[HUN] Önkéntes Tartalékos Rendszer / Területvédelmi Erők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Ez is megérne egy bővebb elemzést, hogy mennyit is ér valójában az a közelharci kiképzés, amit a honvédségnél tartanak.

Én pozitívan tudok róla nyilatkozni viszont ez azért van mert olyan kiképzőim voltak akik rendelkeztek közelharc-oktatói képesítéssel és óriási tudásuk volt benne így mi elég intenzíven kaptunk belőle az alapkiképzésen. Persze tény ez időben lószar és sajnos utána nem volt ilyen, így csak kóstoló volt talán egy alap szint de amíg tartott, az oktatás színvonala szerintem elég magas volt és abszolút a katonai jelleg ment, szóval csupa olyan fogás stb amit ahogy írtátok határon stb szükség lehet rá. Egyébként a probléma forrása ott van hogy nagyon kevesen rendelkeznek ilyen képesítéssel, ezt szentendrén lehet megszerezni külön tanfolyamon, és csak az tarthat közelharc oktatást akinek ez meg van, civil sport múlt akármilyen szintű is, nem válthatja ki. Emiatt aztán sokaknál ez teljesen ki is marad mert egyszerűen nem volt soha olyan az alegységüknél aki tarthatott volna ilyen kiképzést (akár alapkiken, akár később, a saját századomnál pl egy tisztnek altisztnek se volt már így ott erre esély sem volt. Persze rengetegen űztek hobbiból küzdősportot).
De egyébként volt olyan elöljáróm aki erősen bírálta is ezt a két kiképzőmet hogy miért áldoztak ennyi időt a közelharcra más, szerinte fontosabb dolog helyett......
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Hát én egyszerűen átvenneém a krav magát.
Bizonyos beosztásokban kötelező lenne mint a minimum erönlet.


Sajna ez a seregben kb csak akkor lényeg, ha bemutatót kell tartani.
Abból meg vannak az elég szép sérülések.

Annyira nem szempont, hogy tatán a 408as szálloda én meg egy kollégám vettünk boxzsakot. Azzal a megkötéssel rakhattuk föl, hogy bárki használhatja.

A boxzsákról jut eszembe: nálunk az egyik fent említett kiképző szerelte fel a sajátját, hogy az is legyen. Amikor 2 hétig a gyak téren voltunk, vitte oda is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 483
113

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 695
113
Ez is megérne egy bővebb elemzést, hogy mennyit is ér valójában az a közelharci kiképzés, amit a honvédségnél tartanak.

Nem lenne az olyan hosszú. 1-2 szóba bele lehet azt sűríteni. ;)

Nem akartam annyival összefoglalni, hogy "sz*r". Még a végén a fejemre olvassák, hogy folyton csak siránkozni tudok.
Igaz, minimális az esélye annak, hogy a katonának közelharcba kell bocsájtkozni az ellenséggel.
De ha csak ezt vesszük figyelembe, akkor annak is minimális az esélye, hogy egy katonának harcba kell bocsátkoznia.
Szerintem elvárható volna az értelmes és a való életben (harctéren) alkalmazható katonai közelharc képzés minden lövész számára.
Nem harcművészet, nem küzdősport, mégha merít is annak az eszközkészletéből.
Azokat azért hozták létre, hogy kölcsönösen elfogadott és alkalmazott szabályok szerint, biztonságosan gyakorolható legyen a fizikai erőszak.
A katonai közelharcnak nem erre kell felkészítenie.
Én 15 évet kyokushin karatéztam, de nagyon bántam, hogy nem kaptunk használható közelharc képzést a katonaságnál.
Alma és körte a kettő.

Isten nyugoztalja Furkó Kálmánt, de ő sem tudott megfelelően elvonatkoztatni a küzdősporttól. Amennyit használt ezzel a magyar sport életnek, annyit ártott vele a közelharc képzés fejlődésének. :/

Meg hát az NKE-n folyton megverik a katonákat a rendőr hallgatók.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 311
113
Részben egyetértek.
Főleg a tartalékosoknál. Ott nagyon idő sincs rá. Max bemutató jelleggel.

De a határon és külszolgalatban akár elő is fordulhat, hogy valami kis közelharc tudást bevessen az ember. Mégha ott sem sűrűn.
intézkedés teknika az komolyabban van oktatva. (ott is van földrevitel) csak ugye nem a kézzel gyilkolásos dolog
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 974
113
295589410_5425510490825995_928686709336436066_n.jpg
295653182_5425512497492461_4969876557397315113_n.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Centurio