[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 1586

Guest
Az NFTC haldoklik, a gépek sorban repülik ki az idejüket, a kiküldött pilóták meg sorban állnak a repülőképes gépekért. Úgy néz ki, a kanadaiak nem akarnak rájuk többet költeni, tart ameddig tart aztán konyec ... (legalábbis néhány hónapja ez volt a helyzet).
Az NFTC nem haldoklik csak hamarosan lejár a szerződése a kanadai kormánnyal.
A 2000 ben indult program eredetileg 21 évre szólt amit meghosszabbítottak 2023 ig (esetleg 2024 ig).
Szerintem utána sem számilják fel az iskolát hanem u.úgy ahogy 2017 ben, újra hosszabbítani fognak.
 

hollywood

Member
2013. március 30.
39
25
18
Az NFTC haldoklik, a gépek sorban repülik ki az idejüket, a kiküldött pilóták meg sorban állnak a repülőképes gépekért. Úgy néz ki, a kanadaiak nem akarnak rájuk többet költeni, tart ameddig tart aztán konyec ... (legalábbis néhány hónapja ez volt a helyzet).
Ez nekem új információ, még nem olvastam erről ☹️
 

hollywood

Member
2013. március 30.
39
25
18
A magyar igényeknek hat sugárhajtású kiképzőgép is sok, ahogy az NFTC is kihasználatlan és használhatatlan is, mert saját turboprop kiképzőgép hijján full amatőröket küldünk ki, akiknek jó részéről csak kinnt derül ki, hogy nem valók komoly gépre!
Akkor az előző lengyel közös programot amit említettél nem nagyon értem, ahol 6 gépet említettél. De az biztos hogy közös kiképzésbe kell gondolkodni valakivel, ekkora vagy kicsivel nagyobb légierő esetén.
És még egy gondolat, a Szolnoki fázis nem azért van hogy szűrjön? Rostálodás pedig természetes ebben a folyamatban. Sajnos ez egy drága mulatság.
 
 • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
41 932
62 520
113
Továbbmegyek.
Hogy ne civilként lásd, a “négy Gripen árából” négy Gripent kell beszerezni. Nem mást.

Az általad vázolt beszerzések viszont teljesen más költségvetési tételek. Azért jutott ide a Magyar Honvédség is, mert a dilettáns civil kontrol minden honvédelmi kiadást, függetlenül annak jellegétől, fontosságától és kifutási idejétől, egy kalap alá vett.

Egy Gripen beszerzése nem ugyanaz, mintha betonfedezékeket, meg drónvédelmet akarnánk kiépíteni. Teljesen más költségvetés, logisztika, kiképzés, egyéb technikai-humán vonzata van ennek.
Egy betonfedezéket egy Mészáros-közeli kivitelező megcsinál és oda számlázik, ahová csak akar. Egy drónvédelem, a reptér légvédelme és az egyéb további infrstruktúra az megint egy másik kalap.
Persze, egy civilnek minden ilyen csak a nagybetűs Katonaság.
El kéne kerülni, hogy minden Leopard-2-t lélegeztetőgépekre, meg minden, darabonként többmilliárdos harcászati vadászrepülőgépet egyenruhákra, illetményekre, meg Rába teherautókra filléresítsünk le.
Akkor másképp fogalmazok. Ekkora erőt védelem nélkül tartani értelmetlen.
 
 • Tetszik
Reactions: endre and blogen
T

Törölt tag 1586

Guest
Ez nekem új információ, még nem olvastam erről ☹️
Fontos lehet még az összképhez hogy az NFTC-t 2015-ben eladták a CAE-nek (A CAE a világ legnagyobb pilóta képzéssel foglalkozó vállalkozása)
A CAE nyilván akkor fog beruházni új gépekbe a szétrepült régiek helyett ha van egy hosszútávú szerződése ami garantálja a beruházás megtérülését.
Erről már voltak is hírek...
Nyilván a kanadaiakon áll vagy bukik a dolog mert továbbra is ők küldik a legtöbb növendéket az iskolába.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
16 998
28 889
113
Nem hiszek abban, hogy sugárhajtású kiképzőt ki lehetne iktatni a rendszerből! Én továbbra is azt mondom, hogy venni kellene hat Mastert és Lengyelországba telepíteni a lengyel század mellé, bérelve a műszaki infrastruktúrát a fenntartásukhoz. Itthon meg mehetne egy Zlin-Super Tucano vonalon az alapkézés, amiből az utóbbi nem csak turboprop tréner, hanem a Mi-24 gépek utódja is lenne valamilyen szinten.

Hosszabíthatunk Kanadában, vásárolhatunk M346-ost, vagy akármit, ezeket reptethetjük Szolnokon, vagy Kecskeméten, netán a lengyeleknél, teljesen mindegy.
Ha jobban akarjuk szabályozni a pilóták és gépek kihasználtságát, kiképzettségét, jártasságát és hadrafoghatóságát, akkor kell még jónéhány kétüléses Gripen.
Bár ez a téma már inkább a fejlesztési topikba kívánkozna, de majd ha a moderátorok akarják átrakják.
Ez a légierő fejlesztéses dolog mindenképpen nagyon érik, és el kellene döntenünk, hogy mit is akarunk tulajdonképpen.
Jelenleg az a helyzet, hogy egyre növekszik azon NATO tagállamok a száma, akik nem tudnak még csak saját légtérrendészetet sem felmutatni.
Annak ellenére, hogy most - újra - az a módi, hogy mindenki mindenhez ért, talán nem lenne olyan nagy baj, ha mi picit specializálódnánk a légierőre. Mert lassan ott tartunk, hogy 2-3 többfunkciós vadászgéppel már "regionális tényezők" lehetünk.
Teljesen logikus volt, hogy 14 Gripenre, meg 3 AN-26-ra felesleges komoly pilótaképzést alapítani, de a Zrínyi céljai szerint a viszonylag közeli jövőben 100-150-es nagyságrendben kell különböző képességű pilótákat a MH-nek kinevelnie. Ideértve a különböző helikopter vagy merevszárnyú pilóták. És ezen mennyiséget a fluktuáció ellenére fenn is kellene tartani. Ezt figyelembe véve, talán nem lenne ördögtől való, ha egy sajár programot indíthatnánk ( amihez akár további országok is csatlakozhatnának a V4-ből). MIvel mint tudjuk " A pénz a legkevesebb", talán egy költséghatékony megoldás kimondottan üdvös lenne.
Mivel kevéssé értek a kiképzés szintjeinek igényeihez, de mégis szeretek beleugatni, bedobnám a Pilatus PC-21-et, mint all-around mindenre IS jó kiképzőgépet.
Ez ugyan nem helyettesíti az AO által bedobott további 2 üléses Gripenek beszerzését, de addig talán minden mást igen.
Ugyebár a svájciak kidolgoztak egy komplex trainer rendszert, aminek lényege, hogy egy kellően erős, és modern rendszerekkel ellátott turboprop ellátná a teljes képzési vertikumot egészen a 2 üléses Gripenig.
Ezt valahogy így képzelik:
capture14.jpg

Ez egy komplett rendszer. Szimulátorostul, fedélzeti oktató rendszerestül, akár harci kiképzésig is.
Úgy néz ki, hogy ez annyira bejön a különböző megrendelőknek, hogy egymás után veszik a PC-21-et, mint a cukrot. Ugye legutóbbi megrendelő a Francia Légierő volt, de a spanyolok is bevásároltak 2018-ban 24db-ot. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki full spektrumban ezt használja, de pl. a spanyolok T-35C-t és a C-101EB-t is ezekkel váltják le. És mindezért a 24 gépért fizettek 225,5M USD-t. De ebben már benne van:
an integrated training system (ITS) with two networked flight simulators, an ejection trainer, two cockpit simulators and an initial logistics package.
És ha még azt is hozzátesszük, hogy a PC-21 rendszerei lehetővé teszik - a Tucano-hoz hasonlóan - a könnyű támadó szerepkört, akkor szerintem egy 10-12 gépet én azért alaposan meggondolnék.
Aki a PC-21-ről többet meg szeretne tudni, itt egy elég komplett összefoglaló.
És hogy ez miért alternatíva? Mert ezzel a géppel - és főleg a vele együtt érkező képzési rendszerrel - szerintem a második Gripen századdal egy elég komplett multifunkci rendszert lehetne kialakítani, hihetetlenül kevés pénzből.
Értem ezalatt 24db maximumra húzott Gripen C, 2+4 (új) Gripen D, 12db PC-21 trainer/light attack, + a 4 Zlin a beugró trainer.
Ezzel a 36 géppel (Zlinek nélkül) lefedhető lenne a kiképzés, az olcsó légtérrendészet, a D-k nem csak a kiképzésben segítenének, de 2-3 Arexis konténerrel megoldanák az EW-t is. Ha pedig CAS-ra kerül a sor, akkor gyakorlatilag minden gép részt vehet a melóban. Jelenleg a gépek lízing díja 30 Mrd körül mozog évente. Ha a jelenlegi gépek saját tulajdonba kerülnek, akkor egy esetleges második eresztés + a jelenlegiek supportja összesen is ki kell jöjjön - szerintem - 40-45 Mrd Forintból. Ha pedig a PC-21-esek spanyol szerződését nézem, akkor 110M USD-ből kijönne a 12 gép a hozzájuk való minden jóval.
Ez összehasonlítás képpen, kicsit több, mint 1 F-35 árának fele programon kívüli országnak. ;)
Az M346, T-50 alternatíva azért meredek, mert ott olyan 40M USD magasságában alakul csak a gépek darabára. Ami azért meredek, mert a jelenlegi C/D-ink áránál nem sokkal kevesebb lehet. o_O
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
2 678
6 611
113
Nem látom értelmét, hogy alapkiképzésre külön tartsunk kiképző pilótákat, szerelőket, infrastruktúrát.
Egy PPL szintű képzés 2-2,5 millióba kerül, a helikopteres azért jóval drágább (kb. duplája).
Hiány van műszakiból, pilótából, miért pazaroljuk az emberi erőforrást ilyen piszlicsáré dolgokra?
A PPL szinten kiderül, hogy ki alkalmas, ki nem, utána érdemes csak vele már a MH berkein belül foglalkozni.
 
 • Tetszik
Reactions: borisz

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
41 932
62 520
113
A gépeink jelenleg 14 évesek. A MiG-23-asaink és a MiG-29-eseink ennél alig többet, csupán 17 évet voltak rendszerben.
Erre mondhatnátok, hogy na jó, de kikopott belőlük az üzemidő, vagy mögülük az üzemeltetési háttér, illetve amúgy is elavultak.
A 23-es esetén az üzemidő és a háttér tűnt el A 29-esnek igazi háttere itthon soha nem volt és elavult. A Gripen D check nincs, de nem avult el és kb. az "idők végezetéig" van bennük az évi 120 órával repidő...
 
 • Tetszik
Reactions: borisz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
16 998
28 889
113
Nem látom értelmét, hogy alapkiképzésre külön tartsunk kiképző pilótákat, szerelőket, infrastruktúrát.
Egy PPL szintű képzés 2-2,5 millióba kerül, a helikopteres azért jóval drágább (kb. duplája).
Hiány van műszakiból, pilótából, miért pazaroljuk az emberi erőforrást ilyen piszlicsáré dolgokra?
A PPL szinten kiderül, hogy ki alkalmas, ki nem, utána érdemes csak vele már a MH berkein belül foglalkozni.
Az általam fentebb leírt rendszerben a PC-21 kiképző pilóták feladata nem csak a kiképzés lenne, hanem a light-attackká felszerelt gépek harci repülése is.
 
 • Tetszik
Reactions: ravenlord

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
2 678
6 611
113
Az általam fentebb leírt rendszerben a PC-21 kiképző pilóták feladata nem csak a kiképzés lenne, hanem a light-attackká felszerelt gépek harci repülése is.
Egyetértek annyiban, hogy a PPL szint felett már a MH kereteiben legyen a képzés turbóprop gépen.
De a PPL mehet dugattyús gépen is, piaci alapon..
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
11 300
43 508
113
A 23-es esetén az üzemidő és a háttér tűnt el A 29-esnek igazi háttere itthon soha nem volt és elavult. A Gripen D check nincs, de nem avult el és kb. az "idők végezetéig" van bennük az évi 120 órával repidő...
Így van.
És nézd meg az egyszázados típusainkat: MiG-19, MiG-23, Szu-22 és a két századnyi gép, mint donnorból üzemeltetett egyszázadnyi MiG-29-es.
Egyik se bírta sokkal tovább másfél évtizednél, vagy még addig se. A csehszlovákoknak több MiG-19-esük volt és tovább is bírták.
Igen is van közvetett korreláció a darabszám és az üzembentartás ideje közt.

Erre most mondhatnátok, hogy nade nem úgy van az, most bőven hátra lehet dőlni, mert a 14 Gripen az összes magyar légierő, ez már a fal, ezalatt már a nettó megszűnés jön. Tehát nincs miért izgulni, mert ez alá már biztos nem züllünk.
Nos pont ezaz. Ez így már csak névleges képesség, ahogy volt ez a MiG-23-asok, mint BVR, Szu-22-esek, mint csapásmérő és a MiG-29-esek, mint negyedik generációs gépek idején.

A Gripen darabszámokra még egy reláció.
A lengyelek első F-35-öse kb 2023-ban lesz kész. A gépek várható rendszerbe állítása 2030 lesz. Ez a gép hivatott váltani a MiG-29-est és a Szu-22-est (egy duplasvancút és egy tömzsi egyhajtóműves rakétát egy duplasvancú, tömzsi egyhajtóműves rakéta fog váltani. Tökéletes választás! :) ).
2030-ban a MiG-29-eseik már ötven, míg a Szu-22-eseik már hatvan évesek lesznek, így biztos, hogy nem érik már meg a váltótípusukat.
Erre a hátralevő tíz évre valószínű ők is bővítik az első nyugati flottájukat és rárendelnek a 48 darab F-16C-re úgy, hogy az F-35A várható rendszerbeállításakor az első F-16-osaik már közel negyedszázadosak lesznek!
Vagyis alig öt évvel lesznek átlag fiatalabbak, mint a mostani MiG-29-eseik!

Hogy értsük jól, 2030 itt van tíz éven belül és nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyhelyben toporogjunk 14 így-úgy üzemben tartott közel negyed évszázados géppel, meg emiatt folyton kevés pilótával és elvándorló műszakival. Szép volt, jó volt ez az alulfinanszírozott szerénykedés, de egy idő után már semmi értelme.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
11 300
43 508
113
Jelenleg akármilyen kiképzőgépről beszélünk, akárhol elvégzett alapkiképzéssel, a Gripen szakszót idehaza lehet csak megszerezni a két darab Delta egyikén.
Ez a szűk keresztmetszet.
A Hawk után is lehet, hogy valaki Airbus-ra kerül, vagy Falcon-ra, egyszerűen a kanadai, vagy azzal egyenértékű akármilyen jövőbeni pilótaképzés nem helyettesíti a Gripen típusképzést.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
6 720
7 662
113
Mégtovább megyek.
Molnibalage a “négy Gripen árából..” véleményével behozta a képbe a reálpolitikát. Jól tette? Jól tette, mondhatná most mindenki.

A helyzet az, hogy nem. A reálpolitika az mindig az adott kor realitásán alapszik, azaz végignézünk a kül- és belpolitika horizontján és ameddig ellátunk, az a reálpolitika hatótávja.
Ez ma, idehaza, az immáron tíz éves Fidesz 2/3 ellenére sem több egy-két évnél.
Egy, már üzemelő Gripen mellé továbbiak beszerzése is alsó hangon öt év, miközben a típussal a saját jól felfogott érdekünk, hogy legalább húsz évre, de inkább többre tervezzünk.
(...)

Szóval látszik, hogy ide távolról sem az aktuális reálpolitika szerinti koncepció kell, mert azzal csak a földbe áll az üzemeltető.
Ide legalább két további évtizednyi terv kell, azt meg nekem ne mondja senki, hogy ezt a következő húsz évet is ilyen kis darabszámmal akarjuk végigszerencsétlenkedni.

Szerintem ez inkább aktuálpolitika, vagy egyszerű rövidlátás. Ami nagyon hiányzik, az a stratégiai tervezés.

Ha maradnának a Griffek, mint "nehéz vasak", akkor olasz Mastert vagy két Hyundai autó és Samsung teló között 20 db KAI Golden Eagle-t is vehetnénk. Modern, olcsóbb a griffnél. Ide pont jó akár légirendésznek vagy könnyű harcinak vagy trainernek is. Néhány drónnal és némi légvédelemmel kiegészítve combos kis kombó lenne. Árban meg a másik század Gripen E-vel pariban lenne..... Sőt, amennyire csípnek minket Koreában, még ide is hozhatnák a gyártást.... Lehet, hülyeség, de nekem szimpi lenne...

Sajnos hülyeség. :D
Nem jók az ilyenek légirendészetre. Úgy egyáltalán csak az erőforrások szétforgácsolása lenne. A drónok teljesen más tészta, abból kellene több kategória is, de momentán kb. semmi sincs abból se.

Az általam fentebb leírt rendszerben a PC-21 kiképző pilóták feladata nem csak a kiképzés lenne, hanem a light-attackká felszerelt gépek harci repülése is.

Úgy látom, hogy ez a PC-21 rendszer inkább ilyen marketing süketelés.
Szimulátorról kurva élet, hogy nem engednék senkit egy ilyen gépre. szépen körözgessen Zlinnel, DA-20-al, akármivel, amíg kiderül, hogy van-e hozzá érzéke, és ha igen, akkor mire lehet majd jó. Teherszállítókra meg inkább kiöregedett vadászokat raknék, vagy legalább is fenntartanám a lehetőséget, hogy egy részük oda kerüljön, ott repkedjenek még 5-10 évet, ha már jó pénzért ki lettek képezve és rendszerben tartva.

Visszatérve a PC-21-hez, erős csúsztatás a rajz, hogy a hagyományos modellben 4 külön típus lenne. Hárommal simán összejön, de akár kettővel is. Vadászt képezni, meg igen is vadászon kell.

Szerintem még legalább 2 D kellene itthon egy rendes utóképzéshez. Nyilván, hogy ebből legalább kettő mindig elérhető legyen. De az egésznek feltétele, hogy legyen, aki üzemben tartja ezeket. És akkor beszélhetünk a bázis védelmének a megerősítéséről is már. Én első körben mondjuk néhány NASAMS indítót telepítenék, meg persze a szükséges hozzávalókat, így azonos rakétákat lehetne használni a vadászokkal. Vagy csöves légvédelmet drónok ellen, akár több kaliberrel vegyesen. Nem tudom, van-e értelme mondjuk egy 80 ezres kis bolti quadkopterre 23-mm-essel lőni, pl.
 
 • Tetszik
Reactions: kamm
T

Törölt tag 1586

Guest
Úgy látom, hogy ez a PC-21 rendszer inkább ilyen marketing süketelés.
Szimulátorról kurva élet, hogy nem engednék senkit egy ilyen gépre. szépen körözgessen Zlinnel, DA-20-al, akármivel, amíg kiderül, hogy van-e hozzá érzéke, és ha igen, akkor mire lehet majd jó. Teherszállítókra meg inkább kiöregedett vadászokat raknék, vagy legalább is fenntartanám a lehetőséget, hogy egy részük oda kerüljön, ott repkedjenek még 5-10 évet, ha már jó pénzért ki lettek képezve és rendszerben tartva.
Ezzel abszolút egyet értek.
A kiképzésben a leg fontosabb a fokozatosság.
Az hogy majd PC-21-gyel végigoktatják szoktató repüléstől vadászgépig tökéletes marhaság.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
14 587
21 764
113
Ezzel abszolút egyet értek.
A kiképzésben a leg fontosabb a fokozatosság.
Az hogy majd PC-21-gyel végigoktatják szoktató repüléstől vadászgépig tökéletes marhaság.
Turboproppal meg lehet és kell is spórolni, hogy sugárhajtású trénerre küldjünk valakit, aki alkalmatlan. Túl nagy a szakadék egy kis Zlin és egy sugárhajtású között! A Zlin vezetése amolyan B jogsi, bárki megugorja, de a sugárhajtású harci gép egy Forma egyes versenyautó, legalább egy sportkocsit tudjon uralni az, aki ebbe az irányba megy, ez lenne a turboprop szerepe!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
16 998
28 889
113
Úgy látom, hogy ez a PC-21 rendszer inkább ilyen marketing süketelés.
Szimulátorról kurva élet, hogy nem engednék senkit egy ilyen gépre. szépen körözgessen Zlinnel, DA-20-al, akármivel, amíg kiderül, hogy van-e hozzá érzéke, és ha igen, akkor mire lehet majd jó. Teherszállítókra meg inkább kiöregedett vadászokat raknék, vagy legalább is fenntartanám a lehetőséget, hogy egy részük oda kerüljön, ott repkedjenek még 5-10 évet, ha már jó pénzért ki lettek képezve és rendszerben tartva.
Az a baj, hogy okosabb akarsz lenni a különböző légierőknél.
Nem elég, hogy a spanyolok is sugárhajtású kiképző gépeket IS váltanak ki vele, de a franciák is éppen azon dolgoznak, hogy a teljes kiképzési sémát áttegyék turbopropra. Ők az Alphajeteket váltják ki vele.
A PC-21 fedélzeti integrált kiképző rendszeribe szimulálják a Rafale fedélzeti rendszereit, és teljes fegyverzetét. De a svájciak vállalják pl.a Gripen ilyen jellegű integrációját is. A gép képességeiről meg annyit, hogy -4/+8G terhelésre van hitelesítve.
Természetesen nem lehet PC-21 után azonnal együléses Gripenre kerülni, de ez az NFTC-ből visszatért pilótáknál sincs így. Tehát a D-n való képzés így sem kivehető a rendszerből. Ne feledjük, hogy az angolok advanced fast jet trainernek vették. ;)
A szimulátor egy opció a Zlin jellegű dugattyús iskolagépekre. Akinek már van az azt használja.
A Pc-21 előnye pont az, hogy a gép digitális/ programozható kijelzőit a képzési szintek szerint lehet konfigurálni. Akár arra is képes, hogy a hátul ülő oktató teljes műszeres információ tartalmat kap, mígy a növendék csak azon műszereket, amire a szintjéhez szükség van.
Én el tudnék egy olyan rendszert képzelni, hogy az iskolagépekkel és a szimulátorokkal meg lehet szűrni a jelentkezőket, hogy mennyire alkalmasak egyáltalán a repülésre. A PC-21-en történő többlépcsős képzésen pedig el lehet dönteni, hogy ki mire alkalmas.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
6 720
7 662
113
Az a baj, hogy okosabb akarsz lenni a különböző légierőknél.
Nem elég, hogy a spanyolok is sugárhajtású kiképző gépeket IS váltanak ki vele, de a franciák is éppen azon dolgoznak, hogy a teljes kiképzési sémát áttegyék turbopropra. Ők az Alphajeteket váltják ki vele.
A PC-21 fedélzeti integrált kiképző rendszeribe szimulálják a Rafale fedélzeti rendszereit, és teljes fegyverzetét. De a svájciak vállalják pl.a Gripen ilyen jellegű integrációját is. A gép képességeiről meg annyit, hogy -4/+8G terhelésre van hitelesítve.
Természetesen nem lehet PC-21 után azonnal együléses Gripenre kerülni, de ez az NFTC-ből visszatért pilótáknál sincs így. Tehát a D-n való képzés így sem kivehető a rendszerből. Ne feledjük, hogy az angolok advanced fast jet trainernek vették. ;)
A szimulátor egy opció a Zlin jellegű dugattyús iskolagépekre. Akinek már van az azt használja.
A Pc-21 előnye pont az, hogy a gép digitális/ programozható kijelzőit a képzési szintek szerint lehet konfigurálni. Akár arra is képes, hogy a hátul ülő oktató teljes műszeres információ tartalmat kap, mígy a növendék csak azon műszereket, amire a szintjéhez szükség van.
Én el tudnék egy olyan rendszert képzelni, hogy az iskolagépekkel és a szimulátorokkal meg lehet szűrni a jelentkezőket, hogy mennyire alkalmasak egyáltalán a repülésre. A PC-21-en történő többlépcsős képzésen pedig el lehet dönteni, hogy ki mire alkalmas.


Nem igazán.
Nincs velem baj, és nem én akarok okosabb lenni náluk. A baj az, hogy meggyőződésed, hogy helyes az éppen aktuális divat-hóbortjuk, holott kb. minden légierőnél volt már példa óriási baromságra. Mert ez is csak egy modernista hübrisz.
Értem én, hogy jól műrepülhető, de ezt nem is vitattam. Meg az sem, hogy mit mire lehet integrálni, meg szimulálni.
Egy büdös szóval nem írtam, hogy, HAWK-ról együléses Gripenre tennék bárkit is. Honnan vetted?
A szimulátor nem lehet alternatívája a valódi repülőgépnek. Kiegészítésnek, előszűrésnek, megfelel, de nem valódi.
Motorozni sem úgy tanul az ember, hogy felül egy 250-esre, aztán mambó.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Turboproppal meg lehet és kell is spórolni, hogy sugárhajtású trénerre küldjünk valakit, aki alkalmatlan. Túl nagy a szakadék egy kis Zlin és egy sugárhajtású között! A Zlin vezetése amolyan B jogsi, bárki megugorja, de a sugárhajtású harci gép egy Forma egyes versenyautó, legalább egy sportkocsit tudjon uralni az, aki ebbe az irányba megy, ez lenne a turboprop szerepe!
Abszolút...
A repülést mindenkinek tanulnia kell.
Nem is elsősorban a repülőgép vezetés technikáját hanem a stressz helyzetben való munkát és döntéshozatalt.
Ez a képesség különböző az egyes egyéneknél de fejleszthető.
A kiképzés lényege hogy el kell vinni a növendéket az aktuális képességei hátáráig, majd egy lépéssel - DE csakis egy lépéssel - tovább.
Így szépen, fokozatosan ki lehet alakítani azt amit "légijártasság"nak hívnak ami a manuális képességeknek, döntéshozatali képességnek és az önbizalomnak egy érdekes keveréke.
Ebben a folyamarban nem lehetnek nagy ugrások. Nem lehet a növendéket olyan feladatok elé állítani amire még nincs kész.

Igazodva a növendékek képsségeihez teljesen más tulajdonságokkal bíró gép kell az alapképzéshez (0-50 óra) mint a későbbi haladó képzéshez.
A PC21 bizonyára egy kiváló gép ami esetleg kiválthatja a jet trainert de alapképzésre nem megfelelő.
 
 • Tetszik
Reactions: blogen