[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
14064256_688704287943797_3418496535052816120_n.jpg
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Nem tudom, szolnokiaknál láttam már picatinny előágyas, csillapított tussal szerelt AK-t ami nem MF volt, ez arra hasonlít leginkább.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Nem olyanod van mert a cégesnek a gázdugattyú vezető csövön nincs sín és kompenzátor helyett lángrejtője van.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 976
113
Akkor ez a tiétek dudi? Azt látom, hogy mf előagy van rajta, viszont nincsen rajta az infrabak és nem is a korai verzió amin a tokfedélen van a sín (ezekből tatán van egy rakat)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
krisss

Ami a képen van az a Modifikált AK amiből elég keveset vettek csak nincs rajta a tokfedél feletti sín.Nálunk meg a V4 EU harccsoportnál két különböző van utóbbinál van a tokfedeles sín megoldás nekünk
nálunk sem mindenkinek)olyan van aminek a gázdugattyú vezető csövön van egy sín de ezek sima D-k.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 976
113
A dázdugattyú vezető sínes D-kből már volt a kezemben, csa ezzel a változattal nem találkoztam még.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
papajoe

Bármilyen honvédségi képen.Egyébként a rendszeresített gyalogsági fegyverek listája:AK-63D/F,P9RC,PA-63,RPG-7,PKM,KGP-9, SVD,Szép M1,Gepárd és kb ennyi.

Épp most néztem a Wikipédián az M4-et. Azt írják, hogy a Bercsényi László különleges műveleti zászlóaljnál van M4A1 SOPMOD.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
beta

Nem írtam bele a Bercsényis fegyvereket mert az még csak nekik van jó részt.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 501
113
Alapfogalmakra lenne szükségem,nem tudom ez e a jó topik,valaki leírhatná,vagy adhatna egy linket,az érdekelne,hogy nálunk milyenek az alakulatok növekvő sorrendben.
Hány ember 1 raj,ha az a legkissebb,osztag,szakasz,század,ezred,stb,mennyi mi alkot 1 mit?
Mi a dandár,zászlóalj,hadsereg?
Az is érdekelne,hogy minek a vezetéséhez milyen rang kell,ha van erre egzakt rendszer.
:rolleyes:
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 488
14 276
113
Alapfogalmakra lenne szükségem,nem tudom ez e a jó topik,valaki leírhatná,vagy adhatna egy linket,az érdekelne,hogy nálunk milyenek az alakulatok növekvő sorrendben.
Hány ember 1 raj,ha az a legkissebb,osztag,szakasz,század,ezred,stb,mennyi mi alkot 1 mit?
Mi a dandár,zászlóalj,hadsereg?
Az is érdekelne,hogy minek a vezetéséhez milyen rang kell,ha van erre egzakt rendszer.
:rolleyes:

Valahonnan a netről ollóztam

theater - ennek nem ismerem a magyar elnevezését. Talán a szovjetek "front"-nak nevezték.

army region - ennek sem.

Több hadseregcsoport, amit hadseregek tábornoka/marshall vezet. Milliós létszámról beszélünk.






Hadseregcsoport - A hadseregcsoport a legmagasabb katonai egység elnevezése, amely általában kettő vagy több szárazföldi hadseregből áll. A létszáma 400 000 és 1 500 000 fő között változik


Hadsereg - Hadseregnek nevezik ugyanakkor a fegyveres erőkön belüli egyes hadműveleti seregtesteket is, amelyeket több különböző fegyvernemű magasabb egységből hoznak létre, hadműveleti célok elérése, hadászati feladatok támogatása érdekében (például Második Magyar Hadsereg). Parancsnoka vezérezredes vagy hadseregtábornok (tábornagy).


Hadtest - A hadtest magasabb szintű, önálló harci egység, amely általában 3-5 hadosztályból, parancsnoki törzsből, esetleg támogató alegységekből áll.
Parancsnoka általában altábornagy. Ritkán alkalmazzák, mert önmagában egy hadosztály is önállóan működő egység, több hadosztályt együttes bevetésen. Létszáma néhány tízezer fő a hadosztályok számától (és az általuk ellátandó feladattól) függően. (például hadjáratokon) pedig inkább hadseregbe szervezve irányítanak.


Hadosztály - A hadosztály 2-4 ezredből, ezredenként 3-4 zászlóaljból áll. Gyalogsági, páncélos, repülő (az I. és II. világháborúban lovassági) hadosztályok léteznek. A legkisebb önálló hadműködésekre képesített seregrész. Parancsnoka általában vezérőrnagy, ritkábban ezredes.


Dandár - A dandár több ezredből vagy zászlóaljból, parancsoki törzsből, illetve tüzérségi és támogató alegységekből álló katonai egység.
Több dandár (2-4) tesz ki egy hadosztályt. A dandár létszáma körülbelül 2-4000 fő között van, parancsnoka rendszerint a dandártábornok (brigadéros)


Ezred - az ezred több zászlóaljból, illetve parancsnoki és támogató alegységekből álló katonai egység.
Több ezred tesz ki egy dandárt (2-4 ezred) vagy hadosztályt (3-6 ezred). Létszáma körülbelül 800 és 2000 fő között van, parancsnoka rendszerint ezredes.


Zászlóalj - A zászlóalj több századból álló szárazföldi katonai egység. Több (2-4) zászlóalj tesz ki egy ezredet vagy dandárt. Vannak önállóan és kötelékben működő zászlóaljak. Egy zászlóalj létszáma körülbelül 4-800 fő, parancsnoka rendszerint őrnagy, önálló zászlóalj esetén alezredes, esetleg ezredes.
A harcoló alegységeken kívül több támogató alegységet (harcbiztosító és logisztikai alegységeket) és parancsnoki törzset is magában foglal.
A zászlóalj szintű tüzér egységeket osztálynak nevezik.


Század - A század több (2-8) szakaszból álló katonai egység. Egy század létszáma általában 75 és 200 fő között van,
parancsnoka rendszerint százados (kapitány), esetleg főhadnagy. Tüzérségi megfelelője az üteg. Az üteg néhány löveggel (tábori ágyú, tarack, mozsár) rendelkező tüzérségi alegység. A korszerű hadseregben az üteghez általában 2-6 löveg tartozik.
A nagy űrméretű tüzérség ütegeiben többnyire 2, a kisebb űrméretűeknél 4-6 löveg van.
Az ütegeket általában szakaszokra oszlanak, amelyekhez 1-3 löveg tartozik.


Szakasz - A szakasz egy olyan katonai egység elnevezése, amely 2-5 rajból áll. Ez megközelítőleg 30-50 katonát jelent.
Általánosságban elmondható, hogy ez a legkisebb katonai egység, amelyet hivatásos tiszt vezet(őrmester, főtörzsőrmester)


Raj - A raj a legkisebb katonai egység elnevezése. Általánosságban elmondható, hogy 8-15 fő alkotja.Az egységet általában nem hivatásos tiszt vezeti, pl. tizedes (káplár). Egyes országok, főleg az angolszász nemzeteknél a rajt, mint egységet tovább bontják tűzcsapatokra (fireteam). Ez ált- 4-6 főből áll.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Eszerint:
https://en.wikipedia.org/wiki/Military_organization#Armies

a hadseregcsoport a "front".

Viszont akkor mi a "theater/army theater" és mi az "army region"?

https://en.wikipedia.org/wiki/Theater_(warfare)
A "theater" önmagában színházat/színteret is jelent, de katonai/háborús összefüggésben (army theater) a jelentése hadszíntér, tehát a teljes területet, ahol háború esetén egy ország katonai erői települnek/felvonulnak. Az "army region" az szerintem egy bizonyos hadsereg (mint magasabbegység) parancsnoksága alá tartozó terület, pl. mint a brit 8. hadsereg parancsnoka (Montgomery) alá tartozó terület volt a II. világháborúban - azaz Észak-Afrika, ill. a Torch után már csak annak keleti harctevékenységi területe.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 461
113
Most belegondolva igen, de régen olvastam Ciuikov könyvét és abban mintha emlegetett volna hadseregcsoportokat, amik alá voltak rendelve.