1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mil Mi-24 "Hind"

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. eevil

  eevil Active Member

  @dudi, engem frankón meggyőztél, hogy aktív tűztámogatásra ezek már nem jók. Molni számháborús megközelítésével meg egyértelműen tisztázta, hogy páncéltörésre megintcsak miért nem. Amiről nem volt szó, az a deszantolás. Arról mit gondolsz?
   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Van benn lobbi, de a NATO meg a falkavezer USA szeret a levegőből bombázni. Számomra ez úgy jön le hogy vagy majmolas, vagy valami NATO szabvány amit prioritásként kell kezelni a többi fegyvernem előtt.
   
 3. szpg9

  szpg9 Well-Known Member


  OKÉ, OKÉ, de az amiknak a szárazföldön is vannak ütőképes, jól felszerelt egységeik...

  UI.: ha viszont majmolás az egész, akkor gondok vannak a távalti tervekkel, mivel az én fogalmaim szerint az árral úszás az nem előre mutató hosszútávú fejlesztés egy stratégiai ágazatban. Mert mi más lenne a honvédség..
   
 4. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Azt a gépágyút is gondold át, mert nincs a Honvédség készletében 8 vagy 12 dp "P" verziójú Mihu, csak 6db. A volt NDK készletből érkezett 6db P és vagy 16db D verzió. Ebből a D verziókkal soha nem kezdtek semmit sem. A 6db "P" verzió lesz felújítva. A másik 6db Mihu az a volt Néphadsereg készletéből maradt "V" verzió lett volna, amiből egyenlőre csak az első 2db van kint, s lehet hogy nem is lesz több. Tehát 2db felújított Mihu-n CSAK a Gatling 12,7-es nehézgéppuska lesz és slussz...
   
  rudi, molnibalage and szpg9 like this.
 5. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ezeket kellett volna GS-23L-re cseréltetni. Persze már ezekhez sincs lőszerünk, az utolsó típus, ami ilyen lőszert használt, az a 2000-ben kivont MiG-21bisz volt.
   
  fishbed, Nagy Csaba and molnibalage like this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Félreértesz!Én sem gondolom,hogy a mi elavult gépeink bármilyen modern háborús műveletre alkalmasak lennének!

  Deszantolásra?6embert képes elvinni teljes felszereléssel az nagyon kevés.
   
 7. megazez

  megazez Well-Known Member

  Engedd meg, hogy leírjam amit apám mondott ezügyben: ő soros éveiben 2 alkalommal deszantolt belőle azt mondta kényelmetlenebb mint egy minyóból de lehet belőle normálisan, 8 fős raj elég szűkösen volt benne
   
 8. eevil

  eevil Active Member

  Nem értettelek félre, teljesen világos voltál eddig is. Kösz a választ!
   
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  A mostani raj kicsit több cuccot cipel + lövedékálló mellény van rajta ami azért változtat a leányzó fekvésén.
   
  Nagy Csaba likes this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen ma már csak a mellényed nehezebb mint amit akkoriban az apukád teljes harcászati felszerelésnek hívott.Sokat deszantoltam én is 24-esből szerencsére nem kell bemutatni de mi sosem voltunk benne 8-as meg szerintem még életembe nem láttam beépített üléssort 24-esben szóval mi annyira nem nyomorogtunk benne.
   
 11. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Létezik még elvileg az UPK-23-250 gépágyú-konténer is a mihukhoz és a Mi-17-hez. Azok elvileg még megvannak és lőszer is kell, hogy legyen hozzájuk.
   
 12. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Szerintem időjárás és magasságfüggő.
  Amikor vitorlázom, akkor is csak kifejezettem tiszta időben lehet látni nagyon messzire és az is kérdés hogy a felhősödés, felhőalap, páratartalom milyen szintű.
  A dombokon, hegyeken gyalogszerrel pedig csak akkor jó a sas, ha egyrészt a tető kopasz, vagy van alkalmas tereptárgy, másrészt szintén adott a tiszta idő. Egyéb esetben a növényzet sokat takar, földközelben egyre inkább. Tavasszal, ősszel, amikor a nap egy részén leszáll a köd, a pára, reggel, de van amikor napközben is megmarad és beszorul a tejföl akkor túróst sem látni. Végigjártam Bp környéki és szerte az országban volt lérak pontokat, és elég hektikus. Voltam például a pilisszentkeresztin úgy hogy simán átláttunk a Felvidékre, de volt hogy épp a Dunát, és télen pedig zömében zérus észlelés. A hegynek fölfele kb 300 méteres magasságon eltünt minden, az egész vidék párás, ködös cuccba burkolózott a móri ároktól a Dunakanyarig.
  Az Alföldön is rengeteg akadály van, iszonyat sok a változó magasságú lombkoronák mennyisége, kiugró facsoportok, sőt hátságok, magaslati pontok is nehezítik a helyzetet. Egy 5 méter magas les az gyakorlatilag semmiféle biztos infót nem ad csak ideális körülményeknél. Tudok olyan alföldi szántóföldi részt ahol a hódmezővásárhelyiek még régen gyakorolták a fedezékelést, 8-10 méteres buckahátság, messziről síknak tűnik, de közben nem az. Egy szakasznyi egység eszközökkel együtt úgy elbújt mögötte mint a sicc.
   
  zsolti likes this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Bizony, az hogy ellátsz egy helyen tovább mint 2km, az nem biztos hogy látsz is mindent, és mindenkit. Az alföldet is megszakítják kisebb nagyobb műtárgyak, a terep sem teljesen sík mindenhol.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dudi mindkét esetben arra utalt, hogy a LOS nem teljesül vagy a domborzat vagy a tereptárgyak miatt, emiatt a harkocsi összecsapások jellemző távolsága 2 km alatti lett volna NSZ-ban és máshol is. Erre jött a semmiből, hogy helikopternél ez a limit 3-4 km.

  Tehát dudi elmondása - úgy értelmeztem - nem arról szólt, hogy a köd vagy más akadályozna, hanem a LOS van blokkolva. Ami egész egyszerűen nem igaz ebben a formában. (Linket nem adott semmire, térképre nézni meg elég főleg úgy, hogy méteres pontosságú magasságmérés van GE-n. Randomra lehet kinézni helyeket és huzogatni vonalakat.)
   
  Panzerfaust likes this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A LOS-t blokkolja egy tanya/facsoport is annak ami mögé fér. Nyilván általánosságban beszélt, fogsz találni olyan helyet az alföldön ahol tudsz úgy használni ATGM-et mint amit a szíreknél látunk, de nálunk azért nem az a jellemző terep mint náluk.
   
  Panzerfaust likes this.
 16. honved

  honved Well-Known Member

  A teljes közép európai hadműveleti térségben a szárazföldi harc távolsága, nem km-ben, hanem csak pár száz méterben mérendő, gépesített gyalogság és harckocsik esetében. Nem látsz tovább. Folyamatosak a tereptárgyak, bokrok, erők, facsoportok, magaslat, mélyedés, dzsungeles patak és folyópartok, stb. Az európai településszerkezet pedig még inkább fokozza ezt. Az hogy helikopterből mit lehet operálni, meddig, ezt nem merném megállapítani, mert nem tudom. De a terepfedezék miatt, amit magam is láttam egykor, bár ma lehet már elavult lenne, szabad szemmel bizony az utolsó utáni pillanatban lehet csak felfedezni egy alacsonyan repülő helikoptert. Gondolom városi szúnyogirtást már mindenki átélt. Ott is hallani rendesen hogy jön az irtó heli, vagy kétfedelű. Alacsonyan, ezért meglátni, csak akkor lehet szinte, amikor már az ember feje felett van. Mert a földről való rálátást takarja egy rakás mindenféle, mivel a gép alacsonyan repül, nem magasan.
   
  Panzerfaust likes this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ilyenkor elgondolkozom, hogy autóvezetés közben nem figyeltek? Az első dombságig km-re ellátni. Az egész M1, M3, M5, M6 és M7-en és környező utakon ez van, de még cseheknél és osztrákoknál is.

  Én úgy érzem, hogy ti a kivételekből általánosítotok... A harcok mindig az utak mentén alakulnak jellemzően, mert bár a hk és IFV képes offroad üzemre, hosszútávon minek szórakozzon ezzel bárki, ha nem szükséges?
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Látni meg tüzet vezetni az két külön dolog.Bár hozáteszem,hogy harcszerűen mozgó katonát nem nagyon veszel észre kilométeres távolságból.Sőt egy álldogáló embert sem veszel észre pár 100 méternél messzebbről ha az terpszínű ruhában van...
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Afganisztánban nőttek meg a harctávolságok 300-500 méterre(0-300-ról) a kopár sziklás terep miatt,te meg Európában km-es harctávolságokat vizionálsz.
   
  Panzerfaust likes this.
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Terepen nem fogsz látni sokat távolabbról. Pláne ha az ellenséges katonák ruházata, vagy harcjárműveik festése elég jól álcáz. Én tiszta időben Körmendről átom a kőszegi hegyet, ami 50 km. Azt viszot nem látom, hogy a hegyoldalban van-e valaki, vagy bármi, még Kőszegről, a hegy lábától sem. Persze, ez durva példa, de tényleg, nézni lehet, de meglátni az ellent, csalk pár száz méterről lehet. Autózom, látok egy szántást, akár kilóméterről is. Amennyiben a szántáson ott van két őz, azt csak pár száz méterről látom meg.
   
  Panzerfaust likes this.

Ezen oldal megosztása