1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mil Mi-8/17 "Hip"

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Szeti által indítva @ 2011. szeptember 8..

 1. geza

  geza New Member

  aki szabadkőműves most akkor tegye fel a kezét . én se ugatok bele mások életébe. el lehet innen menni. ja csak előző kormány már a sínpályát is felszedte volna - épp dél felé..
  jó érzés a levegőbe beszélni? nekem nem. pofám beszakad a szívem szakad meg című kommentektől:DDD röhej
   
 2. Fade

  Fade Well-Known Member

  A 2.vhu se volt jó kb senkinek se. Max voltak kissebb vesztesek.

  Nézz rá MOra és, hogy 10+%a van a 64 vármegyés jobbiknak. Jön egy válság emlékezz 29németora... szélsőségesek előretörnek... és ilyen szélsőségesekből nem csak nálunk van.

  Persze ez a KEUs valóság, "nagy" háborúra én nem számítok.
   
 3. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Srácok, ideje visszatérni a haditechnikához és a Mi-8-asokhoz! Minden más témának a fórumban kijelölt topicban vagy egy biztonságpolitikai oldalon a helye!
   
 4. marcika

  marcika New Member

  Azert az parszor tenyleg le lett vezetve, hogy bizonyos orszagoknak a haboru igenis nagyon megeri. De foleg egy ilyen orszag van.
  Viszont ezt a lehetoseget az atomfegyverek nagyon atirtak. Ha most ugye nem kis helyi csetepaterol beszelunk, hanem igazi nagy haborurol, akkor az egy ponton eler oda mindenkeppen, hogy valamelyik - az eppen vesztesre allo - nagyhatalom beveti a nuklearis fegyvereit. Amire valaszul a masik is beveti. Na ettol a ponttol kezdve ez mar nem tudja megerni senkinek sem. Ezert van ilyen sok ideje beke. Az atomfegyvereknel tutibbat beke megorzesere nem talaltak meg fel elotte. Nem veletlen, hogy azota nagyban szemlelve eleg nagy a nyugi.

  Magyarorszagon meg 2 olyan dolog is van, ami ertekes lehet masoknak. Az edesviz es a termofold. Ezek meg belathato idon belul mindennel ertekesebbe valhatnak. En ezt latom egyeduli lehetosegnek, amiert valaki fenne ra a fogat...
   
 5. erdifefoka

  erdifefoka New Member

  Ebben a koncepcio az az molni hogy lehetne!!Ha nem tunne el kezen kozon a penz a Honvedsegen belul.Akkor lehetne modern szallitohelikopter,modern harcihelikopter.Azt kerdezed hogy minek Apache??Minek harcihelikopter??Irhattam volna Eurocopter Tigert,AH1 Cobrat,akarmilyen masik modern harcihelikoptert.Azert irtam mert lehetne.Azt kerdezed hogy minek??Azert hogy legyen.Egy utokepes eleme a Honvedsegnek.Nem azt ,mondom hogy legyen 20 harcihelikopter,de lehetne 7-8 a Honvedsegnek.Arra is gondolsz hogy mibol tartanak fenn??Jelenlegi Honved struktura mellett semmibol,de radikalis atalakitassal amit itt mar sokan leirtak igencsak lehetne ra penz meg jelenlegi raforditassal is.Persze ha megsporolnanak jonehany milliardot azt nem haditechnikara koltenek,hanem elvonnak.Jelenleg van 5 konnyu lovesz zaszloalj,1 konnyu vegyes zaszloalj,1 harcitamogato zaszloalj,es a Bercsenyi Kulonleges muveleti zaszloalj.Ez a struktura ugy ahogy van szar.Az 5 konnyulovesz zaszloalj az annyit er mint a lepkefing.Ugyanez elmondhato a harcitamogato zaszloaljra.15?????Tank?Ez viccnek is rossz.12 db 40 eves elavult Tarack???Vicc.Nehany szakaddtul elavult panceltoro???Vicc.Ezt az egesz harcitamogato zaszloaljat ugy kellene megszuntetni ahogy van.Ertelme az lenne,de jelenlegi felallasban haszontalan,felesleges.Csak a penzt nyeli ez a sok kokori technika fenntartasa de harcerteke nincs.Konnyu vegyes zaszloalj.Ez egy amolyan gyorsreagalasu zaszloalj ha jol tudom mindenfele kepesseggel.Gyakorlatilag felesleges.Ez a mindenfele kepeseg vegyitve egy utokepes zaszloaljat nem ad ki.
  Valahol ott lenne az idealis hogy 3 konnyulovesz zaszloalj
  2 Kulonleges muveleti zaszloalj
  Valjuk be ezek az elitegysegei a Honvedsegnek.Na ebbol kellene tobb a sok konnyulovesz helyett.Es emelle kellene a szalllitohelikoter meg a harcihelikopter flotta tamogatas.Es ennek kellene az elsobbseget elveznie a Honvedsegben.Minoseg es nem mennyiseg.A megszuntetett zaszloaljak helyett illetve azok atszervezesevel pedig jelentos osszeget lehetne megtakaritani amibol a fedezet megvan a Helikopterek fenntartasara.Valaki majd biztosan felveti hogy hol vannak a Tankok meg a tuzerseg??Valaasz.Jelen allapot mellett hol vannak???
   
 6. erdifefoka

  erdifefoka New Member

  Abbol a Kulonleges muveleti zaszloaljbol lehetne amugy tobb is.Esetleg ezred szintu egyseg.
   
 7. erdifefoka

  erdifefoka New Member

  Amia lenyeg hogy atszervezessel penzt lehetne megtakaritani es ha ezt a Honvedsegre koltenek akkor fenn lehetne tartani modernebb eszkozoket.Persze ez is csak egy vagyalom hogy ilyenek bekovetkeznek.
   
 8. rooivalk

  rooivalk New Member

  Ez a franciakrémes példa az egyik legnagyobb hülyeség amit hallani lehet, az ember is aki nyilatkozta azt hiszem valami kommandós féle lehetett, akikre azért nem jellemző a stratégiai gondolkodás, tipikusan egyféle aspektusból szemlélik a dolgokat, a sajátjukból.

  Ez a franciakrémes a tisztképzésból és az előmeneteli rendszerből adódik illetve abból, hogy békehelyzetben nyilvánvalóan nincs szükség annyi harcoló alakulatra, így a jól képzett Zrínyit végzett tisztek 8-9 év után többségében irodába kerülnek, mert nem tudnak nekik végzettségüknek, tudásuknak megfelelő beosztást adni, de ha úgy alakul a helyzet lehet őket reaktiválni, könnyen belátható, hogy egy "ágyútöltelék" sima bokorugró katonát viszonylag könnyű kiképezni fél-egy év alatt, de a tiszteknek kell az a 6-8 év, annak meg örülni kellene hogy jelen pillanatban nincs szükségünk nagyobb harcoló alakulatokra, de ha úgy alakul egyszer, hogy gyorsan fel kell őket tölteni, akkor kellenek föléjük a tisztek.

  Szóval ez a "francikrémes" példa inkább azt mutatja, hogy azért valamilyen szinten még mindig komolyan gondoljuk a honvédelmet, mert biztos volt olyan politikus, aki változtatni akart ezen, hiszen "nyilvánvalónak" tűnik, hogy sok az "irodista" de a katonai vezetők szerencsére meggyőzték, hogy ezen végképp nem kéne.

  Egyébként a horvátoknak is az volt a gondja a délszláv háborúban, hogy nem volt elég tisztjük, akik átlátták volna a helyzetet mélyebben(hiszen a szerbek dominálták a jugoszláv hadsereget), így lehetett "tábornok" Ante Gotovina az idegenlégiós múltjának köszönhetően, annak ellenére, hogy semmilyen képzettsége nem volt ehhez, a civilek öldöklésén kívül nem is játszott komoly szerepet, a Vihar hadműveletet is alapvetően amerikai és izraeli stratégák készítették, de szerencséjük is volt a horvátoknak, hogy csak a krajinai szerbekkel álltak szemben, mert a jól képzett jugoszláv hadsereg, ha beavatkozik így is agyonverte volna őket.

  A különleges egységek számát teljesen felesleges növelni, mert nagyon drága a kiképzésük és csak különleges vagy jól tervezett helyzetben alkalmazhatóak, hagyományos harchelyzetben nem jön ki a tudásuk.

  Modern APC/IFV (Pandur, Patria) is felesleges nekünk, mert azt a pénzt inkább a T-72-esek modernizálására kellene költeni(éjjel látó, reaktív páncél), mert lehet, hogy a T-72-t simán szétszedi a Leo 2-es vagy az Abrams, de a T-72 meg szétszed a lövegével bármilyen Patria szerű páncélozott csapaszállítót, tehát ilyenekkel biztos nem tudnának minket megrohanni, ha úgy alakul. Amit mindenképpen venni kéne az a csapatlégvédelmi és a tüzérségi eszközök.
   
 9. rooivalk

  rooivalk New Member

  Egyébként a Huey-nál nagyobb helikopter nem is biztos, hogy kell nekünk, az osztrákoknak is csak azért kellett a Black Hawk, mert ott magas hegyek vannak, amihez kell a komoly hajtómű és a nagy kapacitás, ha sok embert kell lehozni egy lavinánál, de itt nálunk síkvidéken még egy kolontári vagy árvizes helyzetben is pár kilométerrel arréb le lehet biztonságban tenni az embereket és lehet menni a következő adagért.

  Mivel nem vagyunk nagy ország, ezért katonákat nálunk úgysem helikopterrel kell szállítani, hanem teherautóval vagy busszal, a különleges egységeknek meg ha helikopterezni akarnak, akkor nekik is jobb, ha két géppel mennek, mert ha egy batár minyót lelőnek meghal 20 katona, egy Huey-nál meg csak feleannyi, 8-10 Huey pont elég lenne nekünk mindenre, az UH-1N-ek mindegyike legalább jól felszerelt(éjjelátó stb), ha reális árban adják, akkor az tényleg jó lesz, esetleg később jöhet utánuk 6-8 Cobra is, a főelemei legalább azonosak a Huey-val, mert azok a szutyok Mi-24-esek hiába páncélozottak, ha 10 kilométerről olyan hangjuk van, hogy a süket is kiugrik az ágyból.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  rooivalk


  El vagy kicsit tévedve az arányokkal!Minek nekünk különleges műveleti ezred???Azokat mire használnád minek annyi "kommandós"???Ami a KVZ-t illeti annak van értelme és annak a számát kéne növelni akár 2-3 zászlóaljra,a könnyűlövész alegységeinket meg át kéne alakítani becsületes lövészalakulattá,hogy legyen erő a KVZ-k mögött.

  Különleges műveleti ezred egy kb(KÖRÜLBELÜL!!!!) 27000 fős hadseregnek ez vicc...
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Erdifefokanak akartam írni nem rooivalknak!
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  rooivalk

  Előbb látod a szemeddel a 24-est mint,hogy meghallanád...
   
 13. sas2011

  sas2011 New Member

  @rooivalk

  Kedves rooivalk!

  Látszik, hogy nem vagy otthon a magyar helikopterek harcászatában/alkalmazásában.
  Nem ilyen bumm-bumm piff-puff filmeket kell nézni, és abból megmondani hogy mire jó a nem irányított rakétákkal (UB) és (tény és való) meglehetősen elavult Falanga és Sturm rakétákkal no meg 30mm vagy 12,7mm gépágyúkkal felszerelt - kisebb desszantegységet is magával hordozni képes - Mi-24-es.
  Mert, halld a hangját nyugodtan. De
  1. a harctéren garantáltan befosol ha meghallod, mert látni nem látod, de hallod hogy jön
  2. ha meg már látod, akkor mindegy. Mivel egy-két perc alatt esetleg egy csöves légvédelmi állás lövi csak le, vagy esetleg egy stingerhez hasonló cuccos, ezért ha párban jön akkor nem sok esélyed van.
  3.Ha meg a klasszikus berobog, egy harci forduló és már itt sincs elvet követi nem sok mindent kezdesz vele. (300km/h fölött repülő, manőverező gépet aki eltalál, úgy hogy annak jelentősebb baja is legyen, annak előre köszönök - úgy, hogy mindezt harci körülmények között teszi!)
  3. azért van rajta páncél, hogy mindezen rövid ideig tartó idő alatt se durrantsák le.

  Összegezve: a 24-es kiváló fegyver, csak tudni kell alkalmazni. Ha úgy alkalmazod mint a nyugatiak (nem hallod, nem látod, és messziről odacsap taktika), akkor semmi értelme sincs ezért 24-est venni/alkalmazni. Elég rá egy Bo-105 megfelelő rakétával...
   
 14. ambasa

  ambasa Member

  OFF

  Üdv Sas2011!

  látom bennfentes vagy, talán tudnál nekem segíteni. Az L166 pontos működésére lennék kíváncsi, két variációt olvastam:

  1. a céziumlámpa felhevíti maga körül a levegőt és ez által impulzus szerűen nagyon forró levegőpamacsokat hagy maga után a gép.

  2. a tükrök segítségével nagyon erős felvillanást produkál, amely kiégeti a hőkövető rakéta szenzorait.

  3. a kettő kombinációja.

  A válaszod előre is köszönöm!

  TG
   
 15. erdifefoka

  erdifefoka New Member

  Hogy miert kellene APC??Nem tankok ellen hadakozni.Ha ahogy itt sokan vizionaljak a roman meg szerb meg mindenki egyuttveve megtamad minket a harckocsijaikkal,akkor mi a legjobb es leghatasosabb megoldas?Harcihelikopter,meg foldi celpontok elleni eros csapasmero fegyverzet a Gripenekre.Utana johetne akar 300 harckocsi is ami mellesleg a szomszedainknak osszesen nincs,a helikopterek meg harcigepek fel nap alatt szakaddta lone oket az ellenseges APC-kel,meg katonai teherautokkal meg minden mas jarmuvel egyutt.Utana meg mit csinalna az a tamado sereg??Homokzsakokkal dobalna meg minket??Na pont ez az ami miatt en nem tamogatom a harckocsikat.Persze valaki majd biztos leirja hogy nincs penz ilyen jellegu legierore.Jelenlegi struktura mellett biztos nincs.Franko atszervezes mellett lehetne.A masik oldal meg hogy a Honvedsegnek az orszagot vedenie kell nem megtamadni masokat.Ezert kellene egy kicsi de eros legierovel es helikopterekkel felszerelt hadsereg.Illetve nagyobb letszamu kulonleges egyseg,akiket helikopterekkel pillanatok alatt el lehet juttatni az orszag barmalyik pontjara adott helyzetben.Es pont ez a lenyeg.A gyorsasag.Korrigalnam magam azugyben hogy a KVZ az adott esetben hasznos,de ahogy Dudi irta nagyobb letszamban.Lenyeg hogy Kulonleges muveleti Zaszloaljbol minimum 2 elkelne.Osszessegeben 2 loveszzaszloalj,2 KVZ es 2 Kulonleges muveleti zaszloalj ami szukseges lenne.Ez a jelenlegi 5 loveszzaszloalj,1 KVZ meg 1 Kulonleges Muveleti Zaszloalj na ez minden csak nem gyorsan mozgo.A kulonleges eroknek nincs szallitoeszkozuk ahhoz hogy gyorsan barhol be lehetne oket vetni.A loveszzaszloaljaink meg mire megmozdulnak addig egy adott konfliktus soran az orszag 1/4-e elveszett.
  Meg valami.Valaki irta hogy jo dolog ott a Honvedsegben az a sok ezernyi semmit nem csinalo irodista.Na pont az ilyen felfogas miatt tart itt a Honvedseg.Pont emiatt.Mert akik ott vannak azok szerint is nagyon jo hogy ott vannak.Latjuk hol tart a Honvedseg.
   
 16. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Mi az a rezgescsillapito rendszer ami ezeken van de a mieinken nincs es hoo van hogy muxik ?
   
 17. tallking

  tallking New Member

  Egy országnak mindig képesnek kell lennie megvédenie magát szomszédaitól, függetlenül attól, hogy éppen milyen a politikai helyzet percepciója.

  Egyébként nagy tévedés leértékelni Magyarországon a haderő jelentőségét. Körülöttünk népes magyar kisebbség él, elnyomásban. Nagyon autistának kell lenni, hogy történelmi példákból is okulva, ne ismerjük fel, azt, hogy a nemzeti kisebbségek mindig függetlenségre, elszakadásra törekednek, akár fegyveres harc révén is.
   
 18. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Üdv!

  Kuruc71:
  Az ötödik fotón látszik legjobban a forgószárnyagy legtetején.
  Ott tartózkodik egy pókszerű ( öt kis nyúlvány ) berendezés, ami a magyar gépeken hiánycikk. De pl a szlovákoknak is van a MI-17-eseiken.
  Hogy hogyan működik az számomra titok. :-(
   
 19. tallking

  tallking New Member

  Nem akarok senkivel vitába bocsátkozni, de az a véleményem , hogy olcsó és nagy darabszámban rendszeresített fegyveres helikopterekre lenne szükség. Pl. AH-1esekre, vagy akár Mi-28re, mert a wikipedia szerint ezek az olcsóbb típusok.
  Jó ötletnek tartom a helikoptereket irányított páncéltörő rakétákkal. Továbbá biztosan több részegységet gyárthatunk itthon, elérhetőbb a műszaki szintjük, ha már létrejött a vásár, mint mondjuk harckocsikhoz.
   
 20. sas2011

  sas2011 New Member

  @ambasa

  Amire gondolsz az szerintem a L-166V-11E becenevén iszpanka, vagy diszkólámpa. A pontos működését nekem elárulták, de lelkemre kötötték, hogy nem lehet elárulni. (Hátha olvassa az is aki elmondta. Megígértem Neki, hogy nem adom ki a titkot. Még az álnév alól is megismerne ;-))

  Inkább igennel és nemmel válaszolok :)

  1. a céziumlámpa felhevíti maga körül a levegőt és ez által impulzus szerűen nagyon forró levegőpamacsokat hagy maga után a gép. /Igen/

  2. a tükrök segítségével nagyon erős felvillanást produkál, amely kiégeti a hőkövető rakéta szenzorait. /Nem/

  3. a kettő kombinációja. /1. Igen a 2. Nem/

  Amúgy sok forrás úgy említi, hogy amikor volt a délszláv balhé, akkor a gépeken "éles" berendezések voltak állandóan felszerelve. Ez nem igaz, mert a zavarófejek csak a "harcba" induló gépek berendezéseibe kerültek beszerelésre.
   

Ezen oldal megosztása