[HUN] Rendőrségi helikopterek és drónok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 822
31 810
113
Kővári László cikke


Apróság, de az Apache-t nem az MD fejlesztette, hanem a Hughes, amit aztán megvett az MD, aztán azt a Boeing.
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 780
8 333
113
16bf00beefc2a016d46835701be2badc.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
MD 969 brossúra


(Bár a hatótávolságnál az értékek nem stimmelnek, ha lesz kedvem, talán írok majd nekik, hogy javítsák)


Apróság, de az Apache-t nem az MD fejlesztette, hanem a Hughes, amit aztán megvett az MD, aztán azt a Boeing.


Valóban. És a szerző azt sem említette meg, hogy az MD Helicopters nem a Boeing része, mert a Boeing, miután felvásárolta az MDD-t, a polgári helikopteres részleget eladta és az él tovább MD Helicopters néven.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Drónokhoz vesz ezt-azt a Készenléti Rendőrség...

Közbeszerzési értesítőből

Ajánlati/részvételi felhívás

Pilóta nélküli légijármű kiegészítők beszerzése

A teljesítés helye:
KR KSZI Légirendészeti Szolgálat, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

1. rész: DJI Matrice 200/210 v2 típusú pilóta nélküli légijárművekkel kompatibilis rendszeresített termékek

DJI Matrice 200/210 v2 típusú pilóta nélküli légijárművekkel kompatibilis rendszeresített termékek (DJI Zenmuse XT2A típusú vagy azzal egyenértékű hőkamera és gimball, a műszaki leírásban rögzített elvárt paraméterek szerint)

DJI Matrice 200/210 v2 típusú pilóta nélküli légijárművekkel kompatibilis (nem rendszeresítendő) termékek az alábbiak szerint:
1. ParaZero SafeAir M-200 típusú vagy azzal egyenértékű mentőernyő
2. TB55 típusú vagy a műszaki leírásban meghatározott paraméterekben egyenértékű akkumulátor
3. WB37 típusú vagy a műszaki leírásban meghatározott egyenértékű akkumulátor
4. DJI M200 180W töltő+HUB vagy azzal a műszaki leírásban meghatározott paraméterekben egyenértékű
5. DJI Cendence Part 3 Control Stick Cover vagy azzal egyenértékű
6. Tartalék légcsavar
7. LIPO akkumulátor biztonsági zsák (tűzálló)
8. Esővédő takaró összeszerelt drónhoz

Mennyiség: 8 tétel, összesen 675 db


2. rész: DJI Matrice 200/210 v2 típusú pilóta nélküli légijárművekkel kompatibilis (nem rendszeresítendő) termékek

A 2019. évben beszerzett pilóta nélküli légijárművek rendszeres használata következtében azok egyes alkatrészei elhasználódtak, illetve speciális eszközök beszerzésével élettartamuk jelentősen növelhető.


3. rész: Pilóta nélküli légijárművek üzemeltetését segítő eszközök

A Készenléti Rendőrség által használt pilóta nélküli légijárművek használata során felmerült, hogy azok hatékonysága és élettartama jelentősen növelhető kiegészítők és karbantartó eszközök használatával, melyek beszerzése szükséges.

Pilóta nélküli légijárművek üzemeltetését segítő eszközök az alábbiak szerint:
1. ElistAir Safe T v2 vagy azzal a műszaki leírásban rögzített paraméterek tekintetében egyenértékű
2. Air module (ElistAir Safe T v2 használatához) vagy azzal egyenértékű akkumulátor adapter
3. Inverter
4. Páramentesítő tasak
5. Premium mikroszálas törlőkendő
6. LENSPEN MicroPro típusú vagy azzal egyenértékű aktívszenes optika tisztító
7. LENSPEN Carbonklean ScreenKlean vagy azzal egyenértékű
8. Manhattan Air Duster vagy azzal egysenértékű nagynyomású sűrített spray
9. Lenspen HB-1 Super Blower pumpás tisztító vagy azzal egyenértékű
10. Petzl TACTIKKA Plus típusú vagy azzal egyenértékű fejlámpa
11. Nitecore MT10A LED vagy azzal egyenértékű elemlámpa
12. Baladéo Processus TEM011 típusú vagy azzal egyenértékű multifunkcionális zseb szerszám
13. Rakományrögzítő háló szállításhoz
14. STAGG SCF-453619 típusú vagy azzal egyenértékű tároló doboz

Mennyiség: 14 tétel, összesen 271 db


4. rész: DJI Matrice 200/210 v2 típusú pilóta nélküli légijárműveket felügyelő rendszer előfizetés

DJI Matrice 200/210 v2 típusú pilóta nélküli légijárműveket felügyelő rendszer előfizetés az alábbiak szerint:
FlightHub Government Edition 1 Year vagy azzal egyenértékű és FlightHub Add-on Kit 1 Year (+20 drones) vagy azzal egyenértékű

A Készenléti Rendőrség által használt pilóta nélküli légijárművek esetében szükséges az eszközök üzemeltetési feltételeinek, karbantartásainak és az állomány képzettségének, gyakorlottságának folyamatos nyomon követése. Az eszközök Magyarország teljes területén, különböző és folyamatosan változó helyszíneken segítik a szolgálati feladatok ellátását. A beszerzésre javasolt rendszer az informatikai hálózaton keresztül szinkronizálja az adatokat és tájékoztatja a „felügyelő” állományt az esedékes teendőkről (karbantartások, frissítések, akkumulátor teljesítménye, lejáró képzések, gyakorlottság kritikus szint alá csökkenése, különböző helyszíneken egyenlőtlen felhasználás, stb.).

Nyertes ajánlattevő a teljesítés során 3fő felhasználó részére köteles oktatást tartani.

A pilóta nélküli légijármű kiegészítők a 156/2017. (VI. 16.) 3 Korm. rendelet 1. számú melléklet X. fejezet c) pontjába besorolható haditechnikai termék, mely felhasználási célját tekintve a 329/2019. (XII. 20.) Korm. rendelet 1. § (6) bekezdés fb) alpontjában nevesített cél kielégítését szolgálja.


Az alkalmasság minimumkövetelményei:

M.1. Alkalmatlan az ajánlattevő, amennyiben nem rendelkezik a felhívás feladását megelőző 3 évben (36 hónapban) szerződésszerűen befejezett, de legfeljebb 6 éven (72 hónapon) belül megkezdett következő tárgyú referenciá(kkal)val:
Az 1. részre történő ajánlattétel esetén legalább1 db pilóta nélküli légijárműre felszerelhető hőkamera szállítására vonatkozó referenciával.
A 2. részre történő ajánlattétel esetén a beszerezni kívánt 8 féle termék (tétel) közül bármely, összesen legalább 5 féle, összesen legalább 400 db DJI Matrice 200/210 típusú pilóta nélküli légijárművekkel kompatibilis kiegészítő szállítására vonatkozó referenciával
A 3. részre történő ajánlattétel esetén a beszerezni kívánt 14 féle termék (tétel) közül bármely, összesen legalább 10 féle. összesen legalább 150 db pilóta nélküli légijármű kiegészítő szállítására vonatkozó referenciával.
A 4. részre történő ajánlattétel esetén legalább 1 db pilóta nélküli légijármű nyomonkövetésére használható szoftver szállítására vonatkozó referenciával.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and bel

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Rendhagyó események légi közvetítése mindig egy izgalmas és kihívásokkal teli feladat, amelyre ezúttal a katolikus egyházfő, Őszentsége Ferenc pápa budapesti látogatása adott alkalmat...

A látogatáshoz kapcsolódó nyilvános események biztonságos lebonyolításáért a város légtere korlátozásra került, azaz kizárólag állami légijárművel volt végrehajtható repülési tevékenység, ennek ellenére mi is kivettük a részünket a feladatból.

Az esemény biztosításán és a rendvédelem légi támogatásán túl a Légirendészeti Szolgálat kapott felkérést egy helikopterének soron kívüli alkalmassá tételére, az eseményről az MTVA televíziós közvetítéséhez szükséges képanyagának felvételére és annak közvetítéséhez való átjátszáshoz szükséges technikák kiépíttetésére.

A felkért feladat teljesítése igazán rendkívülinek volt mondható, a felkészülésre rendelkezésre álló idő pedig nem volt kedvező, mivel a felépítést szükséges volt a hatósággal is jóváhagyatni. Az időigényes munka Ferenc pápa érkezési ideje előtt kevesebb mint 24 órával teljesült be a hatósági engedély átvételének pillanatában.

A delegáció megérkezése előtt, az éles feladat kezdetére a HeliControl munkatársainak segítségével biztonságosan felépítésre került a közvetítésre használt kameraegység és tartószerkezet a helikopterre, ami rendkívüli csapatmunka révén a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály kiemelkedő támogató munkájának segítségével magas színvonalon és határidőre teljesült.

Az eredeti pénteki megbízás képeit látva visszatapsolták a légi közvetítést, így szombaton kezdődött az előkészítő munka ismét, hogy vasárnap a nyilvános megjelenést a Kossuth téren a levegőből is követni lehessen. Rendkívül értékes munka zajlott a fedélzeten, így igazán gyönyörű perspektívából lett színesítve az országimázs Ferenc pápa magyarországi látogatásának közvetítése.

Gratulálunk a Légirendészet kiemelkedő munkájához és az MTVA-nak a közvetítés professzionális lebonyolításáért, a műsort követve örömmel láttuk élőben, amint a légi felvételek is az adás részét képezték, emelve a rangos esemény színvonalát.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Közbeszerzési értesítőkből egy kis összefoglaló...

A Készenléti Rendőrség által használt 11 db MD902 és 4 db MD500E típusú helikopter (melyek száma a teljesítés során változhat) és berendezéseinek javítása, karbantartása és üzemidő hosszabbítása keretmegállapodás keretében.

A Készenléti Rendőrség által üzemeltetett helikopterek állami légijárművek, így javításuk feltételeit az állami légijárművek nyilvántartásáról, gyártásáról és javításáról, valamint a típus- és légialkalmasságáról szóló 21/1998. (XII. 21.) HM rendelet (a továbbiakban: rendelet) szabályozza. A rendelet 15. §-a szerint a légijármű és annak fedélzeti berendezése, valamint a légiközlekedéssel kapcsolatos eszköz gyártását, karbantartását, javítását, felújítását természetes vagy jogi személy akkor folytathatja, ha ezt a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya vagy jogelődje engedélyezte.


Az alkalmasság minimumkövetelménye(i): a helikopter típusok vonatkozásában éves-, 100 órás- és 300 órás, helikopter javítási és/ vagy karbantartási szolgáltatások végzését igazoló referencia.


Keretszerződések

A Készenléti Rendőrség használatában lévő helikopterek üzemeltetéséhez, meghibásodás, elhasználódás vagy üzemidő lejárta miatt kiszerelt alkatrészek pótlásához és a raktári készlet szinten tartásához szükséges alkatrészek, berendezések, eszközök, karbantartó anyagok beszerzése keretmegállapodás keretében.

2018-2019
A beérkezett ajánlatok száma: 2
A nyertes ajánlattevő neve : HeliControl Korlátolt Felelősségű Társaság

A keretmegállapodás időtartama: 48 hónap
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 868 000 000.00 HUF


2020-2021
A beérkezett ajánlatok száma: 2
A nyertes ajánlattevő neve : HeliControl Korlátolt Felelősségű Társaság

A keretmegállapodás időtartama: 48 hónap
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 1 735 907 552.00 HUF

Szerződésmódosaítás
Teljes szerződéses érték a módosítást követően (áfa nélkül): 1 803 907 552.00 HUF


2021-2025
Vállalkozási elemekkel vegyes adásvételi keretszerződés a Készenléti Rendőrség használatában lévő 11 db MD902 és 4 db MD500E típusú helikopterek fenntartása tárgyában a 2021–2025 közötti időszakra.

Beszerezni kívánt eszközök:
Az MD902 típusú helikopterek esetében:

  • A helikopter gyártója által kibocsájtott, naprakész CSP−900IPC−4 Illustrated Parts Catalog, CSP-SPM Standard Practice Manual, CSP−900SRM−6 Structural Repair Manual, CSP−900RMM−2 Rotorcraft Maintenance Manual és a CSP−900RMM−3 Rotorcraft Maintenance Manual dokumentumban feltüntetett valamennyi alkatrész, és szolgáltatás
  • A helikopterre épített Pratt&Whitney típusú hajtóművek gyártója által kibocsájtott Illustrated Parts Catalog Turboshaft Gas Turbine Engine Model(s) PW206E, PW207E és a Maintenance Manual Part No.3038324dokumentumban feltüntetett valamennyi alkatrész
  • A helikopterekre épített TRAKKA és FLIR típusú kutató-felderítő rendszerek valamennyi alkatrésze és javítási-karbantartási szolgáltatása

Az MD500E típusú helikopterek esetében:

  • A helikopter gyártója által kibocsájtott, naprakész 369E (CSP−IPC−4) Illustrated Parts Catalog, CSP--SRM--6, Structural Repair Manual, CSP−HMI−2 Servicing and Maintenance Manual, CSP−HMI−3) Basic Handbook of Maintenance Instructions, CSP−COM−5 Component Overhaul Manual dokumentumban feltüntetett valamennyi alkatrész
  • A helikopterre épített Rolls Royce típusú hajtóművek gyártója által kibocsájtott Illustrated Parts Catalog M250C20B, 10W2 Operation and Maintenance Manual dokumentumban feltüntetett valamennyi alkatrész és szolgáltatás
  • A helikopterekre épített FLIR kutató-felderítő rendszerek valamennyi alkatrésze és szolgáltatása

Nyertes ajánlattevő a keretösszeg erejéig tett megrendelésre adott árajánlata szerint biztosítja a fenntartás végrehajtásához szükséges, a Műszaki leírásban és Kereskedelmi ártáblázatban meg nem jelölt alkatrészeket, karbantartó anyagokat, kiszolgáló berendezéseket, a személyzet speciális felszerelését, szerszámokat és ellenőrző berendezéseket;

Nyertes ajánlattevő megrendelés alapján végrehajtja az üzemeltetés során bekövetkező olyan meghibásodások helyszíni elhárítását, melyekhez az üzemeltetőnél nem állnak rendelkezésre a szükséges eszközök vagy jogosultságok, illetve a karbantartói jogosításait meghaladó esetekben intézkedik gyártói szolgáltatások szükséges mértékű bevonására;

A mindkét típusra vonatkozó, a megadott időszakban várhatóan beszerzésre kerülő alkatrészek, eszközök valamint szolgáltatások részletes listáját a Műszaki leírás tartalmazza. A Műszaki leírásban megadott mennyiségek kizárólag tájékoztató jellegűek, és arra szolgálnak, hogy az Ajánlattevők által megadott egységárak alapján számított „Nettó ajánlati összár (nettó EUR)” alapján az Ajánlatkérő összehasonlítsa egymással az ajánlati árakat az értékelés során.

A beérkezett ajánlatok száma: 1
A nyertes ajánlattevő neve és címe
Hivatalos név: HeliControl Korlátolt Felelősségű Társaság

A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 4 800 000 000.00 HUF
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Ezek pedig a különböző meghibásodások javításai...
(ha jól értelmezem, akkor a keretszerződés terhére és nem a keretszerződésen felül)

Tekintettel arra, hogy a Légirendészeti Szolgálat nem rendelkezik a javításokhoz szükséges eszközökkel, a javítások elvégzése érdekében írásbeli konzultáció lefolytatása szükséges.


2021
KR helikopter javítás KM-ból hibafeltárás I, II, III, V.
Írásbeli konzultációk keretében MD 500E, valamint MD902 típusú helikopterek javítása a 29022/152/205/2020.szerz. számú KM-ból

A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 659 203 275.00 HUF


2021
KR heli. jav. KM-ból hibajavítás VI., VII. VIII.

- VI.: A Légirendészeti Szolgálat üzemeltetésében lévő R501 fedélzeti azonosítóval ellátott MD500E típusú helikopter karbantartása során fény derült rá, hogy mindkét csúszótalp bekötésén túlzott kopás, berágódás tapasztalható. E sérülések javításához a Légirendészeti Szolgálat jogosítással nem rendelkezik,

- VII.: A Légirendészeti Szolgálat üzemeltetésében lévő R904 fedélzeti azonosítóval ellátott MD902 típusú helikopter karbantartása során a végrehajtó szakemberek a vízszintes vezérsíkon meghibásodásokat találtak, melyek javításához speciális szerszámokkal kezdeményező nem rendelkezik,

A vízszintes vezérsík jobb első csapjának kiszerelésekor a vezérsíkban levő persely kimozdult a helyéről, így cseréje szükséges, A jobb oldali VSCS állító mechanizmus belső tolórúd végénél a rögzítő csap és a tartóbak közötti holtjáték határértéket meghaladó mértékű. A bakban kiverődött a csapszeg helye, így a bak cseréje szükséges. P/N: 900F2341255-104 cikkszámú bak megtalálható az LRSZ raktárában. A hibák kijavításához szükséges (nem fogyó-kopó) alkatrészeket, fődarabokat az LRSZ saját raktárából (egyéb szerződés alapján) biztosítja a fenti számú keretmegállapodás mellékletét képező Műszaki leírásban foglaltaknak megfelelően.

- VIII.: A Légirendészeti Szolgálat üzemeltetésében lévő R501 fedélzeti azonosítóval ellátott MD500E típusú helikopter éves karbantartása során a végrehajtó állomány (előre nem tervezhető) hibákat talált, a futómű bekötésére szolgáló csomópontokon berágódásból származó sérülésekről számolt be, amelyek kijavítása a helikopter üzemképességének helyreállításához elengedhetetlen. Tekintettel arra, hogy ezek nem kiépíthető berendezések, valamint a Légirendészeti Szolgálat nem rendelkezik a javításukhoz szükséges eszközökkel, a javítás elvégzése érdekében a Felek között létrejött a 29022/152/205/2020.szerz. számú keretmegállapodás második részeként írásbeli konzultáció lefolytatása szükséges.

A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 27 481 000.00 HUF


2021
KR heli. jav. KM-ból hibafeltárás, hibajavítás IV, IX, X , XI , XII, XIII

- Hibafeltárásra vonatkozó írásbeli konzultáció IV.:
1 db MD902 típusú helikopteren hibafeltárás DC Starter Generator tengelytörés miatt, Symbol generator EADI: kijelzés nem működik.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció IX.:
2 db MD902 típusú helikopteren Collective Friction Unit, Angular Contact Ball-Bearing (5y), Handly Fire Extinguisher javítása

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció X.:
1 db, R501 fedélzeti azonosítóval ellátott MD500E típusú helikopter faroklégcsavar meghajtó tengely tengelykapcsolóinak jav.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XI.:
R501 és R504 fedélzeti azonosítóval ellátott MD500E típusú helikopterek kompozit anyagú futószár borításai elhasználódtak,
az R501 fedélzeti azonosítóval ellátott MD500E típusú helikopterben a hajtóműtér hőszigetelő borítása elhasználódott.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XII.
R501 fedélzeti azonosítóval ellátott MD500E típusú helikopterben Landing Gear Damper berendezések javítása
R502 fedélzeti azonosítóval ellátott MD500E típusú helikopterben Fuel Control Unit javítása.


- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XIII.
R903 fedélzeti azonosítóval ellátott MD902 típusú helikopterben a biztonsági öv visszahúzó mechanika javítása,
MD500E típusú helikopterben Interconnecting Drive (Kamatics),4 db Coupling, Tail Rotor Driveshaft javítása,
R501 fedélzeti azonosítóval ellátott MD500E típusú helikopterben Shaft, Interconnecting Drive (Kamatics) javítása.

- Hibafeltárásra vonatkozó írásbeli konzultáció IV.
MD902 helikopterekben az alábbiakban szereplő berendezéseknél a szűrő eltömődés jelző tiszta szűrő esetén is jelez, javításuk vált szükségessé: Hydraulic manifold, Main XMSN lube pumpe assy.

A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 137 176 550.00 HUF
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
2021

MD500E, valamint MD902 típusú helikopterek üzemképességének helyreállítása érdekében hibafeltárásra/hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultációk lefolytatása 5 eljárás keretében 19 részajánlati körben.


  • MD 902 típusú helikopter DC Starter generátor, Symbol generátor javítása: A 29022/152/285/2020. szerz. számú Egyedi szerződés (hibafeltárásra) során 1 db DC Starter generátor (cikkszám: 23081-056, gyári szám: 992566), valamint 1 db Symbol generátor (cikkszám: 066-04021-1113, gyári szám: 5124) javítása szükséges.
  • Az R902 és R503 fedélzeti azonosítóval ellátott MD500E és MD902 típusú helikopterek NVG kompatibilitásának javítása vált szükségessé.
  • MD 902 típusú helikopter forgószárny agy felsőrész javítása: A 29022/152/205-33/2020. szerz. számú Egyedi megrendelés hibafeltárásra során megállapítást nyert, hogy az R904 lajstromszámú helikopter forgószárny agy felsőrész 3 lapátbekötés perselynél repedés látható, melynek javítása szükséges.
  • Az R909 fedélzeti azonosítóval ellátott MD902 típusú helikopterben az alábbi berendezés meghibásodott, melynek javítása szükséges:
  • Cikkszám: 900A3720002-121, Megnevezés: Integrated Instrument Display System (IIDS), Gyári szám: 008251-242, Meghibásodás: kijelző hiba
  • A Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett MD500E típusú R503 fedélzeti azonosítóval ellátott helikopterben a VHH Comm radio meghibásodott.
  • A Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett lévő R906 fedélzeti azonosítóval ellátott MD902 típusú helikopterben Fuel Boost Pump Cartrige berendezések meghibásodtak.
  • Az R903 fedélzeti azonosítóval ellátott MD902 típusú helikopterben lévő tűzoltó berendezésen (cikkszám: 23500-1, szériaszám: 0258) többlet hiba került feltárásra.
  • A Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett MD902 típusú helikopterben a Cable, Fire Detection, Deck eltörött.
  • A Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett MD500E típusú R503 fedélzeti azonosítóval ellátott helikopterben a KX-165A Nav-Com rádió meghibásodott.
  • A Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett MD500E típusú R501 fedélzeti azonosítóval ellátott helikopterben a gázelvezető berendezések meghibásodtak, bevizsgálásuk szükséges.
  • Az MD902 típusú R903 fedélzeti azonosítóval ellátott helikopter főreduktorában fémforgácsot találtak a szakemberek
  • Az R900 fedélzeti azonosítóval ellátott MD902 típusú helikopterben az alábbi berendezés nagyjavítása-üzemidő hosszabbítása szükséges.
  • A KR KSZI Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett MD500E típusú helikopterben az alábbi berendezés meghibásodott:
  • Cikkszám Megnevezés Gyári szám Meghibásodás: 069-01033-0201 KX-165A Nav-Com rádió 12713 Repülés közben a rádió túlmelegszik és üzemképtelenné válik
  • A KR KSZI Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett MD902 típusú helikopter javításához szükséges alábbi berendezés meghibásodott, melyek javítása szükséges:
    Cikkszám: Megnevezés: Gyári szám: Meghibásodás: 101-00901 Barfield TT-1000A 2139 Nem lehet bekapcsolni
  • A KR KSZI Légirendészeti Szolgálat üzemeltetésében lévő MD902 típusú helikopterben az alábbi berendezés meghibásodott:
    Cikkszám: Gyári szám: Megnevezés: Hibajelenség: 23081-056 92206 Starter Generátor Megbízhatatlan csatlakozás az elektromos hálózathoz
  • A KR KSZI Légirendészeti Szolgálat üzemeltetésében lévő MD902 típusú helikopterben az alábbi berendezések meghibásodtak, javításuk szükséges:
    - 1 db Integrated Instrument Display System ex. típ. javítása
    - 2 db Transmission Assy ex. típ. javítása
  • A KR KSZI Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett MD902 típusú helikopter üzemképességének helyreállításához az alábbi berendezés javítása szükséges:
    - 1 db Brake Head Assembly ex. típ. javítása
  • A KR KSZI Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett MD902 típusú helikopter üzemképességének helyreállításához az alábbi berendezések javítása szükséges:
    - 1 db Swashplate Assembly, Non−Rotating ex. típ. javítása
    - 1 db Bearing, Plain, Self−Aligning Spherical / Slider, Main Rotor ex. típ. javítása
    - 1 db Screen Assembly, NOTAR® Inlet ex. típ. javítása
  • A KR KSZI Légirendészeti Szolgálat által üzemeltetett MD902 típusú helikopterek üzemképességének helyreállításához az alábbi berendezések javítása szükséges:
    - 1 db RH Engine Mounts Tripod Assembly ex. típ. javítása
    - 1 db XMIT/ICS Switch ex. típ. javítása
    - 2 db Tube Assembly, Right Engine Forward Dry Combustor Drain ex. típ. javítása
    - 2 db Hose, Fuel Feed Line Shroud ex. típ. javítása
    - 4 db Spacer, Vapor Shroud On Hose ex. típ. javítása
    - 1 db Ball Bearing, Rod−End, Double−Row, Internal Thread ex. típ. javítása
    - 1 db Bracket, Directional, Cable Forward Mount ex. típ. javítása
    - 1 db Aft Seal Land Assembly, Upper, LH ex. típ. javítása
    - 1 db Aft Seal Land Assembly, Upper, RH ex. típ. javítása
    - 1 db Strobe Assembly ex. típ. javítása
    - 1 db Support Rod, Aft Bipod and Tripod ex. típ. javítása
    - 13 db Bushing, NOTAR Fan Blade ex. típ. javítása
    - 13 db Sleeve, NOTAR Fan Hub ex. típ. javítása
    - 1 db Actuator, Damper - VSCS (L/H) ex. típ. javítása
    - 2 db Fire Extinguisher Container ex. típ. javítása.
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 569 544 150.00 HUF


2022

- Hibafeltárásra vonatkozó írásbeli konzultáció V.:
MD902 helikopterben Navigation Receiver VOR/LOC/GS NAV #2 429 XMTR nem működik. A javítás várható költségének megállapítása érdekében hibafeltárásra vonatkozó írásbeli konzultáció lefolytatása vált szükségessé.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XIX. 1. rész:
MD902 típusú helikopterben Actuator Yaw Damper meghibásodott. A javítás várható költségének megállapítása érdekében hibafeltárásra vonatkozó írásbeli konzultáció lefolytatása vált szükségessé.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XIX. 2. rész:
MD902 típusú helikopterben Main Rotor Driveshaft meghibásodott, javítása vált szükségessé.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XIX. 3. rész:
MD902 típusú helikopterben Hydraulic Manifold, Main XMSN Lube Pump Assy ex. típ. meghibásodott, javítása vált szükségessé.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XIX. 4. rész:
MD500E típusú helikopterben a gázelvezetők hibafeltárása megtörtént, melynek eredményeképpen azok javítása vált szükségessé.

Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XIX. 5. rész:
MD902 típusú helikopterben Landing Gear Damper meghibásodott, javítása szükséges.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XX. 1. rész:
MD500E, MD902 típusú helikopterekben az alábbi berendezések meghibásodtak, javításuk szükséges:

  • Audio Panel/Intercom KMA-24H
  • Folyadékos iránytű
  • Póttartály szivattyú
  • Fire Extinguisher Container
  • Póttartály szivattyú
  • Digital Turbine Temp T/S
  • Governor
  • Liquified gas type fire extinguisher
  • Starter generátor
  • KX-165A NAV-COM

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XX. 2. rész:
MD902 típusú helikopterben Hydraulic Pump, LH Exhaust Nozzle berendezések meghibásodtak, javításuk szükséges.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XX. 3. rész:
MD902 típusú helikopterben KX-165A Nav-Com rádió hibafeltárása megtörtént, mely alapján javítása vált szükségessé.

A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül) : 215 421 800.00 HUF



2022

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XXI.:
MD902 helikopterben a KN40 Navigation Receiver meghibásodott berendezés hibafeltárása megtörtént. A berendezés üzemképességének visszaálllítása ex. típ. javítással valósítható meg, melyhez szükséges eszközökkel a Légirendészeti Szolgálat nem rendelkezik.

- Hibajavításra vonatkozó írásbeli konzultáció XXII.:
1. rész: MD500E típusú helikopterben Digital Turbine Temp többlethibák javítása
A Készenléti Rendőrség és a Helicontrol Kft. között létrejött 29022/152/1297/2021.szerz.számú Egyedi szerződés alapján a 101-00901 cikkszámú, 1649 szériaszámú Digital Turbine Temp T/S berendezésnél a jelzett hibák javítása során többlethibákra derült fény, melyekből kifolyólag a berendezés üzemképességének helyreállítása többletköltséggel valósítható meg.

2. rész: MD500E típusú helikopterben Allison M250-C20B hajtómű hibafeltárása
A Légirendészeti Szolgálat nem rendelkezik a javításhoz szükséges eszközökkel, a hibafeltárás és javítás elvégzése érdekében írásbeli konzultáció lefolytatása szükséges.

A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül) : 3 178 000.00 HUF
 
  • Tetszik
Reactions: therob