[HUN] Mi-24 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Itt a gond az, hogy ha nem újjítjuk felőket, akkor a rendelkezésre álló pár darab gép, édeskevés a modernebb gépek megérkezéséig. Nem volt más, így előrángatták ezeket is. A szükségmegoldások sosem a legjobb megoldások. Tény, hogy ezt még a 2010-es évek előtt meg kellett volna lépni, akkor még lett volna értelme, de a 6-8db Mi-8/17 egyszerűen semmire sem elég, főleg, hogy az elkövetkező években 20 és talán még 20 helire kell személyzetet elővarázsolni a kalapból. Nem keverek itt semmit, azt sem állítom, hogy az én szavam hibátlan igazságok kinyilatkoztatása, de maximum ezt a logikát tudom felfedezni az eddig történtek mögött.

Dehogynem volt más. Több tucat bármilyen helikoptert lehetett volna vásárolni helyettük! Bármilyet, mert bármilyen jó lett volna, ha megfelelő éjjellátóval és rendszerekkel szerelik fel. A H145-ös helikopterek úgy ezerszer alkalmasabbak lesznek a korszerű harci helikopterre gyakorláshoz, mint ezek az ócskavasak!
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
A jármű sem lát át egy búzatáblán vagy egy ligeten dea talajegyenetlenségei is kifognak rajta.Pár éve az alföldön élek(kb amióta megszülettem) és itt sem sík egyenes minden.
Ráadásul az Alföld tele van kisebb nagyobb facsoportokkal, ligetekkel, fasorokkal, kisebb-nagyobb dombokkal az épített műtárgyakról nem is beszélve. Olyan hely, ahol akár csak 1 km akadálmentes rálátás van, szinte nincs is. Ez nem az iraki sivatag.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Dehogynem volt más. Több tucat bármilyen helikoptert lehetett volna vásárolni helyettük! Bármilyet, mert bármilyen jó lett volna, ha megfelelő éjjellátóval és rendszerekkel szerelik fel. A H145-ös helikopterek úgy ezerszer alkalmasabbak lesznek a korszerű harci helikopterre gyakorláshoz, mint ezek az ócskavasak!
Csakhogy ezek már itt voltak, még így is olcsóé! Gyanítom kezelő és műszaki is egyből van rájuk, legalábbis gyorsan elő lehet kaparni, míg ha te veszel egy új típust évek kellenek mire mindez megvan. Persze, elkéstek a dologgal, és ennek kb 2010-12 körül kellett volna megtörténnie, de most ez van. Addig ezekkel bekkeljük ki amíg a már megrendelt, és jövőben megrendelés alá kerülő gépek megjönnek, és az állományt kiképzik rájuk. 5-8 év alatt kb a bennük lévő tartalékot sem fogják kirepülni. Tény az is, hogy drágább a fenntartása, ezeknek, mint egy modernebb gépnek, de reméljük jó tanulópénz lesz ez a politikai- és katonai vezetésnek.

Szóval jelen esetben nem volt más! Amikor még eséllyel meglett volna a fokozatos áttérés, akkor nem volt rá keret (nem szántak), most nincs más! Amíg a modernebb techika nem jön addig ez van, ezen kár is hisztizni, pár év, és kivonják őket. Itt a felújítás is maximum, a repülési képesség visszaadását jelentik, semmi többet. Még azt is megkockáztatom, hogy a szürke festés is csak azért ett mert ezt adta az orosz gyár olcsón (a többszínű minták, több festéket, és hosszabb festési időt jelentenek, így drágábbak), tudom garasos, de még ezt is el tudom képzelni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 118
113
Ráadásul az Alföld tele van kisebb nagyobb facsoportokkal, ligetekkel, fasorokkal, kisebb-nagyobb dombokkal az épített műtárgyakról nem is beszélve. Olyan hely, ahol akár csak 1 km akadálmentes rálátás van, szinte nincs is. Ez nem az iraki sivatag.
Így igaz, s ez akkor az Alföld. Azért van itt is más is, mint síkság.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
A járműveket is olyan festéssel, álcával látják el hogy beleolvadjon amennyire lehet a környezetbe. Illetve ami még fontosabb, az amit Dudi is leírt, meg én is: épített műtárgy, búzatábla, erdőfolt, néhány méteres szintkülönbség már elég hozzá, hogy meglepődj.

Egyszer amikor kint voltunk a táblán ellenőrizni a következő történt. Elöljáróban, az Albatrosok még meg voltak.
Távcsővel melóztunk mert ugye több szem többet lát :)
Sík vidék, búzatábla, kukorica, repce, szántás, fasorok, néhány susnyás,földút, ilyenek, tipikus alföldi vidék, és egy tanyaközpont-szerű hely, olyan kilométernyire.
Nem is hallottunk effetíve zajt, egyszer csak, de ilyen pillanatok leforgása alatt egy géppár L-39 a lombok fölött megjelent és szemmel láthatóan lejjebb ereszkedve elzúgott fölöttünk, nem is gyorsan, - kb 250 körül -, úgy hogy a kocsi antennája is belebegett.
Egy pár másodperc volt az egész, a major erdő mögött se nem láttuk, se nem hallottuk a két gépet, csak amikor a másfél kilóméternyire lévő központ fölé értek, és pikk-pakk ott voltak.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
...A H145-ös helikopterek úgy ezerszer alkalmasabbak lesznek...

Pontosan, rá kell csak nézni pl. a német videókra,...sokoldalú, biztonságos, modern...és ami még fontos, lő is! ;)
Szenzortorony, sisakcélzó, korszerű német önvédelmi rendszer, korszerű fegyverzet, megbizható kipróbált "hardware" melyet nem csak a festése tesz katonaivá.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 029
6 344
113
Előlre is elnézést kérek érte, ha valakit megsértek, de amikor a Mi-24-esek le lettek állítva (direkt nem írom, hogy ki lettek vonva, mert ez nem igaz, hivatalosan nem lettek kivonva, ezért is lehetett őket felújítani), szóval amikor le lettek állítva, akkor több oldalon keresztül mást sem olvastam itt a HTKA-n, mint, hogy:
- megint elveszett egy fegyvernem, a hozzá tartozó tapasztalatokkal
- kár értük, olcsón megoldották a harci heli képességünket
- szégyen, hogy még lett volna bennük repidő, ha felújítják, sokkal olcsóbban lett volna harci helink, mint újjat véve
- a semminél ez is jobb lenne
- ...
Ehhez képest most szinte mást sem olvasok, mint, hogy PÉNZKIDOBÁS, HÜLYESÉG, ÉNMEGMONDTAMHOGYNEMKELL, ...

Ezekre nem úgy kell tekinteni, mint harci helikre, amik felveszik a harcot a betörő több 100 Román és több 1000 Ukrán tankkal. Ez egy marhaság, ezt a HM-ben sem gondolja így senki. Ezek kiképző helikopterek, hogy legyen század, hajózó személyzet, földi karbantartók, ... Aztán, ha lesz pénz, akkor a játék harci helik helyett, majd kapnak mást. Lehet, hogy csak Eurocopter AS565 Panther, vagy H145M, de nem fogják a Phoenix századot megint beszántani. Látszik, hogy azért is lesz csak 8 és nem 12, mert csak kiképzésre kell, hogy legyen legalább valamire kiképzett állomány és most akkor lesz vagy 8 év, ami alatt az új eszközt be kell szerezni.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 901
113
Előlre is elnézést kérek érte, ha valakit megsértek, de amikor a Mi-24-esek le lettek állítva (direkt nem írom, hogy ki lettek vonva, mert ez nem igaz, hivatalosan nem lettek kivonva, ezért is lehetett őket felújítani), szóval amikor le lettek állítva, akkor több oldalon keresztül mást sem olvastam itt a HTKA-n, mint, hogy:
- megint elveszett egy fegyvernem, a hozzá tartozó tapasztalatokkal
- kár értük, olcsón megoldották a harci heli képességünket
- szégyen, hogy még lett volna bennük repidő, ha felújítják, sokkal olcsóbban lett volna harci helink, mint újjat véve
- a semminél ez is jobb lenne
- ...
Ehhez képest most szinte mást sem olvasok, mint, hogy PÉNZKIDOBÁS, HÜLYESÉG, ÉNMEGMONDTAMHOGYNEMKELL, ...

Ezekre nem úgy kell tekinteni, mint harci helikre, amik felveszik a harcot a betörő több 100 Román és több 1000 Ukrán tankkal. Ez egy marhaság, ezt a HM-ben sem gondolja így senki. Ezek kiképző helikopterek, hogy legyen század, hajózó személyzet, földi karbantartók, ... Aztán, ha lesz pénz, akkor a játék harci helik helyett, majd kapnak mást. Lehet, hogy csak Eurocopter AS565 Panther, vagy H145M, de nem fogják a Phoenix századot megint beszántani. Látszik, hogy azért is lesz csak 8 és nem 12, mert csak kiképzésre kell, hogy legyen legalább valamire kiképzett állomány és most akkor lesz vagy 8 év, ami alatt az új eszközt be kell szerezni.

Aki azt mondja hogy kár milliárdokat áldozni rájuk, az éppen azért mondja, mert hagytuk őket szétrohadni, elherdáltuk a fegyvereit, berendezéseket, alkatrészeket, szakembereket! Ha csak játszadozni(kiképezni) akarunk velük, mi értelme az NDK-s P-ket ezért elővenni. Arra a legjobb állapotúakat kellett volna előkaparni, legyen az V vagy D változat, és akkor kevesebbe került volna az egész!
Kiképző helikopterekként baromság használni őket, ahhoz túl drágák!
Én csak akkor tartom viszonylag ésszerűnek a felújításukat, hogy ha az korszerűsítéssel is párosul, nyugati fegyverrendszereket integrálnak rá, és nem 5-6 évre terveznek velük!
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
- megint elveszett egy fegyvernem, a hozzá tartozó tapasztalatokkal
- kár értük, olcsón megoldották a harci heli képességünket
- szégyen, hogy még lett volna bennük repidő, ha felújítják, sokkal olcsóbban lett volna harci helink, mint újjat véve
- a semminél ez is jobb lenne

Akkkor azért írtuk, mert kár volt leállítani őket. Ahogy anno kár volt leállítani a Szu-22-eseket (a nagyjavítás után azonnal) és kár volt kivonni a jelentős üzemidőtartalékkal bíró 29-eseket is (ahogy kár volt a Gripen-t eröltetni. Ma már azért annyiban világos lett a helyzet, hogy a Gripen kezd felnőni a feladathoz, ahogy kezdjük úgy-ahogy kihasználni a benne rejlő potenciált. De 2010-ben ez még messze nem volt így)

Most meg azért írjuk, mert kár volt a leállított és teljesen kiherélt csupasz vasakat újra repképessé tenni.
Bár én erősen Mi-24 párti vagyok (de ez szubjektív és nem is kérkedek vele), azért van különbség a leállítást ostorozó ésa most kényszer(?) rehabilitáló lépés között.

Játszunk el a gondolattal. Mi lett volna, ha az 1997 márciusában kurtán-furcsán azonnal kivont Szu-22-eseket tökéletesen lekonzerváljuk és valamelyik ex-szovjet repterünk betonfedezékeiben letároljuk úgy 2000-2001-ig, Isaszegen pedig felhalmozunk egy rakat alkatrészt és fegyvert? Elővettük volna őket újra 2001 környékén a MiG-21-es kivonás után egy évvel és reaktiváltuk volna őket. Na, a 2000-es évek elején a MiG-29-esek mellé még annak is több értelme lett volna, mint most a Gripen mellé a Mi-24-esenek.
 
M

molnibalage

Guest
A jármű sem lát át egy búzatáblán vagy egy ligeten dea talajegyenetlenségei is kifognak rajta.Pár éve az alföldön élek(kb amióta megszülettem) és itt sem sík egyenes minden.
Hát ez már megalol. Most már teljesen bele vagytok pistulva az álcázásba, de akkor a pilóta két szép szemével dolgozó 24-es "az még jó", az NVG-s FLIR-es heli mellett. Megáll az ész...

Nem CSAK kiképző helikopterként lesz használva, ebben biztos vagyok.
Aki ezeket harctérre küldené az nem normális. Mondom, 30 éve lövöldözték le a turbános felkelők őket ma majdnem 40 éves Stingerrel. Kb. semmit másra nem használhatóak.

Előlre is elnézést kérek érte, ha valakit megsértek, de amikor a Mi-24-esek le lettek állítva (direkt nem írom, hogy ki lettek vonva, mert ez nem igaz, hivatalosan nem lettek kivonva, ezért is lehetett őket felújítani), szóval amikor le lettek állítva, akkor több oldalon keresztül mást sem olvastam itt a HTKA-n, mint, hogy:
- megint elveszett egy fegyvernem, a hozzá tartozó tapasztalatokkal
- kár értük, olcsón megoldották a harci heli képességünket
- szégyen, hogy még lett volna bennük repidő, ha felújítják, sokkal olcsóbban lett volna harci helink, mint újjat véve
- a semminél ez is jobb lenne
- ...
Ehhez képest most szinte mást sem olvasok, mint, hogy PÉNZKIDOBÁS, HÜLYESÉG, ÉNMEGMONDTAMHOGYNEMKELL, ...

Ezekre nem úgy kell tekinteni, mint harci helikre, amik felveszik a harcot a betörő több 100 Román és több 1000 Ukrán tankkal. Ez egy marhaság, ezt a HM-ben sem gondolja így senki. Ezek kiképző helikopterek, hogy legyen század, hajózó személyzet, földi karbantartók, ... Aztán, ha lesz pénz, akkor a játék harci helik helyett, majd kapnak mást. Lehet, hogy csak Eurocopter AS565 Panther, vagy H145M, de nem fogják a Phoenix századot megint beszántani. Látszik, hogy azért is lesz csak 8 és nem 12, mert csak kiképzésre kell, hogy legyen legalább valamire kiképzett állomány és most akkor lesz vagy 8 év, ami alatt az új eszközt be kell szerezni.
Mert nem érted meg, hogy a maradék idejüket kellett volna belőle költséghatékonyan kirepülni. Ne azt mondtuk, rohadjon szét, adják el alóla a cuccokat, majd támasszák fel újra.

Ez kb. akkora marhaság, mintha a Gripen beszerzés 10 évvel később lett volna és a C/D Gripenek mellé valaki kitalálja, hogy támasszák fel a 10 éve halott Szu-22M3-at "tapasztalatszerzése". Minek..? Hova...?

Tetszik már érteni?
A lengyeleknél úgy repült MiG-29 és Szu-22, hogy nem rohasztották le. Iszonyatosan nagy difi.

Valahol elképesztő, hogy ennyire egyszerű dolgokat kell elmagyarázni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Hát ez már megalol. Most már teljesen bele vagytok pistulva az álcázásba, de akkor a pilóta két szép szemével dolgozó 24-es "az még jó", az NVG-s FLIR-es heli mellett. Megáll az ész...


Aki ezeket harctérre küldené az nem normális. Mondom, 30 éve lövöldözték le a turbános felkelők őket ma majdnem 40 éves Stingerrel. Kb. semmit másra nem használhatóak.


Mert nem érted meg, hogy a maradék idejüket kellett volna belőle költséghatékonyan kirepülni. Ne azt mondtuk, rohadjon szét, adják el alóla a cuccokat, majd támasszák fel újra.

Ez kb. akkora marhaság, mintha a Gripen beszerzés 10 évvel később lett volna és a C/D Gripenek mellé valaki kitalálja, hogy támasszák fel a 10 éve halott Szu-22M3-at "tapasztalatszerzése". Minek..? Hova...?

Tetszik már érteni?
A lengyeleknél úgy repült MiG-29 és Szu-22, hogy nem rohasztották le. Iszonyatosan nagy difi.

Valahol elképesztő, hogy ennyire egyszerű dolgokat kell elmagyarázni.


Soha nem mondtam,hogy jó...
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 029
6 344
113
Valahol elképesztő, hogy ennyire egyszerű dolgokat kell elmagyarázni.

Ezek szerint nem jött át, hogy véleményem szerint ezek a Mi-24-ek CSAK azért kellenek, hogy legyen egy plusz helikopter századunk, ha csak 6-8 évig használják őket és utána mennek a múzeumba, akkor ennyi volt bennük.
Sokkal könnyebb lesz 6-8 év múlva egy meglévő alakulatot átképezni bármi más új nyugati gépre, mint 6-8 év múlva 0-ról elkezdeni egy új század kialakítását.
Mire ezek a Mi-24-esek mennek a kukába, addig szépen összeáll a század és megérkezhetnek az új gépek is (tender, gyártás, kiképzés, fegyver beszerzés az új gépekre ...).
Miért, az a tucatnyi T-72-es és másik tucat D-20-as tarack mire jó? Csak arra, hogy legyen olyan katona, aki már vezetett lánctalpast, meg lőtt már ágyúval, amíg vesznek helyette valami értelmesebb eszközt.
Persze lehetne mondani, hogy akkor olcsóbban vehettünk volna valami kis gépet, akár használtat. Viszont a Mi-24-hez azért csak volt már némi tapasztalat, meg alkatrész, meg egyéb háttér.
Ahogy írtam, azért is lett 12-ről nagy hirtelen lecsökkentve 8-ra, mert rájöttek, hogy kiképzéshez elég a 8 is (másra nem is) és az így megmaradt pénzt másra költhetik.
Ha komolyan gondolkoztak volna a Mi-24-ek esetleges katonai alkalmazásán, akkor maradt volna az eredeti 12 db.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Ezek szerint nem jött át, hogy véleményem szerint ezek a Mi-24-ek CSAK azért kellenek, hogy legyen egy plusz helikopter századunk, ha csak 6-8 évig használják őket és utána mennek a múzeumba, akkor ennyi volt bennük.
Sokkal könnyebb lesz 6-8 év múlva egy meglévő alakulatot átképezni bármi más új nyugati gépre, mint 6-8 év múlva 0-ról elkezdeni egy új század kialakítását.
Mire ezek a Mi-24-esek mennek a kukába, addig szépen összeáll a század és megérkezhetnek az új gépek is (tender, gyártás, kiképzés, fegyver beszerzés az új gépekre ...).
Miért, az a tucatnyi T-72-es és másik tucat D-20-as tarack mire jó? Csak arra, hogy legyen olyan katona, aki már vezetett lánctalpast, meg lőtt már ágyúval, amíg vesznek helyette valami értelmesebb eszközt.
Persze lehetne mondani, hogy akkor olcsóbban vehettünk volna valami kis gépet, akár használtat. Viszont a Mi-24-hez azért csak volt már némi tapasztalat, meg alkatrész, meg egyéb háttér.
Ahogy írtam, azért is lett 12-ről nagy hirtelen lecsökkentve 8-ra, mert rájöttek, hogy kiképzéshez elég a 8 is (másra nem is) és az így megmaradt pénzt másra költhetik.
Ha komolyan gondolkoztak volna a Mi-24-ek esetleges katonai alkalmazásán, akkor maradt volna az eredeti 12 db.


Szerintem, akinek hasonló a véleménye a tiédhez, az alapból javíthatatlan.... Úgyhogy, ha a többség megszavazza, az eddig kidobott milliárdokat, akkor fejeljünk még rá, úgyis tökmindegy, úgyis magyarázható, állítsuk fel újra a kerékpáros felderítőket... De arra ügyeljünk, egy harci kerékpár ne kerüljön kevesebbe, mint egy jobb BMW. Na jó, lehet Audi ekvivalens is a szorzó...
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 736
113
Harapjátok egymás torkát, pedig közel annyi infónk van, mint Erzsike néninek a piacon. Semmit nem tudunk a műszaki tartalomról, semmit az okokról (valaki írta talán itt, h mi van ha a következő beszedzést készíti elő...24 után akár 35). Az is tény, h egy fegyvernem fenntartása olcsóbb, mint nulláról felépíteni (24-es pilotát szerintem nem lep meg, ha indítás után a reakcióerő mozdít a gépen, míg egy civilből képzett lehet meg sem szokja), stb.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Harapjátok egymás torkát, pedig közel annyi infónk van, mint Erzsike néninek a piacon. Semmit nem tudunk a műszaki tartalomról, semmit az okokról (valaki írta talán itt, h mi van ha a következő beszedzést készíti elő...24 után akár 35). Az is tény, h egy fegyvernem fenntartása olcsóbb, mint nulláról felépíteni (24-es pilotát szerintem nem lep meg, ha indítás után a reakcióerő mozdít a gépen, míg egy civilből képzett lehet meg sem szokja), stb.


Szerintem, annak kijelentése, hogy a harci helikopter század fenntartása (a 24-esekkel) olcsóbb, mintha a 0-ról kezdenénk el az egész történetet, elég sánta szerintem. De azt is leírom, bár korábban is írtam, annak nem mi vagyunk az okai, hogy a sötétben tapogatózunk, hanem azok, akik nem adnak erről infó-t. Persze lehet kiemelt állam-, hadi- és szolgálati titok a jurassik parkban lévő Mi-24 kövületek reaktiválása, de nem tudjuk azt sem, hogy mennyi hajózó van, akinek még megvan erre a jogosítványa (betippelem: nulla), meg azt sem tudjuk, mennyi alkatrész van hozzájuk itthon. Kb. az sanszos, hogy fegyver nemigen van hozzájuk, lehet, hogy korábban inkurrenciaként értékesítve lett ez vagy az, ami a MI-24-eseknél alkatrész volt raktáron. Nem tudom a kérdéseimre én sem a választ, de szerintem, Ti sem tudjátok, akik meggyőződéssel állítjátok, hogy biztos mindenünk megvan még régi raktárkészletről a Mi-24-esekhez. Nem tudom, honnan van bennetek ekkora kincstári optimizmus akkor, amikor a legkisebb info sem publikus erről a csodafegyverről, amivel én még a Bakonyban kb. 13-14 éves koromban éleslövészeti gyakorlat alkalmával találkoztam először élesben. (lőttek gépágyúval, NIR-rel, meg PCT rakétával is. Az üres hüvelyek a lövészgödröm környékére potyogtak. Ismertem a bakonyi lőtereket Várpalotától északra meg pláne, úgyhogy nem volt nehéz belógnom az éleslövészetükre. Nem tudom, hogy SZU példányok voltak, vagy sem, de jó régen volt, az biztos...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Az is tény, h egy fegyvernem fenntartása olcsóbb, mint nulláról felépíteni

Hát nem, ugyanis a Mi-24-nek semmiben, semmi köze nincs azokhoz a korszerű harci helikopterekhez, amiket adott esetben beszerezhetünk majd a helikopterprogram részeként! Semmi. A H145-ös gépekkel sokkal közelebb kerül a pilóta egy korszerű harci helikopterhez, mint a minden tekintetben egy letűnt kort megtestesítő mihukkal!