1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  A műveleti lángálló ezert gyenge a kikepzésivel nincs baj.Inkább a méretezése gáz mert konfekció méretben készül.
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 3. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  A gyakorlat volt annyira komplex, hogy a gépkarabély már nem fért bele, vagy a szóban forgó acélkockák kezébe (hátára, vállára) az simán nem való, á la kés, villa, olló?
   
 4. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Miért kellene egy kiképzéshez a fegyvert felvenni, fölöslegesen terhelni az amúgy is bürokratikus rendszert. Ez nem gyakorlat. Ezek alatt a foglalkozások alatt az egyéni fegyvert semmire sem használják.
   
  anonim999, pöcshuszár and Szittya like this.
 5. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A D-20 ágyútarack. Az összetett szó első tagja mindig arra utal, amire jobban hasonlít. A D-20-ra az űrmérethossz miatt lehet azt mondani, hogy tarack, de sajnos a csőemelkedése az ívelt röppálya fölé nem emelhető, ami a tarackok legfőbb jellemzője. Ezért az ágyúhoz kicsit közelebb áll.
  A D-30 már inkább tarackágyú kategória.
   
  alfa74, Galthran, anonim999 and 6 others like this.
 6. ferenc

  ferenc New Member  10. perctől
   
  Galthran, fishbed, Tcat and 4 others like this.
 7. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Igazad van, más a kiképzés és a gyakorlat, erre nem gondoltam. Akkor viszont a lövedékálló mellény, a rohamsisak és az álca is szükségtelen, zavaró kényelmetlenség, nem?
   
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  Igazából kuurvára kéne, hogy felvegyék mivel a kiképzéssel valós helyzetet akarsz szimulálni....
   
  alfa74, endre, Loken and 2 others like this.
 9. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  15:12-től extrém látványos!
  Milyen gránátot használtak ehhez a mókához?
   
  svajcibeka likes this.
 10. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Na ez az, nekem is ez szúrt szemet, hogy ha már katonás PR-videó, akkor miért nincs a katonáknál fegyver, ha már teljes a harci dísz, akkor miért pont a lényeg maradt le? Lövedékálló mellény és szederindás álcaháló nélkül még lehet katona a katona, na de fegyver nélkül...?
   
  Leonidas likes this.
 11. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Ez még nem az a szint, de az is eljön. Arra leszek kíváncsi, hogy majd mit kapnak.
  A mellény a személyi felszerelés része, minden szinten kötelező a személyi védelem miatt. Elsődleges szempont a kiképzések során (habár nálunk még nem volt, de azt a ku.. gázálarctáskát mindig hordani kellett..). Az álcázás szintén oktatási feladat, a felderítőknél/tűzmegfigyelőknél nélkülözhetetlen.
   
  Leonidas and Szittya like this.
 12. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Azt gondolom, hogy esetükben a fegyver is nélkülözhetetlen és a rejtőzést, álcázást azzal együtt kell megtanulniuk, de lehet, hogy éppen itt van a kutya elásva, azaz volt ott fegyver, csak jól álcázták! :D
   
 13. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  :D
  Egyelőre elég, ha ilyen körülmények között meghatározzák a saját, majd a cél koordinátáit és irányszögét. Majd ha ez profin megy, akkor lövöldözzön.
   
  megazez and Leonidas like this.
 14. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Nálunk is anno ez volt a helyzet. Álcázást soha nem csináltam, de a többiek igen. Én ehelyett a rádiós autóban ülhettem, abban a kis lukban, a lábam sem fért el. és leshettem a rádiókat. Direkt örültem, amikor figyelőt építettek, és mehettem ki én is, mert nekem is oda kellett távvezérelnem a rádiót dróton. :) A nagyobb gyakorlatokon meg még az AMD-65-öt meg a tártáskát is vinni kellett állandóan. Tüzéreknél az csak a személyes védelem, hogy szokjuk, mert csak egy ellenséges deszant vagy egy partizán orvtámadás esetén kell, hogy legyen valami védelme ellenállása a csapatnak. Azért az éleslövészeteken, amikor a fejünk felett lödöztek át néha erősen elgondolkodtam, mi van akkor, ha egy zacskóval kevesebb lőport rak be valamelyik, vagy nem tökéletesen száraz a lőpor, és kicsit kisebbet rúg, vagy valamelyik elbénázza a tájolás, vagy az irányzást, és köztünk (figyelők) esik le a "malac". Volt egy-kettő rémtörténet, pld. amikor valamelyik alakulat pld a kocsmát durgatta szét tévedésből. :D (nem nálunk volt, én MN3437-ben voltam anno) Valami óvodáról is regéltek. Láttam azt a figyelőt is, ahol a II.VH-ban annyira reménytelen helyzetbe kerültek egy figyelőbe, hogy magukat adták meg célnak.
  Más.
  Az újabb típusú 152 / 155-ösöknek hatalmas lőtávja lett az irányított rakétahatásos lőszerekkel. 120km-ről beszélnek, és hajszálpontos, ha a célt bejelölik IR célmegjelölővel, de mehet GPS-el is, az oroszoknál ugye a Glonass-al. Még nincsenek rendszerben, de már kész van egy ideje. Tesztelgetik / fejlesztik mind a kettő vagy három vonalon őket. (US, RU, CN ?) Ilyennel lőttek nemrég szíriában is, csak még a rövidebb hatótávú változattal. Elismerték később. Ha akarták volna, bármikor szétszedhették volna a török állásokat. Amikor odapucoltak egyszer bosszúból, volt is vagy 25 halott azonnal. UAV-s célmegjelölőket használtak, amik kicsik, nehéz őket levadászni, pláne ha 3km magasról jelölgetik a célokat. Amikor a törökök bevonultak, az oroszok bevetették a szíreknél az irányított lövedéket a célmegjelölő és felderítő UAV-kkal. Nem volt a töröknek ellenük védelmük. Az US ajánlgatott valamit nekik, de nem derült ki mi az. Végül tudtommal semmit nem kaptak. Azóta meg kitört a járvány, most szünet van háborúban.
   
  alfa74, endre, Galthran and 5 others like this.
 15. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  A Német Demokratikus Köztársaság szolgálatában:
  [​IMG]
   
  alfa74, endre, tonyo and 4 others like this.
 16. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Akkor nekunk nincs is rendes, messzehordó 152-es,nehéztuzérségunk,"field artillery"?
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  De van csak 70 éves emiatt kicsi a lőtávja.Ma már mindenki ilyen ágyútarackokat/tarackágyúkat gyárt.
  Nincs már modern csak tisztán ágyú.
   
  endre and honved like this.
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member  A pzh-kon lévő lövegnek nincs vontatott verziója?
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szerintem nincs.Az oroszoknál divat ez.
   
  honved likes this.
 20. megazez

  megazez Well-Known Member

  A pzh-nak konkrétan nincs, de a finnek, törökök gyártanak vontatott 155-ös ágyút ami hasonló szerintem a pzh ágyújához.
   
  alfa74 likes this.

Ezen oldal megosztása