[HUN] Pzh 2000 HU

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 929
73 362
113
Most újra meghallgatva ez érdekes, mert azt mondja, hogy az első 5 löveggel akarják akkor (idén augusztus) elkezdeni a hazai lövészetet.
Az öt löveg gondolom itt mint egyéni löveg fog részt venni a programon, mert az ötös szám mind szakasz, mind üteg szinten egy eléggé szokatlan szám lenne.
Vagy ez azt jelenti hogy 25 fő kiképzett PzH személyzetünk lesz augusztusra? 2023 végére pedig legalább 120 fő kellene hogy legyen, amit az első 25 fog kiképezni?
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 985
27 052
113
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 985
27 052
113
Júliusban pedig megérkeznek az első, immár Tatán maradó PzH 2000-esek is, így a jelenleg is építés alatt álló szimulációs központtal együtt hamarosan biztosított lesz a hazai kiképzési infrastruktúra is. :hadonaszos:
 

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
438
1 133
93
@Negan -nak ajánlom elolvasásra
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 886
22 298
113
Júliusban pedig megérkeznek az első, immár Tatán maradó PzH 2000-esek is, így a jelenleg is építés alatt álló szimulációs központtal együtt hamarosan biztosított lesz a hazai kiképzési infrastruktúra is. :hadonaszos:
  • A tüzérosztály digitalizációjának alapját egy saját tűzvezető rendszer, a lövegeket is gyártó Krauss-Maffei Wegmann (KMW) cégtől érkező iC2 Artillery lesz, melynek integrálása és tesztelése már zajlik Németországban. „Ez egy tűzvezető és egy korlátozott képességű harcvezető-rendszer, így a tüzérosztály önállóan végre tudja hajtani a tűz- és a harc vezetését is”
  • Májusban újabb egy tűzszakasznyi (azaz három löveg kezelését végző) állomány kap kiképzést.
  • Júliusban pedig megérkeznek az első, immár Tatán maradó PzH 2000-esek is, így a jelenleg is építés alatt álló szimulációs központtal együtt hamarosan biztosított lesz a hazai kiképzési infrastruktúra is.
  • „Ez a központ Közép-Európában egyedülálló képességeket nyújt majd számunkra” - emelte ki az alezredes, hozzátéve: egyidőben egy teljes tűzszakasz kiképzését tudják majd úgy végezni, hogy integrálják a tűzvezetést és a felderítést is....Ráadásul a Tatán telepített tüzérségi és harckocsizó szimulátorok (ebből négy kerül a harckocsizó zászlóalj kiképzéséhez az épületbe) össze lesznek kötve, így egy teljes harckocsi alegységgel tudnak gyakorolni.
  • „A KMW fejlesztésével készülő iC2 Artillery rendszer tesztelésébe már a tatai szakembereket is bevonta a cég, így számos olyan szakmai visszajelzést is tudtunk adni, ami számunkra kedvező irányba segítette termék fejlesztését” – mondta az alezredes. A rendszer magyarítását is a tüzérosztály hajtotta végre, azaz a fordítások, a kezelőfelületeken megjelenő információk úgy vannak megfogalmazva, hogy megfeleljenek a magyar elvárásoknak. De a fejlesztés minden szegmensében részt vettek a tatai szakemberek, így például a Gidrán alvázra telepítendő felderítőrendszerek kialakításában is, vagy a tűzeszközfelderítő lokátorok szerkezeti kialakításában és komponens elemeinek megalkotásában is jelentős szerepe van a tüzérosztály állományának.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Ez az írás elég érdekes gondolatébresztőnek.
Megtudhattunk belőle pár igen lényeges információt.
Ugyebár 24db PZH 2000 érkezik.
Viszont most megtudtuk, hogy egy tűzszakasz 3 lövegből fog állni.
Ugyebár a tüzérségi alegység szervezete így néz ki (zárójelben a gyalogsági megfelelője):
löveg (raj) - tűzszakasz (szakasz) - üteg (század) - osztály (zászlóalj)

Namost a több ismeretlenes egyenletben most egy igen fontos dolog derült ki. Azaz, hogy a tűzszakasz 3 löveges lesz.
Azt is tudjuk, hogy egy üteg 2-3 tűzszakaszból szokott állni (+- logisztika). Az osztály pedig 4-5 ütegből. De azt is kell tudni, hogy a tüzérséghez beosztott felderítők, és logisztikát is század méretben ütegnek szokás nevezni.
Ez azért teszi érdekessé a dolgot, mert több (de már szűkülő számú) opció is lehetséges. Mi több az is elképzelhető, hogy a 24 érkező löveget 2 osztályra szabják. :cool:
A 3 löveges szakasz esetén:
  • 3 szakasz esetén egy üteget 9 löveg alkot
  • 2 szakasz esetén egy üteget 6 löveg alkot.

A 9 löveges üteg eléggé problémás, mivel akkor egy osztálynak, vagy 18-nak, vagy 27-nek kellene lennie. A második esetén ugye 3 löveggel kevesebbet rendeltünk, az első esetben meg lenne egy 6 löveges (csonka) ütegünk is. Ez marhaságnak tűnik, mivel kiképzéshez arányaiban sok. Tartaléknak luxus. kisebb létszámú üteg esete meg inkább szervezeti infantilizmust mutatna.
Szóval valószínűbb a 2szakasz/üteges felállás. Azaz összesen 4 üteg fog rendelkezésünkre állni (6x4).
Ez így ebben a formában kicsit soknak tűnik nekem egy osztályhoz.
Ugye sokkal egyszerűbb lenne a helyzet a 8 löveges ütegekkel, mert úgy a 3 üteg pont kiadná a rendelt 24-es számot.

Van még egy igen fontos része az osztálynak, és erről Bartók alezredes részletesen mesélt is. Mégpedig az osztály felderítése és a logisztikája.
Nem elég, az, ha üteg szinten van saját logisztikai szakasz, de osztály szinten is kell logisztikai/CSS üteg ).
A felderítés sokrétűsége továbbá megkövetelné egy felderítő üteg felállítását a tüzérosztályon belül.
Ugye szó van a cikkben:
  • Gidrános optikai és battlefield radaros felderítőkről.
  • Lövés bemérő radaros alegységről, kérdéses számú radarral kérdéses platformon.
  • Hangbemérőkről (gondolom Gidrán)
  • és az igen változatos képességeket magukban hordozó drónos alegységről még nem is beszéltünk. A németeknél ez egy külön szakasz az osztály törzséhez közvetlenül rendelve.

És akkor ahogy ezt én intézném. 2 osztályba rendezve:
  • 1. üteg : 6 löveg + 6db kerekes logisztikai jármű (lőszeres 6x6, 8x8)
  • 2. üteg : 6 löveg + 6db kerekes logisztikai jármű (lőszeres 6x6, 8x8)
  • törzs
  • CSS üteg :
- 2db logisztikai szakasz (egyenkén 6-8db 8x8-as platós és konténerszállító járművel)
- tartálykocsi szakasz (4-6db üzemanyagos tartálykocsi + 2 db vizes)
- karbantartó szakasz (2 db Wisent 2-vel, + 4-6db 6x6-tal + 2-3 Gidrán)
- Felderítő üteg:
- 2db tüzérségi felderítő szakasz (egyenként 3-4db felderítő Gidránnal)
- 1db tűzbemérő lokátoros szakasz (2-3 tűzérségi bemérő radarral)
- 1db drónos szakasz ferderítő ÉS kamikaze drónokkal felszerelve

Ha ebből rendelkezésünkre fog állni 2 osztály (ugye abból összejön a 24 PZH 2000 löveg), akkor azzal már egy elégséges támogatást lehetne adni mindkét meglévő dandárunknak.
Ennél egyel magasabb szintre lehetne emelni a rendszert, ha a drónok kezelői nem csak szakasz szinten lennének képviselve, hanem akár üteg szinten is.
Ebben az esetben az öngyilkos drónok révén nem csak egy sima Combat Support feladatú, hanem önállóan harcolni képes ütegként is szervezhetőek.

A 4 üteges osztály (6x4 löveg) verziója már csak emiatt is elég kérdéses számomra, mivel a CSS, és CS ütegekkel, esetleges önálló csapásmérő drónos üteggel együtt már túl nagyra nőne a maga 7-8 százados (üteges) méretével.
Ha 4 ütegbe lenne szervezve a 24 löveg, akkor az már inkább tüzér ezred szintű szervezetnek tűnik nekem. Pedig egyelőre mindenhol osztályt kommunikálunk.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113
Ez az írás elég érdekes gondolatébresztőnek.
Megtudhattunk belőle pár igen lényeges információt.
Ugyebár 24db PZH 2000 érkezik.
Viszont most megtudtuk, hogy egy tűzszakasz 3 lövegből fog állni.
Ugyebár a tüzérségi alegység szervezete így néz ki (zárójelben a gyalogsági megfelelője):
löveg (raj) - tűzszakasz (szakasz) - üteg (század) - osztály (zászlóalj)

Namost a több ismeretlenes egyenletben most egy igen fontos dolog derült ki. Azaz, hogy a tűzszakasz 3 löveges lesz.
Azt is tudjuk, hogy egy üteg 2-3 tűzszakaszból szokott állni (+- logisztika). Az osztály pedig 4-5 ütegből. De azt is kell tudni, hogy a tüzérséghez beosztott felderítők, és logisztikát is század méretben ütegnek szokás nevezni.
Ez azért teszi érdekessé a dolgot, mert több (de már szűkülő számú) opció is lehetséges. Mi több az is elképzelhető, hogy a 24 érkező löveget 2 osztályra szabják. :cool:
A 3 löveges szakasz esetén:
  • 3 szakasz esetén egy üteget 9 löveg alkot
  • 2 szakasz esetén egy üteget 6 löveg alkot.

A 9 löveges üteg eléggé problémás, mivel akkor egy osztálynak, vagy 18-nak, vagy 27-nek kellene lennie. A második esetén ugye 3 löveggel kevesebbet rendeltünk, az első esetben meg lenne egy 6 löveges (csonka) ütegünk is. Ez marhaságnak tűnik, mivel kiképzéshez arányaiban sok. Tartaléknak luxus. kisebb létszámú üteg esete meg inkább szervezeti infantilizmust mutatna.
Szóval valószínűbb a 2szakasz/üteges felállás. Azaz összesen 4 üteg fog rendelkezésünkre állni (6x4).
Ez így ebben a formában kicsit soknak tűnik nekem egy osztályhoz.
Ugye sokkal egyszerűbb lenne a helyzet a 8 löveges ütegekkel, mert úgy a 3 üteg pont kiadná a rendelt 24-es számot.

Van még egy igen fontos része az osztálynak, és erről Bartók alezredes részletesen mesélt is. Mégpedig az osztály felderítése és a logisztikája.
Nem elég, az, ha üteg szinten van saját logisztikai szakasz, de osztály szinten is kell logisztikai/CSS üteg ).
A felderítés sokrétűsége továbbá megkövetelné egy felderítő üteg felállítását a tüzérosztályon belül.
Ugye szó van a cikkben:
  • Gidrános optikai és battlefield radaros felderítőkről.
  • Lövés bemérő radaros alegységről, kérdéses számú radarral kérdéses platformon.
  • Hangbemérőkről (gondolom Gidrán)
  • és az igen változatos képességeket magukban hordozó drónos alegységről még nem is beszéltünk. A németeknél ez egy külön szakasz az osztály törzséhez közvetlenül rendelve.

És akkor ahogy ezt én intézném. 2 osztályba rendezve:
  • 1. üteg : 6 löveg + 6db kerekes logisztikai jármű (lőszeres 6x6, 8x8)
  • 2. üteg : 6 löveg + 6db kerekes logisztikai jármű (lőszeres 6x6, 8x8)
  • törzs
  • CSS üteg :
- 2db logisztikai szakasz (egyenkén 6-8db 8x8-as platós és konténerszállító járművel)
- tartálykocsi szakasz (4-6db üzemanyagos tartálykocsi + 2 db vizes)
- karbantartó szakasz (2 db Wisent 2-vel, + 4-6db 6x6-tal + 2-3 Gidrán)
- Felderítő üteg:
- 2db tüzérségi felderítő szakasz (egyenként 3-4db felderítő Gidránnal)
- 1db tűzbemérő lokátoros szakasz (2-3 tűzérségi bemérő radarral)
- 1db drónos szakasz ferderítő ÉS kamikaze drónokkal felszerelve

Ha ebből rendelkezésünkre fog állni 2 osztály (ugye abból összejön a 24 PZH 2000 löveg), akkor azzal már egy elégséges támogatást lehetne adni mindkét meglévő dandárunknak.
Ennél egyel magasabb szintre lehetne emelni a rendszert, ha a drónok kezelői nem csak szakasz szinten lennének képviselve, hanem akár üteg szinten is.
Ebben az esetben az öngyilkos drónok révén nem csak egy sima Combat Support feladatú, hanem önállóan harcolni képes ütegként is szervezhetőek.

A 4 üteges osztály (6x4 löveg) verziója már csak emiatt is elég kérdéses számomra, mivel a CSS, és CS ütegekkel, esetleges önálló csapásmérő drónos üteggel együtt már túl nagyra nőne a maga 7-8 százados (üteges) méretével.
Ha 4 ütegbe lenne szervezve a 24 löveg, akkor az már inkább tüzér ezred szintű szervezetnek tűnik nekem. Pedig egyelőre mindenhol osztályt kommunikálunk.
Tatára mennek a láncosok ugye így sokadjára is?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113
Csak azért kérdeztem, hogy @pöcshuszár észrevegye, hogy legkésőbb a története felénél elkeveredett. Mivel nem a két dandár támogatói lesznek, hanem egy dandáré, ami jó eséllyel a harckocsik számából adódóan 3 harcoló zászlóaljjal fog bírni, ezért a számok máris esélyesebbek tűzszakasznak 4 db-bal, ütegnek 8 db-bal, osztálynak 3x8 db-bal.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 495
5 034
113
Csak azért kérdeztem, hogy @pöcshuszár észrevegye, hogy legkésőbb a története felénél elkeveredett. Mivel nem a két dandár támogatói lesznek, hanem egy dandáré, ami jó eséllyel a harckocsik számából adódóan 3 harcoló zászlóaljjal fog bírni, ezért a számok máris esélyesebbek tűzszakasznak 4 db-bal, ütegnek 8 db-bal, osztálynak 3x8 db-bal.
A honvédelem.hu cikkében 3 löveges tűzszakasz szerepel. Innen indul a keveredés.
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Csak azért kérdeztem, hogy @pöcshuszár észrevegye, hogy legkésőbb a története felénél elkeveredett. Mivel nem a két dandár támogatói lesznek, hanem egy dandáré, ami jó eséllyel a harckocsik számából adódóan 3 harcoló zászlóaljjal fog bírni, ezért a számok máris esélyesebbek tűzszakasznak 4 db-bal, ütegnek 8 db-bal, osztálynak 3x8 db-bal.
Te a 4. sornál keveredtél el! :rolleyes:
Viszont most megtudtuk, hogy egy tűzszakasz 3 lövegből fog állni.
Nem a saját újjamból szívtam ki:
honvedelem.hu said:
Májusban újabb egy tűzszakasznyi (azaz három löveg kezelését végző) állomány kap kiképzést.
Különben ezt már a bejelentés környékén is felvetettem. Akkor @ijasz azt mondta, hogy ő sem tud semmit a várható szakasz/üteg méretről.
Azért aljas a 24-es darabszám, mert jó sokféleképpen lehet osztani.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby