[HUN] Leopard 2

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ez a "körkörös védelem" egy, az akkori ellenzék által félremagyarázott, a közgondolkodásban pedig azóta is teljesen félreértett, máig gúnyolt kifejezés.

A hidegháború és a VSZ évtizedeiben az MN doktrínájának homlokterében az egyirányú (nyugati) támadó hadműveletek álltak. A hidegháború vége, a VSZ és a SZU megszűnése, a délszláv háború és az aggasztó romániai események (meg az ifjúságát vad nacionalizmussal kompenzáló Szlovákia egyes megnyilvánulásai) nyomán az új honvédelmi doktrínának már bármely irányból várható fenyegetéssel kellett számolnia, támadás helyett pedig védelmi stratégiát igyekezett megfogalmazni. Ezért mondta Für Lajos, hogy az eddigiekkel ellentétben körkörös védelemre kell berendezkednünk.

A katonák és a biztonságpolitikai szakemberek pontosan étették, mit jelent ez a gyakorlatban:

"A diszlokáció kérdése. Nagy vita volt arról, amikor Für Lajos tett egy olyan kijelentést, hogy „körkörös védelem”, sokan nevetgéltek ezen. Mi nem tettük ezt, mert tudtuk, hogy ez, bár a katonai terminológiából átvett kifejezés, politikai értelemben kell venni, ami azt jelenti, hogy a katonaság elhelyezése irány-semleges. A körkörös védelem nem azt jelentette, mint harcászatilag, hanem azt, hogy úgy kell megváltoztatni a katonai szervezetek diszlokációját, hogy meg kell szüntetni azt, hogy egy ellenségkép irányába csoportosul, és helyette egy széleskörű, szórt diszlokációt kell végrehajtani."
http://epa.oszk.hu/02400/02463/00014/pdf/EPA02463_hadtudomanyi_szemle_2013_1_127-137.pdf


Ezt a szükségszerű szemléletváltást torzította el az ellenzék (SZDSZ, MSZP), teleharsogva a médiát azzal, hogy az MDF-kormány minden szomszédunkkal háborúra készül, hibbant hadügyminisztere pedig Magyarországot valamiféle ostromlott erődnek látja...

Szerintem a „körkörös védelem” doktrínán nem azért "nevetgéltek" meg vált kvázi szitokszóvá, mert azt, hogy egy ilyen mértékű geopolitikai változás közepén a régió ilyen mértékű destabilizációja között - ugye még NATO nélkül - ne esett le volna akár a laikus "gyökkettő" utolsó traktorosnak is, hogy a lehetséges fenyegetettség immáron több irányból is érkezhet illetve máshogy kellene az alakulatokat diszlokálni ...

Hanem pl. ezen kívül nem volt semmilyen intézkedés ami ezt hatékonyan alátámasztaná. Most egy gyors hülye példa - haderőfejlesztés folyamán mennyire vettük figyelembe ezt? A már akkor is elhanyagolt terület fejlesztése a későbbiek folyamán kb. csak azzal az oroszok által levetett technikával történt meg amit az államadósságuk fejében "hozzánk vágtak" ... Azaz kaptunk amit kaptunk meg annyit amennyit. Gyakorlatilag a gombhoz próbáltuk a kabátot varrni. Semmilyen koncepció nem volt követve és ez csak egy szempont a sok közül.

Nem mellesleg időben ezt követően indult meg egy minden idők legkomolyabb haderőleépítése amihez fogható kb. a világon nem volt sehol. Minden szempontból. Ehhez képest ez a még megmaradó alakulatokat ide-oda tili-tolizzuk dolognak eléggé "pótcselekvés" szaga volt már akkoriban ... Persze aztán jöttek a későbbi politikai formációk is, amik szintén nem voltak jobbak egy fikarcnyival sem - sőt ...

Aztán ez még kiegészült "az itt a NATO - minek nekünk hadsereg" doktrínával is. Ugye kvázi a Vadai volt a csúcs az "a víztisztító képességen kívül elég néhány kommandós meg pár vadászgép" doktrínájával ...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 207
119 830
113
Ne fossatok majd veszünk műanyag katonákat oszt hadrafogjuk őket!
715O1WJ+J-L._AC_SY679_.jpg

Ilyet?
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 498
18 616
113
Regen olyan szép kidolgozott műanyag katonákat árultak ( nekem is volt egy egész dandárom :):rolleyes:) most meg vettem a gyereknek és úgy néz ki mintha összefosták volna egy kiadós szalmonella fertőzés után!
Na pont is a végére:D
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 089
113
De jó, hogy tudod mit fontolgatnak :rolleyes:
Ha a gyakorlatot veszem alapul a tudáshoz, ami a 2023-26 között beérkező első zlj technikai állománya, aligha lőttem mellé azzal, hogy nem kapkodnak vele(indokokat egyebeket megbeszéltük bőven itt, de ez nem változtat az idő folyásán), így ha közben is adnak le megrendelést aminek nyoma sincs mégha igény vóna is, mire eljutnak odáig esélyesen az A8 lesz az aktuális verzió amit 2026-tól kezdhetnek legyártani valahol.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 089
113
De jó, hogy tudod mit fontolgatnak :rolleyes:

Na ha esetleg ők is rárendelnek, akkor lehet fontolgatni.