1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Lynx KF41

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - borisz által indítva @ 2020. augusztus 17..

 1. dkes

  dkes Well-Known Member

  @krisss ne légy szigorú. Azok "találgatások" voltak javarészt az uborkaszezonban, amik annak is voltak kezelve. Amíg ez "mértékkel" van addig én is élvezni szoktam - sőt olyan is volt, hogy én is beszáltam kicsit.

  Ezek a blogok meg konkrét elég merész, nemcsak a tényeket/forrást, hanem itt-ott a józan észt is nélkülöző kijelentések ...
   
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát az nem jelenti azt, hogy egy év múlva nem lesz más döntés, vagy akár pár hónappal később. (ilyenkor szoktak eltűnni a korábbi hírek, illetve úgy jár mint a könnyű dandár kommunikációja)
   
 3. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  netről van leszedve, majd visszatöltve, onnan bemásolva, hogy normálisan jelenjen meg itt. Ilyenkor romlik a felbontás, amúgy biztos jó gépe van, jó felbontással.
   
 4. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Remélem azok már jobb álcázó festést kapnak. A Pzh-k, "jalcsinok" előbb jönnek talán. Tényleg nem ártana, ha valami egységes magyar festése lenne végre az MH járműveknek. Nagyon "ahogy esik, úgy puffan" stílusban kezelik ezt a festés dolgot, pedig k..... ra fontos a megjelenés. Jó lenne már az igénytelenséget, nemtörődömseget levetkőzni.
   
  alfa74, Loken, krisss and 2 others like this.
 5. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Nincsen olyan hogy "ezek után". Már 2017-tól terjeded az a megérzés, hogy végul mindenképpen ASCOD fog nyerni, mert GDELS rá van kapsolódva a csehország legnagyobb fegyveripari csoportjára, akár csak a francia NEXTEX (és lám a Caesar nyert) és az izraeliek (lám a SPYDER nyert). Ezért szegény ASCODra a cseh forúmon általában úgy néztek, mind itt a Mbombera, és szinte minden mást szerettek volna jobban. :p Már csak a Pumát valahogy ki kellet kergetni a karánból, mert tobb szempontból is maga után hagyta a mezonyt. :cool:
   
  alfa74, svajcibeka, arcas and 4 others like this.
 6. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Mert miért igénytelen az Oroszlánok festése? Csak mert neked meg egyeseknek nem tetszik? Más földi eszköz meg nem nagyon érkezett mostanában, szóval nemértem az általánosítást.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Oroszlánok?
   
  endre and Ocses like this.
 8. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Ott a pont. Leó-lion volt az eszembe. :confused:
   
  Ocses, dudi and SilvioD like this.
 9. Hummen23

  Hummen23 Active Member

  De! ha a leok festése bevállt, akkor a hiúz makett miért ilyen lett? Szimplán így sikerült? Ugye a szerződés aláírásakor is volt egy makett, azon pedig a leokon ma is látható festés volt. Most valamiért mégis változtattak rajta. És nem tévedek nagyot, ha azt feltételezés a megrendelő kérésére.
   
  Terminator likes this.
 10. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Több helyről azt hallani, hogy:
  - Nem stimmelnek a színek RAL kódjai, az eredetivel (szerződésben lévővel), vagy legalábbis nem mindegyik, a tataidandar.hu-n megjelentek ezek a kódok, tényleg nem annak tűnnek a zöld kivételével.
  - A színek aránya sem az, ami az eredeti koncepció rajzon szerepel, és maguk a színek sem, a barna biztos nem.
  - A foltok látványosan aránytalanul oszlanak el a jármű felületén: az elején és a végén valamiért több világos van, mint az oldalak hátsó részén. Ilyen hibát csak amatőrök vétenek, meg kis óvodások az első festés alkalmával. Ha ezek a színek és foltok meg lettek volna tervezve, akkor ezek a hibák nem fordultak volna elő.

  Ezen kívül az én magán véleményem, hogy a vanília sárga sehova sem jó, akkor is ha valakinek úgy tűnik. Lehet drapp, homokszín, de nem sárga. Az egész színvilág is eldöntendő kérdés, emiatt érdekes a T-72-esk középzöld színe. Tapasztalataim szerint ezt a színt az oroszok a Közép-Európai térség hatalmas síkságaira tervezték, és azt kell mondjam, hogy Magyarországon is nagyon jó szinte minden évszakban. Lehet kritizálni, de az ilyen olajzöld szerű szín nem rikít a tavaszi élénkzöldben sem és a kiégett füves pusztában sem. Az őszi-téli barnás-homok színű fás-bokros területeken is kiválóan teljesített.

  Ezt a képet innen loptam (köszönöm és elnézést, de nagyon jó illusztráció):
  [​IMG]

  Lehet nézegetni mennyit számít, hogy sötét tónusú vagy esetleg világosabb tónusú egy harceszköz festése. És nem színekről, hanem a környezethez közelebb eső színvilágról van szó. Magyarul mindegy hogy barna vagy zöld, esetleg szürke, a világos vagy sötét jelleg a legmeghatározóbb.
   
  szegcsab likes this.
 11. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Évek mire ideér az első hiúz, addig még változhat 6x a festés tervezete. Szóval kár ezen rugozni, de engem az érdekel miért igénytelen a Leo festés? Szerintem kifejezetten jó lett, mondjuk csak laikus vagyok a témában, ahogy gondolom a kritikusai is.
   
  mindenen kívül likes this.
 12. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A Leo festéshez még annyit, hogy a foltok formája is árulkodó. Aki festette (mert nem sablon vagy terv alapján csinálták), az sokszor használ kerek formákat, néha krumpli, vagy kör alakú foltokkal megelégedett. Ez a sötétebb színeknél jobban látszik. Annak a gyanúja is felmerült, hogy utólag itt-ott belefújkodtak, emiatt borult fel az eredeti színek aránya. A sárga és a szürke csak 5-10 % lehetne. Tutti nem annyi. A zöldnek (RAL 6031) 40-50 %-os arányban kellene a domináns, fő színnek lenni. Szerinted dominál a zöld?

  [​IMG]
   
 13. dkes

  dkes Well-Known Member

  Igen, kb. biztos, hogy az Ascod 42 fog nyerni a cseheknél. Én azt mondanám nem is a gpá. csőemelkedés vagy a lőszeradagoló rendszer dönti el a kérdést, hanem az hogy esetleg kapcsolt előnyként a Pandur II "botrány" support szerződését újra tudnák gombolni esetleg ezzel együtt. Amúgy egyébként igen, ezek a GDELS meg Nexter (Caesar meg Titus meg egyebekkel) tipikus "sikersztorik" - jó drágán, valami irgalmatlan szar támogatási szerződésekkel. Mondjuk most már pont e miatt is felmerült, hogy ezen változtatnak - pl. a IFV tender részeként a support oldalra is rámentek és immáron ennek a cseh védelmi minisztérium alá szépen be kell majd tagozódnia is majd ...

  A cseheknek a csali a Lynx -el kapcsolatban a 45% -os cseh hadiipari beszállítás mellett igazán még az, hogy a magyaroknál is részt vehetnek ilyen arányban és az esetleges későbbieknél (pl. Katar) is. Aztán még, ha ezt a magyarok gombokért össze is szerelik a cseheknek, akkor kb. minden más értelmét vesztené ... Persze, ha szeretnének összeszerelni, akkor az RM -től azt is megkaphatnák ...

  @arcas úgy érthette a "dac szagot", hogy az RM egyértelműen nyit az ausztrálok felé. Egy kicsit Ők is érezhetik azt, hogy a "csőemelkedési mizéria" hátterében mi lehet valójában ... :) Ausztráliában van egy nyert tenderük (Boxer CRV), van felépített működő gyáruk és az IFV tenderen is jól állnak aránylag. Szóval az emlegetett "200 torony" az inkább arról szólhatott, hogy egyfelől ez is be lehet dobva csalinak az ausztráloknak - másfelől amennyiben nem Lynx lesz az nyertes a cseheknél, akkor az első 46 db magyar Lynx -et követően lehet kihullanak a cseh beszállítók jelentős része a beszállítói láncból és akár a tengerentúlról/németből/akárhonnan máshonnantól fogják kiváltani a cseheket középtávon ahol csak lehet.

  Azt azért lehet elég sportszerűtlennek gondolják az RM -nél, hogy a csehek megkapják a 45% beszállítói részesedést (+ a rengeteg több éves RM munkát ezzel kapcsolatban), majd vesztenek - aztán majd a hasznot a csehek szépen kihúznák a magyar/katari/egyéb projektekbe történő beszállítósdival. Az RM lehet ezt inkább odaadná majd az "ígéretesebb" országoknak, ha veszít a cseheknél ...
   
  arcas likes this.
 14. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Dehogy is.

  Pont hogy zöldből kellene a legkevesebb. A barnának és a szürkének kéne dominálnia Lásd Rába minta, ami kb. a legjobb minta a Kárpát-Medencébe.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Abban hol van szürke?Amúgy a RÁBA mintában a zöld a legtöbb...
   
 16. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Zöldből kellene a legkevesebb? Ezzel nem értek egyet. A Rába minta valóban jó, de a szürke inkább csak jelképesen, árnyalatként van benn. Annak domináns színe egy középbarna, amit sötétebb és világosabb színekkel jól egészítettek ki. De az is igazán kellően kopott állapotban volt nagyon jó, amikor világosodott. A 90M-is agyonmosott, kopottként nézett ki valahogy terepen. Ezen is lehetne filózni szerintem.
   
 17. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Elöljáróban, nem vagyok a téma szakértője, csak laikus, és abból indulok ki, ha tényleges álcázásra lesz szükség akkor jön az álcaháló, sár, még a környezeti növényzet. Nem azt mondom, hogy ne lenne fontos a festés, de különböző fenyviszonyokhoz, évszakokhoz és növényzethez nincs tökéletes választás. Egy hőkamerának meg ugyan mindegy.
  De legyünk optimisták és feltetelezzuk, hogy a donteshozók levonják a megfelelő tanulságot, és a Hiúzok meg aA7ek már a meglévő tapasztalatokra támaszkodva készülnek majd.
   
  mindenen kívül likes this.
 18. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  No akik Hiúz témában szidják a Killermetal vagy a Combattante blog, és Páncél Mátyás által közreadott információkat, azoknak jelentem, hogy a BW20 erősen szűkített médianapján bizony első kézből kaptuk azokat az információkat amelyeket Ők közöltek. Kaptunk a RM-től is két teljes prospektust (beszállítókig bezárólag) a Lynx-ről. A torony, a toronyfegyverzet, az aktív védelmi rendszer, sőt a megrendelt darabszám alváltozatainak száma is nyilvános. Ráadásul még lehet több is a harcjárműből, ez is tárgyalási lehetőség. Az alváltozatok között a nyuszibuszon kívül, aknavetős, sebesültszállító, de akár mobil légvédelmi platform is elképzelhető. (talán még páncéltörő változat is), a fő a modularitás, a gyártási kapacitás, a páncéltest gyártás. A zalaegrszegi gyárban nem csak magyar gyártás folyna, hiszen még több tenderben versenyző a Lynx. (persze Ausztráliába nem szállítunk, ott saját gyár épül.) Vannak olyan országok is amelyet kvázi tender nélkül is beszereznének. A BW20 bemutatón voltak bizonyos országok beszerzési szereplői, amelyen nemzetek neve, az ott lévő képviselői nevei sem nyilvánosak. Nem véletlenül. A hadiipari biznisz pörög... Ennyi.. Tehát lehet akár a 30-as és 35-ös gépágyú is, vagy akár nehézgéppuskás változat is.. A szerzők a nyilvánosságra hozható információk között próbáltak képet adni a Lynx beszerzésről és harcjárműcsaládról. Magam is ott voltam én egy hét múlva tervezem ua-t, de az sem fogja megmondani, hol mennyi jármű és pontosan milyen müszaki paraméterekkel és fegyverzettel fog rendelkezni. A Haditechnika is hamarosan kezdi a Lynx bemutatását részben az említett bemutatón készített képekkel..

   
  fishbed, Luthero, DTheo and 14 others like this.
 19. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Itt azért nem biztos. Elég kezdetleges a makett, mintha gyurmából lenne. A festés inkább csak a gyártó promója, lásd cseh festéssel is van makett, pedig nem rendeltek.
  [​IMG]

  De még ilyet is találtam:
  [​IMG]
   
 20. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

Ezen oldal megosztása