[HUN] Ejder Yalcin / Gidrán 4x4

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
17 876
58 937
113
Hogy mi? Ez egy tipikus win-win szituáció: a németek hozzák maga a tűzvezető rendszert illetve az állványt, amibe magát a vetőcsövet a HDS fogja gyártani. Emellé a HDS-től veszünk a jelek szerint vontatottat is ( illetve a kissebb kaliberűek is onnan fognak jönni ), illetve a HDS részesül majd a közös várpalotai lőszergyártás profitjából is. De ez is el lett már mondva ...
Illetve a legkisebb 60as aknavető is HDS lesz. Ajánlom ezt a részt.

Nah, akkor a rend kedvéért, ami nekem a fenti videóból átjött.

Először is nagyon informatív, hiánypótló rész volt!!!

Mivel foglalkozik a Hirtenberger?
 • Aknavetőgyásrtás 60/81/120
 • Aknavetőgránátgyártás
 • Digitális célzó- és tűzvezetőrendszer
 • Hagyományos lövedék
 • Képzés, digitalizáció
Hosszú távú 20 éves szerződéseik is vannak. A covid alatt duplázták a gyártási kapacitásuk. A cég értéke ma duplája a vételi árnak. 2022 tavasza és 2024 között megvalósul az átköltözés Varpalotára.

Nemrég megvettek egy új - zélandi szofverfejlesztéssel foglalkozó céget.
Illetve van angol gyártási telephelyük. Ez utóbbiban nekem nem egyértelmű mit csinálnak, illetve, hogy az is magyar tulajdonba került-e. A szoftverfejlesztő cég, ami a digitalis célzó, tűzvezetőrendszereken dolgozik, az a Hirtenberger HU része.

2 verzió van 60as aknavetőből.
Különlegeseknek commando verzió. Töltött állapotban szállítható. 2kmes lőtáv, kézi tüzelésre is alkalmas.

Állványos 60as.4km lőtáv, szintén alkalmas kézi tüzelésre is.

60/81es 3 részre bontható, igy szállítható. A 120as tréleren összeszerelve szállítható. 45mp.alatt felállítható.

Gránátok
Füst, világító és infragránát is. Ez utóbbi trükkös.az ellenség nem látja, de a a saját csapat átlátja a terepet.

Digitális célzórendszer világon egyedülálló. Fedezékből is tudsz célozni. Az aknavetős katona digitális eszköze egyszere fogadja a fegyver helyadatait és egy másik katona lézeres célkereső adatait, igy határozza meg a tüzelési célpontot.
Sztem van sok-sok hadiipari gyár. Jól látta meg Maroth a rést. Adunk nekik projektfeladatokat, amik többségét a Honvédség rendszeresíteni fogja, illetve a közös terméket megpróbáljuk itthon gyártani. Utána 3 iranyból, pl. RM-Nurol-Mo. is megy a lobbi a további értékesítés irányába.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
313
785
93
Az emelvényen álló töltögető csávó hogy marad életben valós körülmények között?!?
Mesterlövésznek sem kell lenni ahhoz, hogy leszedjék...

raganrok-gidran.jpg
Ha az aknavetős tüzért látja az ellenség, ráadásul lőtávolon belül, akkor az már régen rossz. Egy bemutató lövészeten ez nem szempont.
Sőt, az aknavetőnek megvan az az előnyös képessége, hogy úgynevezett fedezőgerinc mögül tüzelhet. Ez lehet apró domb, facsoport, mélyedésben is állhat. Ezért kell a Gidránra telepített felderítő-tűzvezető jármű, mert elég, ha csak az látja közvetlenül a célt, és az aknavetőnek leadja a koordinátákat. Ezért valószínűleg minden aknavetős üteg mellé kell majd egy olyan is.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
15 541
25 045
113
Meglepett az RM aknavető. Érdekes amellett, hogy vettünk saját és prosperáló és fejlett aknavetőgyárat mert így az üzenet amit közvetít, hacsak mondjuk Lynx-be nem azt rakjuk majd szakmányban, az nem annyira pozitív.
@krisss finoman benyögte valamelyik jelenleg pörgő topicban (pöcs tudja, hogy melyikbe, mert nem elég hogy egyszerre több szálon pörög az esemény, de még néha @Terminator is rendet rak), hogy a RM bölcsője gyakorlatilag bármilyen aknavető csövet tud fogadni.
Igazság szerint a SRAMS esetében - tudtommal - a cső volt csak Hirtenberger, meg a digitalizált tűzvezető rendszer. Az ST meg csinálta meg hozzá a mechanizációt.
Érzem különben Maróth szavaiban a bugit arra, hogy ez a RM-Hirtenberger együttműködés még nincs lezárva. Azt is el tudom képzeln,, hogy összeraknak még egy félautomata töltőt is pár hónap alatt.
Alapvetően érdekes ez a 2 féle megközelítés.
A félautomata töltés ugyan kisebb tűzgyorsaságú, de nagyobb védettséget ad, valamint kevesebb lesz a meghibásodási lehetőség.
A kézi töltés szállítási mérete lehet kisebb, azaz több hely marad a küzdőtérben.
Nem baj, ha először a kézi töltési rendszer mellett döntünk, aztán ha jól sikerül a fejlesztés, még mindig átszerelhető a dolog.
Jelenleg nagyon az elején tartunk mindennek. Mi sem mutatja jobban, hogy az éleslövészetet nem a magyar honvédek intézték. Ki kell még dolgozni az alkalmazási és harceljárási hátteret.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
15 541
25 045
113
remélem hogy ez csak egy variáció volt és tesztelnek még mást is.
Szerintem gáz, hogy töltő térdtől felfelé kint van a járműből. Veszélyes és baromi fárasztó - pláne hogy töltés után el kell hajolgasson.
Percenként 20x nagyon fárasztó lehet...
Ne hidd már, hogy ezt órákig kell csinálni. Annyi lőszer nincs azért kéznél... :)
 
 • Tetszik
Reactions: Aladeen

vantsy

Active Member
2014. június 16.
253
175
43
Az aknavető hordozóban nem értünk egyet (meg az információhiányod húzod rá mindenre a sajátos nézeteiddel amihez nekem már rég nincs türelmem hogy leáljak veled vitatkozni)

Rajszállító meg nem lesz. De ezt is csak azóta mondom hogy először előkerült.
De ha a tüzérosztály magában elfogyaszt 50 darabot akkor hamar eloszlik a mennyiség.
Szia,
Nem kötekedés, csak a tudatlanságom, mire kell 50 darab a tüzérosztályba?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
18 054
59 139
113
Na látom megint nem egyértelmű pár dolog.

Az SRAMS nem hirtenberger gyártmány hanem Szingapúri. A hirtenberger csövet, tűzvezető rendszert és lőszert adta bele.

Ebben a gépben mi a hirtenberger?
A cső, a tűzvezető rendszer és a lőszer.

Comprende?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
15 541
25 045
113
Szia,
Nem kötekedés, csak a tudatlanságom, mire kell 50 darab a tüzérosztályba?
Látom, már megválaszolta @krisss , de neki nem lehet ezt túl részletesen.
Egy kis segítség, hogy egy tüzér osztály nagyon nem csak a lövegekből áll. (Ez egy majd 25 éves amerikai SPG tüzér osztály felépítése)
Kicsit túl van tolva CSS alegységekkel de ez az önálló működés feltétele.
Ha megnézed egy csomó helyen van kerekes HMMWV a rendszerben.
Nálunk természetesen nem ugyan ez a felállás lesz, de lehet, hogy még nagyobb lesz a kerekes igény. Ugyanis a modern harcászathoz jelentős mennyiségű felderítő szükséges. A BW esetén egy tüzér osztály (zászlóalj) 3 tűz ütegből (század), 1 felderítő ütegből, 1 tüzérségi bemérő szakaszból, és a törzsből áll, ami szintén üteg méretű.
Már a felderítő ütegnek is elég komoly az igénye páncélozott járművekből.
A tüzérségi felderítők (AO, FAO) nálunk is kerekes alapra kerülnek egyelőre (2-3 szakasz). Ezen felül az osztályt eltámogató drónos egységeknek is valamibe el kell pakolni a "szerszámot".
A törzsben is jópár Gidrán méretű járműre lesz szükség. Vezetési pontok, hiradó felszerelést szállítók, parancsnoki járművek.
Ehhez nem biztos, hogy feltétlenül mindenhova Gidrán kell, de ha nem az, akkor minimum Nomad.
És akkor a radaros bemérőkről még nem tudunk semmit. Mert lehetséges, hogy egy 150km-es hatótávolságú kis radart fel fogunk tudni pakolni egy Gidrán, vagy egy Nomadra is.
A jó a 2féle járműben, hogy a helyigénynek megfelelően lehet összerakni a jármű portfoliót. És akkor bőven lesz még hely 4x4, 6x6, 8x8, -as alap logisztikai járművekre is!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
13 075
38 527
113
@krisss finoman benyögte valamelyik jelenleg pörgő topicban (pöcs tudja, hogy melyikbe, mert nem elég hogy egyszerre több szálon pörög az esemény, de még néha @Terminator is rendet rak), hogy a RM bölcsője gyakorlatilag bármilyen aknavető csövet tud fogadni.
Igazság szerint a SRAMS esetében - tudtommal - a cső volt csak Hirtenberger, meg a digitalizált tűzvezető rendszer. Az ST meg csinálta meg hozzá a mechanizációt.
Érzem különben Maróth szavaiban a bugit arra, hogy ez a RM-Hirtenberger együttműködés még nincs lezárva. Azt is el tudom képzeln,, hogy összeraknak még egy félautomata töltőt is pár hónap alatt.
Alapvetően érdekes ez a 2 féle megközelítés.
A félautomata töltés ugyan kisebb tűzgyorsaságú, de nagyobb védettséget ad, valamint kevesebb lesz a meghibásodási lehetőség.
A kézi töltés szállítási mérete lehet kisebb, azaz több hely marad a küzdőtérben.
Nem baj, ha először a kézi töltési rendszer mellett döntünk, aztán ha jól sikerül a fejlesztés, még mindig átszerelhető a dolog.
Jelenleg nagyon az elején tartunk mindennek. Mi sem mutatja jobban, hogy az éleslövészetet nem a magyar honvédek intézték. Ki kell még dolgozni az alkalmazási és harceljárási hátteret.
Valamit mindenképpen kell kezdeni, mert a töltő egy céltábla a jelen formában. Meg így elsőre még a lőszerrekeszt alakítanám függőleges elhelyézesűre. Általában helygazdaságosabb állítva tárolni a dolgokat és a hozzáférés is könnyebb lehet. Ha a HDS cső kerül bele az már akkor jobban fekszik.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
15 541
25 045
113
Valamit mindenképpen kell kezdeni, mert a töltő egy céltábla a jelen formában. Meg így elsőre még a lőszerrekeszt alakítanám függőleges elhelyézesűre. Általában helygazdaságosabb állítva tárolni a dolgokat és a hozzáférés is könnyebb lehet. Ha a HDS cső kerül bele az már akkor jobban fekszik.
Ez azért nem olyan tragikus ám.
A 120-asnak van olyan lőtávolsága, hogy azt azért áthidalni egy mesterlövész fegyverrel nem egyszerű.
Ráadásul töltés közben folyamatosan mozog is.
Ezen felül ez egy mobil tüzérség. Nincs beásva, nem igényel hosszas pozícionálást, magyarul nem álldogal órakig egy helyben.
Amikor meg nem lő, akkor a tetejét úgy is "begombolják".
Tudni kellene, hogy mennyi a félautomata rendszerek meghibásodási mutatója.
Mert ha nem nagy, akkor megérheti abba az irányba elmenni.
Mindenesetre érdekes, hogy az Elbit a SPEAR esetén sem alkalmazott töltő mechanizmust.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
13 075
38 527
113
Ez azért nem olyan tragikus ám.
A 120-asnak van olyan lőtávolsága, hogy azt azért áthidalni egy mesterlövész fegyverrel nem egyszerű.
Ráadásul töltés közben folyamatosan mozog is.
Ezen felül ez egy mobil tüzérség. Nincs beásva, nem igényel hosszas pozícionálást, magyarul nem álldogal órakig egy helyben.
Amikor meg nem lő, akkor a tetejét úgy is "begombolják".
Tudni kellene, hogy mennyi a félautomata rendszerek meghibásodási mutatója.
Mert ha nem nagy, akkor megérheti abba az irányba elmenni.
Mindenesetre érdekes, hogy az Elbit a SPEAR esetén sem alkalmazott töltő mechanizmust.
Nincs kifogásom a kézi töltés ellen, ehhez talán túlzás az automata. Lassú, körülményes, meghibásodás lehetőségét hordozza. Tudom, hogy normál esetben nem elsővonalas járművek, sőt, csak ha mégis épp rosszkor rosszhelyen téblábolnak ezekkel nyitott búrával és kint áll a szerencsétlen, az meg felesleges veszély.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
15 541
25 045
113
Nincs kifogásom a kézi töltés ellen, ehhez talán túlzás az automata. Lassú, körülményes, meghibásodás lehetőségét hordozza. Tudom, hogy normál esetben nem elsővonalas járművek, sőt, csak ha mégis épp rosszkor rosszhelyen téblábolnak ezekkel nyitott búrával és kint áll a szerencsétlen, az meg felesleges veszély.
Az a baj, hogy a 120-as csöve hosszú.
A "kényelmes" töltéshez muszáj dobogóra állni. Nagyon nincs mit ezen megfejteni... :cool:
 

szasa30

Well-Known Member
2013. augusztus 9.
85
306
53
Na látom megint nem egyértelmű pár dolog.

Az SRAMS nem hirtenberger gyártmány hanem Szingapúri. A hirtenberger csövet, tűzvezető rendszert és lőszert adta bele.

Ebben a gépben mi a hirtenberger?
A cső, a tűzvezető rendszer és a lőszer.

Comprende?
Őszintén örülök, hogy visszatertel Ismét van hiteles vélemény / forrás!
 

polyfag

Well-Known Member
2019. január 8.
72
267
53
A Gidrán verziónál a jármű fülkerésze és az aknavető rész között van átjárhatóság, csapóajtó stb. ?

Az ELBIT 4x4-es járműnél ott értelemszerűen ki kell szállni és hátramenni de az egy kisebb gép a Gidránhoz képest.

NMS nél láttam valahol egy fotót egy platós verziónál ahol mintha lett volna ajtó hátrafelé.
 

vantsy

Active Member
2014. június 16.
253
175
43
Látom, már megválaszolta @krisss , de neki nem lehet ezt túl részletesen.
Egy kis segítség, hogy egy tüzér osztály nagyon nem csak a lövegekből áll. (Ez egy majd 25 éves amerikai SPG tüzér osztály felépítése)
Kicsit túl van tolva CSS alegységekkel de ez az önálló működés feltétele.
Ha megnézed egy csomó helyen van kerekes HMMWV a rendszerben.
Nálunk természetesen nem ugyan ez a felállás lesz, de lehet, hogy még nagyobb lesz a kerekes igény. Ugyanis a modern harcászathoz jelentős mennyiségű felderítő szükséges. A BW esetén egy tüzér osztály (zászlóalj) 3 tűz ütegből (század), 1 felderítő ütegből, 1 tüzérségi bemérő szakaszból, és a törzsből áll, ami szintén üteg méretű.
Már a felderítő ütegnek is elég komoly az igénye páncélozott járművekből.
A tüzérségi felderítők (AO, FAO) nálunk is kerekes alapra kerülnek egyelőre (2-3 szakasz). Ezen felül az osztályt eltámogató drónos egységeknek is valamibe el kell pakolni a "szerszámot".
A törzsben is jópár Gidrán méretű járműre lesz szükség. Vezetési pontok, hiradó felszerelést szállítók, parancsnoki járművek.
Ehhez nem biztos, hogy feltétlenül mindenhova Gidrán kell, de ha nem az, akkor minimum Nomad.
És akkor a radaros bemérőkről még nem tudunk semmit. Mert lehetséges, hogy egy 150km-es hatótávolságú kis radart fel fogunk tudni pakolni egy Gidrán, vagy egy Nomadra is.
A jó a 2féle járműben, hogy a helyigénynek megfelelően lehet összerakni a jármű portfoliót. És akkor bőven lesz még hely 4x4, 6x6, 8x8, -as alap logisztikai járművekre is!
Köszi
 
 • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
13 075
38 527
113
Annyira vártam hogy sokan majd miért és főleg hogyan magyarázzák meg hogy ez a 120-as koncepció miért szar..... nektek tényleg semmi nem jó b+++++
(mindezt úgy hogy lófasznyi részlet került kb nyilvánosságra az egész projectből... )
Van aki elvből hány minden hazai történetre, de azért az alapvető értelmes kritikai gondolkodást hadd szabadjon már, akkor is, ha ezt nagyon kevés infó alapján tesszük. Azért tesszük, mert választ várunk rá.