A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
boki

Jó lenne ha a HM is benevezne. Ugyan is így kiderülne minden politikusunk számára, hogy milyen technikai színvonalon áll a haderő. Így hátha költenének rá. (Vagy megszüntetnék XD)

Nincs mivel benevezni. :D
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Tulajdonképpen nem is, de az alábbi anyag érinti az Unimogokat, <b>is.</b> Illetve a komplett gépjárműflottát.
Következzen két hozzászólás egy másik fórumról, a hozzászóló engedélyével, nem tudom mennyire van igaza:

<i>Mivel a magyar honvédség bevethető harcjárműveinek a száma elméletben vagy gyakorlatban titkosítva van ezért elkezdtem egy füzetben külön kigyűjtögetni a 2012-2013-as hyadgyakorlatokon látható eszközök torony / oldal / lajstrom számát, vagy amin van annak a rendszámtábaszámát ez kb eddig működött ugyanis az elmúlt kb 2-3 hónapban nagyon sok rendszámot kicenzúráznak !!! ami a facebookra kerül feltöltésre azon cenzúra látható ebből adódóan ezek a képek fel sem kerülnek a honvédség hivatalos oldalára. Amint kérdést írok ezzel kapcsolatban azonnal törlik a hozzászólásomat a kép alól.
További érdekesség hogy a btr-80 vagy a T-72-ek többségén már nincs sehol semmilyen szám, pedig nem sárosak hogy esetleg a mocsok takarná el, sokat újra festettek és véleltlenül vagy készakarva még? nem kerültek újra felfestésre ezek a számok ?

ui. akit érdekel valamilyen rendszámra vagy oldalszám esetleg tudna újakat írni azt szívesen meghallgatom.</i>

ill.
<i>Természetesen, kíváncsi vagyok mindenkinek a véleményére de van itt még más is:
ez a kép kb 5 nappal ezelött készült egy magyar btr-80/A-ról, az elülső páncéllemezen látszik egy félig lekopott szám: ...-32, ettől a számtól balra egy kisebb lemezen ezt a számot olvashatjuk: 99-50 ( ezen a btr-en toronyszám nem található, érdekesség hogy a kb 2 év alatt kigyűjtött számok közül szerepel e H99-50 és egy ilyen is H99-32, sőt 132 torony szám alatt szerepelt már ez a jármű....... -> ergó egy btr-hez 3 különböző szám tartozik ??? így könnyű összegyűjteni azt a papírforma szerinte közel 300 btr-80at, ha a jegyzeteim szerint mindegyiket többször újraszámozták / festették akkor kb 80-90 működő btr-80-unk van és kb tényleg ennyi különböző számot tudtam összeírni !
ugyanakkor ha már a cenzúránál vagyunk érdekes hogy a legújabb fejlesztésű tűzszerés 4000-es kísérleti szériás unimognak a rendszáma nincs kicenzúrázva: HT53-64
vagy a 2 darabszámban létező páncélozott Rába HT 53-78, HT 53-77
</i>
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Ez volt már?

Csak mert nemlátommi az a rangjelzés....
http://biztonsagpiac.hu/hende-a-hadgyakorlat-esszenciaja-hogy-szembenezzunk-a-gyengesegeinkkel
a szöveget sem értem:(), asszem átcsúsztam egy párhuzamos univerzumba..
 

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
Hende: a hadgyakorlat esszenciája, hogy szembenézzünk a gyengeségeinkkel....

Dudi mi nem kicsit szembenéztünk szerintem a két hét alatt kint Várpalotán :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Ezeknek még mindig az eáp a mániájuk? 97-ben mikor soros honvéd voltam akkor is a fél kiképzés erről szólt. Oktassák a katonai rendészeknek. Csak eszetlenkedés. Mikor határőrnek kiképeztek az kicsit komolyabban leoktatott volt. A gyakorlat meg úgyis más minden játéknál, pár ezer leellenőrzött személy autó csomag alatt lesz meg a rutin.
Lassan már az az érzésem hogy az egész sereg tartalékos lesz. Elfogytak a honvédek?
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
ja---ésminek parádézik egy civil politikai vezető mundérban?
kimaradt a gyerekkor a fapuskával?????
 

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
hát a légierőt napi egy gripen biztosította, a páncéltörőket meg a konkursz BRDM-2-ről....és ezt ők nagy nagy elégedéssel nézték...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
hát a légierőt napi egy gripen biztosította, a páncéltörőket meg a konkursz BRDM-2-ről....és ezt ők nagy nagy elégedéssel nézték...

Még az a szerencse hogy nekünk nincs szükségünk hadseregre csak árvízkor. Ha valami közel keleti cituáció lenne erre is néznénk hatalmasakat. Arrafele 30-40 éve lövik egymást pl afgánok. Faxa szomszédok lennének az biztos.
Ezek a jóllakott dilettáns politikusaink tényleg nincsenek maguknál.
Egyik se.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Nem dilettánsok, főleg nem Hende. Nagyon is tisztában van a Honvédség nyomorúságos helyzetével.
Szegény ember azonban vízzel főz, régi mondás.
Nem tudom mit lehetne írni igazán, inkább csak annyit, a rendszerváltás óta folyik a haderő leépítése, elsősorban anyagi okokból.Ez alól egyetlen azóta regnáló kormányzat sem kivétel.
Ebben a ciklusban legalább nyíltan megfogalmazták, hogy nem lehet tovább menni lefelé.
Bár, még mindig arra tartunk, úgy látszik.
Mi a fészkes fenét is mutassanak be egy gyakorlaton napjainkban, ha nem egy civil autó átvizsgálását ?
Esetleg hólapátolást és homokzsák rakást ?
Sajnos nagyjából ennyi a realitás, ami a haderőnktől elvárható a mai világban.
Vagyis, a haza fegyveres védelmére képtelen.
Ebben a dologban, valamennyi politikai erő konszenzusban volt az elmúlt 23 évben.
Mindenesetre, Hende legalább az elején nagy lendülettel megpróbálta ezt a konszenzus kicsit kimozdítani. Nem hinném hogy rajta múlt amiért nem igazán sikerült neki.
Egyébként, nyugodtan viselhet egyenruhát, minthogy tartalékos alezredes.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
index fórumról idézek:

<i>Hende amikor miniszter lett, elkezdett egyenruha elemeket hordani. Pl. Pécsett az önkormányzati választások előtt tartott a Tubesen egy kulcsátadást a Civilek a Mecsekért Mozgalom aktivistáival, civil pantallóban, honvédségi esővédőben, ami nem lett volna baj, a gond az, hogy az esővédőn ezredesi rendfokozatot viselt, arra hivatkozva, hogy ő tartalékos ezredes (Fűr Lajostól kapta a rendfokozatot). Ezt mi itt a fórumon rendesen fikáztuk, erre volt a reakció, hogy a közlönyben megjelent a párt és állami vezetők (PÁV. aki emlékszik a ZMKA ilyen nevű tanfolyamára) törvényesített parolija a köztársaság címerével.</i>
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Egyébként, lehet csupán teljesen véletlen ,de a most afganisztáni bevetésre készüknél, legalábbis a fotók alapján, kivétel nélkül már a modernizált AK volt, mindenkinél. A róluk készült fotókon, minden katonánál ez a fegyver van, aki gépkarabélyos lövésznek látszik. Nincs náluk régi AK. Lehetséges lenne, hogy közben azért folyik a nagyobb mennyiség modernizálása, legyártása ? Netán ez is csak a véletlen műve és nincs új a nap alatt ?
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
hiryu nézz végig fotókat ex kormányfőkről, miniszterekről, akik hadgyakorlaton tébláboltak. Mindegyik valamilyen katonai ruházatot visel, valamilyen formában. Pl. Gyurcsány, Szekeres, stb. Na Szekeres aztán végképp jogosan viselhette, minthogy katona sem volt. :)
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
bár időnként látok olyan fotót, hogy a helyszínre látogató államtitkár, miniszter kap egy helyi darabot (ált dzseki, golyófogó)

http://www.gettyimages.com/detail/news-photo/british-minister-of-defence-michael-heseltine-touring-raf-news-photo/106417486

de szinte csak banánköztársaságok illetékesei pózolnak pocakos Rambonak öltözve...