1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mil Mi-8/17 "Hip"

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Szeti által indítva @ 2011. szeptember 8..

 1. Batka

  Batka New Member

  rooivalk:
  Láthatóan lövésed sincs a dolgokról...
  A ZMNE-t az elsők között szüntetném meg a HM háttérintézményei közül.
  Manapság azok a tisztek, aki az irodába kerülnek pár év után (tisztelet a kivételnek) alkalmatlanná válnak csapatok vezénylésére - ha már eleve nem voltak azok. Nyilván nem tudod, hogy milyen például a minisztériumi apparátus fizikai kondíciója.
  A MH-nek a civil felsőoktatásból kellene toboroznia a tisztjelölteket, akiket továbbképeznének ~1 év alatt stb, nyilván olvastad a "franciakrémes"-interjút.
  Ezen kívül valódi tartalékos rendszerre van szükség, az aktív szolgálatból kikerülők bizonyos ideig automatikusan tartalék állományban maradnának (nyilván ennek tudatában írnak alá és díjazást kapnak érte, illetve törvényileg biztosítani kell a rendelkezésre állásukat a munkáltatók felé).
  Tehát a tartalékos állományból lehetne fedezni a minősített helyzetben szükségessé váló erősítést, ezért értelmetlen fönntartani a vízfejet, hogy elszívja a forrásokat a fejlesztések elől.

  A horvátokról: valamiért nem tudta őket lenyomni a jugoszláv hadsereg akkor sem, amikor megpróbálta... Gotovinát a horvátok hősként tisztelik: lényegtelen, hogy a valós szerepe mekkora volt, a nevéhez kötődik az országuk visszaszerzése.

  A beszerzéseknél első helyen nem a nehéz technikai eszközöknek kell állni, hanem végre minden tekintetben megfelelő személyi felszerelést kell rendszeresíteni a katonáknak, azután jöhet szépen sorban minden egyéb.
  Amennyiben lenne strukturális reform (és ennek részeként lapátra kerülne a kocsonyás massza a franciakrémesből), akkor a költségvetés 30%-a, talán kb. 1/3-a állhatna rendelkezésre fejlesztési forrásként. Ez az átalakítási program sikere után, ami ~4 év, évente ~90 Mrd Ft lehetne (mai áron számolva), úgy, hogy addigra lefut a Griff-program is.
   
 2. rooivalk

  rooivalk New Member

  Batka:
  Civilből képeznél tiszteket 1 év alatt???? Egyáltalán milyen emberekből válogathatnál? Mert egy igazán értelmes embert(mérnök, informatikus, közgazdász) elég jó állás vár még válság idején is, maradnának a semmirevaló művelődésszervezők és társaik...(megjegyzem válság van és az én cégem 70-80 embert tudna felvenni mérnököt, informatikust, ha lenne megfelelő...)

  Akik viszont a Zrínyire bekerülnek igencsak az elit, nézd csak meg a ponthatárokat és ők a fizikai tesztet is keményen teljesítik, nem hiszem, hogy alkalmatlanok lennének "eleve". Egyébként azért alakul meg a Közszolgálati Egyetem beleintegrálva Zrínyi is, hogy az államigazgatásban adjanak értelmes munkát a Honvédségben nem foglalkoztatható tiszteknek átképzésük után, így ez a helyzet rendeződni fog feltehetően, az meg nem szükségszerű, hogy valaki fizikailag leépüljön, hiszen a jobb cégek is támogatják dolgozóik sportolását, az is tény, hogy az ember megszerzett képességei ha nem használja őket az idő múlásával megkopnak bár, de nem tűnnek el, gyorsan szintre lehet hozni egy korábbi kellően megalapozott és hosszú idő alatt megszerzett tudást, márpedig a tiszteknél az a 10-12 év ilyen.

  A horvátokról meg annyit hogyha nem nyomták volna le őket, akkor nem jött volna létre a Krajinai Szerb Köztársaság, Gotovinát meg tisztelhetik nemzeti "hősként", de attól még Hágában fog megrohadni, jogosan. Egyébként "Fut Bécs felé Jellasics, a gyáva" is nemzeti hős náluk, amúgy nincs gondom a horvátokkal.

  A Huey-k kapcsán írtam a Cobrákat, mert lehet azt is meglehetne később kapni az amcsiktól jóárasítva pár év múlva, a Mi-24-eseket arra az időre meg felesleges pénzkidobás nagyjavíttatni meg modern éjellátókkal, normális páncéltörő stb-vel felszerelni, mert azok az AH1-W Cobrákon alapfelszerelésnek számítanak és lehet olcsóbbra kijöhet az amcsiktól, mint a Mi-24 nagyjavítás + modernizáció.
   
 3. Jeno

  Jeno Member

 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://www.honvedelem.hu/cikk/35901_haromezredik_repult_ora_haromezres_hegycsucsok_kozott

   

   
   
 5. piratvitorla

  piratvitorla New Member

  Sziasztok!
  Akciósan kapható Kenyeres Dénes két könyve, ami a Mi-24, illetve a Mi-8 típusok hazai történetéről szól.
  Áruk 2000 Ft/db.
  A szerző elérhetősége: 06-70-2080656
  Köszönöm a figyelmet!
   
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Aki pedig egy szép (inkább művészi mint technikai szemléletű) fényképes albumot szeretne a helikopterekről:

  Dévényi Veronika - Forgószárnyalás

  http://www.libri.hu/idegen_nyelvu/konyv/forgoszarnyalas.html

  Ilyen fotók vannak benne:

  http://www.zrinyimedia.hu/galeria/forgoszarnyalas-devenyi_veronika_kiallitasa_a_stefania-galeriaban

  Szerintem simán megér 475 Ft-ot.

  (Az ilyen albumokat 2-4 ezer Ft-ért szokták árusítani. pl. http://www.konyvstart.hu/toperczer-istvan/ és ebben még a kétoldalas fotókat tönkre is teszik a könyv kötésével.)
   
 7. hiryu

  hiryu New Member

  volt már?
  http://index.hu/bloghu/kameraaltal/2014/01/21/130-as_helikopter_felujitasa
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Istenesen le van rottyanva. Sajnos már csak ilyen múzeumi felújtott Mi-8 as gépeket láthatunk.
   
 9. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Érdekes..

  http://iho.hu/hir/mi-8-asok-magyarorszagon-keseredes-evfordulo-1-resz-140211

  http://iho.hu/hir/mi-8-asok-magyarorszagon-keseredes-evfordulo-2-resz-140212
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szép, és ugye 45 év minden tapasztalatát, szaktudását, tradícióját kidobjuk a szemétbe hamarosan. Melyik mentőhelikopter kategória ér fel ezzel a típussal nálunk?
   
 11. boki

  boki Well-Known Member

 12. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Ma vagy holnap van SAR Pápán? Csak mert, kb 1 órája láttam 1 Mi8 -at v Mi17-et,Tárnoknál és nem tudtam lefotózni és farokrotort sem láttam, így nem tudom a típust, de örültem neki,hogy legalább látok (erre ritkaság)
   
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://airbase.blog.hu/2014/02/17/uzembentartok
   
 14. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Helikopteres ajtólövészeten a 88-asok

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.606661446087913.1073742186.203389926415069&type=1

  [​IMG]
   
 15. pela3

  pela3 Well-Known Member

  LHSN-től hozok híreket.(Facebook)


  22:20
  "FRISS HÍR!

  Hőlégballon szenvedett balesetet szemtanúk elmondása szerint szombat este Dunavarsány-Délegyháza-Szigethalom térségében - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

  Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Honvédség Légi Kutató Mentő szolgálat Mi-17-es helikopterének segítségét kérte a légi balesethez.
  Az Országos Mentőszolgálat gépe is a helyszínre repült. A Magyar Honvédség helikoptere nem sokkal fél 8 előtt szállt fel Pápáról és 8 óra előtt el is érte a kutatási területet.

  A lezuhant hőlégballont és az azon tartózkodókat valószínűleg nem találják, ezért vált szükségessé a speciálisan kiképzett katonai kutató-mentő helikopter és személyzetének riasztása."

  22:30
  "Szombaton este háromnegyed tízkor megszüntették a feltételezetten lezuhant hőlégballon utáni kutatást - tájékoztatta az MTI-t a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton este.

  Csámpai Attila elmondta, hogy a rendőrség, a honvédség és a katasztrófavédelem munkatársai azért nem folytatják a keresést, mert nyomokat sem találtak, ami egy esetleges hőlégballon-balesetre utalna.

  Szomorú hogy az elmúlt évek során semmibe vesző NVG éjjellátó képességet a honvédség már nem tudta alkalmazni, amennyiben tényleges katasztrófa történt úgy a katona-politikai vezetők "döntései" emberéletekbe kerülhetnek..."
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  GrGLy

  Akarod mondani a 86-osok.A képeken egy darab 88-as katona sincs.
   
 17. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Felismeri ezt valaki?
  Ma készült Pécs-Pogányban.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Pocok75: Miért a magyar Mi-8/17-es topikba tetted, ha lett(országi) lajstromban van a gép? Van valami magyar kapcsolat?
  Mit kellene benne/rajta felismerni? Te csináltad a fotókat?

  Az én tippem: Az Antenna Hungária cseréli az antennákat a tévétornyokon. Lehet hogy azokat jött beemelni. Vagy csak megy valahová és leszállt tankolni, pihenni.


  http://www.helicopter-database.de/mi8_aircraft1.php?index=996-4408_2

  GM Helicopters

  http://www.gmhelicopters.com/eng/quote/
   
 19. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Litvánnak tűnik
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Latvia YL YL-AAA to YL-ZZZ
  Lithuania LY LY-AAA to LY-ZZZ

  http://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_registration
   

Ezen oldal megosztása