1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mil Mi-24 "Hind"

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Ez a cikk is, mint ahogy Zord is, fölöslegesen riogatja a jónépet, ha lesz is letiltás csak a nem megkötött szerződésekre vonatkozhat.
  Olyan hogy visszamenőleges embargó - nincs.
  Ezen az alapon bárkire bármikor ráolvashatnak bármit.
  Így is teljesen amerika-indukált politikavezérelt sztoriról van szó.
   
  Pal, tonyo and tindalos like this.
 2. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Egyre inkább felvetődik az emberben. Hogy tényleg egyrészt migráns simogatásra (ha enyire h.....k) másrészt PR célal újítják fel. Az utobbinak még van is valami értelme. Hadgyakorlat, egyéb műveletekhez persze jó időben ideális lesz. Legalább a youtuben jól fog mutatni PR. Komolyabb fegyverzetre nem hiszem hogy költenni fognak rájuk. Ahhoz jelentősen modernizálni is kellene. Maradnak az s5 ök jobb esetben a szerzünk be a déli szomszédtól s8 at. Drága irányitott rakétát arra a 6-8 évre felesleges. Még azzon se lepődnék meg hogy a szerbek MI 17 re fejlesztettek ki Maljutkát a "modernebik" 2 es verzióbból. Ha az kerülne rájuk :)
  Egyébként a thémában járatos szakikkal teljesen egyetértek. Az ország képességéhez mérten nekünk könnyű modern "támadó" esetleg több célú helikre van szükségünk. Pl H145 ös és társai (Kategoria) 12 jól felfegyverzet db al már számolható tényező lennénk.
  Ui: helyesírásért elnézést. Most nyomtam le egy kiados 12 órás éjszakát.
   
 3. torsen

  torsen Well-Known Member

  Nem támadásként mondom, de ez nekem eléggé olyan mint a téligumi kérdés az autón. Téligumira igazán csak olyan 10-15 másodpercig van szükség (vészfékezés) de akkor nagyon. Ilyen erővel számszeríjat is vehetnének az 500 ló mellé, a határon az is jól mutat. A migránsok ellen meg külön jó lenne a keresztesek páncélruhájának és sisakjának valamilyen replikája...
   
  fip7, szegcsab, alfa74 and 5 others like this.
 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Modernizálás nélkül "majdnem teljesen" le is mondtunk a modern páncéltörő/irányított csapásmérő képességről. Lassan 2018 írunk és nem 1988 at. A fegyvergyártók is fejlődnek,függetlenül attól hogy az nyugati vagy keleti. Vagy netán valahonnét szerzünk be még használható M zárolt régebbi típusú rakétákat? Ez is járható út. De akkor maradunk 30 éves technikánál. Ami korlátozná a mai világban a bevethetőségi képességet. Mondjuk kisebb csete patékhoz még az is elég lenne. Tehát valamely szintű modernizálásra mindenképp szükség van ha 6-8 évre ha egy bizonyos színvonalat képviselni akarnak és valamit esetleg valami + ot még le akarnak tenni az asztalra 2026 ig.
   
 5. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

 6. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  borisz likes this.
 8. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

 9. marton

  marton Well-Known Member

  Egy kérdés csak.
  Mi-24 felújítás, hazahozatal, majd itthon esetleg nyugati komoly páncéltörő képességgel felruházni(ezt persze a teknikát gyártó cég segítségével/irányításával). Tudom, sci-fi,, de ,, ezek a rendszerek gondolom nem kukázandók a géppel, ha mondjuk lesz utódja(tudom, ez is sci-fi), abba gondolom minden átépíthető. Ha így van, akkor érdemes lenne nagy pénzt áldozni rájuk és még rakétákból is bevásárolni...
   
  emel likes this.
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az a 2000 óra/db nem kevés ha eddig összesen 70000 órát repült az összes gép itthon 40 év alatt.
   
  fip7 likes this.
 11. emel

  emel Well-Known Member

  Pontosan így van ahogy mondod, csak ehhez "mindössze" előre kell/ene gondolkozni, és hosszú távra tervezni. Ki kellene választani a Mi-24-re a nagyjavítás után beépítendő új fedélzeti rendszereket, és a következő, a váltó-típust, amire ezek átszerelhetők. Feltételezel te ilyen előrelátást a mai honvédelmi vezetésről?!
   
  fip7, borisz, fishbed and 3 others like this.
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Abban a 2000 órában kellesz még valami nagyobb alkatrészt cserélni? Gondolok egyrészt itt a rotorlapátokra. Az elhasználódás mértéke mitől függ? Valamint a gyártás fejlődőt e már azóta hogy pl okáért strapabíróbb lapátok jelentek meg.
   
 13. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Egyszerűen páncéltörő képesség kell, a ruszki rendszerek is komolyak, mint a nyugatiak, csak venni kéne egyet már végre.
  A szlovénok a Triglav járőrhajójukra vettek 6 Ataka indítót, igaz nem most.
   
  fip7 and Pal like this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Erről Simicskó Istvánt kérdezd kérlek. :) Amúgy a DDR mihuk is zöld sárgák lesznek ugye? A Die Hard 5 forgatáson meglepően jól rejtett a szín a házakkal a háttérben.
   
  tonyo likes this.
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Kop kop leesett :D
   
 16. ravenlord

  ravenlord Active Member

  Lefordítottam a google translate-tel angolra, ott ez áll:
  "However, the Mi-24 assault helicopters possessed by the Polish Army lost their basic combat capabilities a few years ago, after exhausting the anti-tank guided missiles."
  Szóval tőlük se reménykedjünk dugi rakétákban.
   
 17. Pal

  Pal Well-Known Member

  Meg az elozo kormany alatt megnyerte a tendert valamelyik ceg, mar nem is emlekszem melyik. Ez nem tetszett a mostani kormanynak, kukaztak az egeszet es eldontottek, hogy az uj tendert a Sikorsky nyeri meg (onnan lehet tudni, hogy nem is akartak tendert, csak megmondtak, hogy azt vesznek azt kesz, a tobbi hisztizte ki, hogy egyaltalan legyen tender). Nekem nem tetszett, mert a Sikorsky-k nem csatahelikopterek, hanem "tobbfunkcios" szallito gepek, de ez ugye az en maganvelemenyem, nem vagyok expert.
  Erre jon ez a cikk, amiben 2 erdekes dolog is van:
  1. mire hasznalhatoak lesznek az uj helik (kikepzes,...), addigra keso lesz, most kell valami azonnal (mondjuk a lengyel Mihuk eleve modernizaltak, nem mint a Honvedsegiek)
  2. azert kell a Mihukat (tovabb)modernizalni mert a szakertok szerint tulero ellen fogunk harcolni, ahhoz meg rendes csatahelikopter kell, nem holmi tobbfunkcios vacak.
   
  tindalos likes this.
 18. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Szerintem itt a térségben már senkinek nincs elfekvő dugi rakétája :D Ugyan ez egy régebbi cikk. Nem tudom hogy mostanában mennyire aktuális még,ezt vegyük figyelembe! De a cikk szerint a csehek idővel kukázni akarják a MI-24 et. Azóta persze tudjuk hogy vettek 12 db Bell-t. Megj: a MI-8/17 re lecsaphatnánk.
  http://www.aerotech.hu/newsdetail.php?SID&tdate=2015-12-14&ttitle=Véget_vetnének_hadseregüknél_a_Mil_csatahelikopterek_korszakának_a_csehek
  Tehát közel 2 éves cikk. Majd holnap jobban utána nézzek.
  Megj: Az uki vonal is kiesett
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Nekem nincs meg, nem is olvastam. Szerintem a cikk szerzőjét kérdezd meg a blogján.
   
 20. torsen

  torsen Well-Known Member

  Szezon és fazon...
  A tender (volt tender és azon a EC, Agusta és a Sikorsky is indult) amiről beszélsz, nem harcihelikről szólt és az Eurocopter Cougar nyert először...
  Mi-24 nem az a kategória. Igaz, ez is , az is helikopter.
   

Ezen oldal megosztása