[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 413
113
Tehát gyártunk csipszet a jenkiknek és mi esetleg olcsóbban kapjuk a rakétákat? :rolleyes: Mert hogy az rohadt drága ám és jó sok kell belőle!
Amiből rohadt sokk kell, az nem olyan nagyon drága. Mondjuk olyat az amerikaiak nem nagyon gyártanak.
Ezért kell a Diehl, meg az Elbit, akik fejlesztenek kisebb kalibert (meg butát) is az MLRS kazettákba.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Az eredeti állítás ügye úgy hangzott, hogy a most beszerzésre kerülő 10-15 km-es hatótávolságú infra rávezetéses bombáink nem használhatóak semmire egy leendő helyi háborúban, mert a légvédelem leszedné a Gripeneket,
Nincsenek "infra rávezetéses bombáink"....
ha az AGM-65 Maverick re gondolsz, az rakéta.
ha meg a GBU–12 Paveway II bombákra gondolsz, azok meg félaktív lézeres irányításúak
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and Chima3ra

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 467
18 523
113
Amiből rohadt sokk kell, az nem olyan nagyon drága. Mondjuk olyat az amerikaiak nem nagyon gyártanak.
Ezért kell a Diehl, meg az Elbit, akik fejlesztenek kisebb kalibert (meg butát) is az MLRS kazettákba.
Venni egy alapcsomagot az LM-tól amiben van mondjuk 24 db rakétavető meg hozzá X db rakéta!? És venni az izraeliektől vagy koreaiaktól rakétákat amiket itthon lehetne gyártani olcsóbban? Mert elvileg kompatibilis a HIMARS-al! Az Elbit 122 mm-e is GPS vezérelt ha jól tudom!
 
  • Imádom
Reactions: LMzek 2.0

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 467
18 523
113
A lengyelek kaptak valami gazdasági ellentételezést a HIMARS biznisz kapcsán? Ha sok a hülye kérdés bocsi csak próbálom átlátni Maróth-ék miben mesterkednek! :)
 

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
Az Amerikai Fegyveres Erők kizárólag hazai gyártásból rendszeresithetnek bármilyen fegyvert+felszerelést több évtizedes törvény.
Nem szerveznek ki semmit :( Az Airbus-tól a SIG-ig,Rheinmetall-ig csak úgy indulhat egy külföldi cég,amerikai tenderen ha bemutatja az amerikai gyártást terveit.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 075
113
Hú ez érdekes interjú volt.
Amit én érdekesnek találtam:
  • a fő kiutazási cél a MLRS éleslövészet volt, a Pentagon vezérkari főnökéhez való látogatást csak hozzácsapták. Gondolom, ebben volt némi szervezés, de tényleg - az elmondás alapján - csak informális, illetve protokoll találkozó lehetett.
  • Az MLRS rakéták fejlesztésébe pillanthattak picit bele egy éleslövészettel. Ezt egy kicsit külön is kiemelném.
Ugyanis egy kis kutatómunka után látszik, hogy a Pentagon 2 fő fejlesztési irányban megy el. Az egyik a PrSM, illteve párhuzamosan fejlesztik a GMLRS rendszert is. A PrSM egy 500km-ig skálázható közepes hatósugarú rakéta, míg a GMLRS az a hagyományos buta MLRS rakéta okosított (nagyobb pontosságú) verziója.
A korábbi beszámolókban GMLRS-U éleslövészetről volt szó, ami az Unitary robbanófejre utalhat. Ami egy homogén (nem kazettás) töltet jelent.
Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az új fejlesztés nem elsősorban a sima GMLRS rakétára irányul, hanem az ER-GMLRS, ami már a 70km helyett 135+km-re képes elrepülni. A valódi hatótávolság valahol 135 és 150km között kell legyen, bár röhögnék, ha felmentek volna sutyiban 200km-re (hivatalosan ennyi a módosított cél hatótáv!). Pont ez lehetett az, amiről a lövészeten Maróthékat tájékoztatták.
És ami a kunszt, hogy a fentebb linkelt cikkben elmondják, hogy az új ER-GMLRS rakéta nem lesz lényegesen drágább, mint a mostani GMLRS.
Igazság szerint Maróth erre gondolt, amikor arra célzott, hogy azért nem aktivizáltuk magunkat az ügyben korábban, mert generációváltás van a témában.
Hogy milyen előnyei vannak:
186140-3035e7369dae53a87922f137e4034eee.jpg

Ez pedig a roadmap:
186141-57d3779d66b016bfa4215f69d273d664.jpg

Megjegyzés:
A AW verzió egy 160.000db wolfram darabot tartalmazó robbanófej. A Unitary pedig az azzal megegyező 200 fontos homogén robbanóanyag.

Ebben a pdf-ben pedig össze van foglalva az irány, ami felé haladnak az amerikai fejlesztések.

Bár nagyon HIMARS irányban mutatnak a szálak, de ne feledjük el, hogy az M270-es platform is egy igen komoly fejlesztésen esett át, amit az angolok már meg is rendeltek. Ugyebár nekik erre fog épülni a Deep Strike koncepció.
Cserélték a teljes cockpit-et, vezérlő rendszert. A meghajtást korszerűsítették, valamint kapott egy gumihevedert.
És ne feledjük (amit már az magyar MLRS topicba már betettem), hogy a HIMARS autonom variánsa már a tervek szerint 2 kazettát fog hordozni a hagyományos HIMARS 1 kazettájához képest.
Azért az már elég komoly lenne, ha mondjuk 2 kazeta ER-GMLRS-sel felszerelt 6-8 járműves MLRS üteg 150+km-re tud majd csapást mérni. Az 72-96db hajszálpontos rakétát jelent egyetlen feltöltésre. Mindezt gyakorlatilag kevesebb mint 30 fővel.
Az biztos, hogy ez nem lesz olcsó, de ebben irgalmatlan potenciál van.
Persze, ha ezt még meg lehet támogatni némi német, izraeli, vagy svéd fejlesztésű egyéb rakétával (pl.: 122-160mm-es) az csak hab a tortán...

- és végül a GPS probléma:
Eddig számomra nem nagyon volt ez érthető, de asszem kibogoztam.
A Pentagon állandó beszállítója a GlobalFoundries eladta a Fishkill-i üzemét, ahol ezek a csipek készültek. Emiatt ideiglenesen beszállító nélkül maradtak, mert a vevő nem akar tovább ilyen csipeket ott gyártani. Szóval a Pentagon tavaly novemberben döntött egy utolsó nagy megrendelésről az üzemnek 2Mrd USD összegben, de a tényleges megrendelés csak 858M USD volt pénzügyi okokból. A többit márciusban szeretnék lerendelni.
Ha jól értettem Maróthék ebbe a helyzetbe akarnak beletenyerelni valamilyen hazai gyártóval.
Értem ezalatt, hogy a Pentegonnak felajánlják, hogy diverzifikálja a beszállítói láncát. Ezzel kevésbé lesz kitéve egy stratégiai szegmensben a piaci szereplőknek. Cserébe hozzájutunk a technológiához, illetve részbeszállítói lehetünk a Pentagonnak. Esetleg engedéllyel ki tudunk szolgálni egyéb más országok igényét is.
Gondolom a szituációról Maróth a jelenleg már futó megrendeléseink kapcsán szerzett tudomást, mivel szinte minden eszközbe kell GPS chip, és valószínűleg mindenhol csúszásokat okoz a GPS (és egyéb) chiphiány. És ez nem kevés, mert nem csak olyan darabokról beszélünk, mint egy Lynx IFV, de egy okos tüzérségi lőszerbe is muszáj beletenni. Abból meg Várpalotán lassan majd jó sokat fognak gyártani (reméljük!)
Mivel nálunk is igen komoly gondot jelentett az autóiparban a chiphiány, emiatt idehaza is komoly beruházások indultak a szegmens kiszolgálására. Gondolom most meg próbálják diverzifikálni a itthon a termelést. Szóval nagy királyság lenne, ha mondjuk a hazai gyárban az autóipari chipek mellett a Pentagon GPS chipjeinek egy részét is nálunk készíthetnék.
Köszi, ez kurva jó összefoglaló!
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
In March 2016, Lockheed Martin, Boeing, and Raytheon announced they would offer a missile to meet the U.S. Army's Long Range Precision Fires (LRPF) requirement to replace the ATACMS. The missile will use advanced propulsion to fly faster and farther (originally out to 310 miles (500 km))[23] while also being thinner and sleeker, increasing loadout to two per pod, doubling the number able to be carried by M270 MLRS and M142 HIMARS launchers.[24][25] Lockheed and Raytheon will test-fire their submissions for the renamed Precision Strike Missile (PrSM) program in 2019, with the selected weapon planned to achieve Initial Operational Capability in 2023; the initial PrSM will only be able to hit stationary targets on land, but later versions will track moving targets on land and sea.[26] With the United States withdrawal from the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, the range of the PrSM will be increased beyond the '499 km' limitation previously placed upon it by the treaty.[27]

After entering service in 2023, the Spiral One upgrade will incorporate a multi-mode seeker in 2025 with the ability to home in on radio-frequency emissions from land and ship radars and an infrared imaging mode to strike precise points. Spiral Two will focus on enhanced lethality and Spiral Three will increase missile range to 700–800 km (430–500 mi).[28]

In July 2021, the US announced that Australia had become a partner in the PrSM Program with the Australian Army signing a Memorandum of Understanding for Increment 2 of the program with the US Army’s Defense Exports and Cooperation and had contributed US$54 million
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nincsenek "infra rávezetéses bombáink"....
ha az AGM-65 Maverick re gondolsz, az rakéta.
ha meg a GBU–12 Paveway II bombákra gondolsz, azok meg félaktív lézeres irányításúak

Gratulálok!

Megint sikerült valakinek úgy beleszállni ebbe a már több topicon keresztül folyó, Kim minden topicba átviszi, vitába, hogy a rá adott válasz/válaszod semmi kapcsolódási pontot nem tartalmaz a vita eddigi részével.

Nem Maverickről van szó. És nem, nem fogom megint elkezdeni, mert eddig sem volt értelme. Bocsi, de tényleg idegesít, hogy ugyan azokat a dolgokat elmondjam megint, sokadjára. Nem téged akarlak támadni.
 
  • Vicces
Reactions: Törölt tag 1586

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 413
113
Venni egy alapcsomagot az LM-tól amiben van mondjuk 24 db rakétavető meg hozzá X db rakéta!? És venni az izraeliektől vagy koreaiaktól rakétákat amiket itthon lehetne gyártani olcsóbban? Mert elvileg kompatibilis a HIMARS-al! Az Elbit 122 mm-e is GPS vezérelt ha jól tudom!
Én 24 indítót maximum abban az esetben vennék, ha csak az egykazettás HIMARS lesz elérhető. Ha 2 kazettás megoldást tudunk intézni, akkor szerintem elég lenne 12-16db is első nekifutásra (az 2 ütegnyi). Később meg lehet bővíteni, ha nagyon kell.
Ha már megvan a platform, akkor azt tényleg lehet mással is tölteni.
Ha az amerikaiak nem járulnak hozzá a célzórendszer módosításához akkor másodrendszerrel is felszerelhető.
Gyakorlatilag csak az indítóállvány pozíciós adatait kell egy második célzó rendszerbe beadni...
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon and Venom85

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 413
113
Az Amerikai Fegyveres Erők kizárólag hazai gyártásból rendszeresithetnek bármilyen fegyvert+felszerelést több évtizedes törvény.
Nem szerveznek ki semmit :( Az Airbus-tól a SIG-ig,Rheinmetall-ig csak úgy indulhat egy külföldi cég,amerikai tenderen ha bemutatja az amerikai gyártást terveit.
Ez csak részben igaz. Beszállítói szinten vannak külföldi gyártóik.
Pl. a Nammo rakétahajtóművei vannak az AMRAAM rakétákban, vagy a F-35B emelőhajtóművei a RR angliai üzemében készülnek.
Szerintem az új Constellation hajókban is lesz eredetileg olasz alkatrész.
De pl. a törökök is annak ellenére benne maradtak az F-35-ös programban, hogy a beszerzésből kirúgták őket.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka and Venom85

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 467
18 523
113
Ez csak részben igaz. Beszállítói szinten vannak külföldi gyártóik.
Pl. a Nammo rakétahajtóművei vannak az AMRAAM rakétákban, vagy a F-35B emelőhajtóművei a RR angliai üzemében készülnek.
Szerintem az új Constellation hajókban is lesz eredetileg olasz alkatrész.
De pl. a törökök is annak ellenére benne maradtak az F-35-ös programban, hogy a beszerzésből kirúgták őket.
Ha chipen múlik lesz e rakétatüzérségünk vagy sem, hát mondom is az asszonynak holnaptól a gyerekek nem mennek iskolába mert chipet gyártunk itthon a Pentagonnak! :rolleyes:
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Szittya

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 274
9 639
113
Az Amerikai Fegyveres Erők kizárólag hazai gyártásból rendszeresithetnek bármilyen fegyvert+felszerelést több évtizedes törvény.
Nem szerveznek ki semmit :( Az Airbus-tól a SIG-ig,Rheinmetall-ig csak úgy indulhat egy külföldi cég,amerikai tenderen ha bemutatja az amerikai gyártást terveit.
Ez a cél alapvetően, miután az 5. gen programokban felhasználtak kínai chipeket és botrány lett belőle. De nem tudják 100%-ban megoldani.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Csak miattunk, de ennyit elmondtak. o_O

Rakétatüzérség lesz.
Most nulladik fázisban vagyunk a beszerzésben. Pénzügyi feltételek, mikor még kérdéses. Hadiipari összefüggései is lesznek.

HIMARS
Ez ma a Top. Még nézegetjük a dél-koreait és a riporter szerint az izraelit is. (erre semmit sem mondtak)

Nemcsak azt számít, most mit tud, hanem milyen fejlesztési potenciál van benne, milyen rakétákat használhat stb....
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Amit én leszűrtem a műsorból:
  • a műsorvezetőt nagyon le kellene cserélni...komplett agyhalott
  • a "szurkolótábor" a darkwebről gyűjt információt...? hmmm...o_O
  • talán a USA / HIMARS mellett még D.Korea és Izrael is játékban van meg...?
  • NY i magyar közösség finanszírozná magyar fiatalok kinti kadét programokban való részvételét...erdekes
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 481
113
Nem sok konkrét dolgot mondtak. De ahogy szoktuk, jól el fogunk itt róla vitatkozni, mert mindenki mást fog beleérteni, informáltságától és vágyaitól függően.

Most kezdtek el csak ezzel a témával foglalkozni. Az évtized végéig majd veszünk valamit. Itt is az a lényeg, hogy be tudunk-e csatlakozni valahogy a fejlesztésébe. Nem csak az amerikaiak gyártanak ilyet, hanem pl. "Dél-Korea és egyéb országok is, nem csak NATO tagok". A műsorvezető pedig Izraelt erőltette.