[HUN] Embraer KC-390 Millennium

Ez a csonk sztem fel és leszerelhető.
A felső modul / adapter kérdésesebb.Vagyis az is tuti, de azt biztos bonyolultabb szerelni. Ha vettünk volna rá én tuti nem szedném le, az első gépen is mindig rajta van.
Valószínűleg az egész rendszer hiányzik, mert a csonk önmagában nem sokba kerül a rendszer többi részéhez viszonyítva, így nincs értelme csak azt elhagyni. De ezt az előző oldalon egyszer már leírtam.
Viszont ez csak arra kell, hogy magát a gépet tankolják, nem?? Ettől még tankolhat Gripent.
Persze fax tudja, lehet a második gépből a teljes légi utántöltő képesség elmaradt.
Mindenesetre eddig sosem volt ilyen légitántöltés bitosítására alkalmas gépünk.
Most van és jó lenne ha ezt rendszeresen gyakorolnánk, ha egy géppel, akkor azzal.
Erre azt szokták mondani, hogy egy gép nem jelent valós, bármikor rendelkezésre álló képességet.
Egyébként valós igény lenne erre két géppel???
Ugyanaz mint a Gripen pilóták esetében? Hogy a KC pilótáknak is lenne lehetősége itthon gyakorolni arra hogy részt vegyenek a nemzetközi feladatokban? Nyilván nem megyünk Falklandot bombázni mint a britek, ahol tanker töltött tankert is hogy meg legyen a szükséges hatótáv, de azért el tudok képzelni olyan szállítási feladatokat, ahol nagyobb hasznos tömeggel és kevesebb üzmanyaggal szállnak fel, de kellene a nagyobb hatótáv pl. Afrika felé.

• Tetszik
Reactions: Tumpek
Semmi gond ha csak az egyik gép képes légi utántöltésre jelenleg...majd az idő úgyis megmondja szükség lesz e 3. gép berendelésére. Ráér akkor eldönteni, hogy szállító vagy légi utántöltő képességre lesz inkább igény.

• Tetszik
Reactions: Tumpek
Két géppel ez kb kizárt! Nagyon kevés ez a 2 db gép! 4 db-ot elviseltünk volna!
Egyetértek a darabszámmal kapcsolatban.
Az ancsákkal, illetve nulla db KC-hez hasonló rendszeresített szállítógéppel valóban kizárt.
De már van legalább kettő, amikről egyszerre 12 Hero400 indítható biztonságos távolságról és gyorsan.
Mindez egy plusz opció ami eddig nem volt. Ennyi.

• Tetszik
Reactions: Venom85
Nekem úgy tűnik néhányan keverik hogy maga gép utántölthető-e (nyilván nem), meg hogy ő maga tud-e utántölteni más gépeket - pl Gripent. Ez utóbbit nem tudjuk, de nem zárható ki: a csővezeték rendszer benne lehet. Sztem benne is van: sok gépnél (pl. C-130) a saját üzemanyag rendszert használják erre, vagyis a szárnyban amúgy is meglévő vezeték rendszert.
Itt a szűk keresztmetszet, hogy mennyi Cobham 912E töltő konténert veszünk hozzá. Valószínűleg egyet, mert spórolás van, de sztem két szettel valószínűleg mindkét gép tudna utántölteni.

Itt a különbség a két gép közt.

A naranccsal jelölt töltőcsonk könnyen leszerelhető, viszont a piros adapter is hiányzik második gépről.
Tuti ez is leszerelhető, de ilyet nem láttunk még rajta, de igazából a gépet se sokat. Valszeg ezt az elemet csak az egyik géphez vettük meg.

Kértem egy becslést az AI-tól 6-8%-át lehet szerinte spórolni a gép árának e nélkül a rendszer nélkül. 75-80 millió euróra teszi az árát a gépnek.

Ettől függetlenül mindkét gép tudhat tankolni Gripent a levegőben, ez az első modul arra kell, hogy a gép a levegőben tudjon fogadni üzemanyagot.

Láttatok-e már olyan fényképet vagy videót, amin az látszik, hogy kiegészítő belső üzemanyagtartály (tehertérben rögzíthető) is van a KC-390-eseinkhez?

Szerintem azt még nem vették meg illetve át. Nem véletlen mondták, hogy csak 2026-ban indul rá a kiképzés...
És mivel hozzák utánuk? Nem adta volna magát a helyzet, hogy az első gép átrepülésénél benne legyen a gépben feltöltve, hogy a több üzemanyag biztonságosabb óceánrepülést tegyen lehetővé? Vagy a másodikban üresen...

• Tetszik
Reactions: Ocses
És mivel hozzák utánuk? Nem adta volna magát a helyzet, hogy az első gép átrepülésénél benne legyen a gépben feltöltve, hogy a több üzemanyag biztonságosabb óceánrepülést tegyen lehetővé? Vagy a másodikban üresen...
Miből gondolod hogy azt onnét kell hozni?
Cobham egy angol cég: az gyártja a légiutántöltő rendszert tartályokkal, gondolával.. Ha braziloknál készült is fotó ezzel a berendezéssel (már nem tudom készült-e) az simán lehet az EMBRAER saját tesztpéldánya...

Miből gondolod hogy azt onnét kell hozni?
Cobham egy angol cég: az gyártja a légiutántöltő rendszert tartályokkal, gondolával..
Ha az Aero-tól ki tudják vinni a törzshátsórészt Brazíliába, akkor csak ki tudják vinni ezt is... Átvenni teljes, müködő rendszert szoktak.

Ha az Aero-tól ki tudják vinni a törzshátsórészt Brazíliába, akkor csak ki tudják vinni ezt is... Átvenni teljes, müködő rendszert szoktak.
Sztem meg könnyen lehet, hogy azért nem látunk légiutántöltő rendszert felszerelve itthon a gépeken, mert Honvédségnek még nincs ilyen: valszeg (remélhetőleg) megrendelték a Cobhamtől , de még nem ért ide. Erre próbáltam utalni...

Azt hogy Honvédség mennyire (nem) működő dolgokat szokott átvenni, arról itt sokan tudnának mesélni. :P
Se a Lynx, se a Leo2A7HU nem százszázalékos, de állítólag az első KC390-essel is voltak problémák...