[HUN] Egyéb használt eszközök beszerzése és/vagy felújítása, átalakítása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Az is lényeges kérdés hogy melyikből mennyi kell ugyan, ahhoz a hatáshoz illetve mi lenne a Gepard fenntartási költsége erre ez egy speciális feladat körre. Az eredeti felvetés erről szólt ugyanis: vegyünk-e Gepárdot városi harcra, gyalogság ellen. Mindent egybe vetve nem érné meg.
A műszaki járművek is speciális feladatkörrel rendelkeznek, mégis szükségesek.
Ez nem is elsődlegesen nekünk opció, ahol arról megy a diskurzus, hogy 66, vagy teszem azt 100 harckocsi lenne az ideális, hanem: Ahol könnyebben megengedhetik maguknak anyagiak; létszám miatt a speciális feladatkörű eszközöket; és/vagy olyan urbánus beépítettséggel rendelkeznek (nem 8db 100 ezer fölötti várossal) ahol bárhogy is alakul, beleütköznek nagyvárosokba (pl.: Németroszág, Németalföld).
Szerintem sem érné meg. Még nagyon ingyen sem a fenntartási nehézségek és költségek miatt a Gepárd.
Azonban mint koncepció, a hadszínterek fényében, ahol még egy kisebb település is stratégiai tényező lehet (pl.: Izyum, Bakhmut), a városi harcra jobban képzett egységekkel egyetemben nem feltétlen csuklóból elvetendő egy tömegesen hadrendben lévő alapon városi harcra jobban kihegyezett technika megléte (ha tényleg érdemes lenne vele foglalkozni és a /jelen és jövőbeni/ meglévők nem elegek a feladatra) és ebből a szempontból kérdés, hogy az a része, hogy mit köpköd -mennyibe kerül, azaz mennyi a teljes fenntartási költsége (ugye nem csak háborúban lődöznek vele) nem lényegtelen.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
Aladin szövegértelmezés! Pistit már nem is említve. Nem csapatlégvédelmi eszközről beszéltem….. hasonló feladatkör, mint a Terminátor vagy, mint,ahogy a papucsosok használták a Silkát. Gondolat ébresztő volt nektek,hogy véleményetek szerint ebben a feladatkörben el tudjátok képzelni vagy nem, ha “ingyen” jönne persze! Egy kis brainstorming nektek. Skyrangert engedd már el egyenlőre….
Seregbontóként a németek és amcsik két a féllánctalpasaikra szerelt légvédelmi gépágyúkat alkalmazták kár. De, hogy erre beszerezzenek egy dedikált légvédelmi páncélost, amely tömege egy harckocsié (leo1), az "alváz, előátviteli rendszer stb. Leo1 ráadásul páncélzata jóval gyengébb mint a Leo-1nek, annak nincs értelme, olyan országnak, amelynek nincs Leo1-e. A románok budget áron kapták, persze, hogy kellett nekik. Nekünk is jó lett volna a Zrínyi előt, dedikáltan Shilka utódnak. De 2022-ben nincs értelme. Igy ár lehet szövegértelmezés??? Mi a fenének kéne? Légvédelemre korlátozottan akalmas, mert az ellenséges repülőszöközök távolabbról kinyírhatják, a frontvonalban, mert tüzerőt kell venni, nem célpontot.. Ezt nagyon kevesen értik meg.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
MT12 ukrán MT-LB kombónál emlitettem,hogy a kubaiak a kókányolás királyai....
1566657627_-34-ks-19.jpg
1566657484_-60-73m-bmp-1.jpg
1566631317_kubinskaja-sau-gibrid-t-34-85-i-gaubicy-d-30.jpg
jupiter_3_l1.jpg
jupiter_5.jpg
 
  • Tetszik
  • Imádom
Reactions: Pogány and fishbed

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 114
113
A készletben lévő D20-asokat nem lehet teherautókra szerelni ? Az MKEK a Panther tarackokat integrálja a MAN TG sorozatú teherautókba.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 144
10 859
113
A készletben lévő D20-asokat nem lehet teherautókra szerelni ? Az MKEK a Panther tarackokat integrálja a MAN TG sorozatú teherautókba.

Válasz röviden:
Többször felmerült, átrágtuk. Csak a szopás lenne vele, kicsivel többért meg sokkal többet kapsz.
 
  • Tetszik
Reactions: Vlad

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 397
113
Ide rakom, ha nem jó, tegyétek át kedves üzemeltetők.
Öszvér, Finn módra. sajnos nekünk ez sem jutott eszünkbe, akkor, mikor lett volna rá lehetőség.
Pogány, szerinted ?

310303582_613597683615702_6842089244565862160_n.jpg
 
  • Vicces
Reactions: pöcshuszár

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 666
35 803
113
Ide rakom, ha nem jó, tegyétek át kedves üzemeltetők.
Öszvér, Finn módra. sajnos nekünk ez sem jutott eszünkbe, akkor, mikor lett volna rá lehetőség.
Pogány, szerinted ?

310303582_613597683615702_6842089244565862160_n.jpg
Nekem úgy tűnik hogy légvédelmi torony nem az MTLB járművön van, hanem mögötte parkol egy Marksman légvédelmi páncélos...már ha erre akartál célozni.