[HUN] Rheinmetall Skyranger

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
ha mondjuk paksot akarod védeni, és az indítókat 50-km-re pakolod pakstól, akkor a radarnak sem kell ám Pkson lennie...ezt is tudod pakolgatni...másrészt pont ez a szép a hálózatos hadviselésben: a Nasams kaphat bárhonnan céladatot...Gripentől pl....vagy akár egyéb nagyobb hatótávú földi radartól
A fix földi radarokat felejtsd el. Lehetetlen megvédeni őket.
 
M

molnibalage

Guest
Az SDB 100km körüli hatótávolságú. A Sentinel a wiki szerint 40km-es érzékelési távolságú (de ha megduplázzuk az is csak 80km) és ha bekapcsolják akkor ismert a pozíciója. Nincs értelme túlságosan szétpakolni a rendszert.
  1. Ez elméleti, mert ehhez kb. 10 km magasan és M0.9 mellett kell oldani, tökéletesen izolált körülmények kell ehhez.
  2. Vadászgépek ellen tud a Sentinel 75 km-et, honnan jön ez a 40 km?
+ nasams-unk
melyik ponteciálisan szóbajöhető légierő tudna bármit kezdeni a nasams-al?

egyébként meg ezért kell +1század Gripen

Egyik sem, AGM-88 kell ellene, jó sok és az is csak elnyomná, ha kellően mobil a radar és több van belőle.
USAF is izzadna ellene és tucatszám loftolná be a HARM-ot.
 
S

speziale

Guest
Az általad linkelt cikk pont arról beszél hogy a Skyknight egy létező opció q Skyranger rakétq fegyverzetének.
Fogalmam sincs miből gondolod hogy nem fér el...

nem, nem tud ennyit
a Mistral 7 km- tud
És még egyszer....a Mistral NEM C-RAM fegyver. Soha nem fogsz vele kisméretű lövedékeket, bombákat lelőni.

a MAM-L / C hatótávolsága 8 km vagyis a Skyknight hatótávolsága (amire máshol 10 km írnak) eléri / meghaladja ezr az értéket.

szerintem nagyon keveset tudunk erről a skynight rakétáról...arra akartam utalni, hogy a skyranger indítójába úgy tűnik, hogy manpads kategóriájú rakéták férnek bele (rbs-70)...innentől kezdve eléggé behatárolt a hatótávjuk., mert nincsenek csodák...

én meg továbbra sem akarom C-RAM feladatra használni a Mistral-t...arra a gépágyút akarnám használni...ugyanis a skyranger őse a Mantis ami objektum védelemre készült az pont C_RAM eszköz volt....ezért is kérdezgetem, hogy a 30mm-es ágyú mennyire használható C-RAM-ra

egyébként az a helyzet, hogy a skynight jóval nagyobb méretű mint az RBS70...ezért mondom, hogy kérdés, hogyan fér is be abba az indítóba. ugyanis az is lehet ám, hogy majd lesz belőle egy kisebb verzió...mivel a skynight-ot alapvetően a skynex rendszer számára fejlesztik:

The SkyKnight missile system is a key component of Rheinmetall’s Skynex air defence system. Halcon’s parent company EDGE Group, a manufacturer of defence and military equipment has been engaged in the development of a short-range air defence system. It collaborated with Rheinmetall which has a requirement for a missile system for integration into its Skynex air defence system.

EDGE and Rheinmetall are jointly offering the Skynex air defence solution equipped with the newly developed missile system.

In February 2021, Halcon unveiled the SkyKnight C-RAM missile system at the International Defence and Exhibition Conference (IDEX) 2021 organised in Abu Dhabi.

i
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
  1. Ez elméleti, mert ehhez kb. 10 km magasan és M0.9 mellett kell oldani, tökéletesen izolált körülmények kell ehhez.
  2. Vadászgépek ellen tud a Sentinel 75 km-et, honnan jön ez a 40 km?


Egyik sem, AGM-88 kell ellene, jó sok és az is csak elnyomná, ha kellően mobil a radar és több van belőle.
USAF is izzadna ellene és tucatszám loftolná be a HARM-ot.
A wiki ezt írta az AN/MPQ-68-ra.
Az F1-re ír 120km-et a Kongsberg.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 348
35 195
113
Mo.on védeni kell majd Pápát, Paksot és Kecskemétet.
Ez lesz a NASAMS (meg ha lesz akkor a NASAMS ot védő / kiegészítő, szintén fix telepítésű, C-UAV, C-RAM Skynex rendszer dolga)

Továbbá védeni kell majd a Leopardokat és a Lynx eket (értsd tágabban: a csapatokat) . Na ez lesz a Skyranger dolga. A védelem itt is elsősorban C-UAV , és C-RAM feladatot jelent, részletesebben megakadályozni hogy a TB-2, Harop szintű drónok lemészárolják a nagy értékű mobil eszközöket és - mint azt a kaukázusban lattuk - magát az élőerőt.
A NASAMS csapatlégvédelem is!

Konkrétan a félországot képes lesz lefedni, ha nem az egészet. Az egyes komponensek (indítók, radarok, központ) egymástól 50 km-re is telepíthetőek. Magyarország észak-déli irányba nincs 250 km. (Balassagyarmat-Szeged légvonalban 212km)
Legyen a NASAMS lőtávja visszafogott becsléssel 25km - sima AMRAAM rakétával valszeg tud ennyit, de AMRAAM-ER rakétával biztosan. Tehát 5-6 rakétaindítóval bevédted pl. a Tisza komplett vonalát és tuti hogy 3-4x ennyi indítónk lesz.

Nem Paks meg Pápa lesz védve hanem az egész ország!

Visszatérve a csapatlégvédelemre: NASAMS különösebb mozgatás nélkül is nincs az a frontvonal, amit ne fedne le!
Szövetséges NATO műveletben 1 dandárra nem hiszem hogy 50km-nél nagyobb frontvonal jutna - azt meg röhögve védi a NASAMS-ünk. Egyébként meg 10-15 perc alatt útra késszé lehet tenni, ahogy láttam fotókon és már előrébb is lehet vinni ha tovább vonult a front. Nem indokolt olyan szintű mobilitás mint a KUB-nál. (Egyébként ha egyszer nagyon igény lenne erre saját kivitelezésben "ráhegesszük" egy Lynx alvázra, vagy egy toronymentesített T-72-esre az indítókat - bár tényleg nem szükséges...)

A Skyranger alacsonyan repülő célok ellen van, amit az ELTA vagy Sentinel randar nem szúr ki időben. A föld görbülete miatt az alacsonyan (bőven 100 méter alatt) repülő célok még mindig nehezebben szúrják ki a nagy hatótávolságú radarok, viszont a Skyranger simán ledarálja őket - 30mm-es lőszerrel is, legfeljebb pár gránáttal több kell.
30-as előnye, hogy valószínűleg meg fog egyezni vagy legalábbis csereszabatos lesz a LYNX programozható lőszerével...
A Skyrangerhez meg azért lesz Mistral, mert az van - ez a HALCON-izé meg még nincs. RM pedig akkor fogja teljesen kifejleszteni, ha konkrét megrendelő lesz rá. Skyrangerrel kapcsolatban is elmondták, hogy kb. 7-es szintig fejlesztik önerőből, aztán felteszik a polcra, amíg nincs konkrét megrendelés. Örülhetnek, mert úgy tűnik, hogy most lesz! :)

Az is szinte biztos, hogy a Skyrangeres Lynxek be lesznek kötve a légvédelmi rendszerünk nagy hálózatába. Tehát ha Magyarország területén lenne harc, akkor az összes radartól kaphatnának célinfókat, a Sziklából is küldhetnének nekik tűzparancsot. Hálózat alapú hadviselés kulcsfontosságú - szerencsére ez nálunk is kiemelt terület.

A Mistral-3 egyébként jó rendszer, a győri ezred parancsnoka is nagyon dicsérte - higgyjük el neki hogy ért hozzá. :)
Meg kell tartani, fejleszteni - pl. RC indítóra (MPCV) cserélni a mostani ázós-fázósat. Ha egy másik ország légi csapást akarna mérni ránk, akkor szinte biztos földhöz tapadva próbálna besurranni "fűalatt" - ilyenkor tök jól jönnek a Mistralok, elsősorban mint objektum védelem.
A Manstis C-RAM is inkább objektum védelemre jó: a repülőről le dobott bombákat is képes szétlőni - ha esetleg a repülőt nem sikerülne.

Nagy légvédelmi ernyő: NASAMS + Gripen
Csapat légvédelem, mobil C-RAM és UAV elhárítás: SKYRANGER-30
Objektum védelem: Mistral-3 + MANTIS

Jó lesz ez! :)
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
A csöves légvédelem mellé gondolom akkor az AHEAD lőszereket is Várpalotán fogják gyártani. Egyelőre 30 mm űrméretről volt szó de akkor megegyezés után gondolom a 35 mm is ott lesz gyártva. Én speciel örülök neki, jó döntés látszik itt is kibontakozóban.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen
M

molnibalage

Guest
A NASAMS csapatlégvédelem is!

Konkrétan a félországot képes lesz lefedni, ha nem az egészet. Az egyes komponensek (indítók, radarok, központ) egymástól 50 km-re is telepíthetőek. Magyarország észak-déli irányba nincs 250 km. (Balassagyarmat-Szeged légvonalban 212km)
Legyen a NASAMS lőtávja visszafogott becsléssel 25km - sima AMRAAM rakétával valszeg tud ennyit, de AMRAAM-ER rakétával biztosan. Tehát 5-6 rakétaindítóval bevédted pl. a Tisza komplett vonalát és tuti hogy 3-4x ennyi indítónk lesz.

Nem Paks meg Pápa lesz védve hanem az egész ország!
Ez nettó túlzás. Domborzat takarása + horizont alatti célok + mennyiség + célcsatorna sűrűség miatt.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 348
35 195
113
Ez nettó túlzás. Domborzat takarása + horizont alatti célok + mennyiség + célcsatorna sűrűség miatt.
Oké, 5-6 indító a Tisza vonalára tényleg kevés, mert nem sík a terep, stb.
Elméletileg tudná lefedni ilyen kevés indító ezt a távot. Ugyanakkor nem ennyi indítónk lesz, hanem 4-5x ennyi vagy még több - szóval igen is lefedhető egy ekkora terület.
Egy üteg ha jól tudom akkor 3 Sentinel radart és legalább 12 indítót jelent.

Ha kitelepülve egy adott frontvonalat kell védeni a "Pirézek" ellen, akkor valószínüleg 50-100 km-nél szélesebb frontot nem kell védeünk légvédelemmel (NATO műveletre gondolok, ahol mindenki egy frontszakaszért felelős - bár valószínüleg ott bőven lenne átfedés, összedolgozás). Szóval csapatlégvédelemként simán helyt állna a NASAMS és ehhez elegendően mobilis a rendszer.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
egyébként álljunk meg itt egy kapavágásra...

ott indul a dolog, hogy a Skyranger indítójába nem fér akármekkora rakéta...erős kétségeim vannak, hogy ez a skynight belefér oda...az RM vezetője ezt nyilatkozta:


"“We are missile agnostic,” says Fabian Ochsner, underlining that currently talks are underway for adding a laser beam riding missile, however fire-and-forget IR missiles can also be integrated, not forgetting the work being done with Halcon, the EDGE company from the UAE, which is providing its SkyKnight missile to be integrated into RAD’s Skynex. "

én kb. egyetlen rakétáról tudok ami laser beam ridiing-os, az RBS-70....viszont ha az indítóba ekkora rakéta fér be akkor azért nekem nem világos, hogy a skynight az nemcsak a skynex rendszerbe megy-e....

egyébként a hatótávval kapcsolatban ezt írja:

" “Such missiles can extend the effective range up to 8-9 km, however they have a minimum engagement range of around 2 km"

ennyit a Mistral 3 is tud

szóval akármi is megy a skyranger tornyában lévő indítóba a MAM-L hatótávját bizony nem fogja elérni
Ha jobban megnézed, akkor a Skyranger 30 indítójának hátulja nyitott. Szóval nagyjából bármekkora rakéta befér oda.
Különven szerintem annyiban radar irányítású csak a Skyknight, hogy az orrában van egy tök egyszerű radaros közelségi gyujtó.
Maga az irányítást rádión kapja meg.
Csak így tud olyan olcsó lenni, hogy egyszerre 60-asával pakolják konténerre.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 975
113
Ha jobban megnézed, akkor a Skyranger 30 indítójának hátulja nyitott. Szóval nagyjából bármekkora rakéta befér oda.
Különven szerintem annyiban radar irányítású csak a Skyknight, hogy az orrában van egy tök egyszerű radaros közelségi gyujtó.
Maga az irányítást rádión kapja meg.
Csak így tud olyan olcsó lenni, hogy egyszerre 60-asával pakolják konténerre.
Nem nyitott. Legalábbis ami ki volt állítva annak nem az.