1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mil Mi-24 "Hind"

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor másképp fogalmazom. Ha a teljes 8 db heli tűzerejét nézem, akkor 1 db Gripen képes kb. pótolni. Azért 14 gépből egy érjen már rá...
   
  papajoe likes this.
 2. emel

  emel Well-Known Member

  A két Mókus kizárólag azért van a MH hadrendjében, mert mentő-helikopterként eltiltották ezeket a lakott terület fölötti repüléstől (az egyetlen hajtómű miatt)! Jaaa, és persze ezek INGYEN kerültek a MH-hez, nem kerültek plusz pénzbe, max a zöldre és a nyílhegy-felségjelre való átfestés volt a plusz költség, nem 2 új gép ára. Gyanítom ha fizetni kellett volna értük, akkor sose lettek volna MH-gépek ... ;):)
   
  fishbed and pöcshuszár like this.
 3. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ez nem pontos összehasonlítás.
  Egy Gripen egy rácsapással le tud dobni mondjuk egy lézer irányítású bombát. Azután mégegyet. Vagy egyszerre akár két Mk-82-est.
  És elmegy. Ott van még a gépágyúja. És kész.
  Ez egy, vagy két pontcél, egy, vagy két nagy detonáció, amit vagy célt ér, vagy nem.

  A 8 darab Mi-24-es tűzereje teljesen más jellegű. Ezek könnyen-közepesen páncélozott, vagy páncélozatlan, de jelentősen szétbontakozott célok elleni területlefogásra jók, erre meg egy darab Gripen nem alkalmas.
   
  Luthero and silversisko like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Stop.
  Én nem LGB-s Gripenről beszéltem. SDB-sről.

  A csomag ára a SDB I-nek 100k USD táján van. Az SDB II-őt vették 200k USD táján.
  50M EUR-ból olyan PGM mixet veszel, hogy a Mi-24 gépágyúzgatása ahhoz képest babazsúr.
  SDB II-őt sajna nem tudnak használni a hazaiak, pedig az lenne csak a durva. Ph. célleküzdés mozgó célok ellen sokkal stabilabban. Bizonyos célok ellen ph. megy az SDB I-gyel is amúgy.

  Szétbontakozott célok? Szuper. 8 km magasról az SDB-k hány km-re is siklanak el? Egyetlen gépről indítva iszonyatosan nagy terület fedhető le. És a reakció idő is más, mint a heliknél. Én sokkal többre tartok +1 db Gripen vételt és PGM-et, mint 8 db Mi-24-gyel szenvedést.

  Vegyük már észre, hogy a LOS fegyverekkel operáló helik ideje kb. leáldozóban van...

  Tudom, hogy ez kicsit autóskártyásnak hat, de azért nézzük meg már azt, hogy VALÓBAN hol érnek véget a dolgok. A Mi-24 a múlt. Korszerűsíteni tovább annyi pénz lenne, ami nem éri meg főleg, hogy csak 1000 óra van a papír szerint bennük már.
   
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezzel nagyrészben egyet is lehet érteni, ugyanakkor nem véletlen az APKWS fejlesztése, valamint a NIR rakéták további használata sem. Ahogy a merevszárnyú vadászbombazókon is ott fog figyelni a hagyományos gravitációs bombák.
  Amíg ilyen áron mérik az NLOS eszközöket, addig lesz létjogosultságuk.

  De mégegyszer visszatérve magára a Mi-24-es felújításra: nem történt itt más csupán 6 évre 46M EUR-ért feltámasztották a klinikai halál állapotában lévő képességet.
  Szerintem maguknak a magyar Hindeknek a végét nem is a harcértékük elégtelensége fogja okozni, hanem az, hogy végül nem lesz rájuk elegendő földi személyzet.
  Az Airbusok, és esetleg a Mi-17-esek elszívják majd őket.
   
 6. borisz

  borisz Well-Known Member

  Azóta mondjuk volt legalább egy nagyjavítás.
  Ahogy megkapták, kb. boldog, boldogtalan azzal repült, hogy meglegyen a repült ideje.
   
 7. emel

  emel Well-Known Member

  A 2 nagyjavított 24D 85-ös gyártású, és a "legifjabb" 24P gépek is 89-es gyártásúak, vagyis ma is már 31 évesek!! Szóval a magyar Mi-24-ek végét az fogja okozni, hogy pár év múlva lejár a teljes engedélyezett élettartamuk. Persze megfelelő szintű nagyjavítással lehetne tovább repültetni őket, de ez már különleges, extra nagyjavítás lenne extra áron!! Ez pár év plusz üzemidőért olyan drága eljárás lenne hogy ilyenre nem tudok példát a világban, ilyenkor inkább vesznek új gépeket/tipusokat a légierők.
   
  zeal, fishbed, fedett_mókus and 4 others like this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mit kell leszimulálni? A Gripen FAQ--ban évek óta ott a két forrás SDB I és II beszerzésekre azon számára, akik elsőként vették azokat. Azon áraival számoltam. Ez nem a tiszta darabár, egy a CSOMAG ára. Tényleg ennyire hülyének nézel..?

  A mesében van 3 Gripen egyszerre javításon. Legfeljebb 2, de inkább 1.
   
  L.O.B likes this.
 9. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  A sok kavarás amit össze-vissza írkálva lett.
  Nos: a kérdés az volt, hogy miért lett a Mihu nagyjavítás, amikoro vehettünk volna H125M-el helyete.
  Ez többen - én is - lefaszkodtam, hogy egyrészt amikor a Mihu felújtás volt, akkor még seholnem volt hogy veszünk új koptereket (mert akkor még a regnáó kormány egyrészt Putyin seggét nyalta, másrészt egyáltalán nem gondolt nagyobb katonai beruházásra -. aminek poltikikai okai is voltak/akárcsak a airbubus monste szerződéscsomagnak (merkel és macron szájának befogása). Ezzel nem azt írom le, hogy nem volt rá szükség, és még egyet is értek a típusválasztásokkal.. De a Mihu helyett értelmetlen lett volna, és nem is kivitelezhető H125M beszerzése, időrendben sem, meg képességben sem.
  Molni jön ezekkel a SBD über tecnhokrata kifjelentéssekkel, amikor csak 14 Gripo van, amit javitani, karbantartani is kell, ebbő 2 kétüléses, és mér légtérvédelemre is haszánljuk több orszában.. A világ nem ennyire technokrata. Ráadásul egy akármilyen reptitalom esetén mi lesz? A harc/felfegyverzet forgószárnyas képesség folyamatos fenntartása szükséges volt. Még 2016- elött is, ekkor Minyokkal "emulálták" a MhHU-t. COIN környezetben a MihU ma is megfelelő. Tetszik amikor Ukrajnát hozzuk fel példának, mert ott több mint közepes eszkaláció volt, nem COIN Ott volt tüzérség, páncélosok, összefegyvenemi harc, légerős bevetések, légvédelem elektronikai harc stb.
  Az oroszok nem hagyták abba a Mihu gyártását, pedig ott a Mi-28 is a cégnek (a Kamovokról ne is írjunk). Én egyébként azon vagyok, hogy nem szükséges hazánkban csatakopter elég a felfegyverzett, még sérülésenysége ellenére is. Nem mi leszünk a lándzsa hegye az oroszok /kinaiak ellen... Oda kell harcikopter.. De az biztos, hogy a Mihu kivonással képességcsökkenés lesz a H145 és 225 mellett is CSAR és légi sugármérés (utóbbi nem elsősorban háború inkább ipari katasztrofa esetén). Lehet polemizálni a Mihu sebezhetőségén, de az éjjeli képesség sokat emelt a nagyjavított harcértéken. Ukrajában a mihukat mind nappal lőtték le.. Nézzük meg a helikoipter veszteségeket szíriában, ahol azért az oroszok és szírek is keményen repülik őket. Az ATGM képességet is lehet szídni, hogy 70-es évek, de a semminéla 70-es évek is jonn. Márpedig a jövőben integráció az LR-SPIKE, nem a jelenlegi... (A svédek hány éve integálják a TAURUST???)... Itt az a döntő hogy mikorra lesz meg a képesség.
  A helikopteres közösségnek addigi is repülni kellett kiképezni, szintentartani fejleszteni a hajózók jártasságát, és persze a müszaki állományt, sőt a honvédség kijelölt egységeivel az összefegyvernemi képességet .. Ja és az ára. tényleg nem sok ahhoz képest amennyire lehet használni a Mihu-kat. nem hat évig, hanem tovább is lehetne a sárkányszerkezet miatt, csak a fegyverzetet kéne kiegészíteni at ATAKA-val, modernebb fejrészű NIIR-el..
   
  Luthero, fishbed and megazez like this.
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igen ezzel kiegészítve értettem ezt a személyzethiányos dolgot.
  Én erre a +hosszabbításra gondoltam, mint lehetőségre. Asszem a lengyelek maguknak a sajátot elég alaposan átépítik. Abba lehetne még csatlakozni, de ha már úgy is kínszenvedés lesz repülhető állapotban tartani őket, akkor nem fogják.
  Ha már anyagilag sem éri meg, meg még karbantartó személyzet sem lesz, akkor ott a vége.
   
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igen erre én emlékeztem rosszul.
  A Májusban hazatért gépek esetén emlékeztem 3-ra, de csak kettő jött.
   
  molnibalage likes this.
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szerencse.És a HT cikke szerint nagyon elégedettek velük.A legkihasználtabb gépek a seregben,és felvetik továbbiak beszerzését.
  2 gép van.Vagyis kell hozzá műszaki kiszolgálás és logisztika.Jelen van mint helitipus.PH nyavajgása a plusz tipus kiszolgálási problémáirol már csak ezért is hülyeség.Mert már van ez a tipus.
  Ebben egyetértünk,ezért lettek restaurálva.
  Mien COIN műveletekben fogunk mi részt venni,ahol bevethetnénk ezeket az elavult gépeket?Megjegyzem COIN műveletekben is ma már igenjol felszerelt gépeket használnak.....Lásd a kolumbiai Arpiákat.Azok valóban képesek stand off fegyverzet bevetésére,rohamdeszant feladatra,hálozatos hadviselésben való részvételre,és akár önálló éjszakai harcra is,még magashegyvidéki körülmények között is.
  Mihuk jelen állapotukban ebből semmire nem képesek.Bozótnéger kergetési képesség meg honvédelmi szempontbol lényegtelen.
  Ez a sugárfelderitő konténer hordozási képesség szerintem ugyancsak lényegtelen.Lényegében bármilyen függesztő pilonnal rendelkező heli el tudja vinni,csak a pilótára kell sugárzávédő ruhát adni.Egyébbként is drónokat használnak ma már ilyen célra.Éles bevetésre meg szerencsére elhanyagolható az esély.(remélem,hogy kihasználatlanul fognak elrozsdásodni.Nagyon szar ügy lenne,ha nem)
  Vagyis jelenleg van 8db 10tonnás méregdrága üzemű iskolagépünk,korlátozott élettartammal.Ráadásul olyan iskolagépünk,amire már csak iskolázott pilóta kerülhet.
  Más lenne a helyzet,ha korszerűsétő felújitást kaptak volna.AO alighanem fejből fel tudna sorolni jópár orosz és nem orosz lehetőséget rá.(bár az orosz korszerűsités gondja a stand off fegyverzet és a NATO datalink hiánya).De nem kaptak.Az éjellátó okulával való fülkevilágitás kompatibilitása harcérték szempontjábol KKE-i hadszinteren szinte lényegtelen apróság.Korszerűsitve még teherbirása és gyorsasága komoly csapásmérő géppé tehetné.Rohamdeszant feladatra (pedig hivatalosan rohamdeszant helikopter) a kialakitása a gyakorlatban nem vált be.
  Vagyis ezekat a gépeket vagy rendesen korszerűsiteni kellet volna,vagy hagyni a francba.Ha meg iskolagépeket akarunk,vegyünk iskolagépeket.Amik alkalmassak mindazon képességek gyakorlására(megtanulására,amikre most ezeket a nagy dögöket használjuk.Korszerűbb felszereltséggel,a kor szinvonalán.Van egyébb hasznositási lehetőségük,és még némi tényleges harcértékük is.
  De ne csapjuk be magunkat.Ezek a gépek jol mutatnak a Duna felett,de bevethetetlenek egy KKE-i hadszintéren.Hogy bozótnéger kergetésre (korlátosan) alkalmasak Hátsósufniában,az meg számunkra teljességgel lényegtelen.
   
 13. blogen

  blogen Well-Known Member

  Oké, oké, a harci helikoptert a korszerű légvédelem egyre döntőbb mértékben szorítja ki. De, akkor mi lesz helyette, mert légierő az nem! Egyrészt nekünk sose lesz akkor, másrészt nemcsak nekünk nincs pénzünk végtelen légierőre, hanem még az USA-nak sem! Szóval mi fogja elvégezni azokat a feladatokat, amiket korábban a harci helikopterek a páncélozott járművek elleni műveletektől a terület lefogásáig (például légiroham esetén)!
   
 14. migfun

  migfun Well-Known Member

  @Negan
  Migránskergetésre pont jók, az meg mindennapi félelmeink első helyén áll, ahogy a híroldalakat elnézem. Azt nem tudom, alkalmazni próbálták-e már ebben a szerepben nálunk, de biztos hatásos a megjelenése.
   
 15. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Anyagilag most is megéri karbantartani (ennél olcsóbban nem nagyon lesz helikopterünk soha ), mert az gondolom mindenki számára világos, hogy a minimálisnál jelenleg is kevesebb pénzből vegetál a mihu flotta... kb. keróra áldozunk valamicskét,oszt jóvan (venni nem veszünk hozzá semmit, legfeljebb megkerülhetetlen civil cégen keresztül, kettes, hármas szorzóval...az orosz meg nem ad mindent ingyen gariba a végtelenségig...).
  Ezt a keresztet a szovjet technika nálunk hordozza...
  Ez így volt a MiG-29-essel, Szu-22-vel, a helikopterekkel és a híresztelésekkel ellentétben az An-26-ossal is.
  Majdnem 0 pénzből várjuk el az üzemképességet, aztán meg sirdogáltunk, hogy milyen drága...
   
  fishbed and pöcshuszár like this.
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Arra se jó.Éjszaka éjellátó okulával a pilóta nem látja a migráncsot.Oda is FLIR torony kell.Rendőrségi heliken is van,komolyabb helyeken.Azonkivűl hót felesleges egy 10tonnás drága üzemű katonai támadóhelikopter oda.Erre a célra egy könnyű megfigyelő helikopter kell.H125M/AW109/MD530/Bell 407/EC130,van választék.

  Szerintem különben továbbra is szükség van harci/felfegyverzett rohamdeszant(képes)/szállitó helikre.Csak a mai kor szinvonalán
   
  L.O.B likes this.
 17. Negan

  Negan Well-Known Member

  Tüzérség.De szerintem nem áldozott le a harci heliknek se,csak a korszerűtlen bevetési taktikáknak és az elavult harcrendszerekkel/fegyverzettel ellátott gépeknek áldozott le.
   
 18. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ja, amikor tucatjával, vagy éppen száznál is többen rohamozzák egyszerre, szervezetten a kerítést, akkor biztos csak fizetett provokatőrök színészkednek..
  #függetlenobjektív
   
  tindalos, zeal and L.O.B like this.
 19. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  szerintem sorozatvetők meg nagyobb páncéltörő rakéták amiknek nagy a hatótávjuk
  például: https://en.wikipedia.org/wiki/ALAS_(missile)
  vagy: http://www.military-today.com/missiles/nimrod.htm

  így szeretnénk százszor drágább modern technikát üzemeltetni? :D vagy ezzel azért tisztában vannak feljebb is?
   
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Nem a drágaságon lenne a hangsúly. Hanem a gondolkodáson. Lássuk be, orosz technikára nem költenek. A MI-24 gépekhez, a minimum lett volna az ATGM képesség helyreállítása, nagyjavításon túl. Máig nem indítottak ATGM rakétát, pedig már egy ideje berepülték őket. Tehát nincs hozzájuk fegyver gyakorlatilag.
   
  borisz likes this.

Ezen oldal megosztása