1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mil Mi-8/17 "Hip"

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Szeti által indítva @ 2011. szeptember 8..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A civil repülés topikot tessék olvasni.
   
  arcas likes this.
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Csak mert: Link
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mi ebbol a tanulsag? Hagyni kell ezeket a francba, minek ugralnak le, nem kotelezo. Meg jol ki is szamlaznam neki a koltsegeket.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  ZeiG likes this.
 5. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Ha a leereszkedő mentő személy ruházattal, sisakkal, esetleges minimális cuccal összesen mondjuk 90 kg, akkor a bajba jutott cseszheti, ha nehezebb, mint 60 kiló! Így mondjuk érhető, miért nem próbálkoztak ezzel a módszerrel.
  Azért a második videón látott mentés is elég rázós, a mentett 10× pördül meg, mire feljut, egy komolyabb agyi sérülésnél szerintem ez is elég gyilkos eljárás lehet.
   
 6. Madár Fokker

  Madár Fokker Active Member

  Amikor a tiszacsegei kompról mentették "Janit", akkor is külön-külön húzták föl a két embert. A másik, hogy az "új" norvég mentőhelikopterek beszerzésénél sokat emlegették ezt is:

  "robotpilótával szerelték fel, alkalmasak éjszakai és kötéltechnikai légi mentésre is azokon a helyeken, ahol nem tudnának leszállni."

  https://m.origo.hu/itthon/20190331-aprilis-1tol-uj-mentohelikopterem-omsz.html

  Már beszéltük a légimentés csoportban, hogy ilyenre nem, vagy csak korlátozottan használhatók ezek az EC-k, mint a Falconok a felderítésre.
   
  fishbed and Terminator like this.
 7. borisz

  borisz Well-Known Member

  Várom, hogy valami liberrált be akarja tiltani a helikoptereket, "hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő", hiszen "minden ember élete felbecsülhetetlen".
   
  LMzek 2.0 and zeal like this.
 8. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Az a speciális, a korlátolt gondolkodásúak képességét jelentősen meghaladó, komplex helyzet állt elő, hogy az amúgy szükséges katonai kutató-mentő Mi-8-as kapacitást egy olyan vészhelyzetnél erőltették, ahol szükségtelen, sőt veszélyes volt.
  Namost, ilyenkor jöhet, hogy az okosok a fürdővízzel együtt akarják majd kiönteni a gyereket.
  Mondván, amúgy is csak ritkán van rá szükség. Ez az, amitől én is tartok.
   
  fishbed, Python, Blitz97 and 3 others like this.
 9. jeff

  jeff New Member

  A konkrét helyzetben igazad van, de vonatkoztassunk el ettől. Valaki már pedzegette korábban, de a siklóernyős gyerek helyén lehetett volna egy katapultált vadászpilóta is, mert azért nem olyan rendkívüli esemény az, hogy ernyővel fennakadnak egy fán. Úgy gondolom hogy a katonai SAR szolgálatnak kutya kötelessége lett volna egy ilyen szitut erőből, lendületből megoldani, hiszen ez a dolguk, erre vannak felszerelve és kiképezve. Aztán a jelek szerint mégsem, és szerintem ez itt az igazi baj... Nagyon súlyos dolog lenne ilyen banális ok miatt elveszíteni egy több száz millió forintért kiképzett vadászpilótát , amikor amúgy sincsenek elegen.
   
  blogen likes this.
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  A légi kutató mentő szolgálatot nem lehet felszámolni.
  A Chicagoi egyezményt aláíró ICAO tagországok kötelezettsége fenntartani egy a bajbajutott polgári légi járművek (és személyzetük) felkutatását és mentését végző szervezetet.
  Ezen nemzetközileg vállalt kötelezettség alapján Mo.on is törvény írja elő egy ilyen szervezet fenntartását.
  Mo.on ezt a feladatot a honvédségre delegálták és közösen megy a katonai és polgári gépek és személyzetük kutatás-mentése.
   
  fishbed, arcas and molnibalage like this.
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez tiszta sor, csak akkor ez alapján el lehet gondolkozni azon, hogy milyen feladatot mivel lehet végrehajtani.
  És most esik le. A H145M és H225M érkezésével a Mil szállító heliknek itthon milyen jövője van? Meddig maradnak meg?
   
 12. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Hát remélem amint a H145M kutató mentő változatai bevethető válnak a Mil-t elfelejtik ebben a szerepkörben.
   
 13. borisz

  borisz Well-Known Member

  Állítólag pár hete még az is napirenden volt, hogy bővítik az itthoni javító-karbentartó kapacitást.
   
 14. borisz

  borisz Well-Known Member

  Igazából a Minyóban az a pláne, hogy egy egész tűzoltószertárt elvisz magával.
   
  Luthero and rudi like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Van ahol indokolt lehet annak belső tere és teherbírása. Viszont a H225M méretben már ahhoz közeli. Csak akkor a jövő az, hogy mindkettő egyidejű keszit fog majd adni?
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  2017-ben a nagyjavítás folyományaként 7év/2000 repült óra üzemidő hosszabbítást kaptak. Azaz ez legkésőbb 2024-ben kipörög. Addig értelem szerűen ki kellene venni belőlük a 2000 órát. Hogy utána mi lesz? A jóég tudja. Kérdés, hogy lehet-e még tovább hosszabbítani egyáltalán? Lesz-e akkor még pilóta? És főleg a földi személyzet hogyan fog alakulni? Állítólag jelenleg is probléma a Mi-24-esek, meg a Minyók hadrafoghatóságának biztosítása, mivel az állományt meg kellett osztani az új gépek miatt.
  Azok folyamatosbeérkezésével pedig még inkább - annak ellenére is, hogy jóval kevesebb munkaórát igényelnek.
  Ha lesz is rá lehetőség/igény, akkor sem hiszem, hogy mind az 5 felújításra kerülne. Ha 2-3db meg is marad, akkor is max. tényleg csak teherszállításra, esetleg ejtőernyős kiképzésre használják majd....
   
 17. emel

  emel Well-Known Member

  Ha a kutató-mentő szolgálat megszüntetésére gondolsz, az igazi ön-tökönszúrás lenne!! A civil légiforgalomban résztvevő ICAO-tagországok gépei csak olyan országokba repülhetnek be, ahol az állam kötelezettséget vállal a légi-balesetek következményeinek gyors elhárítására és mentésre alkalmas légi kutató-mentő szervezet fenntartására. Ha ezt felszámolnánk, akkor az átrepülő és leszálló (tehát az irányításért és a SAR-szolgáltatásért jól fizető) nemzetközi járatok széles ívben elkerülnének bennünket!
   
 18. emel

  emel Well-Known Member

  A 145M szállító szerepkörben túl kicsi a Mi-8/17 leváltására, de ha a 225M-ek megjönnek akkor a régiségek szerintem max addig repülnek amíg le nem jár a javításközi üzemidejük, többet miért is költenének rájuk.
   
 19. ZRÍNYI 20!026

  ZRÍNYI 20!026 Well-Known Member

  Gondolom a Mi-24-hez hasonlóan, a Mi-17-eket is csak szükségmegoldásként, időnyerésképpen újították fel!
  Bár utóbbiak továbbra is el tudnák látni az eddigi feladatukat: ejtőernyős deszant, légi felderítés, szállítás, tűzoltás, árvízi védekezés, kutató-mentő szolgálat ( a mentés nem fáról :D), és hát harctámogatásra is korlátozottan alkalmasak.
  Viszont ha megjönnek, üzembe állnak a H225M-ek, nem valószínű hogy maradhatnak, mert akkor cserében másra nem jutna annyi keret!
   
 20. emel

  emel Well-Known Member

  Talán még most is napirenden van ... ugye van egy ACE Ferihegyen ami már régen dolgozik Airbus-tipusokon, és aminek bővíthető is a kapacitása ...
   

Ezen oldal megosztása