jOkA

  jOkA Well-Known Member

 10. szaboj

  szaboj Active Member

  Szép munka!
   
 11. papajoe

  papajoe Well-Known Member  A lőszeres ládán a felirat a gyártási évet jeleöli,84?Viszont Magyar felirat volt a ládákon,még lehet raktáron abból,amit 84-ben gyártottunk?
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hogyne lehetne.
   
 13. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Közben elolvastam az egész topikot,és leesett,hogy ez tarack,nem löveg,szóval 3 mondatban mi a különbség a tarack,és az ágyú között?
   
 14. jOkA

  jOkA Well-Known Member

  A tarack nagyobb állászögben működik és kisebb torkolati sebességgel. Mivel íveltebb a lövedék pályája így takarásban lévő célpontokat jobban elér mint az ágyú, de a mozsárnál azért távolabb tudsz vele lőni. Amúgy németül haubitze a jelentése, mint amiket az MH is vett. :D
   
  LMzek 2.0, Hegylakó and honved like this.
 15. honved

  honved Well-Known Member

  Adtunk el, meg ajándékoztunk mindenféle lőszert is az elmúlt évtizedekben, a rendszerváltás óta. Azonban a Néphadsereg készletéből még mindig lehet olyan mennyiség, amit ma is használ a Honvédség. Amennyiben ezek a lőszerek még mindig használhatók persze. Milliós tüzérségi lőszer lehetett raktáron egykoron. Akár valaki ki is számolhatja mennyi fogy évente, a kiképzéshez, gyakorlatokhoz, felhasznált mennyiség függvényében. Lehet nem is túl nehéz, látva hogy kb., 5 - 6 tarackot használunk csak.
   
  jOkA likes this.
 16. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Úgy emlékszem, hogy a PzH 2000 páncélos tarackágyú, a kettő ötvözete.
   
 17. jOkA

  jOkA Well-Known Member

  Szerintem a mai modern fegyverzeteknél már fölösleges különbséget tenni. Pzh 2000 már elmegy mindennek.
   
 18. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Valahogy meg kell nevezni.
   
 19. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  A tarack is löveg. A löveg az összefoglaló neve az ágyúknak, tarackoknak, mozsaraknak (és a tarackágyúknak, ágyútarackoknak) is.
  Az ágyú (angolul (field) gun) olyan löveg, amelynél a csőhossz az űrméret legalább 30-szorosa, de akár 100-szorosa is lehet. A nagy csőhossz nagy kezdősebességet és nagy lőtávolságot tesz lehetővé, ez viszont nem ideális a különböző objektumok (pl. hegyek, épületek) mögött elhelyezkedő célok lövésére.
  A mozsár (angolul mortar) olyan löveg, ahol a csőhossz az űrméretnek legfeljebb 18-szorosa. A lövedék kezdősebessége tehát alacsony, a lőtáv is csekély, de a kifejezetten meredek szögben, nagy magasságba fellőtt lövedék felülről, bombaként csapódik a célba, tehát ideális a különféle tereptárgyak, mellvédek, fedezékek mögött rejtőző célpontok pusztítására. (A régi mozsarak modern utódai az aknavetők, az angolban ugyanúgy mortar a nevük.)
  A tarack (angolul howitzer) olyan löveg, amelynél a csőhossz az űrméret 12-30-szorosa, tehát a tarackok az ágyúk és a mozsarak között helyezkednek el. Közepes kezdősebesség, közepes lőtávolság. Korlátozott mértékben a tereptárgyak mögött rejtőző célpontok ellen is használhatóak, pl. dombhátakon, hegyvonulatokon túlra eredményesen lehet velük lőni, de házsorok, épülettömbök túloldalára nem.
  A tarackágyúk - mint amilyen a D-20 is, olyan tarackok, amik az ágyúkkal mutatnak rokonságot (A D-20 csőhossza űrméretének 34-szerese), az ágyútarackok pedig olyan ágyúk, amiken a tarackok bizonyos tulajdonságai is felfedezhetőek.

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  anonim999, jOkA, ijasz and 10 others like this.
 20. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  jól néz ki ez az új ruházat. a minőségéről tudunk valamit?
   

Ezen oldal megosztása