1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mil Mi-8/17 "Hip"

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Szeti által indítva @ 2011. szeptember 8..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A felújítást a jenkik fizették, mi a tankokat adtuk ingyen. A felújítási pénz itt maradt, a (remélhetőleg úgy válogatták) roncs és legrégebbi T-72-k meg elmentek. Persze semmin se lepődnék meg, mert mikor a beloruszok adták a 100 T-72-t nekünk a 90-es években akkor a kint levő magyar fejesek a halmokban álló T-72-k közül úgy válogattak hogy rámutattak egy egy sorra hogy ez kell. Így jutott állítólag vagy 5 féle változatú eredeti szovjet gyártású T-72 nekünk.
   
  sirdavegd and borisz like this.
 2. tomka03

  tomka03 Member

 3. tomka03

  tomka03 Member

 4. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Akkor ezek most már éjjellátó-kompatibilisek ugye?
   
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Szerintem megcsinálták rajtuk. Ép most nézegettem a képeket a HM minisztérium honlapján. Nézzétek meg a műszerfalat. Jó lenne ha egy szakértő is megnézné. Mert nekem laikusnak úgy tűnik mintha építettek be "képernyőket is".
   
 6. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó New Member

 7. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Igen, a 4 darabból 2, ahogy a kiküldetés előtt is
   
  Nagy Csaba and Wier like this.
 8. emel

  emel Well-Known Member

  Két Mi-17N (Night) már korábban is alkalmas volt éjszakai repülésre, remélhetőleg ezeket úgy nagyjavították, hogy ennek a fedélzeti rendszernek a felújítása is benne volt a megrendelésben. A többi gépnek még nem volt ilyen modernizációja, és a HM szerint most az EU-szankciók miatt nem lehetett a másik kettőt is modernizálni. A szankció csak szintentartó javítást engedélyez, de új haditechnikai eszköz vásárlását nem. A modernizációhoz viszont meg kellett volna venni a másik két géphez is az éjjellátó fedélzeti rendszereket, és csak ezután lehetett volna beépíteni is azokat.
   
 9. misinator

  misinator Well-Known Member

  borisz likes this.
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Akkor hetente rendezhettek volna ilyent, volt olyan év hogy a PG-ben 54 helikoptert nagyjavítottunk (a 27 vadász mellett). :)
   
 11. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

 12. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Te ost komolyan ilyeneket írsz és még be is linkeled ide?

  "Az elégtelen mennyiségű helikopter miatt katonák és polgári lakosok százait kellett behívni homokzsákokat cipelni a gátakra, szinte a fél ország dolgozott, pedig egyetlen helikopter egyetlen teheremeléssel több, mint 3 tonna homokzsákot tudott volna a megfelelő helyre szállítani és lerakni. A kutató-mentő szolgálat sem tud éjjel működni hazánkban éjjellátó képesség nélküli forgószárnyasokkal."

  Normális vagy? Nem ég le az arcodról a bőr? Huhhh...elakadt a szavam...legalábbis a kultúrált fajtából.
   
  borisz, vilmoci and Matróz Kommandó like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt a részt én sem értettem, mert az emelt homokzsákot a végén ugyanúgy az emberek két kicsi kacsójának kell a helyére rakni.
   
  borisz likes this.
 14. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  + a múltheti "tüzes" herkinek is olyan éjfél fele kellett készültségi szintet emelni a nemlétező éjjeli kutmen szolinak...
   
  vilmoci likes this.
 15. alali77

  alali77 Member

  Azért azt látni kell hogy a magyar kutató-mentő szolgálat tényleg nem indul el éjszaka+az elmúlt években rendszeres volt hogy jelezte előre hogy ő most akkor a dunán innen dunán túl nem kíván működni a következő 12-24 órában.
   
 16. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Igen ilyeneket írok. Az 1970-es árviz idején 40 Mi-8T helikoptert vetettek be. Ott életeket is kellett megmenteni. A 40 Minyo összesen: 120 tonna homokzsákot tudott külső teherként a veszélyes helyekre szállítani. Pesze ez elméleti lehetőség, de vízbetörés esetén oda lehetett összepontotsítani volna az erőt. A mostani árviz idején 3-4 helikoptert lehetett egyáltalán bevetni, ebből együttesen talán 3 tevékenykedett. Az mennyi? 9 tonna? Persze, hogy a zsákokat tölteni kell, meg a végén kézi erővel helyrerakni, de szállítani helikopterrel lehet a partszakaszra. Hozzáteszem, hogy több esetben a homokzsákot alacsonyra eredszkedve dobták le mikor nagyobb rés támadt a gáton és csak a végén a tetetjére csináltak rendesen kézierővel gátat.
  Lehet, hogy ez nagyon nem tetszik egyeseknek, de az igazság néha fáj. 2008-ban volt utoljára nagyjavítás, azóta ebben az évben volt. Ez valószínűleg nem a műszaki tisztek miatt történt, mert Ők pontosak tudják, hogy a folyamatos üzemeltetéshez milyen ütemezéssel kéne évente, kétévente nagjavításra küldeni a forgószárnyasokat. Itt viszont fél évvel a kolontári katasztrófa után - és az után, hogy agyondícsérték milyen jó munkát végeztek akár a Minyokkal, akár az osztrák TV-sek által beküldött helikopter Mi-24-el történő kikergetésével, hagyták, hogy 6 év alatt, szinte az összes forgószárnyasból kirepüljék az időt. Most ezzel a néggyel, már beljebb vagyunk, de nem kell annyira örülni, mert nem látunk a jövőbe, hogy a biztonsági helyzet változása, terrorcselekmény, stb. miatt nem szükséges-e éjjeli bevetésekre alkalmas több forgószárnyas, sőt ne talán hőkövető rakétákkal is ellátott ellenség/terroristák ellen nem-e szükséges akár Minyokat akár Mihu-kat küldeni például a különleges dandárunk katonáival..
   
  fishbed and Nagy Csaba like this.
 17. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Igen,siklóernyős,vitorlázó felkutatására valóban nem indulnak neki éjjel de nem ez volt a cikkben...
   
 18. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  A helik által ledobott nagy zsákokban altalaban bazalt van,próbálták a homokzsakkal töltött bigbag-et is ledobni vész esetén de pont ott nem ér semmit mert elviszi a víz ellenállás nélkül (néha a bazaltot is ...)
   
  zeal likes this.
 19. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

 20. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Active Member

  Mivel éjjellátó használatára csak a most visszaadott 4 Mi17-ből kettőnek van átalakítása, ezért ez után is ha épp nem ebből a 2 gépből az eggyik áll szolgálatban épp azon az országrészen (Pápa az egyik, Kecskemét vagy Szolnok a másik indító bázis, s így fedik le az országot), akkor senkinek a kedvéért nem emelhetik fel a hadsereg utató/mentő helikoppterét éjszaka..... Esetleg a rendőrségi helikopterek, mert ha jól tudom, akkor a most beszerzett használt Német gépek ezzel viszont alapból rendelkeznek.
   

Ezen oldal megosztása