[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113

(Air)LandPowerNews 106. (2022. jan.)

220106_airpowernews_106.jpg


Ki mit lát bele? :rolleyes:

Hidat, macskakő útburkolattal.
 
  • Vicces
Reactions: Filter

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
MFOM konténernek hívják, standard NATO felszerelés a moduláris MLRS rendszerekhez a HIMARS-tól a különféle kelet-európai vagy izraeli vagy éppen koreai rakéta-sorozatvetőkig. Ez a hatos pakk a 227mm-es.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nézzük a lehetséges opciókat. HIMARS szerintem kizárt. Méregdrága és fölösleges nekünk, azt vegyék a mordoriak a hűségük adójaként. Induljunk legtávolabbról: Korea!

Chunmoo K-MLRS K239:
Kmlrs00.jpg

Kmlrs01.jpg

A Hanwha Defense gyártja. A szokásos felépítés, egy teherautó a dupla konténertartó és van egy ellátóteherautó hozzá, amiről rakodni lehet. Amiért szóba jöhet, az a hosszútávú magyar-koreai védelmi együttműködés és a tény, hogy a koreaiak nagyon nyomulnak kelet-európai piacon -elsősorban a lengyeleknél- akiknek viszont saját moduláris rakéta-sorozatvetőjük, így a magyar piac szóba jöhet nekik egy komolyabb helyi részarányú gyártással. Aminek viszont szerintem semmi értelme nincs, mert az összes szomszédos ország gyárt ilyet, eladhatatlan termék, egy magyar gyártás csak a magyar haderő kiadásait növelné meg értelmetlenül e termékre.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Lengyel WR-40 Langusta:
Pmlrs00.jpg

Pmlrs01.jpg

A Huta Stalowa Wola gyártja, amiért nem jöhet szóba, az általában igaz a legtöbb lengyel haditechnikára: se ellentételezni, se túlságosan együttműködni a lengyelek nem tudnak. Exportban érdekeltek, annak kudarcai és sikerei a most épülő magyar hadiiparra is részben érvényesek lesznek. Részben, mert nekünk lesz egy Rheinmetall nevünk az exporthoz, a lengyeleknek ilyen nincs.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 274
9 639
113

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nem tűnik egy jelentős kapacitású, gyorsan szállító cégnek. Másban nem tudom, miért lennének előnyösek, ők is csak legóznak.
Igazából nekünk kell 24 darab forgóváz az MFOM konténer tartójával. A többit szerintem mi is legózni fogjuk, vagy legóztatjuk a KONŠTRUKTA-val a szlovák Lynxbeszerzés ellentételezéseként. Szerintem ez a reális forgatókönyv.

Már csak ezért is (Benkő, 2019):
"Van ilyen együttműködési megállapodásunk, ha a regionálist nézzük, a szlovákokkal is, ott pedig a tűzvezetés, az önjáró lövegek vagy a tüzérségi eszközök vonatkozásában."
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
TRG-300 rakétasorozatvető rendszer
A török fegyvergyártó és védelmi vállalkozó, a Roketsan gyártja.
TRG-122.jpg

TRG-122
TRG-300.jpg

TRG-300 Kaplan(Tigris)

A fegyverrendszer a Tiger rakétát és a T-122/300 többkaliberű és többcsövű rakétakilövő (MBRL) rendszert integrálja.
A TRG-300 Tiger, más néven TRG-300 Kaplan, a T-300 Kasirga rakétarendszer továbbfejlesztett változata. Azerbajdzsán a TRG-300 Tiger sorozatvető rendszer első külföldi importőre. A Kaplan rakétavetőt a török fegyveres erők vetették be az észak-szíriai hadműveletek során. A fegyverrendszer képességeit a szíriai rezsim elleni fegyveres konfliktus során igazolták.
A Roketsan 2016-ban szállította le a TRG-300 Tiger rakétarendszert az Azerbajdzsáni Védelmi Minisztériumnak. 2020 májusában a Honvédelmi Minisztérium felfedte, hogy a 300 mm-es TRG-300 Kaplan (Tiger) rakétavetőket az Azerbajdzsáni Fegyveres Erők Nakhchi egységének állományába helyezték.
2021 júniusában a bangladesi hadsereg megkapta a TRG-300 MLRS-t egy körülbelül 60 millió dollár értékű szerződés alapján. Banglades összesen három üteget kap a fegyverrendszerből, ami 18 sorozatvetőt jelent.

Az MBRL-t úgy tervezték, hogy rendkívül mobil, nagy hatótávolságú tűztámogatást biztosítson a szárazföldi erők számára. A küldetés követelményeitől függően 122 mm-es és 300 mm-es robbanófejek indítására is képes. A moduláris és rugalmas architektúra lehetővé teszi a fegyverrendszer számára a jövő rakétáinak és irányított fegyvereinek befogadását is.
Az MBRL hordozórakéta hatótávolsága 3 km-től 100 km-ig terjed, és négy csőből képes kilőni a rakétákat. A hordozórakéta 6×6 vagy 8×8 méretű taktikai kerekes teherautó alvázra épülhet, négy hidraulikus stabilizáló emelővel a jobb stabilitás érdekében. A jármű hátulján elhelyezett indítóegység négy 300 mm-es rakétát vagy 40 122 mm-es rakétát tud kilőni .

Az indítószerkezet minimális kilövési időköze 0,5 másodperc 122 mm-es rakéták esetén, és 6 másodperc 300 mm-es rakéták esetén. Az indítókocsi kétfős legénység befogadására alkalmas, egy parancsnokkal és egy sofőrrel. A tervezés lehetővé teszi a testreszabást, hogy támogassa a megnövelt legénységet, hogy megfeleljen az ügyfelek rakétakövetelményeinek.

Az indítóplatform integrálható földi meteorológiai rendszerrel, valamint áramellátó és elosztó rendszerrel. Ezen túlmenően a gyártó lehetőséget biztosít arra, hogy a mobil kilövőt ballisztikai védelemmel látja el a nagyobb túlélés érdekében.

TRG-300 Tiger rakéta​

A T-122/300 MBRL rendszer számos rakétát képes indítani, beleértve a TRG-300 Tigert is. A TRG-300-as rakéta nagy pontossággal képes megsemmisíteni a kritikus célpontokat, beleértve a tüzérségi és légvédelmi rendszereket, radarhelyeket és logisztikai létesítményeket. A két változatban elérhető 585 kg-os rakétát kompozit szilárd hajtóanyag hajtja.

A 105 kg-os robbanófejet szállító Block I rakétaváltozat hatótávolsága 30-120 km, míg a 150 kg-os robbanófejet szállító Block II-es változat 20-90 km-es. A rakéta körkörös hiba valószínűsége (CEP) kevesebb, mint 10 m. A minden időjárási viszonyok között használható.

A TRG-300 MLRS navigációs és kommunikációs rendszerei​

A hordozórakéta inerciális navigációs rendszere (INS)/globális helymeghatározó rendszere (GPS) és automatikus fektetési rendszere a fegyverkezelő rendszerbe integrálva van.
A TRG-300 Tiger rakéta GPS és globális navigációs műholdrendszerrel támogatott INS irányítórendszerrel rendelkezik. A T-122/300 rakéta több kaliberű bölcsővel rendelkezik a különböző méretű rakéták betöltésére. Az MRLS automatikusan rögzítheti a célpontot az INS és a GPS technológia segítségével.

Mobilitás​

A T-122/300 hordozórakéta kiváló on-road és off-road képességekkel rendelkezik. Közúton, vasúton, légi vagy tengeren szállítható. A platform maximális közúti sebessége meghaladja a 90 km/h-t.

TRG-122/300 üteg​

Az MBRL rendszer tipikus ütege hat sorozatvetőt, egy C-122/300 parancsnoki és irányító járművet, egy L-122/300 lőszerszállító járművet, egy M-122/300 meteorológiai (MET) járművet és egy R-122/300 javítójárművet tartalmaz.

A T-122/300-as üteg parancsnoki és irányítási rendszere és fegyverirányítási rendszere támogatja a harcászati tűzirány-rendszerekkel, célpontszerző rendszerekkel, valamint a harctéri irányítási és irányítási rendszerekkel való integrációt.